Chec din compot de mere

Chec din compot de mere

Un chec neasteptat de bun, l-am facut mai mult pentru experimentare - nu prea credeam ca iese ceva bun din asa putine ingrediente. Este aromat (aroma de mere si scortisoara), un pic umed, foarte consistent si vitaminos datorita stafidelor si nucilor (foarte bune in perioada de post). Un prim indicator ca este bun, fetitza mea l-a mancat foarte bine, imi tot crestea inima cu fiecare muscatura :)

Compotul de mere nu este oricare, ar fi bine sa-l preparati pe cel din reteta (se face repede in 15 min), desi cred ca se poate incerca si cu unul de casa din borcan.

Recomand cu incredere!

Ingrediente

Mere
1 buc
Zahar
160 g
plus 1 lingura pentru compot
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Faina alba calitate superioara
280 g
Praf de copt
1 lingurite
Scortisoara
0.5 lingurite
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Nuca taiata marunt
0.5 pahare
Stafide
0.5 pahare

Pasi de urmat

1

Mai intai preparati compotul:

- se pun 400 ml de apa la fiert cu 1 lingura de zahar si 1 mar taiat felii mici.

- cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati sa fiarba 5 min

- apoi stingeti focul si lasati 15 min sa se patrunda.

2

Pana se prepara compotul si se patrunde, pregatiti stafidele si nucile.

Stafidele se clatesc bine cu apa, nucile le taiati bucatele nu foarte marunte.

3

Apoi masurati 250ml de compot (doar compot, fara mere) si il turnati in bolul in care se va prepara aluatul de chec.

4

Adaugati 160g de zahar si amestecati bine pana se dizolva complet.

5

Urmeaza 100ml ulei, amestecati putin cu lingura.

6

Apoi adaugati faina, amestecata cu praf de copt si scortisoara. Amestecati bine cu un tel sau mixer sa nu fie cocoloase.

7

Si ultimile sunt stafidele si nucile, amestecati bine.

8

Turnati aluatul intr-o tava de chec asternuta cu hartie de copt.

9

Puneti la cuptor la 180 grade - o temperatura medie la cuptoarele fara temperatura - pentru 40 de min, dar in principiu aveti grija de el - pana se rumeneste si trece testul scobitorii.

Va crapa putin, sa nu va faceti griji asa si trebuie. Il scoateti din cuptor cand este gata si lasati 10 min in tava.

10

Peste 10 min il scoateti din tava si lasati sa se racoreasca bine.

Apoi il pudrati cu zahar pudra si serviti cu bautura preferata  - ceai, lapte, cafea....

Este foarte bun si sanatos, chiar vi-l recomand.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 27

ManuelaCaraba374
Manuela Caraba (ManuelaCaraba374) 26 nov 2017, 15:45

Foarte bun... si bine venit in postul Crăciunului! Eu am folosit compot de prune si fiindca aluatul avea o culoare cam ciudata (era mov), am preferat sa un un pic de cacao iar in loc ca nuci ( pentru ca nu am avut) am pus seminte crude de floarea soarelui! In rest am urmat pașii rețetei. ... ce a iesit: este pur si simplu delicios 😊😉

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Elena.M
Elena (Elena.M) 03 mar 2012, 17:14

Lena,e nemaipomenit acest chec.Eu  acum l-am scos din cuptor si repede am facut o poza din fuga sa nu cumva sa "dispara". In post ma delectez cu retetele tale si mi-as dori sa mai postezi cateva.Imi place textura moale si usor umeda,numai ca pe mijlocul checului sa produs o linie usor desfacuta.E super bun,chiar fara cuvinte ma lasat. 

Poza mea pentru reteta:
taty
taty 18 apr 2011, 12:44

Buna Lena, am incercat reteta... am urmat cu exactitate pasii tai si chiar timpul de tinere la cuptora...iesit foarte bine.

Multumesc

Snacks
Snacks 13 dec 2010, 23:31

Demential de bun. Nota 100. Multumim pt. aceasta reteta!.

Nota mea pentru reteta:
bubulina
bubulina 24 nov 2010, 20:58

Azi am incercat reteta. Rezultatul...delicios!!!!!!!!!!!!!!!! Nota 10!!!

Nota mea pentru reteta:
olguta
olguta 23 nov 2010, 14:59

am invatat de la nana mea receta asta cind aveam 10 ani, doar ca folosesc carbonat de sodiu in loc de praf de copt.  Tin minte ca le-am dat receta si prietenelor de la scoala si in zilele de post din anii de scoala ne aduceam cite o feliuta la scoala si o mincam in pauza mare. Acum fac acest chec din orice tip de compot, cafea, ceai, suc etc. Insa cel mai reusit e cind adaug si mere proaspete taiate cubulete - e un deliciu

Nota mea pentru reteta:
moisa
Florica Moisa (moisa) 22 nov 2010, 19:22

Felicitari! Cred ca este foarte bun si asa. Eu fac cu apa minerala si marul ras prin gauri mari!

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 22 nov 2010, 15:23

Mi se pare excelent. Am facut sarlota de vreo cinci ori, e momentul sa trec la chec. Merele din compot nu se folosesc?

Nota mea pentru reteta:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 22 nov 2010, 13:56

pt reteta arata  bine de tot   si usor de facut am sa incerc si asta

Nota mea pentru reteta:
Lavi
Lavi 22 nov 2010, 11:29

arata demential de bine si e foarte usor de facut, banuiesc ca merge orice compot

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile