Chec din compot de mere

Chec din compot de mere

Un chec neasteptat de bun, l-am facut mai mult pentru experimentare - nu prea credeam ca iese ceva bun din asa putine ingrediente. Este aromat (aroma de mere si scortisoara), un pic umed, foarte consistent si vitaminos datorita stafidelor si nucilor (foarte bune in perioada de post). Un prim indicator ca este bun, fetitza mea l-a mancat foarte bine, imi tot crestea inima cu fiecare muscatura :)

Compotul de mere nu este oricare, ar fi bine sa-l preparati pe cel din reteta (se face repede in 15 min), desi cred ca se poate incerca si cu unul de casa din borcan.

Recomand cu incredere!

Ingrediente

Mere
1 buc
Zahar
160 g
plus 1 lingura pentru compot
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Faina alba calitate superioara
280 g
Praf de copt
1 lingurite
Scortisoara
0.5 lingurite
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Nuca taiata marunt
0.5 pahare
Stafide
0.5 pahare

Pasi de urmat

1

Mai intai preparati compotul:

- se pun 400 ml de apa la fiert cu 1 lingura de zahar si 1 mar taiat felii mici.

- cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati sa fiarba 5 min

- apoi stingeti focul si lasati 15 min sa se patrunda.

2

Pana se prepara compotul si se patrunde, pregatiti stafidele si nucile.

Stafidele se clatesc bine cu apa, nucile le taiati bucatele nu foarte marunte.

3

Apoi masurati 250ml de compot (doar compot, fara mere) si il turnati in bolul in care se va prepara aluatul de chec.

4

Adaugati 160g de zahar si amestecati bine pana se dizolva complet.

5

Urmeaza 100ml ulei, amestecati putin cu lingura.

6

Apoi adaugati faina, amestecata cu praf de copt si scortisoara. Amestecati bine cu un tel sau mixer sa nu fie cocoloase.

7

Si ultimile sunt stafidele si nucile, amestecati bine.

8

Turnati aluatul intr-o tava de chec asternuta cu hartie de copt.

9

Puneti la cuptor la 180 grade - o temperatura medie la cuptoarele fara temperatura - pentru 40 de min, dar in principiu aveti grija de el - pana se rumeneste si trece testul scobitorii.

Va crapa putin, sa nu va faceti griji asa si trebuie. Il scoateti din cuptor cand este gata si lasati 10 min in tava.

10

Peste 10 min il scoateti din tava si lasati sa se racoreasca bine.

Apoi il pudrati cu zahar pudra si serviti cu bautura preferata  - ceai, lapte, cafea....

Este foarte bun si sanatos, chiar vi-l recomand.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (10 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Comentarii

Lavi
Lavi 22 nov 2010, 11:29

arata demential de bine si e foarte usor de facut, banuiesc ca merge orice compot

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 22 nov 2010, 11:49

Nu stiu de orice compot, recomand sa incercati pt inceput anume ca asta de mere, apoi experimentati si imi spuneti.

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 22 nov 2010, 13:56

pt reteta arata  bine de tot   si usor de facut am sa incerc si asta

Nota mea pentru reteta:
Emma
Emma 22 nov 2010, 15:23

Mi se pare excelent. Am facut sarlota de vreo cinci ori, e momentul sa trec la chec. Merele din compot nu se folosesc?

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 22 nov 2010, 18:29

ce aspectos arata checul tau lena si usor de facut, numai cativa pasi de urmat, imediat il notez in caietul de retete si voi spune cum a iesit, dar am in plan pariziene cu  mere si dupa accea voi face si acest chec rapid

Nota mea pentru reteta:
moisa
Florica Moisa (moisa) 22 nov 2010, 19:22

Felicitari! Cred ca este foarte bun si asa. Eu fac cu apa minerala si marul ras prin gauri mari!

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 22 nov 2010, 21:21

Retete una si una.De unde le tot "scoti".Nu am m-ai auzit pana acum de chec cu compot.Tare curioasa m-ai facut.Il incerc neaparat.

marceluta
marcela (marceluta) 22 nov 2010, 22:37

ciao lena eu nu prea iubesc stafidele daca nu le pun crezi ca ai schimba gustul ?vreau sa incerc sal fac joi pentru ca al am aici pe nepotelul meu ,mersi pentru retetele pe care le pui ami plac foarte mult

maya28
maya28 23 nov 2010, 07:37

Multumesc ,trebuie sa-l incerc!!

lena
Elena (lena) 23 nov 2010, 08:38

Nu ar schimba foarte mult, dar sunt destul de importante - poate le inlocuiesti cu prune uscate sau alte fructe uscate preferate de voi.

olguta
olguta 23 nov 2010, 14:59

am invatat de la nana mea receta asta cind aveam 10 ani, doar ca folosesc carbonat de sodiu in loc de praf de copt.  Tin minte ca le-am dat receta si prietenelor de la scoala si in zilele de post din anii de scoala ne aduceam cite o feliuta la scoala si o mincam in pauza mare. Acum fac acest chec din orice tip de compot, cafea, ceai, suc etc. Insa cel mai reusit e cind adaug si mere proaspete taiate cubulete - e un deliciu

Nota mea pentru reteta:
amelittat
amelittat 23 nov 2010, 18:49

spune-mi te rog fructe confiate se pot pune in chec? si cum as putea face ca fructele sa nu se lase la fundul checului? o seara minunata .............checul tau arata super bine si cred ca e si super bun

lena
Elena (lena) amelittat 23 nov 2010, 19:47

Da sigur, poti pune si fructe confiate, le amesteci in aluat si in acest chec nu se lasa la fund.

bubulina
bubulina 24 nov 2010, 20:58

Azi am incercat reteta. Rezultatul...delicios!!!!!!!!!!!!!!!! Nota 10!!!

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 24 nov 2010, 22:03

Stafidele pot fi tinute, cateva minute inainte de folosire in esenta de rom.Devin aromate si pufoase.

hanna
hanna 25 nov 2010, 11:23

buna lena!am incercat checul tau alaltaieri si nu mi-a crescut aluatul,a ramas asa necopt,si ma gandesc ca din cauza faptului ca am pus faina cu praful de copt in compotul cald :-(

lena
Elena (lena) 25 nov 2010, 11:35

Mda, nu stiu ce sa zic, la mine a iesit din prima - poate ceva ti-a scapat sau nu l-ai tinut suficient la cuptor.

hanna
hanna 25 nov 2010, 17:08

o sa-l incerc si sambata,trebuie sa-mi iasa

bocsa
gabriela (bocsa) 25 nov 2010, 18:38

Cum se pune compotul ?Rece sau caldut, ca vreau sa incerc si eu reteta.

lena
Elena (lena) gabriela (bocsa) 25 nov 2010, 18:58

Este usor caldutz sau rece.

bocsa
gabriela (bocsa) 25 nov 2010, 19:25

Mersi.

hanna
hanna 27 nov 2010, 18:25

de data aceasta am reusit cu checul si a iesit foarte bine,felicitari pentru reteta!

Snacks
Snacks 13 dec 2010, 23:31

Demential de bun. Nota 100. Multumim pt. aceasta reteta!.

Nota mea pentru reteta:
Nadiusha
Nadiusha 20 mar 2011, 19:24

multumesc mult !!! s-a primit foarte delicios!

l-am preparat cu compot conservat de iarna !

taty
taty 18 apr 2011, 12:44

Buna Lena, am incercat reteta... am urmat cu exactitate pasii tai si chiar timpul de tinere la cuptora...iesit foarte bine.

Multumesc

Elena.M
Elena (Elena.M) 03 mar 2012, 17:14

Lena,e nemaipomenit acest chec.Eu  acum l-am scos din cuptor si repede am facut o poza din fuga sa nu cumva sa "dispara". In post ma delectez cu retetele tale si mi-as dori sa mai postezi cateva.Imi place textura moale si usor umeda,numai ca pe mijlocul checului sa produs o linie usor desfacuta.E super bun,chiar fara cuvinte ma lasat. 

Poza mea pentru reteta:
ManuelaCaraba374
Manuela Caraba (ManuelaCaraba374) 26 nov 2017, 15:45

Foarte bun... si bine venit in postul Crăciunului! Eu am folosit compot de prune si fiindca aluatul avea o culoare cam ciudata (era mov), am preferat sa un un pic de cacao iar in loc ca nuci ( pentru ca nu am avut) am pus seminte crude de floarea soarelui! In rest am urmat pașii rețetei. ... ce a iesit: este pur si simplu delicios 😊😉

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: