Chec din compot de mere

Chec din compot de mere

Un chec neașteptat de bun, l-am făcut mai mult pentru experimentare - nu prea credeam că iese ceva bun din așa puține ingrediente. Este aromat (aromă de mere și scorțișoară), un pic umed, foarte consistent și vitaminos datorită stafidelor și nucilor (foarte bune în perioada de post). Un prim indicator că este bun, fetița mea l-a mâncat foarte bine, îmi tot creștea inima cu fiecare mușcătură :)

Compotul de mere nu este oricare, ar fi bine să-l preparați pe cel din rețetă (se face repede în 15 min), deși cred că se poate încerca și cu unul de casă din borcan.

Recomand cu încredere!

Ingrediente

Mere
1 buc
   
Zahăr
160 g
plus 1 lingură pentru compot
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Făină albă calitate superioară
280 g
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Scorțișoară
0.5 lingurite
   
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Nucă tăiată mărunt
0.5 pahare
   
Stafide
0.5 pahare
   

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi preparați compotul:

- se pun 400 ml de apă la fiert cu 1 lingură de zahăr și 1 măr tăiat felii mici.

- când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați să fiarbă 5 min

- apoi stingeți focul și lăsați 15 min să se pătrundă.

Chec din compot de mere - Pas 1
Pas 2

Până se prepară compotul și se pătrunde, pregătiți stafidele și nucile.

Stafidele se clătesc bine cu apă, nucile le tăiați bucățele nu foarte mărunte.

Chec din compot de mere - Pas 2
Pas 3

Apoi măsurați 250ml de compot (doar compot, fără mere) și îl turnați în bolul în care se va prepara aluatul de chec.

Chec din compot de mere - Pas 3
Pas 4

Adăugați 160g de zahăr și amestecați bine până se dizolvă complet.

Chec din compot de mere - Pas 4
Pas 5

Urmează 100ml ulei, amestecați puțin cu lingura.

Chec din compot de mere - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați făina, amestecată cu praf de copt și scorțișoară. Amestecați bine cu un tel sau mixer să nu fie cocoloașe.

Chec din compot de mere - Pas 6
Pas 7

Și ultimele sunt stafidele și nucile, amestecați bine.

Chec din compot de mere - Pas 7
Pas 8

Turnați aluatul într-o tavă de chec așternută cu hârtie de copt.

Chec din compot de mere - Pas 8
Pas 9

Puneți la cuptor la 180 grade - o temperatură medie la cuptoarele fără temperatură - pentru 40 de min, dar în principiu aveți grijă de el - până se rumenește și trece testul scobitorii.

Va crăpa puțin, să nu vă faceți griji așa și trebuie. Îl scoateți din cuptor când este gata și lăsați 10 min în tavă.

Chec din compot de mere - Pas 9
Pas 10

Peste 10 min îl scoateți din tavă și lăsați să se răcorească bine.

Apoi îl pudrați cu zahăr pudră și serviți cu băutura preferată - ceai, lapte, cafea....

Este foarte bun și sănătos, chiar vi-l recomand.

Poftă Bună!

Chec din compot de mere - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Lavi
Lavi 22 Nov 2010, 11:29

arata demential de bine si e foarte usor de facut, banuiesc ca merge orice compot

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 22 Nov 2010, 11:49

Nu stiu de orice compot, recomand sa incercati pt inceput anume ca asta de mere, apoi experimentati si imi spuneti.

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 22 Nov 2010, 13:56

pt reteta arata  bine de tot   si usor de facut am sa incerc si asta

Nota mea pentru rețetă:
Emma
Emma 22 Nov 2010, 15:23

Mi se pare excelent. Am facut sarlota de vreo cinci ori, e momentul sa trec la chec. Merele din compot nu se folosesc?

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 22 Nov 2010, 18:29

ce aspectos arata checul tau lena si usor de facut, numai cativa pasi de urmat, imediat il notez in caietul de retete si voi spune cum a iesit, dar am in plan pariziene cu  mere si dupa accea voi face si acest chec rapid

Nota mea pentru rețetă:
moisa
Florica Moisa (moisa) 22 Nov 2010, 19:22

Felicitari! Cred ca este foarte bun si asa. Eu fac cu apa minerala si marul ras prin gauri mari!

Nota mea pentru rețetă:
bocsa
gabriela (bocsa) 22 Nov 2010, 21:21

Retete una si una.De unde le tot "scoti".Nu am m-ai auzit pana acum de chec cu compot.Tare curioasa m-ai facut.Il incerc neaparat.

marceluta
marcela (marceluta) 22 Nov 2010, 22:37

ciao lena eu nu prea iubesc stafidele daca nu le pun crezi ca ai schimba gustul ?vreau sa incerc sal fac joi pentru ca al am aici pe nepotelul meu ,mersi pentru retetele pe care le pui ami plac foarte mult

maya28
maya28 23 Nov 2010, 07:37

Multumesc ,trebuie sa-l incerc!!

lena
Elena (lena) 23 Nov 2010, 08:38

Nu ar schimba foarte mult, dar sunt destul de importante - poate le inlocuiesti cu prune uscate sau alte fructe uscate preferate de voi.

olguta
olguta 23 Nov 2010, 14:59

am invatat de la nana mea receta asta cind aveam 10 ani, doar ca folosesc carbonat de sodiu in loc de praf de copt.  Tin minte ca le-am dat receta si prietenelor de la scoala si in zilele de post din anii de scoala ne aduceam cite o feliuta la scoala si o mincam in pauza mare. Acum fac acest chec din orice tip de compot, cafea, ceai, suc etc. Insa cel mai reusit e cind adaug si mere proaspete taiate cubulete - e un deliciu

Nota mea pentru rețetă:
amelittat
amelittat 23 Nov 2010, 18:49

spune-mi te rog fructe confiate se pot pune in chec? si cum as putea face ca fructele sa nu se lase la fundul checului? o seara minunata .............checul tau arata super bine si cred ca e si super bun

lena
Elena (lena) amelittat 23 Nov 2010, 19:47

Da sigur, poti pune si fructe confiate, le amesteci in aluat si in acest chec nu se lasa la fund.

bubulina
bubulina 24 Nov 2010, 20:58

Azi am incercat reteta. Rezultatul...delicios!!!!!!!!!!!!!!!! Nota 10!!!

Nota mea pentru rețetă:
bocsa
gabriela (bocsa) 24 Nov 2010, 22:03

Stafidele pot fi tinute, cateva minute inainte de folosire in esenta de rom.Devin aromate si pufoase.

hanna
hanna 25 Nov 2010, 11:23

buna lena!am incercat checul tau alaltaieri si nu mi-a crescut aluatul,a ramas asa necopt,si ma gandesc ca din cauza faptului ca am pus faina cu praful de copt in compotul cald :-(

lena
Elena (lena) 25 Nov 2010, 11:35

Mda, nu stiu ce sa zic, la mine a iesit din prima - poate ceva ti-a scapat sau nu l-ai tinut suficient la cuptor.

hanna
hanna 25 Nov 2010, 17:08

o sa-l incerc si sambata,trebuie sa-mi iasa

bocsa
gabriela (bocsa) 25 Nov 2010, 18:38

Cum se pune compotul ?Rece sau caldut, ca vreau sa incerc si eu reteta.

lena
Elena (lena) gabriela (bocsa) 25 Nov 2010, 18:58

Este usor caldutz sau rece.

bocsa
gabriela (bocsa) 25 Nov 2010, 19:25

Mersi.

hanna
hanna 27 Nov 2010, 18:25

de data aceasta am reusit cu checul si a iesit foarte bine,felicitari pentru reteta!

Snacks
Snacks 13 Dec 2010, 23:31

Demential de bun. Nota 100. Multumim pt. aceasta reteta!.

Nota mea pentru rețetă:
Nadiusha
Nadiusha 20 Mar 2011, 19:24

multumesc mult !!! s-a primit foarte delicios!

l-am preparat cu compot conservat de iarna !

taty
taty 18 Apr 2011, 12:44

Buna Lena, am incercat reteta... am urmat cu exactitate pasii tai si chiar timpul de tinere la cuptora...iesit foarte bine.

Multumesc

Elena.M
Elena (Elena.M) 03 Mar 2012, 17:14

Lena,e nemaipomenit acest chec.Eu  acum l-am scos din cuptor si repede am facut o poza din fuga sa nu cumva sa "dispara". In post ma delectez cu retetele tale si mi-as dori sa mai postezi cateva.Imi place textura moale si usor umeda,numai ca pe mijlocul checului sa produs o linie usor desfacuta.E super bun,chiar fara cuvinte ma lasat. 

Poza mea pentru rețetă:
ManuelaCaraba374
Manuela Caraba (ManuelaCaraba374) 26 Nov 2017, 15:45

Foarte bun... si bine venit in postul Crăciunului! Eu am folosit compot de prune si fiindca aluatul avea o culoare cam ciudata (era mov), am preferat sa un un pic de cacao iar in loc ca nuci ( pentru ca nu am avut) am pus seminte crude de floarea soarelui! In rest am urmat pașii rețetei. ... ce a iesit: este pur si simplu delicios 😊😉

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: