Rulada cu ciocolata(Buche de Noel) Reteta VIDEO

Rulada cu ciocolata(Buche de Noel)

Demult planificam sa fac reteta de rulada cu ciocolata si acum inainte de Craciun s-au aliniat perfect toate - timpul, inspiratia si reteta - mi-a iesit o rulada minunata, foarte ciocolatoasa si gustoasa. Am ales(si bine am facut) un pandispan simplu, crema de unt recomand sa o pastrati - rulada se taie foarte frumos si este ferma la manevrare. Desi merge inlocuita cu Ganache de Ciocolata, eu totusi o las pe asta cu unt, mi se pare mai potrivitia la aceasta reteta de rulada. La fel si Siropul de Ciocolata, merge insiropata aceasta rulada cu ciocolata cu orice va place, dar acesta mie mi se pare perfect si o face mai completa. Si bineinteles este "Buche de Noel" forma specifica de montare si mai de efect, desertul preferat de Craciun in Franta, dar daca vreti sa faceti o rulada simpla de ciocolata omiteti pasii de montare specifici acestei forme.

Ca si la reteta de rulada simpla si rapida, am folosit planseta de silicon cu borduri de la Tupperware, este minunata si chiar v-o recomand cu mare incredere, imi ies ruladele perfect in ea. La cat de frica imi era sa lucrez cu ele acum merg ca prin minune toate, si asta e abia inceputul :) Pentru comenzi si alte informatii gasiti lista cu distribuitorii Tupperware pe site-ul oficial.

Ingrediente

Zahar
210 g
Oua
4 buc
Faina alba
100 g
Praf de copt
0.5 lingurite
Cacao pudra
40 g
+4 linguri
Esenta de vanilie
1 lingurita
Ciocolata neagra
300 g
Unt
220 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Zahar pudra
150 g

Pasi de urmat

1

Pregatim pandispanul pentru rulada:

Intr-un bol mare bateti bine cele 4 oua cu 120g de zahar si esenta de vanilie.

Nu trebuie separat albusurile de galbenusuri, le bateti asa impreuna pana se fac o spuma alba frumoasa.

2

Apoi adaugati faina, praful de copt si 2 linguri de cacao.

3

Amestecati atent cu un tel pana obtineti un aluat omogen, fara cocoloase.

4

Asterneti o tava de cuptor simpla cu hartie de copt.

Eu am folosit planseta de silicon cu borduri de la Tupperware, foarte buna pentru facut rulade mai ales.

Gasiti lista cu distribuitorii Tupperware pe site-ul oficial.

5

Turnati aluatul in tava si il distribuiti uniform cu o spatula sau lingura.

6

Coaceti rulada la cuptor preincalzit la 200 de grade timp de 10-15 minute.

Imediat cand o scoateti presarati putin zahar pudra deasupra.

7

Si rulati strans cu tot cu hartie de copt sau planseta de silicon, o lasati asa rulata sa se raceasca complet.

8

Pana rulada se raceste ne ocupam de crema si sirop de ciocolata.

Pentru crema topiti 150g de ciocolata neagra, la microunde sau pe bain-marie, cum puteti. Lasati sa se racoreasca bine, cam 15-20 de minute.

9

Facem Siropul de Ciocolata:

Intr-un bol amestecati 90g de zahar cu 40g de cacao, adaugati 125ml apa fierbinte clocotita si amestecati bine, sa nu fie cocoloase.

10

Pregatim crema de unt cu ciocolata:

Intr-un bol bateti bine 200g de unt moale cu zaharul pudra.

 

11

Apoi adaugati ciocolata topita si racorita de la pasul 8, mai puneti si 2 linguri de cacao.

12

Mixati bine pana compozitia este omogena.

13

Montam rulada:

Acum cand pandispanul, siropul si crema sunt gata ne apucam de montat rulada.

In primul rand desfaceti rulada si scoateti hartia sau siliconul.

14

Insiropati(cu sirop de ciocolata) bine blatul cu ajutorul unei pensule.

15

Puneti si crema, o nivelati uniform pe toata suprafata.

16

Rulati strans, o puneti pentru 15-20 de minute la frigider, asa va fi sectiunea mai bine taiata si mai curata.

17

Taiati cam 1 cm din mariginea ruladei, il dati la o parte, nu-l vom folosi deci puteti sa-l dati la degustare la cei care nu au rabdare :)

18

Apoi taiati o bucata mai mare, cam de 4-5 cm, aceasta va fi o latura de "creanga" sa avem un bustean adevarat, daca e "Bouche de Noel" :)

Puteti omite pasii cu latura si taiatul ruladei daca faceti una simpla, nu neaparat in forma de bouche de noel.

19

Si acum urmeaza cativa pasi mai specifici, sa va usureze pe urma munca de stergere a farfuriei dupa ce ornati rulada cu glazura.

Deci, puneti rulada de baza, cea mare, pe un platou de servire.

Taiati 2 bucati mari de hartie de copt si le puneti pe margini, un pic mai sub rulada.

20

Asa puneti si latura cealalta de rulada, vine si ea pe hartia de copt asternuta.

21

Intr-un bol topiti 150g de ciocolata neagra si 20g de unt - puteti s-o lasati sa se mai raceasca un pic, asa glazura se va ingrosa si glazura va avea un efect mai frumos de "scoarta".

Ungeti aceasta glazura de ciocolata pe toata suprafata ruladei, si cea mica si cea mare.

22

Cam asa arata a mea, glazura a fost mai lichida desi mi-am dorit o scoarta mai groasa nu aveam rabdare sa se mai raceasca putin glazura in bol.

23

Cu furculita faceti dungi, ca o "scoarta" de copac.

24

Tineti atent cu o furculita sau mana rulada si scoateti cu cealalta mana hartia de copt de sub ea.

25

Asa avem rulada ornata si farfuria curata :)

O puneti la frigider pentru 8-10 ore sa se patrunda bine.

26

Apoi savurati cu mare placere, este foarte gustoasa, ciocolatoasa si satioasa.

Eu am insiropat-o cam putin, data viitoare nu-mi va fi frica sa pun sirop mai mult :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 rulada mare)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 2 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

L.P
Laura Stanciu (L.P) 28 Dec 2016, 15:18

Bună! Prea bună!

Poza mea pentru reteta:
CristinaLungu200
Cristina Lungu (CristinaLungu200) 25 Jul 2017, 04:13

Mie mia parut mult pre dulce si grea. Umplutura de unt e prea grasa si impreuna cu siropul si ciocolata de deasupra ii da un gust prea greu. De obicei ador toate recetele dumneavoastra dar aceasta nu mi-a parut prea reusita.

Nota mea pentru reteta:
Lili Ana
Lili Ana (Lili Ana) 18 Feb 2018, 15:43

Am facut aceasta rulada anul trecut si m-am gandit sa refac aceasta minunata rulada putin modificata. Am inlocuit untul cu mascarpone, ciocolata cu 90% in loc de cacao, in crema am mai adaugat o lingura de ness. Folosind doar ciocolata 90% cacao am glazurat rulada cu ciocolata alba si ciocolata cu lapte.A iesit o rulada nemaipomenita. Asa ca nu ezitati aceasta rulada! 

Lili Ana
Lili Ana (Lili Ana) 18 Feb 2018, 15:48

Din pacate nu reusesc sa adaug si poza