Rosii la congelator pentru iarna

Rosii la congelator pentru iarna

Ati observat ca eu sunt mare fan de conservare a legumelor si fructelor prin congelare, am un "dulap" congelator special dedicat acestui scop si este camara mea cea mai importanta tot sezonul. Asta in primul rand ca sa pastrez la maxim vitaminele din toate produsele, dar cel mai important pentru ca este repede si simplu - cea mai buna camara pentru mamici grabite! Din pacate nu orice fructe si legume se pot congela, sunt multe din ele care isi pierd textura si gustul, de asta eu cred ca aceste articole sunt utile - mici trucuri si sfaturi sa folositi la maxim tot ce ofera ele in sezon. Anii trecuti am congelat rosii numai pentru experiment si am dedus formula perfecta, in functie de meniul nostru.

Asadar, recomand sa puneti rosii la congelator in 2 forme:

- rosii cherry - pentru pizza in special(le pun asa congelate intregi peste pizza si ies minunate), pentru mancaruri de gen peste la cuptor, cu legume, dar si in ciorbe merg bine.

- rosii simple taiate cubulete sau felii - pentru diverse tocanite, sosuri cu rosii, ciorbe si orice va doreste inima.

Vedeti mai jos in pasi toate recomandarile mele pentru a congela rosiile intr-un mod cat mai inteligent si util.

Ingrediente

Rosii
1 kg

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand recomand sa alegeti/cumparati rosii cherry cat mai mici - cele mai mari sunt deja prea maricele si le puteti alege si conserva taiate jumatati.

Eu toata vara incerc sa vanez rosii cat mai potrivite la gospodinele din piata, sper pe viitor sa mi le cresc si singura.

Rosii la congelator pentru iarna - Pas 1
Pas 2

Le spalati bine si lasati sa se scurga de apa intr-o sita.

Rosii la congelator pentru iarna - Pas 2
Pas 3

Le puneti in pungi de congelator, cat incap in punga, sigilati si gata.

Eu prefer sa folosesc aici pungile cu "fermoar", sa-mi iau cateva rosii la nevoie, inchid si pun la loc in congelator.

Rosii la congelator pentru iarna - Pas 3
Pas 4

Rosiile clasice le congelati taiate in cubulete, eu pun cu tot cu coaja(n-am timp sa le decojesc, in plus sunt si ele utile ca fibre). Doar le spal si tai cubulete sau felii - aranjez in pungi mici, exact cat folosesc o portie la gatit.

De exemplu pentru ciorbe eu congelez maxim 1-2 rosii taiate in punga, la tocanita pun 3-4.

Recomand anume asa individual pentru fiecare mancare sa le congelati cantitativ(mai bine cantitati mici), nu stati la iarna sa le decongelati ca sa va luati cat aveti nevoie. Si daca ati pus cantitate mare intr-o punga, va trebui sa compromiteti si restul de rosii, care nu va sunt necesare pe moment.

Rosii la congelator pentru iarna - Pas 4
Pas 5

Le inchideti cat mai ermetic si daca folositi pungi subtiri neaparat sa le puneti in 2 randuri de pungi - se rup la manevrarea prin congelator.

Rosii la congelator pentru iarna - Pas 5
Pas 6

Asa am fost eu harnica si mi-am facut primele rezerve de rosii congelate.

Sa stiti ca bulionul de rosii, cel rapid sau cel clasic au rolul lor in camara mea, la fel ca si sosul Marinara! Merita efortul dar daca poate nu aveti timp, puneti repede rosiile la congelator si la iarna le veti gasi.

Pofta Buna!

Rosii la congelator pentru iarna - Pas 6

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

timotei
timotei 06 Sep 2017, 17:27

Eu rosiile marunte, ca am mai de multe sorturi , le pun pe un platou  si le inghet si apoi le pun in pungi, procedez asa ca ma gindeam ca se lipesc una de alta . Dar la anul viitor procedez ca tine, am si eu un congelator mare si inghet si eu cei posibil , si mai ales cum zici tu sa pastrez vitaminele si sa fac economie iarna, de ce nu daca am posibilitate?

E.M.A
E.M.A timotei 08 Sep 2017, 08:35

Bună!  Nu este nevoie sa le întinzi pe platou sau tavă și sa le congelezi individual,  din păcate oricum se vor lipi. Am făcut și eu asta în primul an de congelat legume,  gândind la fel ca tine,  dar am muncit și am pierdut mai mult timp degeaba,  întrucât tot s-au lipit. Poate doar cei care au frigider "no frost" se bucură de legume congelate individual. Spor! 

timotei
timotei E.M.A 08 Sep 2017, 17:11

Uite din fericire asai congelatorul meu.

CalinIleana637
Calin Ileana (CalinIleana637) 06 Sep 2017, 20:47

Buna seara !  Am facut provizii pentru iarna, noi savuram ''salata '' dar folosim si la preparea mancarii....( rosiile sunt din gradina noastra , naturale 100% )

lena
Elena (lena) Calin Ileana (CalinIleana637) 06 Sep 2017, 21:18

Super, bravo!

E.M.A
E.M.A 08 Sep 2017, 08:45

La fel de utila ca întotdeauna postarea! Desi pare ceva simplu,  mereu poti invata ceva. Și eu procedez la fel ca tine,  doar că le folosesc doar pe cele cherry,  pentru a le putea pune întregi, îmi era teamă că dacă le-aș tăia, n-ar fi în regulă.  Mulțumesc că mi-ai dat asigurarea că merge și așa!

GabyPar407
Gaby Par (GabyPar407) 11 Oct 2017, 09:33

Dar congelate asa se pot face si salata iarna ?Ar fi grozav ca eu sint mare amatoare de salata de rosii. Multumesc mult !

lena
Elena (lena) Gaby Par (GabyPar407) 11 Oct 2017, 09:48

Pentru salata se fac cam moi, dar vedeti :)