Salata "Vinegret"

Salata "Vinegret"

O salata pe care o stiu de acasa, de la mama - de obicei se facea iarna, in post sau pentru o cina usoara. Este foarte buna, sanatoasa, vitaminoasa si se prepara destul de repede si simplu.

Ingrediente

Cartofi roz
4 buc
cartofi de dimensiune medie
Morcovi
2 buc
Sfecla rosie
2 buc
2 bucati mai mari sau 3-4 mai mici
Ceapa alba
1 buc
Castraveti murati
5 buc
Mazare verde la conserva
2 buc
cutii mici, nu mai stiu ce gramaj au
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare
1 lingura
Piper negru
0.5 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Cartofii si morcovii se spala bine se se pun la fiert. Cand incep sa fiarba, faceti focul mic si lasatii cam 40-45 de min. Cand sunt gata, ii clatiti bine cu apa rece, curatati de coaja si lasati sa se racoreasca bine. La fel faceti si cu sfecla rosie, doar ca trebuie sa fiarba mai mult - 1-2 ore, in functie de marimea legumelor.

Salata "Vinegret" - Pas 1
Pas 2

Aici vedeti  toate legumele curatate si racorite.

Salata "Vinegret" - Pas 2
Pas 3

Si incepeti pe rand sa taiati cubulete legumele - mai intai cartofii.

Salata "Vinegret" - Pas 3
Pas 4

Apoi morcovii.

Salata "Vinegret" - Pas 4
Pas 5

La fel si sfecla rosie.

Salata "Vinegret" - Pas 5
Pas 6

Ceapa se taie marunt.

Salata "Vinegret" - Pas 6
Pas 7

La fel si castravetii murati (nu in otet).

Salata "Vinegret" - Pas 7
Pas 8

Toate legumele de mai sus le puneti intr-o cratita mai mare, in care sa le puteti amesteca.

Salata "Vinegret" - Pas 8
Pas 9

Mazarea se scurge de apa si se adauga la restul ingredientelor. Adaugati uleiul, sarea si piperul dupa gust.

Salata "Vinegret" - Pas 9
Pas 10

Gustati si vedeti daca mai este nevoie de sare si piper. Aveti grija sa nu exagerati cu amestecatul, ca se fac legumele terci si mov de la sfecla.

Pofta Buna!

Salata "Vinegret" - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (7-8 portii sanatoase)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ELLA
ELLA 07 Dec 2009, 21:53

Maine sigur o fac.Multumesc pt retete,cand nu stiu ce sa mai fac de papic deschid calculatorul sa ma uit pe site-ul tau sa mai vad ce mai pot face

Lilicica
Lilia (Lilicica) 07 Dec 2009, 22:10

Ioi, ma pregateam sa ma deconectez si mi-a zis Natali ca saliveaza dupa vinegret-ul de la tine de pe site. Asa ca am intrat si eu repede sa vad ce si cum. Arata foarte bine si merci ca ne-ai reamintit de aceasta salata. Sa vad de unde fac rost de castraveti murati si o sa fac si eu saptamana aceasta.

lena
Elena (lena) 07 Dec 2009, 22:13

Sa stii ca acasa daca nu aveam castraveti sau mazare, le inlocuiam cu varza murata si fasole fiarta. Este la fel de bun

Lilicica
Lilia (Lilicica) 08 Dec 2009, 10:10

Fasole mai foloseam si eu. Varza insa nu m-am gandit. E o idee buna si asta.

lyly
liliana (lyly) 08 Dec 2009, 15:10

O fac si eu.Arata minunat!!!!!

O zi minunata!!!

nutu
nutu 08 Dec 2009, 19:15

ai numai minunatii .pacat ca nu prea am timp sa tin pasul

nutu
nutu 08 Dec 2009, 19:29

e foarte foarte.trebuie sa-mi gasesctimp

Lilicica
Lilia (Lilicica) 11 Dec 2009, 09:11

Draga Lena, cand e vorba de o reteta de salata, pe mine si pe al meu sot, ne poti cuceri imediat. Asta pentru ca noi nu suntem mari gurmanzi de alte alimente, dar salatele le devoram aproape in orice combinatie. Prin urmare, si vinegretul a avut mare succes. Se pare ca in Romania nu se practica aceasta reteta, asa ca pentru Vali a fost o surpriza placuta. A durat trei zile sa fac salata :d : prima zi am adus castravetii murati acasa, a doua zi am cumparat si fiert leguleme si abia ieri, a treia zi, am finisat-o. Dar a meritat asteptarea ( Vali si-a pus maioneza la un moment dar, eu nu) Merci inca o data ca mi-ai reamintit de aceasta salata.

olivica
olivica 11 Dec 2009, 23:25

Salata asta imi aduce aminte de postul Craciunului, cand eram acasa, o salata usoara si de sezon.

Bunica mea m-a invatat un secret in privinta acestei salate: pentru a nu se colora legumele de la svecla rosie, aceasta se amesteca mai intai separat cu ulei si apoi se amesteca cu toate celelalte.

lena
Elena (lena) 11 Dec 2009, 23:28

Dam, sa stii ca am testat acest secret de mai multe ori, oricum s-au colorat legumele. Concluzia mea a fost sa nu le amesteci prea mult, asta-i unicul  truc de stiut.

Lilicica
Lilia (Lilicica) 12 Dec 2009, 20:39

Ioi, de ce sa nu se coloreze? Eu le-am tot amestecat sa fie toata salata roza spre rosie. E placerea mea

serbani
serbani 01 Sep 2010, 13:55

din cate observ toate retetele arata bine

Nota mea pentru reteta:
natyluminita
natyluminita 24 Sep 2010, 21:26

mmm e tare buna...nu am facut de mult aceasta reteta, am adus de acasa sfecla rosie asa ca e pe lista salatica

adriiany
adriiany 26 Sep 2010, 20:11

o reteta interesanta, eu fac mereu, dar fara mazare...o sa incerc data viitoare si cu mazare

Galia
Galia 04 Nov 2010, 22:06

Chiar in aceasta seara am facut salata, imi era o pofta de sfecla rosie ...am fost si laudata pt  (citez) "o atat de gustoasa salata"

Nota mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 Jan 2012, 00:54

M-ai inspirat pentru o seara ruseasca. Am preparat si aces vinigret decorat ca Salata "Floarea Soarelui", a avut mare efect si s-a dat din mana in mana, asa cum vezi in poza.  Foarte foarte bun! Foarte colorat, a fost ca o adevarata floare pe masa. Multumesc pentru idee!

Poza mea pentru reteta:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 10 Feb 2012, 20:53

Atat de sanatoasa si necesara! Am mancat-o din nou cu pofta!

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 07 Mar 2012, 16:58

Foarte-foarte buna aceasta salata, mai ales in zilele de post. Eu nu am pus mazare, ca nu prea sunt amatoare.

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 07 Jan 2013, 07:48

vai cit de bun a fost

rinser
Sergiu (rinser) 24 Nov 2014, 00:59

As putea doar sa adaug ca aceasta salata este mai buna a doua zi. Dupa 24-48 ore se infuzeaza si mai bine toate aromele si gusturile si se echilibreaza intre ele perfect. In prima zi ceapa e un pic mai vie, piscatoare, castravetii mai acri etc. A doua zi toate gusturile separate devin o orchestra. Acest principiu este valabil si pentru alte salate din legume fierte: boeuf etc.

Jana
Jana 30 Dec 2014, 21:57

buna Lena. Desi cunosc aceasta salata de mica, am mai aflat un mic secret - legumele, si in special sfecla, se curata foarte bine dupa ce sunt trecute prin apa rece. Multumesc, esti un magician la bucatarie ;)

Nota mea pentru reteta:
LicaStar
Lica (LicaStar) 28 Feb 2015, 21:58

Foarte buna aceasta salata, usoara pentru cina si sanatoasa, mai ales pentru cei anemici ca si mine, sfecla rosie are un efect bun. Chiar acum o mananc cu atata pofta...

timotei
timotei 23 May 2015, 19:35

Poza mea pentru reteta:
Muraru Ana
ANA MURARU (Muraru Ana) 18 Jan 2017, 23:51

E f buna ; cand am  lapte de soia, preparat in casa fac si maioneza  ( de post ) cu ulei de floarea -soarelui / 1-2 / .  ....................

timotei
timotei ANA MURARU (Muraru Ana) 19 Jan 2017, 02:10

Ana da la salata asta nu trebuie maioneza. 

Mihaela Moldova
Mihaela Moldova 06 May 2017, 22:28

Salut, Lena. Mama m-a invatat un truc. Cubuletele de sfecla le amesteci aparte cu putiiiin ulei pina cind stralucesc :) Asa nu o sa pateze sfecla celelalte legume din salata.

Te pup, moldoveanca draga

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Mihaela Moldova 06 May 2017, 23:18

Faceam si eu asa, dar la mine oricum le coloreaza :)

Te pup si eu!

TanDi
TanDi 24 Nov 2017, 13:18

Fac aceasta salata mai ales in post, iar copiii o mananca foarte bine. O stiu din copilarie, de la bunica mea, doar ca ea ceapa o calea foarte putin, cat sa devina moale si amesteca separat sfecla rosie taiata cu ceapa calita cu ulei, ca sa sa nu se coloreze celelalte legume. Dar intr-adevar, nu stiu cum ii reusea, la mine se coloreaza oricum.

CorinaHonceriu859
Corina Honceriu (CorinaHonceriu859) 28 Nov 2018, 14:38

Buna ziua! Am avut si eu placerea de a manca aceasta salata dementiala, pe cand am fost in vizita la niste rude din Floresti, dar asta s-a intamplat demult, prin 1990 si nu-mi aduc aminte toate ingredientele, astfel incat am cautat pe net reteta. Am gasit-o, doar ca pe unele site-uri apare si varza murata la ingrediente. Se pune sau nu si varza murata? Si inca o intrebare: otet nu se pune deloc? Multumesc!

lena
Elena (lena) Corina Honceriu (CorinaHonceriu859) 28 Nov 2018, 14:43

Otet nu se pune deloc, varza murata este optionala, dupa preferinte 😉

CorinaHonceriu859
Corina Honceriu (CorinaHonceriu859) 03 Dec 2018, 07:44

Multumesc frumos!