Mancare de pui cu masline si lamaie, in stil marocan

Mancare de pui cu masline si lamaie, in stil marocan

De fapt cred ca stiti aceasta mancare marocana dupa denumirea "Tajine de pui cu masline si lamai murate", dar m-am framantat eu mult daca sa-mi cumpar sau nu un vas Tajine(este cam scump!) ca sa testez aceasta reteta. Pana la urma am zis ca este imposibil sa le am pe toate si ar fi bine daca se pot adapta retetele mai specifice la vasele clasice de bucatarie, cele pe care le avem toti acasa. Deci da, se poate gati si in tigaie adanca si nu cred ca este mai rau decat ce am gustat la un restaurant marocan, ba chiar mai bun.

Referitor la combinatia de arome, eu ma consider destul de atenta cu gusturile noi, nu amestec totul in disperare si prefer sa gust altundeva si daca imi place lucrez la reteta acasa. Asa s-a intamplat si cu acest pui cu masline si lamaie, l-am gustat intr-un restaurant marocan din Paris, mi-a placut mult si de atunci am facut teste pentru o reteta asemanatoare dar intr-o varianta mai de casa. Este extraordinar de bun, sosul colorat si dens, aromele minunate, maslinele perfecte si lamaia exact la locul ei.

M-am poticnit initial de lamaile murate, chiar am asteptat o luna sa se mureze dar le-am aruncat - lamaile de la noi, chiar si cele bio, au alt gust si aroma. Nu stiu daca merita sa va chinuiti, mai bine vedeti in pasi solutia mea rapida cum sa faceti lamai murate in 20 de minute! Chiar si asa recomand sa le adaugati cu atentie, mie imi place sa gust 1-2 bucatele in mancare, dar prea multe incurca. Ele isi dau gustul si aroma in sos dar sa le mancati direct depinde de preferinte,  sotul meu le mananca cu placere, de exemplu.

Ingrediente

Pulpe de pui dezosate
700 g
recomand sa alegeti carnea de la pui mai bio, alergat sau de tara, dar merge si cea din comert
Ulei de masline
100 ml
Masline verzi
150 g
alegeti maslinele care va plac la gust, cu samburi sau fara
Lamaie
0.5 buc
Usturoi(catei)
6 buc
Ceapa alba
2 buc
Patrunjel verde
1 buc
adica 1 legatura
Curcuma/turmeric
0.5 lingurite
Boia ardei dulce sau iute
0.5 lingurite
Sare
2 linguri
Ghimbir
1 lingurite
am in vedere pudra de ghimir uscat
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Zahar
1 linguri
eu am inlocuit cu indulcitor de stevie
Apa
2 pahare

Pasi de urmat

1

Mai intai recomand sa spalati si pregatiti pulpele - le taiati  in bucati potrivite, eu am taiat o pulpa dezosata in 3-4 parti.

Am luat pulpe de pui fericit, cu piele dar fara os.

2

Luati o tigaie mare si adanca de 28-30cm, stropiti cu jumatate din uleiul de masline.

Aranjati pulpele in tigaia rece, neincalzita inca.

3

Peste carne puneti - 0.5 lingurita turmeric, 0.5 lingurita boia, 1 lingurita ghimbir uscat, 1 lingura de sare, putin piper negru macinat si usturoiul pisat.

4

Stropiti totul cu restul din uleiul de masline, adica 50ml.

Turnati deasupra 2 pahare de apa si aprindeti focul sub tigaie.

5

Cand incepe sa fiarba adaugati ceapa tocata cubulete si legatura de patrunjel legata cu o sfoara de bucatarie(daca nu aveti il puneti tocat marunt).

6

Acum acoperiti tigaia cu capac, faceti focul mediu si lasati asa sa fiarba aproximativ 1 ora. Este normal sa fiarba ceva mai intens, chiar necesar.

In aceasta reteta timpul de fierbere este esential, anume asa se formeaza sosul gros si delicios, dar in acelasi timp carnea nu trebuie sa se desfigureze complet. De aici si recomandarea sa luati pui mai bio si mai alergat, care fierbe mai greu.

7

Cat fierbe carnea ne ocupam de lamaie.

Taiati o jumatate de lamaie cubulete medii si le puneti intr-o cratita mica cu 1 lingura de sare si 1 lingura de zahar. Mai turnati deasupra si 1 pahar de apa.

8

Puneti cratita pe foc si cand incepe sa fiarba faceti focul mai mic, dar lasati sa fiarba mai intens.

9

Lasati la fiert cam 20 de minute, sau pana se evapora tot lichidul si lamaia se face mai moale.

Si gata, am obtinut lamai murate rapid foarte asemanatoare cu cele marocane.

10

Daca ati luat masline verzi cu samburi, o striviti cu un cutit pe fiecare si le scoateti.

11

Cam asa va fi mancarea noastra dupa 1 ora de fiert, observati ca sosul este inca lichid.

12

Acum amestecati in mancare si lasati tigaia cu capac, dar intredeschis, inca 30 de minute, sa se evapore apa in exces.

13

Si poftim, la final observati ca sosul este mai dens, nu apos, colorat frumos in galben, carnea frumoasa si frageda.

14

Acum scoateti atent legatura de patrunjel, daca ati pus-o intreaga.

Adaugati lamaile murate si maslinele, amestecati atent.

15

Puneti iarasi capacul pe tigaie, inchideti focul si lasati asa sa se patrunda timp de inca 30 de minute.

16

Recomand sa savurati aceasta mancare pe langa un couscous sau orez.

17

Eu nu consum acum carbohidrati si am facut un orez de conopida(conopida zdrobita la blender si sotata cu unt, putina sare si turmeric).

A fost o combinatie minunata, o delectare low-carb perfecta!

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4-6 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

OanaTahiRaducanu791
Oana Raducanu (OanaTahiRaducanu791) 03 oct 2018, 22:45

am adaugat o jumatate de ardei pentru culoare fiindca reteta contine boia deci nu adaug o aroma suplimentara...e grozava reteta

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Oana Raducanu (OanaTahiRaducanu791) 04 oct 2018, 08:56

Chiar ma bucur pt apreciere! Fiind o reteta mai specifica ma gandeam ca nu va fi atractiva de incercat, dar chiar merita 👍👍👍