Covrigi de casa pufosi, cu stafide
Covrigii sunt slabiciunea noastra, unul din alinturile pe care n-il permitem ocazional si fara excese, copiii le adora si de fiecare data e mare bucurie cand le cumparam. Inevitabil a fost sa incerc si reteta de covrigi de casa, asa ca incepusem cu aceasta varianta de covrigi pufosi, foarte reusita si simplu de gatit.
Eu am inlocuit stafidele din covrigi cu merisoare uscate, dar puteti sa puneti orice va place - bucatele de ciocolata, putin zahar cu scortisoara, stafide, halva, prune/caise uscate, nuci, etc. Oricum recomand sa-i incercati, sunt pufosi, fragezi, putin foietati si foarte gustosi. Covrigii de casa merg minunat de pus in pachetelul de scoala sau ca un alint la cafeaua de dimineata, cu putin unt deasupra neaparat!
Ingrediente
●
Drojdie proaspata
25 g
sau 10-15g drojdie uscata
●
Lapte batut/iaurt/chefir
150 g
●
Stafide
200 g
sau orice altceva va place - bucatele de ciocolata, merisoare uscate, scortisoara, prune uscate, halva, etc.
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol puneti drojdia, 250ml de lapte cald, 3 linguri de faina si 1 lingura de zahar.
Amestecati totul bine cu un tel, lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma compozitia.
Pas 2
Dupa acest timp adaugati 150g iaurt, 1 ou, 2 linguri de zahar, 1 lingurita de sare si 150ml de ulei.
Amestecati bine.
Pas 3
Puneti si restul de faina, amestecati aluatul mai intai cu o lingura/spatula, pana se incorporeaza toate ingredientele.
Pas 4
Apoi il treceti pe masa presarata cu putina faina si incepeti sa-l framantati cu mainile, pana devine uniform si neted.
Pas 5
Lasati-l sa se odihneasca in bol, aproximativ 30-60 de minute.
Pas 6
Dupa acest timp taiati aluatul in 20 de bucati aproximativ egale.
Pas 7
Formati din ele bile mici si le lasati sa se odihneasca pe masa timp de 15 minute.
Pas 8
Apoi treceti degetele prin unt topit si fiecare bila incepeti s-o aplatizati cu mainile.
Pas 9
Trebuie sa obtineti asa un oval mai alungit, cat mai subtire posibil.
Pas 10
Presarati peste aluat stafide, sau alta umplutura care va place.
Pas 12
Suprapuneti si presati putin capetele cand formati cercul.
Pas 13
La fel formati si restul covrigilor, le aranjati in tavi asternute cu hartie de copt si lasati la crescut timp de 20-30 de minute.
Pas 14
Dupa acest timp se ung cu ou batut si presarati deasupra cu mac sau susan, daca va place.
Pas 15
Coaceti covrigii in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 20-30 minute, sau pana se rumenesc frumos.
Pas 16
Sunt minunati calzi, dar si reci. Eu am congelat o tura(dupa coacere-racire) si apoi i-am reincalzit la nevoie.
Pofta Buna!
Cantitate:
20 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)