Creme Brulee

Creme Brulee

Daca va plac deserturile de tipul cremei de zahar ars, atunci astazi va propun o reteta ceva mai fina, as zice "sora" mai eleganta a ei - Creme Brulee. Este un desert foarte fin, foarte simplu si usor de pregatit, dar cu mici nuante care s-ar putea sa va sperie, dar nu tare.

Creme brulee este intr-adevar o crema fina, dar are o crusta crocanta deasupra din zahar ars repede cu un arzator sau la grill. Contrastul dintre crema racoroasa/cremoasa si stratul crocant este efectul de "Oau!" si cel care da nota deosebita acestei prajituri.

Eu multi ani m-am "impiedicat" in acest strat crocant, adica mai mult in arzatorul de bucatarie cu gaz, cel de flambat diverse chestii in bucatarie. Nu se gaseste chiar la primul magazin de la colt, dar il puteti gasi online usor si la diverse preturi, la mine este unul foarte basic si ieftin, dar isi face treaba. Pe de alta parte, puteti incerca sa carmelizati zaharul la un grill puternic - de la cuptor, sau cuptorul cu microunde. Trebuie sa fie un proces foarte rapid, ca sa nu reuseasca crema sa se incalzeasca, doar zaharul.

Ma gandesc si la o alta varianta mai simpla  - puneti deasupra niste zahar brun mai grunjos si il mancati chiar atunci imediat. Tot este crocant si nu reuseste sa se topeasca daca il serviti repede. Deci asta ar fi varianta rapida si fara flambat, daca vreti neaparat sa gustati Creme Brulee, dar nu aveti ustensilele necesare.

Ingrediente

Smantana dulce pentru gatit -25-32%
500 ml
Esenta de vanilie
2 lingurite
Galbenusuri de ou
4 buc
Zahar brun
80 g

Pasi de urmat

1

Turnati intr-o cratita smantana dulce si adaugati esenta de vanilie.

Incalziti bine aceasta compozitie, sa fie usor fierbinte, nu neaparat sa fiarba intens.

2

Apoi amestecati si lasati aproximativ 30 minute sa se racoreasca, dar in plus, sa se infuzeze smantana cu aroma de vanilie.

3

Apoi separati albusurile de galbenusuri si acestea le puneti intr-un bol impreuna cu 50g de zahar brun, amestecati bine cu un tel.

Albusurile le folositi la alta reteta, sau faceti omleta, clatite, taitei, etc, din ele.

4

Turnati in galbenusururile cu zahar smantana calda de la primii pasi.

5

Amestecati atent compozitia cu telul, dar fara exces de zel - pentru a evita formarea bulelor de aer in crema.

6

Recomand sa turnati crema formata intr-o cana sau pahar mare gradat - astfel va fi mai usor s-o turnati prin forme.

7

Turnati compozitia in forme mici pentru cuptor aranjate dinainte in tava mare de cuptor de la aragaz - eu aici le am pe cele clasice de Creme Brulee, dar merg folosite oricare aveti la indemana, de ceramica(ramekin) sau sticla.

Apropo formele de Creme Brulee le-am cumparat anii trecuti din Lidl, intr-o saptamana cu tema specifica.

8

Din aceste cantitati veti obtine 5-6 forme cu crema, aceasta trebuie doar sa acopere fundul formei maxim cu 1 cm, nu turnati strat prea gros.

In tava de cuptor mare turnati apa fierbinte(din cana sau ceainicul fierbator), cat sa cuprina formele pana la jumatate.

9

Cu mare atentie puneti tava in cuptorul preincalzit la 160 de grade pentru 1 ora.

10

Cand crema tremura putin la atingerea formei, este gata s-o scoateti din cuptor.

Lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei.

11

Apoi acoperiti formele cu o folie de plastic si puneti la frigider pentru 1-2 ore.

12

Chiar inainte de servire puneti peste fiecare portie cate 1 lingurita de zahar brun.

13

Si il topiti repede cu arzatorul, sau sub grill-ul incins de la cuptor. In cel mai rau caz o serviti asa, cu zaharul brun grunjos deasupra.

Trebuie servita si savurata imediat, ca sa nu reuseasca zaharul sa se topeasca si sa va bucurati de acel crocant in contrast cu crema fina si aromata.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 bucati (5 portii mici)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !