Strudel cu mere vienez

Strudel cu mere vienez

Nici o toamna nu trece la noi fara un strudel cu mere aromat si delicios, pana acum faceam strudelul cu aluat de foietaj, sau cu foi de placinta cumparate, dar de ceva timp il vroiam pe cel clasic, cu aluat de casa - exact un strudel vienez ca la el acasa.

Sa stiti ca merita, si nici chiar atat de complicat nu este - doar urmati atent pasii si nu va grabiti. Rezultatul este delicios si foarte apreciat de toata lumea - mi-au iesit minunate aceste strudele cu mere, neaparat vi le recomand cu incredere!

Dupa aceeasi metoda puteti face si un strudel cu dovleac, sau combinati, faceti unul cu dovleac, altul cu mere.

Ingrediente

Faina alba
250 g
Sare
0.5 lingurite
Apa calda
125 ml
Galbenusuri de ou
2 buc
Unt topit
100 g
Mere
1.5 kg
am in vedere merele intregi, inca necuratate si taiate
Lamaie
0.5 buc
Stafide
100 g
sau merisoare
Zahar
100 g
Pesmet
100 g
Smantana
120 g
orice smantana fermentata, simpla
Scortisoara macinata
2 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Puneti intr-un bol: 250g faina, 0.5 lingurita de sare, 125ml apa calda, 2 linguri unt topit si 2 galbenusuri crude de ou.

Strudel cu mere vienez - Pas 1
Pas 2

Amestecati mai intai toate ingredientele cu o lingura sau spatula.

Strudel cu mere vienez - Pas 2
Pas 3

Apoi le treceti pe masa si framantati timp de 5-10 minute, pana obtineti un aluat uniform, moale si usor lipicios.

Daca vi se pare prea lipicios, puteti sa mai adaugati cate putina faina, dar nu prea multa - ca sa fie aluatul cat mai fin si usor de intins mai tarziu.

Strudel cu mere vienez - Pas 3
Pas 4

Il taiati in 2 bucati, formati bile uniforme si le asezati pe o farfurie presarata cu faina.

Ungeti aceste bile deasupra cu putin unt topit, acoperiti cu folie de plastic si lasati pe masa la odihnit timp de 1 ora.

Strudel cu mere vienez - Pas 4
Pas 5

Pana se odihneste aluatul, pregatiti restul ingredientelor si umplutura.

Pesmetul va recomand sa-l rumeniti pe o tigaie uscata, pana devine putin mai maro si miroase intens a paine prajita.

Strudel cu mere vienez - Pas 5
Pas 6

Merele le curatati de coaja si cotor, taiati cubulete si stropiti cu zeama de la o jumatate de lamaie.

Apoi le amestecati cu 100g stafide spalate, 50g de zahar si 50g de pesmet(calit anterior optional). In plus si optional, puteti adauga 75g de fulgi de migdale, sau oricare alte nuci preferati.

Strudel cu mere vienez - Pas 6
Pas 7

Intre timp aluatul s-a odihnit si este gata de lucrat.

Fiecare bila o intindeti cu facaletul intr-un cerc mai mare si cat mai subtire.

Strudel cu mere vienez - Pas 7
Pas 8

Mutati aceste cercuri fiecare pe cate un prosop de bucatarie. Aici va arat cum o fac pe una din ele, dar sa stiti ca la fel o lucrati apoi si pe a 2-a.

Ungeti aluatul cu inca putin unt topit si lasati 10 minute sa se inmoaie pe prosop.

Strudel cu mere vienez - Pas 8
Pas 9

Dupa acest timp incepeti sa trageti incet si atent de margini in toate directiile, sa obtineti o foaie de aluat cat prosopul de mare, foarte fina si subtire.

Strudel cu mere vienez - Pas 9
Pas 10

O ungeti din nou cu putin unt topit si 60g de smantana, observati ca nu am uns marginile, doar mijlocul - sa pot lucra usor strudelul cu mere in proces.

Strudel cu mere vienez - Pas 10
Pas 11

Presarati aici si 25g de pesmet(sau jumatate din cat v-a ramas dupa ce ati pus in mere).

Strudel cu mere vienez - Pas 11
Pas 12

Distribuiti uniform jumatate din umplutura cu mere, presarati peste ele inca 25g de zahar si 1 lingurita de scortisoara(optional).

Strudel cu mere vienez - Pas 12
Pas 13

Si acum va ajutati cu prosopul sa rulati strudelul - ridicati atent marginile mai lungi si scuturati cate putin.

Strudel cu mere vienez - Pas 13
Pas 14

Tot asa atent, il mutati de pe prosop in tava de cuptor mare(cea de aragaz clasic), asternuta cu hartie de copt.

Strudel cu mere vienez - Pas 14
Pas 15

La fel formati si al 2-lea strudel, il puneti si pe el in tava langa primul.

Ungeti ambele strudele cu unt topit si le puneti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 50-60 de minute.

Strudel cu mere vienez - Pas 15
Pas 16

In timpul coacerii recomand sa le mai ungeti de 1-2 ori cu putin unt topit, sa formeze o crusta rumena, crocanta si frageda.

Strudel cu mere vienez - Pas 16
Pas 17

Iar cand sunt gata rumenite si scoase din cuptor, inca fierbinti, le ungeti din nou si ultima data cu unt topit.

Lasati sa se racoreasca minim 1-3 ore inainte de servire.

Strudel cu mere vienez - Pas 17
Pas 18

Mie mi-a placut cel mai mult dupa 3-5 ore, cand a fost putin cald, dar deja toate aromele s-au intrepatruns. Nu a fost rau nici rece, a 2-a zi, anume asa i-a placut cel mai mult sotului.

Il puteti servi simplu, sau cu putina inghetata de vanilie pe langa.

Pofta Buna!

Strudel cu mere vienez - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ORANGE
ORANGE 20 Oct 2020, 21:28

Imi place si mie strudelul cu mere. E foarte gustoas si sunt dispusa so pregatesc si eu. Multumesc pentru efortul cel depui ca sa savuram si noi din ceaia ce faci. Mult succes si mai departe.