Strudel cu mere vienez
Nici o toamna nu trece la noi fara un strudel cu mere aromat si delicios, pana acum faceam strudelul cu aluat de foietaj, sau cu foi de placinta cumparate, dar de ceva timp il vroiam pe cel clasic, cu aluat de casa - exact un strudel vienez ca la el acasa.
Sa stiti ca merita, si nici chiar atat de complicat nu este - doar urmati atent pasii si nu va grabiti. Rezultatul este delicios si foarte apreciat de toata lumea - mi-au iesit minunate aceste strudele cu mere, neaparat vi le recomand cu incredere!
Dupa aceeasi metoda puteti face si un strudel cu dovleac, sau combinati, faceti unul cu dovleac, altul cu mere.
Ingrediente
●
Galbenusuri de ou
2 buc
●
Mere
1.5 kg
am in vedere merele intregi, inca necuratate si taiate
●
Stafide
100 g
sau merisoare
●
Smantana
120 g
orice smantana fermentata, simpla
●
Scortisoara macinata
2 lingurite
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Puneti intr-un bol: 250g faina, 0.5 lingurita de sare, 125ml apa calda, 2 linguri unt topit si 2 galbenusuri crude de ou.
Pas 2
Amestecati mai intai toate ingredientele cu o lingura sau spatula.
Pas 3
Apoi le treceti pe masa si framantati timp de 5-10 minute, pana obtineti un aluat uniform, moale si usor lipicios.
Daca vi se pare prea lipicios, puteti sa mai adaugati cate putina faina, dar nu prea multa - ca sa fie aluatul cat mai fin si usor de intins mai tarziu.
Pas 4
Il taiati in 2 bucati, formati bile uniforme si le asezati pe o farfurie presarata cu faina.
Ungeti aceste bile deasupra cu putin unt topit, acoperiti cu folie de plastic si lasati pe masa la odihnit timp de 1 ora.
Pas 5
Pana se odihneste aluatul, pregatiti restul ingredientelor si umplutura.
Pesmetul va recomand sa-l rumeniti pe o tigaie uscata, pana devine putin mai maro si miroase intens a paine prajita.
Pas 6
Merele le curatati de coaja si cotor, taiati cubulete si stropiti cu zeama de la o jumatate de lamaie.
Apoi le amestecati cu 100g stafide spalate, 50g de zahar si 50g de pesmet(calit anterior optional). In plus si optional, puteti adauga 75g de fulgi de migdale, sau oricare alte nuci preferati.
Pas 7
Intre timp aluatul s-a odihnit si este gata de lucrat.
Fiecare bila o intindeti cu facaletul intr-un cerc mai mare si cat mai subtire.
Pas 8
Mutati aceste cercuri fiecare pe cate un prosop de bucatarie. Aici va arat cum o fac pe una din ele, dar sa stiti ca la fel o lucrati apoi si pe a 2-a.
Ungeti aluatul cu inca putin unt topit si lasati 10 minute sa se inmoaie pe prosop.
Pas 9
Dupa acest timp incepeti sa trageti incet si atent de margini in toate directiile, sa obtineti o foaie de aluat cat prosopul de mare, foarte fina si subtire.
Pas 10
O ungeti din nou cu putin unt topit si 60g de smantana, observati ca nu am uns marginile, doar mijlocul - sa pot lucra usor strudelul cu mere in proces.
Pas 11
Presarati aici si 25g de pesmet(sau jumatate din cat v-a ramas dupa ce ati pus in mere).
Pas 12
Distribuiti uniform jumatate din umplutura cu mere, presarati peste ele inca 25g de zahar si 1 lingurita de scortisoara(optional).
Pas 13
Si acum va ajutati cu prosopul sa rulati strudelul - ridicati atent marginile mai lungi si scuturati cate putin.
Pas 14
Tot asa atent, il mutati de pe prosop in tava de cuptor mare(cea de aragaz clasic), asternuta cu hartie de copt.
Pas 15
La fel formati si al 2-lea strudel, il puneti si pe el in tava langa primul.
Ungeti ambele strudele cu unt topit si le puneti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 50-60 de minute.
Pas 16
In timpul coacerii recomand sa le mai ungeti de 1-2 ori cu putin unt topit, sa formeze o crusta rumena, crocanta si frageda.
Pas 17
Iar cand sunt gata rumenite si scoase din cuptor, inca fierbinti, le ungeti din nou si ultima data cu unt topit.
Lasati sa se racoreasca minim 1-3 ore inainte de servire.
Pas 18
Mie mi-a placut cel mai mult dupa 3-5 ore, cand a fost putin cald, dar deja toate aromele s-au intrepatruns. Nu a fost rau nici rece, a 2-a zi, anume asa i-a placut cel mai mult sotului.
Il puteti servi simplu, sau cu putina inghetata de vanilie pe langa.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 buc
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii: