Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter
Astăzi vreau să vă arăt un desert care mi-a plăcut foarte mult, o plăcintă cu foi fine, aromă de unt și umplutură delicioasă de vanilie. În Egipt, plăcintele Feeter Meshaltet pot fi de diferite tipuri - fără umplutură deloc, cu umplutură sărată sau dulce, fiind numite și pizza Egiptului. Varianta cu cremă de vanilie (Mehalabiya) mi se pare cea mai interesantă, dar neapărat voi încerca în timp și alte variante.
De cele mai multe ori este servită totuși simplă, fără umplutură, ca niște turte tăiate - deasupra cu multă miere, cremă de ciocolată, melasă, etc.
Recomand neapărat s-o încercați, este foarte fragedă și delicioasă anume cât este caldă, păstrată la frigider devine ceva mai densă din cauza untului din compoziție. Dar reîncălzită câteva minute în cuptorul simplu sau cel cu microunde, este din nou perfectă de savurat.
Ingrediente
●
Drojdie uscată
0.5 lingurite
●
Unt
200 g
să fie moale, la temperatura camerei
●
Amidon alimentar
4 linguri
●
Esență de vanilie
1 lingurita
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Turnați într-un bol mare 250ml de lapte cald, adăugați 0.5 linguriță de drojdie, 1 ou și un vârf de linguriță sare.
Amestecați bine cu un tel.
Pas 2
Adăugați 450g de făină, amestecați bine mai întâi cu o lingură sau spatulă.
Pas 3
Apoi mutați aluatul format pe masa și îl frământați cu mâinile până devine uniform și moale.
Pas 4
Îl împărțiți în 2 bucăți egale, formați bile din ele și lăsați pe masă să se odihnească timp de 10 minute.
Pas 5
După acest timp întindeți fiecare bilă într-o foaie cât mai subțire.
O ungeți pe fiecare cu 100g de unt moale, distribuit uniform (cu degetele) pe toată foaia.
Pas 7
Apoi o răsuciți și asamblați în formă de melc rotund.
Pas 8
La fel faceți și cealaltă bilă de aluat, puneți melcii de aluat astfel modelați pe o farfurie.
Acoperiți cu folie de plastic și puneți la frigider pentru 3-4 ore.
Pas 9
În acest timp pregătiți crema/budinca de vanilie.
Într-o cratiță amestecați 250g de zahăr cu 4 linguri de amidon.
Pas 10
Adăugați 1 ou și amestecați bine compoziția cu telul.
Pas 11
Turnați 500ml de lapte, iarăși amestecați bine.
Pas 12
Puneți cratița pe foc și periodic amestecați în ea.
Când începe să fiarbă, amestecați continuu, să nu se formeze cocoloașe.
Pas 13
Când devine mai densă, o luați de pe foc, adăugați esența de vanilie și lăsați să se răcească la temperatura camerei.
Pas 14
După cele 3-4 ore, luați melcii de aluat din frigider.
Fiecare îl presați puțin cu degetele și treceți prin făină.
Pas 15
Întindeți 2 foi rotunde - una mai mare și alta mai mică, de aproximativ 33cm și respectiv 30cm în diametru.
Pas 16
Așterneți cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor. Puneți în ea foaia mai mică, de 30cm, și distribuiți deasupra toată crema de vanilie.
Încercați să nu ajungeți cu ea chiar până la margini, măcar 1 cm.
Pas 17
Acoperiți totul cu foaia mare, de 33cm.
Pas 18
Marginile care sunt mai mari, le băgați atent sub prima foaie, cea de la bază, să fie ca o barieră pentru cremă.
Pas 19
Înțepați toată plăcinta din loc în loc cu o furculiță.
Pas 20
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 35-40 de minute, sau până se rumenește frumos.
Apoi lăsați să se răcească minim 2 ore la temperatura camerei.
Pas 21
Cea mai bună este servită caldă sau reîncălzită, eventual presărată cu zahăr pudră deasupra, dar nu neapărat.
Delicioasă și deosebită, s-o încercați neapărat!
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(10-12 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
300 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)