Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter

Astăzi vreau să vă arăt un desert care mi-a plăcut foarte mult, o plăcintă cu foi fine, aromă de unt și umplutură delicioasă de vanilie. În Egipt, plăcintele Feeter Meshaltet pot fi de diferite tipuri - fără umplutură deloc, cu umplutură sărată sau dulce, fiind numite și pizza Egiptului. Varianta cu cremă de vanilie (Mehalabiya) mi se pare cea mai interesantă, dar neapărat voi încerca în timp și alte variante.

De cele mai multe ori este servită totuși simplă, fără umplutură, ca niște turte tăiate - deasupra cu multă miere, cremă de ciocolată, melasă, etc.

Recomand neapărat s-o încercați, este foarte fragedă și delicioasă anume cât este caldă, păstrată la frigider devine ceva mai densă din cauza untului din compoziție. Dar reîncălzită câteva minute în cuptorul simplu sau cel cu microunde, este din nou perfectă de savurat.

Ingrediente

Lapte
750 ml
   
Drojdie uscată
0.5 lingurite
   
Ouă
2 buc
   
Sare
0.25 lingurite
   
Făină albă
450 g
   
Unt
200 g
să fie moale, la temperatura camerei
Zahăr
1 pahar
   
Amidon alimentar
4 linguri
   
Esență de vanilie
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Turnați într-un bol mare 250ml de lapte cald, adăugați 0.5 linguriță de drojdie, 1 ou și un vârf de linguriță sare.

Amestecați bine cu un tel.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 1
Pas 2

Adăugați 450g de făină, amestecați bine mai întâi cu o lingură sau spatulă.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 2
Pas 3

Apoi mutați aluatul format pe masa și îl frământați cu mâinile până devine uniform și moale.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 3
Pas 4

Îl împărțiți în 2 bucăți egale, formați bile din ele și lăsați pe masă să se odihnească timp de 10 minute.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 4
Pas 5

După acest timp întindeți fiecare bilă într-o foaie cât mai subțire.

O ungeți pe fiecare cu 100g de unt moale, distribuit uniform (cu degetele) pe toată foaia.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 5
Pas 6

Rulați strâns.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 6
Pas 7

Apoi o răsuciți și asamblați în formă de melc rotund.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 7
Pas 8

La fel faceți și cealaltă bilă de aluat, puneți melcii de aluat astfel modelați pe o farfurie.

Acoperiți cu folie de plastic și puneți la frigider pentru 3-4 ore.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 8
Pas 9

În acest timp pregătiți crema/budinca de vanilie.

Într-o cratiță amestecați 250g de zahăr cu 4 linguri de amidon.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 9
Pas 10

Adăugați 1 ou și amestecați bine compoziția cu telul.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 10
Pas 11

Turnați 500ml de lapte, iarăși amestecați bine.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 11
Pas 12

Puneți cratița pe foc și periodic amestecați în ea.

Când începe să fiarbă, amestecați continuu, să nu se formeze cocoloașe.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 12
Pas 13

Când devine mai densă, o luați de pe foc, adăugați esența de vanilie și lăsați să se răcească la temperatura camerei.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 13
Pas 14

După cele 3-4 ore, luați melcii de aluat din frigider.

Fiecare îl presați puțin cu degetele și treceți prin făină.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 14
Pas 15

Întindeți 2 foi rotunde - una mai mare și alta mai mică, de aproximativ 33cm și respectiv 30cm în diametru.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 15
Pas 16

Așterneți cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor. Puneți în ea foaia mai mică, de 30cm, și distribuiți deasupra toată crema de vanilie.

Încercați să nu ajungeți cu ea chiar până la margini, măcar 1 cm.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 16
Pas 17

Acoperiți totul cu foaia mare, de 33cm.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 17
Pas 18

Marginile care sunt mai mari, le băgați atent sub prima foaie, cea de la bază, să fie ca o barieră pentru cremă.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 18
Pas 19

Înțepați toată plăcinta din loc în loc cu o furculiță.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 19
Pas 20

Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 35-40 de minute, sau până se rumenește frumos.

Apoi lăsați să se răcească minim 2 ore la temperatura camerei.

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 20
Pas 21

Cea mai bună este servită caldă sau reîncălzită, eventual presărată cu zahăr pudră deasupra, dar nu neapărat.

Delicioasă și deosebită, s-o încercați neapărat!

Poftă Bună!

Plăcintă Egipteană cu cremă de vanilie - Feeter - Pas 21

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 300 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Lilia Viscun
Lilia Viscun 22 Sep 2021, 23:52

Plăcinta e fantastica! Aluatul e ceva între foietaj și brisée. Pentru gusturile mele,crema de vanilie a venit prea dulce,data viitoare voi încerca varianta la microunde (cremă de vanilie rapidă).

Eu m-am îndrăgostit într-atât de acest aluat, că am mai făcut două plăcinte,una cu cremă de brânză iar alta cu o amestecătură de cașcavaluri diferite ( ceea ce rămâne și se ascunde în frigider).

Neapărat recomand.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Mery75
Mery75 10 Mar 2023, 23:09

Am făcut-o! Este nemaipomenita! Oare merge și cu mere?

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Mery75 13 Mar 2023, 11:49

Ma bucur mult! Cred ca e buna cu orice umplutura.😉👍