Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar

Extraordinar succes au avut aceste chifle suedeze la copiii mei si pe buna dreptate - sunt aromate, fragede, moderat de dulci si pufoase. Nu mai spun ce miros dau in toata casa, cum intri pe usa te duce nasul direct la bucatarie!

Neaparat le vom mai repeta, va recomand si voua, se prepara usor, iar cu putina atentie la detalii si pasii retetei veti gusta vestitele chifle suedeze Kanelbullar chiar la voi acasa, fara sa luati avion si sa cheltuiti bani pe drum!

Ingrediente

Lapte
250 ml
Zahar
100 g
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscata
Oua
1 buc
Faina alba calitate superioara
420 g
Sare
0.5 lingurite
Cardamon macinat
1 lingurita
optional
Unt
150 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Zahar pudra
50 g
Scortisoara macinata
2 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol mic turnati 50ml de lapte cald, adaugati 1 lingurita de zahar, 2 linguri de faina si 25g drojdie proaspata.

Amestecati toata compozitia cu un tel pana are textura uniforma si lasati 10 minute cand incepe sa faca spuma.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 1
Pas 2

Intr-un bol mai mare turnati 200ml de lapte cald, adaugati 50g de zahar, 0.5 lingurita de sare, 1 lingurita de cardamon si compozitia de drojdie de la pasul 1.

Amestecati totul cu lingura sau mixerul pana se uniformizeaza.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 2
Pas 3

Adaugati 400g de faina si incepeti sa framantati aluatul, cu mixerul sau cu mainile.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 3
Pas 4

Cand incepe sa se lege compozitia, observati neaparat cat de bine faina absoarbe lichidul - daca compozitia este moale si putin lipicioasa, continuati. Dar daca este mai uscacioasa, adaugati in plus cateva linguri de lapte sau apa.

Recomand acest test din cauza ca diverse marci de faina au grad diferit de absorbtie, iar aluatul nostru trebuie sa fie moale si bine hidratat, nu prea dens.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 4
Pas 5

Cand s-a incorporat toata faina, dar aluatul inca nu este prea uniform, incepeti sa adaugati in cateva etape 75g de unt moale. Puneti cate o bucatica, framantati, din nou adaugati unt si tot asa pana il terminati.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 5
Pas 6

Dupa ce ati terminat cu untul veti observa ca aluatul devine moale, uniform, deloc lipicios si placut la atingere.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 6
Pas 7

Lasati-l sa creasca in bolul acoperit cu o folie alimentara sau prosop timp de 1 ora, sau pana isi dubleaza volumul.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 7
Pas 8

In acest timp vom pregati compozitia de scortisoara - puneti intr-un bol 75g de unt moale, 50g zahar pudra si 2 lingurite de scortisoara.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 8
Pas 9

Amestecati totul bine cu lingura pana obtineti o pasta omogena.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 9
Pas 10

Intre timp aluatul s-a odihnit si a crescut. Il scoateti pe masa presarata bine cu faina si il intindeti cu facaletul intr-un dreptunghi de aproximativ 50cm pe 40cm.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 10
Pas 11

Cu lingura intindeti uniform pe 2/3 din dreptunghi pasta de scortisoara si unt.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 11
Pas 12

Acum latura fara scortisoara o aduceti peste jumatate din cea unsa.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 12
Pas 13

Si cealalta jumatate vine deasupra acesteia.

Lasati 10 minute pe masa sa se odihneasca acest plic de aluat.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 13
Pas 14

Apoi cu facaletul il mai intindeti si largiti sa fie de aproximativ 35-40cm latime.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 14
Pas 15

Taiati felii din el de aproximativ 4cm latime, rigla metalica poate fi un ghidaj bun, dar este optional.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 15
Pas 16

Acum fiecare din banda de 4cm se mai taie pe jumate in lungime, dar observati in poza unde arat cu degetul, ca nu trebuie sa taiati pana la capat.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 16
Pas 17

Astfel vom obtine niste benzi lungi de aluat din care vom forma chiflele.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 17
Pas 18

Luati atent fiecare banda si o infasurati pe degete, ca o rola de ate de crosetat sau umpletit.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 18
Pas 19

Capatul il treceti prin gaura din mijlocul acestei bobine mici si e gata o chifla.

E un proces interesant de lucru impreuna cu copiii, incercati sa-i implicati.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 19
Pas 20

Chiflele astfel formate le aranjati in tava de cuptor asternuta cu hartie de copt si lasati sa creasca 1 ora la temperatura camerei.

Nu uitati peste jumatate de ora sa porniti cuptorul si sa-l preincalziti la 180 de grade.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 20
Pas 21

Dupa ce au crescut, ungeti chiflele cu oul putin amestecat cu furculita pentru uniformizare.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 21
Pas 22

Presarati peste chifla putin zahar simplu sau brun, daca aveti.

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 22
Pas 23

Le coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 20-25 de minute, sau pana se rumenesc uniform.

Lasati apoi putin sa se raceasca si savurati.

Pofta Buna!

Chifle suedeze cu scortisoara - Kanelbullar - Pas 23

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 18 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !