Ingrediente
●
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscata
●
Faina alba calitate superioara
420 g
●
Cardamon macinat
1 lingurita
optional
●
Unt
150 g
sa fie moale, la temperatura camerei
●
Scortisoara macinata
2 lingurite
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol mic turnati 50ml de lapte cald, adaugati 1 lingurita de zahar, 2 linguri de faina si 25g drojdie proaspata.
Amestecati toata compozitia cu un tel pana are textura uniforma si lasati 10 minute cand incepe sa faca spuma.
Pas 2
Intr-un bol mai mare turnati 200ml de lapte cald, adaugati 50g de zahar, 0.5 lingurita de sare, 1 lingurita de cardamon si compozitia de drojdie de la pasul 1.
Amestecati totul cu lingura sau mixerul pana se uniformizeaza.
Pas 3
Adaugati 400g de faina si incepeti sa framantati aluatul, cu mixerul sau cu mainile.
Pas 4
Cand incepe sa se lege compozitia, observati neaparat cat de bine faina absoarbe lichidul - daca compozitia este moale si putin lipicioasa, continuati. Dar daca este mai uscacioasa, adaugati in plus cateva linguri de lapte sau apa.
Recomand acest test din cauza ca diverse marci de faina au grad diferit de absorbtie, iar aluatul nostru trebuie sa fie moale si bine hidratat, nu prea dens.
Pas 5
Cand s-a incorporat toata faina, dar aluatul inca nu este prea uniform, incepeti sa adaugati in cateva etape 75g de unt moale. Puneti cate o bucatica, framantati, din nou adaugati unt si tot asa pana il terminati.
Pas 6
Dupa ce ati terminat cu untul veti observa ca aluatul devine moale, uniform, deloc lipicios si placut la atingere.
Pas 7
Lasati-l sa creasca in bolul acoperit cu o folie alimentara sau prosop timp de 1 ora, sau pana isi dubleaza volumul.
Pas 8
In acest timp vom pregati compozitia de scortisoara - puneti intr-un bol 75g de unt moale, 50g zahar pudra si 2 lingurite de scortisoara.
Pas 9
Amestecati totul bine cu lingura pana obtineti o pasta omogena.
Pas 10
Intre timp aluatul s-a odihnit si a crescut. Il scoateti pe masa presarata bine cu faina si il intindeti cu facaletul intr-un dreptunghi de aproximativ 50cm pe 40cm.
Pas 11
Cu lingura intindeti uniform pe 2/3 din dreptunghi pasta de scortisoara si unt.
Pas 12
Acum latura fara scortisoara o aduceti peste jumatate din cea unsa.
Pas 13
Si cealalta jumatate vine deasupra acesteia.
Lasati 10 minute pe masa sa se odihneasca acest plic de aluat.
Pas 14
Apoi cu facaletul il mai intindeti si largiti sa fie de aproximativ 35-40cm latime.
Pas 15
Taiati felii din el de aproximativ 4cm latime, rigla metalica poate fi un ghidaj bun, dar este optional.
Pas 16
Acum fiecare din banda de 4cm se mai taie pe jumate in lungime, dar observati in poza unde arat cu degetul, ca nu trebuie sa taiati pana la capat.
Pas 17
Astfel vom obtine niste benzi lungi de aluat din care vom forma chiflele.
Pas 18
Luati atent fiecare banda si o infasurati pe degete, ca o rola de ate de crosetat sau umpletit.
Pas 19
Capatul il treceti prin gaura din mijlocul acestei bobine mici si e gata o chifla.
E un proces interesant de lucru impreuna cu copiii, incercati sa-i implicati.
Pas 20
Chiflele astfel formate le aranjati in tava de cuptor asternuta cu hartie de copt si lasati sa creasca 1 ora la temperatura camerei.
Nu uitati peste jumatate de ora sa porniti cuptorul si sa-l preincalziti la 180 de grade.
Pas 21
Dupa ce au crescut, ungeti chiflele cu oul putin amestecat cu furculita pentru uniformizare.
Pas 22
Presarati peste chifla putin zahar simplu sau brun, daca aveti.
Pas 23
Le coaceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 20-25 de minute, sau pana se rumenesc uniform.
Lasati apoi putin sa se raceasca si savurati.
Pofta Buna!
Cantitate:
18 buc
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii: