Varză tocată murată
Rețeta a fost inspirată de mulțimea de oameni care ducea varza cu sacii de la piață :) Din cauza că nu am condiții normale pentru a face varză murată întreagă (să-mi spuneți dacă cineva murează varză întreagă și cum o țineți la balcon) am început în fiecare an să fac această rețetă de varză tocată murată.
Este rețeta pe care o făcea bunica, mama - eu am luat-o efectiv de pe internetul rusesc, pentru că de fapt de acolo vine ideea, ei o pun la ciorbe, salatele de iarnă și plăcinte. De obicei, iarna la noi se mănâncă mai întâi această varză apoi trecem la restul conservelor și murăturilor. Fac cu ea salată amestecată cu Salată de legume la borcan, puțină ceapă și ulei - sau Plăcinte cu varză murată - fără ele nu trece nicio iarnă.
Respectați toate instrucțiunile de mai jos ca să vă iasă o varză murată potrivit de acră și să nu fie amară și moale. Aș vrea doar să accentuez că anume această varză murată și fermentată conține cele mai importante vitamine, varza murată cu oțet din păcate nu le are - doar prin fermentare se obține tot ce este mai bun. Pentru cei ce țin post, mai ales le recomand s-o faceți, este indispensabilă în posturile rusești și foarte, foarte populară pentru proprietățile ei gustative și curative.
Ingrediente
●
Varză albă
10 kg
Puteți lua orice cantitate aveți nevoie, eu fac mai multă pentru că întotdeauna nu ne ajunge, se mănâncă f.repede
●
Sare pentru murături
5 linguri
sare fără iod
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Varza se toacă mărunt, după cum vă place - eu o parte am făcut-o cu această răzătoare luată din piață, și restul am făcut la robot - din păcate mi-a mărunțit-o prea tare, dar nu prea aveam timp și am zis că nu schimbă la gust -- doar aspectul.
Pas 2
Morcovii se spală, se curăță, se dau prin răzătoarea medie și se adaugă la varză. Adăugați sarea și cu mâinile o presați și frecați bine până lasă multă zeamă.
Pas 3
Observați dacă puneți făcălețul în varză se vede zeama, cam așa de mult trebuie să fie, să nu vă fie milă de ea :) Și de sare să nu uit să vă spun, după ce o presați bine, gustați de sare, ar trebui să fie la fel de sărată ca o salată normală poate un pic mai mult - dar nu sărată f.mult.
Pas 4
Apoi partea importantă și strategică pentru a se face varza perfect - o presați bine cu o farfurie plată, sau un fund rotund, puneți o greutate (puneți un borcan cu apă sau ca la mine cu suc) și pe lateral băgați făcălețul, să ajungă până la fundul cratiței. Foarte important, pentru că această procedură permite gazelor formate în timpul fermentării să iasă și să nu facă varza amară.
Pas 5
Lasăți cratița la temperatura camerei și veți observa că în 1-2 zile începe să fermenteze, se face spumă, ies bule de aer și se mai ridică varza deasupra. Mai mișcați ușor făcălețul periodic ca să iasă gazele mai bine.
Pas 6
În fiecare zi, cât fermentează varza (cam 3-5 zile în funcție de temperatura camerei), ridicați presul și cu făcălețul amestecați varza, iarăși o presați și montați instalația șmecheră de lăsat gazele să iasă.
Pas 7
Veți observa că după 3-5 zile varza nu mai fermentează, se "liniștește", se limpezește. Asta-i indicatorul că este gata de pus în borcane. Bine, și bineînțeles o gustați, să fie acrită suficient, dacă nu este o mai lăsați 1 zi.
Pas 8
Spălați borcanele, le lăsați să se scurgă bine și le umpleți cu varză - important este să o presați bine în borcan, să nu plutească în zeamă. Luați cu mâinile varza din cratiță, o stoarceți/scurgeți bine și puneți în borcane, așa până se umple, apoi adăugați zeama ca să o acopere și 1-2 linguri de ulei să nu prindă alte mirosuri și să se păstreze mai bine.
Pas 9
Mi-au ieșit din 10 kg de varză - 9.5 litri de varză murată presată în borcane. Le puneți la rece, de preferat la frigider, sau un balcon/cămară rece.
Pas 10
Se poate mânca deja de atunci de când o puneți la borcane, se murează f.bine. Cum am și spus merge f.bine ca o salată, la orice mâncare de carne, cartofi, fasole, hrișcă, etc. La fel merge și la ciorbe și la plăcintele cu varză (călită cu un pic de ceapă), și cei mai buni sunt colțunașii cu varză, mai ales în post.
Poftă Bună!
Cantitate:
10 l
(10 litri de salată)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (5 voturi)