Varza tocata murata
Reteta a fost inspirata de multimea de oameni care ducea varza cu sacii de la piata :) Din cauza ca nu am conditii normale pentru a face varza murata intreaga (sa-mi spuneti daca cineva mureaza varza intreaga si cum o tineti la balcon) am inceput in fiecare an sa fac aceasta reteta de varza tocata murata.
Este reteta pe care o facea bunica, mama - eu am luat-o efectiv de pe internetul rusesc, pentru ca de fapt de acolo vine ideea, ei o pun la ciorbe, salatele de iarna si placinte. De obicei iarna la noi se mananca mai intai aceasta varza apoi trecem la restul conservelor si muraturilor. Fac cu ea salata amestecata cu Salata de legume la bocan, putina ceapa si ulei - sau Placinte cu varza murata - fara ele nu trece nici o iarna.
Respectati toate instructiunile de mai jos ca sa va iasa o varza murata potrivit de acra si sa nu fie amara si moale. As vrea doar sa accentuez ca anume aceasta varza murata si fermentata contine cele mai importante vitamine, varza murata cu otet din pacate nu le are - doar prin fermentare se obtine tot ce este mai bun. Pentru cei ce tin post, mai ales le recomand s-o faceti, este indispensabila in posturile rusesti si foarte, foarte populara pentru proprietatile ei gustative si curative.
Ingrediente
●
Varza alba
10 kg
Puteti lua orice cantitate aveti nevoie, eu fac mai multa pentru ca intotdeauna nu ne ajunge, se mananca f.repede
●
Sare pentru muraturi
5 linguri
sare fara iod
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Varza se toaca marunt, dupa cum va place - eu o parte am facut-o cu aceasta razatoare luata din piata, si restul am facut la robot - din pacate mi-a maruntit-o prea tare, dar nu prea aveam timp si am zis ca nu schimba la gust -- doar aspectul.
Pas 2
Morcovii se spala,se curata, se dau prin razatoarea medie si se adauga la varza., Adaugati sarea si cu mainile o presati si frecati bine pana lasa multa zeama.
Pas 3
Observati daca puneti facaletul in varza se vede zeama, cam asa de mult trebuie sa fie, sa nu va fie mila de ea :) Si de sare sa nu uit sa va spun, dupa ce o presati bine, gustati de sare, ar trebuie sa fie la fel de sarata ca o salata normala poate un pic mai mult - dar nu sarata f.mult.
Pas 4
Apoi partea importanta si strategica pentru a se face varza perfect - o presati bine cu o farfurie plata, sau un fund rotund, puneti o greutate (puneti un borcan cu apa sau ca la mine cu suc) si pe lateral bagati facaletul, sa ajunga pana la fundul cratitei. Foarte important pentru ca aceasta procedura permite gazelor formate in timpul femrentarii sa iasa si sa nu faca varza amara.
Pas 5
Lasati cratita la temperatura camerei si veti observa ca in 1-2 zile incepe sa fermenteze, se face spuma, ies bule de aer si se mai ridica varza deasupra. Mai miscati usor facaletul periodic ca sa iasa gazele mai bine.
Pas 6
In fiecare zi, cat fermenteaza varza (cam 3-5 zile in functie de temperatura camerei), ridicati presul si cu facaletul amestecati varza , iarasi o presati si montati instalatia smekera de lasat gazele sa iasa.
Pas 7
Veti observa ca dupa 3-5 zile varza nu mai fermenteaza, se "linisteste", se limpezeste. Asta-i indicatorul ca este gata de pus in borcane. Bine, si bineinteles o gustati, sa fie acrita suficient, daca nu este o mai lasati 1 zi.
Pas 8
Spalati borcanele, le lasati sa se scurga bine si le umpleti cu varza - important este sa o presati bine in borcan, sa nu pluteasca in zeama. Luati cu mainile varza din cratita, o stoarceti/scurgeti bine si puneti in borcane, asa pana se umple, apoii adaugati zeama ca sa o acopere si 1-2 linguri de ulei sa nu prinda alte mirosuri si sa se pastreze mai bine.
Pas 9
Mi-au iesit din 10 kg de varza - 9.5 litri de varza murata presata in borcane. Le puneti la rece, de preferat la frigider, sau un balcon/camara rece.
Pas 10
Se poate manca deja de atunci de cand o puneti la borcane, se mureaza f.bine. Cum am si spus merge f.bine ca o salata, la orice mancare de carne, cartofi, fasole, hrisca, etc. La fel merge si la ciorbe si la placintele cu varza (calita cu un pic de ceapa), si cei mai buni sunt coltunasii cu varza, mai ales in post.
Pofta Buna!
Cantitate:
10 l
(10 litri de salata)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (5 voturi)