Fasole bătută

Fasole bătută

Nu cred că trebuie să scriu mare prezentare la rețetă aici - o știe toată lumea, mâncarea clasică în post și nu numai. Este foarte bună, mai ales partea de sus - îmi place să fie multă ceapă rumenită cu sos de roșii, iar pe lângă o salată de varză murată este perfectă.

Așa, să precizez - pentru fasole bătută este perfectă fasolea albă cu bob mic - fierbe repede și este foarte bună la gust și consistență. Deși eu la această rețetă am folosit alt soi de fasole, că nu am avut alta, vă recomand totuși s-o alegeți pe cea albă măruntă.

Ingrediente

Fasole uscată albă
300 g
sau luați fasole gata fiartă la conservă
Ceapă albă
5 buc
cantitatea de ceapă depinde de preferințele dvs - o puteți micșora sau mări
Usturoi
4 buc
4 căței - sau 1 linguriță de usturoi granulat
Frunză de dafin
2 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Sare
1 lingura
puneți după gust
Piper negru
0.25 lingurite
opțional
Pastă de tomate
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Fasolea se fierbe în multă apă, cu 2 frunze de dafin, 1 ceapă întreagă și 2-3 linguri de ulei - o fierbeți la foc mic, fără sare, și dacă nu ajunge apă adăugați doar apă clocotită fierbinte. Altfel se întărește și nu va fi atât de bună.

Când este moale, scoateți ceapa, frunza de dafin, scurgeți apa (atenție nu aruncați apa în care a fiert fasolea).

Eu am folosit fasole din aceea mai lungă, cu puncte maronii pe ea, asta am avut în casă și a fost foarte bună.

Fasole bătută - Pas 1
Pas 2

Peste fasolea scursă adăugați usturoiul pisat, sarea și piperul după gust.

Fasole bătută - Pas 2
Pas 3

Pisați bine toată fasolea, cu blenderul sau cu presa pentru piure. După ce ați făcut piureul, probați încă o dată de sare, dacă mai este nevoie mai adăugați. Apoi, ca să obțineți un piure mai moale (dacă  este mai uscat piureul obținut), puteți să mai adăugați apă în care a fiert fasolea, câte puțin, amestecați până obțineți consistența dorită.

Fasole bătută - Pas 3
Pas 4

Piureul de fasole îl puneți în farfurii și neteziți cu o lingură, recomand să nu puneți un strat mai gros de 1.5 - 2 cm.

Fasole bătută - Pas 4
Pas 5

Ceapa se taie solzișori și se călește în mult ulei până se rumenește.

Fasole bătută - Pas 5
Pas 6

Când începe să se rumenească, adăugați 1-2 linguri de pastă de roșii, boia sau altă pastă de zarzavat preferată (eu pun pastă de zarzavat făcută de mine pentru iarnă, promit rețeta la anul viitor). Amestecați bine, mai lăsați  1 minut și stingeți focul.

Fasole bătută - Pas 6
Pas 7

Amestecul de ceapă cu pastă de roșii se întinde în strat uniform peste piureul de fasole. Se poate servi și imediat sau se pune la frigider și se mănâncă rece, după ce se pătrund toate aromele.

Poftă Bună!

Fasole bătută - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5 porții)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (13 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 39

Daniela B.
Daniela B. 27 Apr 2018, 08:18

Foarte gustoasă mâncare, îmi aduce aminte de copilarie cînd mama ne făcea racituri reci de fasole si era așa bună. Pînă acum tot nu am facut iata 10 ani de cînd sunt căsătorită, mîncăm fasole simpla, acum mia rămas ceva fasole fiartă si am zis hai sa încerc să văd dacă o să le placă. Și uite copii au păpat bine și le-a placut, soțul mi-a zis cum de nu am facut așa mîncare gustoasă în 10 ani? Cu pasta Le-a placut mai mult la copii, am facut si fără să vedem care a fi mai întrebată.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Cats
Cats 09 Sep 2017, 19:06

indraznesc sa spun si eu cum o fac: dupa ce a stat la inmuiat peste noapte, fasolea se fierbe, fara sa se schimbe apa, impreuna cu o ceapa si un morcov. ceapa se scoate la sfarsit, dar morcovul se piseaza impreuna cu fasolea. culoarea care rezulta este foarte frumoasa si gustul deosebit.

lena
Elena (lena) Cats 11 Sep 2017, 09:51

Super ideea cu morcovii, neaparat voi face si eu!

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 07 Nov 2014, 14:26

Am uitat de poza...Deh,am burtica plina si nu ma mai concentrez :))

Poza mea pentru rețetă:
Freddy
Freddy 13 Feb 2014, 14:54

Am facut si eu reteta asta...mi-a iesit superb de buna. Eu am adaugat putina boia iute peste ceapa calita si i-a dat un pic de zvac, sa zic asa. Multumesc pentru reteta asta.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 27 Dec 2013, 19:21

Buna.La noi i se spune fasole frecata. Se mananca calda, cu ceapa prajita, cu boia, carnati,mamaliga si varza murata. E nemaipomenit se buna.Am mancat si rece cu prajeala si e tot f.buna.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Cori
Cori 25 May 2012, 19:19

Mmmmm, super-buna!!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 28 Feb 2012, 21:42

O reteta gustoasa si usor de facut ! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 18 Feb 2012, 17:09

Buuuna! Am folosit praz in loc de ceapa si mi-a placut foarte mult combinatia. Intr-o seara rece si tarzie, ne-am delectat cu acesta fasole batuta pe paine :)

Poza mea pentru rețetă:
MaryRoby
mariana (MaryRoby) 06 Apr 2011, 11:39

foarte buna reteta...am facut`o si e super...

Nota mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 25 Nov 2010, 08:01

o reteta usoara si delicioasa!

de cate ori scurgi fasolea?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Lavi 25 Nov 2010, 08:09

O scurg o singura data de apa in care a fiert.

Arată toate comentariile