Ciorba ruseasca de varza murata
Denumirea originala s-ar pronunta "Shci" - este ciorba ruseasca traditionala, in mod normal se prepara cu o supa de carne (de porc sau vita) si varza tocata murata. In varianta de post/vegetariana este foarte populara pe la manastirile rusesti si se prepara cu ciuperci. Mai sunt variante cu afumatura sau se prepara la cuptor pt a da un gust mai intens si mai copt.
Aici am facut-o dupa o metoda clasica, simpla, cu carne de manzat - este foarte buna, iar daca mai puneti smantana si un fir de ceapa cruda pe langa ea - fuge repede, repede...... mai ales dupa mancarurile grele de sarbatori.
Principalul meu degustator de 3 ani a mancat-o cu brio, deci cred ca este reprezentativ - aromata, putin acrisoara..... Spor la gatit!
Ingrediente
●
Carne de vita/manzat
500 g
puteti pune orice carne de vita sau porc care o preferati sau aveti in casa
●
Varza murata
400 g
Varza tocata murata - eu am pus-o pe cea preparata dupa Reteta de varza tocata murata de pe site.
●
Bulion de rosii
3 linguri
●
Sare
1 lingura
puneti dupa gust
●
Patrunjel verde
1 legatura
●
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Carnea se spala si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba, se spumeaza, se adauga frunza de dafin si o ceapa taiata in 4 - acum faceti focul mic si lasati sa fiarba.
Daca ma intrebati cat sa fiarba - va spun - depinde ce noroc ati avut cu carnea - daca este din aceea mai frageda o fierbeti 2 ore, daca mai cu vechime chiar si 3-4 ore la foc mic. Important este sa fie carnea fiarta foarte bine, sa fie moale.
Pas 2
In timp ce fierbe carnea pregatiti varza pt ciorba - mai intai o puneti la calit cu ulei.
Eu am folosit varza preparata dupa Reteta de varza tocata murata de pe site.
Pas 3
Cand incepe sa se rumeneasca usor varza aduagati o ceapa tocata nu prea marunt. Amestecati si lasati sa se caleasca impreuna, pana se rumenesc frumos.
Pas 4
Dupa ce se rumeneste adaugati bulionul sau pasta de rosii, amestecati, mai lasati 2 minute si luati de pe foc.
Pas 5
Dupa ce a fiert carnea bine - o scoateti pe o farfurie si lasati sa se racoreasca putin.
Pas 6
Morcovii se curata si se taie rondele.
Pas 7
La fel si cartofii si 1 ceapa, se curata, spala si se taie cum va place.
Pas 8
Se pun acestea la fiert in supa de carne, cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati cam 25-30 de minute.
Pas 9
Carnea se taie cubulete mici.
Pas 10
Dupa ce au fiert legumele adaugati in oala carnea taiata si varza calita mai inainte. Lasati sa fiarba bine inca 10 min.
Pas 11
Apoi potriviti de sare, adaugati o ceapa tocata marunt si patrunjelul si stingeti imediat focul. Lasati ciorba sa se patrunda minim 15 minute.
Pas 12
Se serveste calda sau fierbinte cu smantana si optional niste praz sau ceapa cruda.
Pofta Buna!
Cantitate:
3 l
(6 potii bune)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (8 voturi)