Ciorbă rusească de varză murată

Ciorbă rusească de varză murată

Denumirea originală s-ar pronunța "Shci" - este ciorbă rusească tradițională, în mod normal se prepară cu o supă de carne (de porc sau vită) și varză tocată murată. În varianta de post/vegetariană, este foarte populară pe la mănăstirile rusești și se prepară cu ciuperci. Mai sunt variante cu afumătură sau se prepară la cuptor pentru a da un gust mai intens și mai copt.

Aici am făcut-o după o metodă clasică, simplă, cu carne de vițel - este foarte bună, iar dacă mai puneți smântână și un fir de ceapă crudă pe lângă ea - fuge repede, repede...... mai ales după mâncărurile grele de sărbători.

Principalul meu degustător de 3 ani a mâncat-o cu brio, deci cred că este reprezentativ - aromată, puțin acrișoară..... Spor la gătit!

Ingrediente

Carne de vită/mânzat
500 g
puteți pune orice carne de vită sau porc care o preferați sau aveți în casă
Varză murată
400 g
Varză tocată murată - eu am pus-o pe cea preparată după Rețeta de varză tocată murată de pe site.
Ceapă albă
4 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Cartofi
3 buc
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Bulion de roșii
3 linguri
   
Sare
1 lingura
puneți după gust
Pătrunjel verde
1 legatura
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se spală și se pune la fiert. Când începe să fiarbă, se spumează, se adaugă frunza de dafin și o ceapă tăiată în 4 - acum faceți focul mic și lăsați să fiarbă.

Dacă mă întrebați cât să fiarbă - vă spun - depinde ce noroc ați avut cu carnea - dacă este din aceea mai fragedă o fierbeți 2 ore, dacă mai cu vechime chiar și 3-4 ore la foc mic. Important este să fie carnea fiartă foarte bine, să fie moale.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 1
Pas 2

În timp ce fierbe carnea, pregătiți varza pentru ciorbă - mai întâi o puneți la călit cu ulei.

Eu am folosit varza preparată după Rețeta de varză tocată murată de pe site.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 2
Pas 3

Când începe să se rumenească ușor varza, adăugați o ceapă tocată nu prea mărunt. Amestecați și lăsați să se călească împreună, până se rumenesc frumos.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 3
Pas 4

După ce se rumenește adăugați bulionul sau pasta de roșii, amestecați, mai lăsați 2 minute și luați de pe foc.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 4
Pas 5

După ce a fiert carnea bine, o scoateți pe o farfurie și lăsați să se răcorească puțin.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 5
Pas 6

Morcovii se curăță și se taie rondele.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 6
Pas 7

La fel și cartofii și o ceapă, se curăță, se spală și se taie cum vă place.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 7
Pas 8

Se pun acestea la fiert în supa de carne, când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați cam 25-30 de minute.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 8
Pas 9

Carnea se taie cubulețe mici.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 9
Pas 10

După ce au fiert legumele, adăugați în oală carnea tăiată și varza călită mai înainte. Lăsați să fiarbă bine încă 10 min.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 10
Pas 11

Apoi potriviți de sare, adăugați o ceapă tocată mărunt și pătrunjelul și stingeți imediat focul. Lăsați ciorba să se pătrundă minim 15 minute.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 11
Pas 12

Se servește caldă sau fierbinte cu smântână și opțional niște praz sau ceapă crudă.

Poftă Bună!

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (6 porții bune)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 27

AlexandruGraure544
Alexandru Graure (AlexandruGraure544) 06 Feb 2019, 16:20

Multumesc pentru reteta, chiar intentionam de mult sa incerc sa fac ciorba shchi.

Ceapa adaugata in ultim pas are rolul de a da textura diferita fata de ce este deja acolo. La fel procedez si eu in alte retete cu zarzavat ras extrem de fin. Este o idee buna. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 10 Mar 2014, 13:54

Am facut-o cu carne de pui, pe foc, si a iesit, putin spus ... DE VIS! E asa de buna!!!! Nu suport carnea de vita, mi-e scirba de ea, asa ca 2 copane fierte si apoi carnea pusa in ciorba (putina carne ca nu-mi place), dar ciorba e MAGNIFICA !!!!!!

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 06 Mar 2014, 15:53

Lena, te rog frumos, cum o faci la cuptor? Mie imi place sa le fac la cuptor ca le bag si imi vad de treburi. Multumesc mult.

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 08 Mar 2014, 15:04

Nu o fac la cuptor, dar ma gandesc ca poti pune toate ingredientele crude si le lasi macar 2 ore sa fiarba in cuptor.

Olghina.18
Olghina.18 29 Jan 2014, 18:54

O receta super... Am incercato chiar azi si a avut mare succes..... Mersi Lena pentru retele tale..... 

Nota mea pentru rețetă:
Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 22 Dec 2011, 19:38

O ciorba deosebita! Am pus si doua linguri de "Salata de legume pentru iarna" si putina zama de varza, o minunatie! Multumesc Lena pentru tot ceea ce faci pe acest site 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Emma
Emma 14 Jan 2011, 14:40

O ciorba cu adevarat gustoasa!

Nota mea pentru rețetă:
Karen
Karen 13 Jan 2011, 02:23

Am intrat sa o mai citesc o data nu cumva sa gresesc.Este o reteta pe gustul meu din cate vad....si e deja pe foc .Am o mica indoiala la cepa de la sfarsit dar am vazut ca si la alta ciorba o pui,o fi ,,un mic secret,, de gust.... oricum o sa o fac asa ,,ca la carte,, cum ai scris-o si o sa scriu cum a iesit(aici am carne de vita super buna si fierbe in 30-40min.) multumesc de reteta!!

Nota mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 11 Jan 2011, 08:35

o reteta interesanta!

sigur o voi incerca

Nota mea pentru rețetă:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 10 Jan 2011, 14:35

super bine arata am sa incerc si eu darcu carne de porc ar avea  alt gust  pt ca , carnea de vita nu ne place din pacate

Nota mea pentru rețetă:
adrianamo
adrianamo 10 Jan 2011, 14:32

Hmm...o alta ciorba ruseasca dupa care-mi ploua in gura.

Zi-mi ,in comparatie cu rasolnikul..care e mai buna? Adica..sa reformulez,din care a papat mai bine principalul tau degustator ?

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile