Ciorbă rusească de varză murată

Ciorbă rusească de varză murată

Denumirea originală s-ar pronunța "Shci" - este ciorbă rusească tradițională, în mod normal se prepară cu o supă de carne (de porc sau vită) și varză tocată murată. În varianta de post/vegetariană, este foarte populară pe la mănăstirile rusești și se prepară cu ciuperci. Mai sunt variante cu afumătură sau se prepară la cuptor pentru a da un gust mai intens și mai copt.

Aici am făcut-o după o metodă clasică, simplă, cu carne de vițel - este foarte bună, iar dacă mai puneți smântână și un fir de ceapă crudă pe lângă ea - fuge repede, repede...... mai ales după mâncărurile grele de sărbători.

Principalul meu degustător de 3 ani a mâncat-o cu brio, deci cred că este reprezentativ - aromată, puțin acrișoară..... Spor la gătit!

Ingrediente

Carne de vita/manzat
500 g
puteți pune orice carne de vită sau porc care o preferați sau aveți în casă
Varza murata
400 g
Varză tocată murată - eu am pus-o pe cea preparată după Rețeta de varză tocată murată de pe site.
Ceapa alba
4 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Cartofi
3 buc
   
Frunza de dafin
2 buc
   
Bulion de rosii
3 linguri
   
Sare
1 lingura
puneți după gust
Patrunjel verde
1 legatura
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se spală și se pune la fiert. Când începe să fiarbă, se spumează, se adaugă frunza de dafin și o ceapă tăiată în 4 - acum faceți focul mic și lăsați să fiarbă.

Dacă mă întrebați cât să fiarbă - vă spun - depinde ce noroc ați avut cu carnea - dacă este din aceea mai fragedă o fierbeți 2 ore, dacă mai cu vechime chiar și 3-4 ore la foc mic. Important este să fie carnea fiartă foarte bine, să fie moale.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 1
Pas 2

În timp ce fierbe carnea, pregătiți varza pentru ciorbă - mai întâi o puneți la călit cu ulei.

Eu am folosit varza preparată după Rețeta de varză tocată murată de pe site.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 2
Pas 3

Când începe să se rumenească ușor varza, adăugați o ceapă tocată nu prea mărunt. Amestecați și lăsați să se călească împreună, până se rumenesc frumos.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 3
Pas 4

După ce se rumenește adăugați bulionul sau pasta de roșii, amestecați, mai lăsați 2 minute și luați de pe foc.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 4
Pas 5

După ce a fiert carnea bine, o scoateți pe o farfurie și lăsați să se răcorească puțin.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 5
Pas 6

Morcovii se curăță și se taie rondele.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 6
Pas 7

La fel și cartofii și o ceapă, se curăță, se spală și se taie cum vă place.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 7
Pas 8

Se pun acestea la fiert în supa de carne, când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați cam 25-30 de minute.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 8
Pas 9

Carnea se taie cubulețe mici.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 9
Pas 10

După ce au fiert legumele, adăugați în oală carnea tăiată și varza călită mai înainte. Lăsați să fiarbă bine încă 10 min.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 10
Pas 11

Apoi potriviți de sare, adăugați o ceapă tocată mărunt și pătrunjelul și stingeți imediat focul. Lăsați ciorba să se pătrundă minim 15 minute.

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 11
Pas 12

Se servește caldă sau fierbinte cu smântână și opțional niște praz sau ceapă crudă.

Poftă Bună!

Ciorbă rusească de varză murată - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (6 porții bune)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adrianamo
adrianamo 10 Jan 2011, 14:32

Hmm...o alta ciorba ruseasca dupa care-mi ploua in gura.

Zi-mi ,in comparatie cu rasolnikul..care e mai buna? Adica..sa reformulez,din care a papat mai bine principalul tau degustator ?

Nota mea pentru rețetă:
larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 10 Jan 2011, 14:35

super bine arata am sa incerc si eu darcu carne de porc ar avea  alt gust  pt ca , carnea de vita nu ne place din pacate

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 10 Jan 2011, 14:51

Fiecare este buna in felul ei, degustatorul meu a inceput de vreo luna sa mai incerce din ciorbe, inca nu am facut rasolnik pt ea, dar sunt sigura ca i-ar place, este disperata dupa castravetii murati. ASa ca o comparatie, aceasta are gust si miros placut de varza murata - rasolnikul are un pic din mirosul de castraveti. Amandoua sunt bune, chiar recomand sa-l incerci.

Lavi
Lavi 11 Jan 2011, 08:35

o reteta interesanta!

sigur o voi incerca

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 11 Jan 2011, 23:27

Chiar ca e o ciorba buna, sa te "dregi" cu ea dupa sarbatorii! ar trebui sa intram la cura nu pentru f.mult timp ca dupa accea facem bunati pt Paste!

ancuta
ancuta 13 Jan 2011, 01:47

foarte buna ciorba ,merge la suflet dupa sarbatori

ancuta
ancuta 13 Jan 2011, 01:48

daca aveti si peste sarat sau afumat este si mai gustoasa

Karen
Karen 13 Jan 2011, 02:23

Am intrat sa o mai citesc o data nu cumva sa gresesc.Este o reteta pe gustul meu din cate vad....si e deja pe foc .Am o mica indoiala la cepa de la sfarsit dar am vazut ca si la alta ciorba o pui,o fi ,,un mic secret,, de gust.... oricum o sa o fac asa ,,ca la carte,, cum ai scris-o si o sa scriu cum a iesit(aici am carne de vita super buna si fierbe in 30-40min.) multumesc de reteta!!

Nota mea pentru rețetă:
Emma
Emma 14 Jan 2011, 14:40

O ciorba cu adevarat gustoasa!

Nota mea pentru rețetă:
Karen
Karen 18 Jan 2011, 01:28

Corbita am gatit-o si a iesit excelenta!!!!!! mesajul nu am mai avut timp sa-l scriu imediat (am un bebe care uneori cere multa atentie...) apoi am uitat....Am pus ceapa cruda cand am stins focul :) si pt prima data am mancat o ciorba cu ceapa cruda(separat de cea din oala)Sotului stiam ca daca ii puneam ceapa pe masa nu se atngea de ea ,,cum sa mananc ciorba cu ceapa?!,, :)) la care i-am spus ,,Lena asa zicea...nu-i obligatoriu... ,, dupa asta se uita la farfurie ,,,daca a zis Lena,adu si ceapa... ,, Lena draga am crezut ca lesin dar ma abtineam sa nu ma vada.Deci daca e ceva la care face mofturi dau ,,vina pe tine,, Ne plac ffffffffff mult retetele tale si tot ce am gatit din retete au fost excelente!!!! te pupam

lena
Elena (lena) Karen 18 Jan 2011, 09:05

Karen, m-ai facut sa zambesc de dimineata - ma bucur mult ca va sunt utile retetele, le incercati si aveti incredere in ce va recomand

Sanatate voua si puiului

stiuca
stiuca 18 Jan 2011, 10:56

Fetelor cred ca ati uitat ca in ciorba ruseasca de varza se pune NEAPARAT sfecla rosie ,dupa cum stiu eu .,si servita fierbinte ,.

lena
Elena (lena) 18 Jan 2011, 10:58

Stiuca, aia este alta ciorba ruseasca - de fapt ucraineasca, cu varza si sfela rosie, citeste atent reteta si vezi si alte informatii despre ciorbele rusesti. Crede-ma, asta stiu sigur

stiuca
stiuca 18 Jan 2011, 11:04

Ma inclin ..Se poate sa aveti dreptate .Va salut cu respect .

lena
Elena (lena) 18 Jan 2011, 11:09

Stiuca, sigur am dreptate, de 30 de ani mananc si gatesc retete rusesti, invatate de la 2 bunici si mama.

adrianamo
adrianamo 20 Jan 2011, 11:23

Am facut marti ciorba.Nu a avut succesul asteptat,din pacate.Nu i-a placut sotului. Prin urmate ,a doua zi am facut "transformarea"..:).

Am tocat o varza  mai mica ,proaspata,am fiert-o putin ,am amestecat-o cu ciorba si am bagat-o la cuptor pana a scazut considerabil.Apoi s-a mancat..toata,putin ciudat ptr noi amestecul de varza cu cartof insa a fost gustoasa .

Este posibil sa nu fi iesit  din cauza ca varza noastra inca nu e murata bine si e mai mult sarata decat acra..nu stiu.

Asta e ,se mai intampla..:)

stiuca
stiuca 26 Jan 2011, 18:30

Adrianami ,pentru viitor ,la varza murata o speli dupa ce o tai fideluta si nu are voie sa nu iasa ok .

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 22 Dec 2011, 19:38

O ciorba deosebita! Am pus si doua linguri de "Salata de legume pentru iarna" si putina zama de varza, o minunatie! Multumesc Lena pentru tot ceea ce faci pe acest site 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 22 Dec 2011, 23:09

Ce bine ca va place, si chiar faceti din retete - eu am uitat de ciorbitza asta, chiar bine ca mi-ai amintit Si bravo pt poze

stiuca
stiuca 23 Dec 2011, 13:27

Fetelor daca este prin casa MARAR verde dupa ce o luati de pe foc ,tocat marunt ii da o savoare nemaipomenita .

Alina Bulat
Alina Bulat 29 Nov 2012, 08:09

Mmmmm, fte buna ciorba...Ma topesc dupa eaMai ales facuta cu bors de casa ...ii da un gust yumeeee!!!

adrianab
adrianab 04 Dec 2012, 19:50

Am pregatit varianta fara carne si este extraordinar de gustoasa combinatia. Multumim!

Olghina.18
Olghina.18 29 Jan 2014, 18:54

O receta super... Am incercato chiar azi si a avut mare succes..... Mersi Lena pentru retele tale..... 

Nota mea pentru rețetă:
Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 06 Mar 2014, 15:53

Lena, te rog frumos, cum o faci la cuptor? Mie imi place sa le fac la cuptor ca le bag si imi vad de treburi. Multumesc mult.

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 08 Mar 2014, 15:04

Nu o fac la cuptor, dar ma gandesc ca poti pune toate ingredientele crude si le lasi macar 2 ore sa fiarba in cuptor.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 10 Mar 2014, 13:54

Am facut-o cu carne de pui, pe foc, si a iesit, putin spus ... DE VIS! E asa de buna!!!! Nu suport carnea de vita, mi-e scirba de ea, asa ca 2 copane fierte si apoi carnea pusa in ciorba (putina carne ca nu-mi place), dar ciorba e MAGNIFICA !!!!!!

AlexandruGraure544
Alexandru Graure (AlexandruGraure544) 06 Feb 2019, 16:20

Multumesc pentru reteta, chiar intentionam de mult sa incerc sa fac ciorba shchi.

Ceapa adaugata in ultim pas are rolul de a da textura diferita fata de ce este deja acolo. La fel procedez si eu in alte retete cu zarzavat ras extrem de fin. Este o idee buna. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: