Ciorbă rusească de varză murată
Denumirea originală s-ar pronunța "Shci" - este ciorbă rusească tradițională, în mod normal se prepară cu o supă de carne (de porc sau vită) și varză tocată murată. În varianta de post/vegetariană, este foarte populară pe la mănăstirile rusești și se prepară cu ciuperci. Mai sunt variante cu afumătură sau se prepară la cuptor pentru a da un gust mai intens și mai copt.
Aici am făcut-o după o metodă clasică, simplă, cu carne de vițel - este foarte bună, iar dacă mai puneți smântână și un fir de ceapă crudă pe lângă ea - fuge repede, repede...... mai ales după mâncărurile grele de sărbători.
Principalul meu degustător de 3 ani a mâncat-o cu brio, deci cred că este reprezentativ - aromată, puțin acrișoară..... Spor la gătit!
Ingrediente
●
Carne de vita/manzat
500 g
puteți pune orice carne de vită sau porc care o preferați sau aveți în casă
●
Varza murata
400 g
Varză tocată murată - eu am pus-o pe cea preparată după Rețeta de varză tocată murată de pe site.
●
Bulion de rosii
3 linguri
●
Sare
1 lingura
puneți după gust
●
Patrunjel verde
1 legatura
●
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Carnea se spală și se pune la fiert. Când începe să fiarbă, se spumează, se adaugă frunza de dafin și o ceapă tăiată în 4 - acum faceți focul mic și lăsați să fiarbă.
Dacă mă întrebați cât să fiarbă - vă spun - depinde ce noroc ați avut cu carnea - dacă este din aceea mai fragedă o fierbeți 2 ore, dacă mai cu vechime chiar și 3-4 ore la foc mic. Important este să fie carnea fiartă foarte bine, să fie moale.
Pas 2
În timp ce fierbe carnea, pregătiți varza pentru ciorbă - mai întâi o puneți la călit cu ulei.
Eu am folosit varza preparată după Rețeta de varză tocată murată de pe site.
Pas 3
Când începe să se rumenească ușor varza, adăugați o ceapă tocată nu prea mărunt. Amestecați și lăsați să se călească împreună, până se rumenesc frumos.
Pas 4
După ce se rumenește adăugați bulionul sau pasta de roșii, amestecați, mai lăsați 2 minute și luați de pe foc.
Pas 5
După ce a fiert carnea bine, o scoateți pe o farfurie și lăsați să se răcorească puțin.
Pas 6
Morcovii se curăță și se taie rondele.
Pas 7
La fel și cartofii și o ceapă, se curăță, se spală și se taie cum vă place.
Pas 8
Se pun acestea la fiert în supa de carne, când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați cam 25-30 de minute.
Pas 9
Carnea se taie cubulețe mici.
Pas 10
După ce au fiert legumele, adăugați în oală carnea tăiată și varza călită mai înainte. Lăsați să fiarbă bine încă 10 min.
Pas 11
Apoi potriviți de sare, adăugați o ceapă tocată mărunt și pătrunjelul și stingeți imediat focul. Lăsați ciorba să se pătrundă minim 15 minute.
Pas 12
Se servește caldă sau fierbinte cu smântână și opțional niște praz sau ceapă crudă.
Poftă Bună!
Cantitate:
3 l
(6 porții bune)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (8 voturi)