Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) Rețetă VIDEO

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie)

Cum eu, fiica și nepoata de ucraineancă să nu știu să fac o ciorbă ucraineană gospodărească, dar nu una simplă, una așa de bună de vrei să mănânci și lingura! Această rețetă de ciorbă ucraineană este o combinație din tot ce știu de la mama și bunica, în plus chestii văzute și studiate pe parcursul ultimilor 10 ani și mici ajustări de-ale mele personale, cum fără ele... Ciorba este densă, foarte sățioasă, completă, cu multe legume, varză, fasole și carne - în Ucraina o ciorbă de acest gen se spune că este bună dacă stă lingura în picioare în farfurie.

Varianta de post și vegetariană o găsiți pe site aici, cu linte sau fasole, cum vă place.

Cu mâna pe inimă și deloc modest pot să vă spun că este una din ciorbele noastre preferate, a trecut testul la mulți mofturoși, servită cu ardei, smântână și un cățel de usturoi pe lângă... da, și cu o felie de pâine de casă proaspătă sau balabuște cu usturoi!

Ingrediente

Carne de porc/vită
500 g
sau cu oase, cum găsiți și vă place
Ceapă albă
3 buc
   
Cartofi
2 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Ardei gras
2 buc
   
Sfeclă roșie
1 buc
1 mai mare sau 2 mai mici
Varză albă
0.5 kg
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Pastă de tomate
2 linguri
   
Borș acru
0.5 l
   
Pătrunjel verde
1 buc
Adică 1 legătura
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Rădăcină de țelină
0.5 buc
și 1 rădăcina de păstârnac sau pătrunjel dacă aveți
Sare
2 linguri
după gust
Fasole fiartă
200 g
din conservă sau fiartă dinainte acasă. De multe ori folosesc mazăre verde congelată în loc de fasole.
Frunză de dafin
2 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță mare de 5 litri puneți carnea tăiată bucăți, 1 ardei, rădăcinile de țelină și păstârnac și 1 ceapă.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 1
Pas 2

Turnați peste ele aproximativ 3 litri de apă curată.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 2
Pas 3

Adăugați 2 frunze de dafin (știu, pentru mulți este ciudat, dar eu așa fac toată viața mea, pentru că așa am învățat de la mama și bunica).

Puneți oala pe foc și așteptați până începe să fiarbă.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă apa în oală, strângeți spuma de deasupra cu o lingură sau spumieră, faceți focul mic, acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă încet minim 2 ore (chiar și 3 dacă este carnea mai tare, sau folosiți oala de presiune).

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 4
Pas 5

După ce a fiert, scoatem totul din oală - legumele și carnea - primele eu nu le mai folosesc, carnea o rup/tai bucăți mici și o pun înapoi în ciorbă (vedeți pașii de mai jos).

Să nu vă fie milă să aruncați aceste legume, ele deja și-au dat tot ce au avut mai bun în supă, vom pune altele în loc, și mai bune, și mai multe :)

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 5
Pas 6

Bineînțeles cât fierbe carnea nu stăm degeaba:

- Curățăm, spălăm și pregătim restul ingredientelor pentru ciorbă.

- În primul rând cartofii, morcovul, 2 cepe, 1 ardei și 2 sfecle roșii.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 6
Pas 7

- Varza, pătrunjelul și usturoiul.

- Fierbem fasolea și o scurgem de apă, dacă este din conservă, doar o scurgem de apă.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 7
Pas 8

Acum ne apucăm și le tăiem:

- Varza bucățele mici, cubulețe cartofii, rondele morcovii, julien 0.5 buc de ceapă și ardeiul.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 8
Pas 9

Dacă a fiert bine carnea și este gata supa, cum am spus scoatem legumele mari din ea.

Și în locul lor le punem pe toate astea tocate la pasul 8.

 

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 9
Pas 10

Când începe să fiarbă facem focul mic și lăsăm 30 min.

 

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 10
Pas 11

În acest timp facem altă treabă importantă:

- Încălzim uleiul într-o tigaie, adăugăm 1 ceapă tăiată cubulețe mici.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 11
Pas 12

- Când se rumenește puțin punem pasta de tomate, amestecăm și mai călim 2 minute.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 12
Pas 13

- Adăugăm sfecla roșie dată prin răzătoare medie, amestecăm și sotăm încă 15-20 de minute la foc mic.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 13
Pas 14

Au trecut cele 30 de minute, legumele din cratița cu ciorbă au fiert.

Eu de obicei iau un cartof în lingură și dacă intră ușor cuțitul în el, merg mai departe cu restul pașilor.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 14
Pas 15

Acum adăugăm fasolea fiartă, carnea ruptă bucătele și amestecul de sfeclă sotată din tigaie.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 15
Pas 16

Adăugăm sarea, borșul acru după gust (sau zeamă de lămâie).

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 16
Pas 17

Amestecăm bine și lăsăm să fiarbă 5 minute la foc mic.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 17
Pas 18

În acest timp tocați mărunt pătrunjelul, 0.5 buc de ceapă și pisați usturoiul.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 18
Pas 19

Le adăugați în ciorbă, amestecați bine.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 19
Pas 20

Și imediat închidem focul, punem capacul pe oală și lăsăm ciorba să se pătrundă bine 20-30 de minute înainte de servire.

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 20
Pas 21

Ciorba obligatoriu se servește cu smântână, în varianta mai dietetică cu iaurt.

Poftă Bună!

Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) - Pas 21

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (o cratiță de 5 litri plină)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

NicuOprea865
Nicu Oprea (NicuOprea865) 17 Nov 2017, 19:25

Este formidabil,exact ce mi-am dorit

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 15 Jul 2015, 14:28

Se pot adauga in ciorba la pasul 7-8.

Jana
Jana 15 Jul 2015, 13:55

scuze, am gasit in comentarii, raspunsul la intrebarea despre fasole.

cezar
cezar 02 Mar 2013, 15:31

Minunata imi place si cu carne si fara  , in loc de varza pun conopida si mai pun si cimbru

Poza mea pentru rețetă:
irinutza
irinutza 17 Nov 2012, 11:52

o ciorba foarte gustoasa!!! O fac cu carne dar si fara e la fel de gustoasa.E o bomba de vitamine.

Poza mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 10 Feb 2012, 20:48

Magnifica!

Poza mea pentru rețetă:
Creola
Creola 06 Sep 2010, 14:01

Si noi facem frecvent aceasta minunata ciorbita. Singurele diferente sunt ca nu calim nimic (desi calite stiu ca dau un gust mai bun) fiinca din aceasi cratita cu noi papa si bebele nostru de 1 an si jumatate. La sfarsit adaug leustean in loc de patrunjel si in rest la fel : ceapa si usturoi. Cu surprindere am descoperit de curand  ca adaugata si la sfarsit ceapa da o aroma foarte placuta cirbitei sau supei.

Nota mea pentru rețetă:
natyluminita
natyluminita 05 Sep 2010, 13:33

E o ciorbita tare buna...o fac si eu insa fara carne ....e mai light...dar pentru amatorii de carne ai indrum sa o incerce

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 02 Sep 2010, 11:14

Ce pacat ca nu se poate degusta, o mancare care necesita timp, dar si rezultatul este pe masura. Felicitari!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Francisc de Chisinau
Francisc de Chisinau 28 Mar 2010, 19:53

E mancarea preferata a fiului meu. De lins buzele ! ! Dar daca nu avem bors acru, ce facem ? De post, se poate elimina carnea ? sau ce ne facem ?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Francisc de Chisinau 28 Mar 2010, 21:07

Da, este foarte buna ciorba, eu inlocuiesc borsul cu zeama de la o lamaie, si merge foarte bine si varianta de post - doar fierbi legumele, sari peste pasul cu fiertul carnii.

Arată toate comentariile