Ciorbă Ucraineană (cu varză și sfeclă roșie) Rețetă VIDEO
Cum eu, fiica și nepoata de ucraineancă să nu știu să fac o ciorbă ucraineană gospodărească, dar nu una simplă, una așa de bună de vrei să mănânci și lingura! Această rețetă de ciorbă ucraineană este o combinație din tot ce știu de la mama și bunica, în plus chestii văzute și studiate pe parcursul ultimilor 10 ani și mici ajustări de-ale mele personale, cum fără ele... Ciorba este densă, foarte sățioasă, completă, cu multe legume, varză, fasole și carne - în Ucraina o ciorbă de acest gen se spune că este bună dacă stă lingura în picioare în farfurie.
Varianta de post și vegetariană o găsiți pe site aici, cu linte sau fasole, cum vă place.
Cu mâna pe inimă și deloc modest pot să vă spun că este una din ciorbele noastre preferate, a trecut testul la mulți mofturoși, servită cu ardei, smântână și un cățel de usturoi pe lângă... da, și cu o felie de pâine de casă proaspătă sau balabuște cu usturoi!
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Carne de porc/vită
500 g
sau cu oase, cum găsiți și vă place
●
Sfeclă roșie
1 buc
1 mai mare sau 2 mai mici
●
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
●
Pastă de tomate
2 linguri
●
Pătrunjel verde
1 buc
Adică 1 legătura
●
Rădăcină de țelină
0.5 buc
și 1 rădăcina de păstârnac sau pătrunjel dacă aveți
●
Sare
2 linguri
după gust
●
Fasole fiartă
200 g
din conservă sau fiartă dinainte acasă.
De multe ori folosesc mazăre verde congelată în loc de fasole.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-o cratiță mare de 5 litri puneți carnea tăiată bucăți, 1 ardei, rădăcinile de țelină și păstârnac și 1 ceapă.
Pas 2
Turnați peste ele aproximativ 3 litri de apă curată.
Pas 3
Adăugați 2 frunze de dafin (știu, pentru mulți este ciudat, dar eu așa fac toată viața mea, pentru că așa am învățat de la mama și bunica).
Puneți oala pe foc și așteptați până începe să fiarbă.
Pas 4
Când începe să fiarbă apa în oală, strângeți spuma de deasupra cu o lingură sau spumieră, faceți focul mic, acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă încet minim 2 ore (chiar și 3 dacă este carnea mai tare, sau folosiți oala de presiune).
Pas 5
După ce a fiert, scoatem totul din oală - legumele și carnea - primele eu nu le mai folosesc, carnea o rup/tai bucăți mici și o pun înapoi în ciorbă (vedeți pașii de mai jos).
Să nu vă fie milă să aruncați aceste legume, ele deja și-au dat tot ce au avut mai bun în supă, vom pune altele în loc, și mai bune, și mai multe :)
Pas 6
Bineînțeles cât fierbe carnea nu stăm degeaba:
- Curățăm, spălăm și pregătim restul ingredientelor pentru ciorbă.
- În primul rând cartofii, morcovul, 2 cepe, 1 ardei și 2 sfecle roșii.
Pas 7
- Varza, pătrunjelul și usturoiul.
- Fierbem fasolea și o scurgem de apă, dacă este din conservă, doar o scurgem de apă.
Pas 8
Acum ne apucăm și le tăiem:
- Varza bucățele mici, cubulețe cartofii, rondele morcovii, julien 0.5 buc de ceapă și ardeiul.
Pas 9
Dacă a fiert bine carnea și este gata supa, cum am spus scoatem legumele mari din ea.
Și în locul lor le punem pe toate astea tocate la pasul 8.
Pas 10
Când începe să fiarbă facem focul mic și lăsăm 30 min.
Pas 11
În acest timp facem altă treabă importantă:
- Încălzim uleiul într-o tigaie, adăugăm 1 ceapă tăiată cubulețe mici.
Pas 12
- Când se rumenește puțin punem pasta de tomate, amestecăm și mai călim 2 minute.
Pas 13
- Adăugăm sfecla roșie dată prin răzătoare medie, amestecăm și sotăm încă 15-20 de minute la foc mic.
Pas 14
Au trecut cele 30 de minute, legumele din cratița cu ciorbă au fiert.
Eu de obicei iau un cartof în lingură și dacă intră ușor cuțitul în el, merg mai departe cu restul pașilor.
Pas 15
Acum adăugăm fasolea fiartă, carnea ruptă bucătele și amestecul de sfeclă sotată din tigaie.
Pas 16
Adăugăm sarea, borșul acru după gust (sau zeamă de lămâie).
Pas 17
Amestecăm bine și lăsăm să fiarbă 5 minute la foc mic.
Pas 18
În acest timp tocați mărunt pătrunjelul, 0.5 buc de ceapă și pisați usturoiul.
Pas 19
Le adăugați în ciorbă, amestecați bine.
Pas 20
Și imediat închidem focul, punem capacul pe oală și lăsăm ciorba să se pătrundă bine 20-30 de minute înainte de servire.
Pas 21
Ciorba obligatoriu se servește cu smântână, în varianta mai dietetică cu iaurt.
Poftă Bună!
Cantitate:
5 l
(o cratiță de 5 litri plină)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)