Pilaf cu hrișcă

Pilaf cu hrișcă

O rețetă din categoria rețetelor sănătoase, pentru copii și cei care țin la o diversificare corectă în alimentația familiei. Nu este doar sănătos și dietetic, dar și foarte gustos, altfel nu aș veni azi cu rețeta pe site, pentru că sunt o gurmandă și pofticioasă. Îmi place mâncarea gustoasă și da, sănătoasă. Nu se exclud una pe alta, doar din frică de a nu încerca ceva nou și interesant.

Este una din mâncărurile de bază mai ales în meniul Mariei (de 1 an), o fac foarte des și mai schimb câte ceva pentru a fi cât mai sănătos și nutritiv. Sunt zile când o fac fără carne, o mai schimb cu ciuperci, altădată mai adaug la legume bucățele de conopidă, broccoli și dovlecei. Hrișca poate fi înlocuită cu clasicul orez, quinoa, cuscus integral, mei. Dar așa, în varianta cu hrișcă și carne de pui, mi se pare cea mai gustoasă, deci vedeți cum le reglați după gust, preferințe și posibilități.

Ingrediente

Ceapă albă
1 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Ardei gras roșu
0.5 buc
   
Piept de pui
0.5 buc
   
Ulei/unt
30 ml
   
Hrișcă
1 pahar
1 pahar=250ml
Apă
2 pahare
   
Sare
0.5 lingurite
după gust
Frunză de dafin
1 buc
opțional puteți adăuga și puțin pătrunjel/mărar/piper

Pași de urmat

Pas 1

Legumele se spală, curăță și se toacă mărunt. Puteți și să le treceți printr-un robot de bucătărie.

Eu le-am tăiat cubulețe mici, ca să fie mai frumos și colorat pilaful.

Încălziți uleiul într-o cratiță cu fund gros sau tuci, adăugați legumele tăiate și amestecați periodic timp de 10 minute la foc mediu.

Pilaf cu hrișcă - Pas 1
Pas 2

După 10 minute adăugați pieptul de pui tăiat și el cubulețe.

Amestecați periodic și mai lăsați 10 minute pe foc.

Pilaf cu hrișcă - Pas 2
Pas 3

După acest timp adăugați apa, amestecați și lăsați să fiarbă încă 10 minute la foc mic.

Pilaf cu hrișcă - Pas 3
Pas 4

După acest timp, potriviți apa de sare, adăugați 1 frunză de dafin și eventual alte verdețuri preferate (pătrunjel, mărar, piper, etc).

Pilaf cu hrișcă - Pas 4
Pas 5

Apoi adăugați hrișca spălată (în 2-3 ape, la fel ca orezul), amestecați, când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați cam 15-20 minute.

Pilaf cu hrișcă - Pas 5
Pas 6

În acest timp hrișca va absorbi cam toată apa, dar nu va părea încă perfect gata.

Eu acum prefer să închid focul și să las să gătească sub capac, fără foc - așa se pătrunde cel mai bine și devine pufoasă și nu ca un terci cleios.

Pilaf cu hrișcă - Pas 6
Pas 7

Deci, am pus capac și am lăsat 20-30 de minute să se coacă și pătrundă.

Observați că nu am mai scris să amestecați compoziția după ce am adăugat hrișca. Se amestecă doar o dată și apoi nu mai trebuie până se gătește complet.

Pilaf cu hrișcă - Pas 7
Pas 8

Se servește caldă, cu orice garnitură de legume preferată, sau cu murături de casă.

Poftă Bună!

Pilaf cu hrișcă - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

ianadeea
Andreea (ianadeea) 14 Oct 2015, 13:35

Mersi mult Lena, pentru retetele ce pot fi date si bebelusilor. Am facut o improvizatie a acestei retete, sper ca micutul meu sa pape. Am pus putin mei (n-am avut hrisca), fara carne, si cu putina sfecla, pentru vitamine, La sfarsit am adaugat 1 catel usturoi si putin patrunjel, e totul rosu pe acolo de la sfecla, dar am gustat si e f. buna mancarica. Te pup, si pofta buna micutei Maria (care e cu 4 luni mai mica decat piciul meu, Darius) 

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 18 Oct 2015, 15:26

Am facut-o, doar ca in cocota, s-a primit o minune baietelul meu de 15 luni a mincat de 3 ori si nu a reclamat altceva. Merci Lena! 

Ekaterinka
Ekaterinka 14 May 2016, 21:44

eu prefer hrisca cu lapte mai mult,.dar reteta asta m a cucerit,n am pus carne ,am pus o bucatica mai maricica de unt.foarte foarte bun

Nota mea pentru rețetă:
Cristina Maria
Cristina Maria 25 Mar 2017, 13:29

Am descoperit recent hrisca si am inceput sa experimentez diferite retete. Aceasta este delicioasa si foarte sanatoasa. Am pus unt in ea si am facut-o fara carne. Super bun a iesit.

Nota mea pentru rețetă:
MariusPatru250
Marius Patru (MariusPatru250) 04 Jan 2020, 16:03

Facut reteta dar nu cu pui,ci cu fructe de mare si cu oregano pt. aroma.a iesit un deliciu,servita cu muraturi romanesti(gogonele,sfecla si pepene).Recomand cu toata caldura!!

Nota mea pentru rețetă: