Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri)

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri)

A ajuns timpul să vă arăt și una din conservele principale pe care o fac deja de vreo 5 ani - am inventat-o într-o toamnă, așa îmi mai vine câte o idee și asta a fost din categoria celor mai reușite - să zic chiar genială (dap, sunt și modestă:). Rețeta a mai avansat pe parcurs, acum am ajuns la varianta optimă - aș recomanda să respectați pașii (cantitățile le micșorați proporțional cât de cât, pentru că aici am pus rețeta pentru 15 litri, s-a făcut pentru 2 familii). Puteți improviza puțin, în funcție de ce legume aveți prin piață/grădină/casă.

La ce îl folosesc - la orice, începând cu ciorbă, paste, mâncăruri, pizza, orice mâncare în care mai puneți sos de roșii și legume. Am ajuns să mă panichez în fiecare an, când văd că legumele se mai termină în piață și eu nu am făcut sosul meu pentru iarnă.

Ingrediente

Morcovi
2 kg
   
Ceapă albă
2 kg
   
Rădăcină pătrunjel (albitură)
1 kg
   
Gogoșar proaspăt
3 kg
   
Ardei gras roșu
3 kg
   
Rădăcină de țelină
500 g
mai atent cu țelina, depinde cum vă place
Roșii
2 kg
   
Bulion de roșii
3 l
adică suc de roșii - dacă nu aveți bulion puneți mai multe roșii pasate și ceva apă
Sare
2 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Toate legumele se spală și se curăță.

 De fapt, acesta este procesul care durează cel mai mult și ar fi bine să aveți un ajutor.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 1
Pas 2

O a două chetie importantă este să aveți un robot de bucătărie - pentru mărunțirea legumelor, altfel o să faceți ca și mine acum 2-3 ani - ceapa și ardeii se taie Julien; morcovii, țelina, albitura se dau prin răzătoare; roșiile se pasează cu ceva sau se taie mărunt.

Acum, cu ocazia robotului, treaba a fost de vreo 10 ori mai rapidă, am mărunțit pe rând toate legumele și pe parcurs le-am pus la călit.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 2
Pas 3

Acum să vă arat ordinea și gruparea legumelor pentru prelucrarea termică.

Într-un ceaun mare (eu am unul de 15 litri, în el am amestecat la final toate legumele) se călește vreo 200 ml de ulei și se adaugă toți morcovii+țelina+albitura mărunțite.

Se lasă la călit, se amestecă periodic.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 3
Pas 4

Și pe lângă ceaunul mare să aveți și o tigaie sau ceaun mai mic, pentru călirea celorlalte legume pe rând.

Următoarea am călit ceapa (toate legumele se călesc separat) în puțin ulei.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 4
Pas 5

După ce s-a călit ușor (își schimbă puțin culoarea și textura) o adăugați la compoziția călită din ceaun de morcovi+țelina+albitura - amestecați și lăsați toată compoziția să fiarbă încet la foc mic până rezolvați și celelalte legume.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 5
Pas 6

Ardeii și gogoșarii i-am trecut prin robot, călit în ulei și am adăugat la compoziția de mai sus din ceaun.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 6
Pas 7

Și ultima repriză a fost cea de roșii - se fierb fără ulei, să lase sucul, se adaugă la legumele din ceaun și se toarnă și bulionul - acesta îl reglați în funcție de textura pe care o vreți la sos. Dacă mai lichidă, adăugați mai mult bulion, dacă mai groasă, mai puțin bulion.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 7
Pas 8

Amestecați bine toată compoziția și lăsați să fiarbă vreo oră la foc mic.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 8
Pas 9

Apoi cu blenderul vertical pasați toată compoziția - și insistați mai mult ca să aveți o pastă cât mai fină, fără bucăți de legume prin ea.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 9
Pas 10

Mai lăsați să fiarbă 10-15 minute, potriviți de sare - eu îl fac mai puțin sărat.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 10
Pas 11

Borcanele le spălați, uscați bine și dacă vreți să fiți siguri pe conserve puneți conservant sau aspirină.

Eu pun aici 1 pastilă de aspirină la borcan de 700-800 ml și jumătate de pastilă la borcan de 320-380 ml.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 11
Pas 12

Umpleți borcanele, lăsați cam cât 1 deget de la capac și le sigilați bine.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 12
Pas 13

Dacă ați pus aspirină sau conservant nu trebuie sterilizată, doar le sigilați bine și lăsați să se răcească.

Dacă vreți fără conservant - borcanele sigilate, fierbinți le puneți la cuptor la 100-150 grade și lăsați 40-45 de minute. Apoi lăsați să se răcorească și depozitați.

Aici vedeți tot batalionul de borcane cât s-a făcut din 15 litri de sos.

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 13
Pas 14

Pentru mine acest sos este indispensabil la sarmale, ciorbe, pizza, gulașuri, sosuri de roșii, etc.

Deci cam la tot ce gătesc, cu mici excepții.

Poftă bună!

Sos de legume și roșii (bază pentru mâncăruri) - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 15 l (respectiv borcane cu litraj diferit, în total 15 l)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

PredescuMihaela400
Predescu Mihaela (PredescuMihaela400) 05 Jul 2018, 22:49

De 2 ani o fac, prietenii o mananca pe paine, zic ca-i prea buna sa o bage in mancaruri! Multumesc tare mult si pentru reteta de dovlecei, pe aceasta o fac de 5 ani! 

Nota mea pentru rețetă:
costey
costey 05 Dec 2015, 17:06

aceasi ingrediente le pun si eu dar numai ca eu fac sosu mai iute asa ca pun si 1kg de ardei iute

Daniela B.
Daniela B. 11 Sep 2014, 11:52

deci, va multumesc pentru receta - am terminat-o acum incepind-o din zori, si e foarte gustoasa si buna bunicica o sa ma ajute la iarna sa fac bunatati :) multumesc mult inca odata, imi pare rau ca nu pot incarca o poza dar cu timpul poate reusesc, dar la culoare este cam asa ca si in poza d-voastre, doar ca nu e pasta dar se vad bucatele mici de legume :) O zi buna sa aveti!

salas
salas 21 Sep 2013, 14:19

Am inlocuit cu radacina de pastarnac. A iesit super bun. Merge uns pe paine. Acuma am la fiert sosul Adjika si in frigider aluatul pentru placinta cu mere 2.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tanicelu
tanicelu 23 Aug 2013, 21:55

multumesc p.u raspuns!

Nota mea pentru rețetă:
violeta.nuky
violeta.nuky 12 Aug 2012, 16:50

Am o intrebare referitor la rosiile pe care le pui.Se dau prin separator sau se pun cu seminte?merci

lena
Elena (lena) violeta.nuky 13 Aug 2012, 15:25

Le pun cu totul, nu le separ deloc. Blenderul le face piure si nu se simte nimic acolo.

roberta
roberta 09 Aug 2012, 04:34

lena, te rog spune-mi daca pot inlocui bulionul cu pasta de tomate cumparata din magazin sau sa pun 6 kg de rosii la un loc si sa le fac suc de rosii ?.( nu am bulion facut de casa).

lena
Elena (lena) roberta 09 Aug 2012, 07:33

Roberta mai bine pune rosiile blendate, sau date prin masina de tocat carne.

roscanina
Nina Rosca (roscanina) 06 Feb 2012, 19:41

Acest sos e pe lista de asteptare petru la vara...mai face si mama ceva de genu si pune in mancare, e ceea ce trebuie pentru o mancare cat mai fresh pe timp de iarna. Dar al tau mi se pare mai interesant, tre sa-l fac. Multam pentru toate retetele ca am incercat destule si toate taaaarrreeeee bune.

Nota mea pentru rețetă:
Galia
Galia 28 Sep 2011, 16:44

Il recomand cu incredere, este ceva de genul "ingredientului minune", un fel de Vegeta naturala.Deci nu ezitati sa pierdeti un pic de timp pt o alimentatie sanatoasa si gustoasa.

Nota mea pentru rețetă:
minacov
minacov 27 Sep 2011, 13:38

buna! pare interesant acest sos. o sa-l fac si eu, cum  de altfel, am facut o multime din retetele tale.felicitari! esti tare....

Arată toate comentariile