Sos de legume si rosii (baza pentru mancaruri)

Sos de legume si rosii (baza pentru mancaruri)

A ajuns timpul sa va arat si una din conservele principale pe care o fac deja de vreo 5 ani - am inventat-o intr-o toamna, asa imi mai vine cate o idee si asta a fost din categoria celor mai reusite - sa zic chiar geniala (dap, sunt si modesta:). Reteta a mai avansat pe parcurs, acum am ajuns la varianta optima - as recomanda sa respectati pasii (cantitatile le micsorati proportional cat de cat, pentru ca aici am pus reteta pt 15 litri, s-a facut pt 2 familii). Puteti improviza putin, in functie de ce legume aveti prin piata/gradina/casa.

La ce il folosesc - la orice, incepand cu ciorba, paste, mancaruri, pizza, orice mancare in care mai puneti sos de rosii si legume. Am ajuns sa ma panichez in fiecare an, cand vad ca legumele se mai termina in piata si eu nu am facut sosul meu pentru iarna.

Ingrediente

Morcovi
2 kg
Ceapa alba
2 kg
Radacina patrunjel(albitura)
1 kg
Gogosar proaspat
3 kg
Ardei gras rosu
3 kg
Radacina de telina
500 g
mai atent cu telina, depinde cum va place
Rosii
2 kg
Bulion de rosii
3 l
adica suc de rosii - daca nu aveti bulion puneti mai multe rosii pasate si ceva apa
Sare
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
500 ml

Pasi de urmat

1

Toate legumele se spala si se curata.

 De fapt acesta este procesul care dureaza cel mai mult si ar fi bine sa aveti un ajutor.

2

O a 2-a chestie importanta este sa aveti un robot de bucatarie - pentru maruntirea legumelor, altfel o sa faceti ca si mine acum 2-3 ani - ceapa si ardeii se taie julien; morcovii, telina, albitura se dau prin razatoare; rosiile se paseaza cu ceva sau se taie marunt.

Acum, cu ocazia robotului, treaba a fost de vreo 10 ori mai rapida, am maruntit pe rand toate legumele si pe parcurs le-am pus la calit.

3

Acum sa va arat ordinea si gruparea legumelor pentru prelucrarea termica.

Intr-un ceaun mare(eu am unul de 15 litri, in el am amestecat la final toate legumele) se caleste vreo 200 ml de ulei si se adauga toti morcovii+telina+albitura maruntite.

Se lasa la calit, se amesteca periodic.

4

Si pe langa ceaunul mare sa aveti si o tigaie sau ceaun mai mic, pentru calirea celorlalte legume pe rand.

Urmatoarea am calit ceapa (toate legumele se calesc separat) in putin ulei.

5

Dupa ce s-a calit usor (isi schimba putin culoarea si textura) o adaugati la compozitia calita din ceaun de morcovi+telina+albitura - amestecati si lasati toata compozitia sa fiarba incet la foc mic pana rezolvati si celelalte legume.

6

Ardeii si gogosarii i-am trecut prin robot, calit in ulei si am adaugat la compozitita de mai sus din ceaun.

7

Si ultima repriza a fost cea de rosii - se fierb fara ulei, sa lase sucul, se adauga la legumele din ceaun si se toarna si bulionul -  acesta il reglati in functie de textura pe care o vreti la sos. Daca mai lichida, adaugati mai mult bulion, daca mai groasa, mai putin bulion.

8

Amestecati bine toata compozitia si lasati sa fiarba vreo ora la foc mic.

9

Apoi cu blenderul vertical pasati toata compozitia - si insistati mai mult ca sa aveti o pasta cat mai fina, fara bucatele de legume prin ea.

10

Mai lasati sa fiarba 10-15 minute, potriviti de sare - eu il fac mai putin sarat.

11

Brocanele le spalati, uscati bine si daca vreti sa fiti siguri pe conserve puneti conservant sau aspirina.

Eu pun aici 1 pastila de aspirina la borcan de 700-800ml si jumatate de pastila la borcan de 320-380ml.

12

Umpleti borcanele, lasati cam cat 1 deget de la capac si le sigilati bine.

13

Daca ati pus aspirina sau conservant nu trebuie sterilizata, doar le sigilati bine si lasati sa se raceasca.

Daca vreti fara conservant - borcanele sigilate, fierbinti le puneti la cuptor la 100-150 grade si lasati 40-45 de minute. Apoi lasati sa se racoreasca si depozitati.

Aici vedeti tot batalionul de borcane cat s-a facut din 15 litri de sos.

14

Pentru mine acest sos este indispensabil la sarmale, ciorbe, pizza, gulasuri, sosuri de rosii, etc.

Deci cam la tot ce gatesc, cu mici exceptii.

Pofta buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 15 litri (rspectiv borcane cu litraj diferit, in total 15 l)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 23

PredescuMihaela400
Predescu Mihaela (PredescuMihaela400) 05 iul 2018, 22:49

De 2 ani o fac, prietenii o mananca pe paine, zic ca-i prea buna sa o bage in mancaruri! Multumesc tare mult si pentru reteta de dovlecei, pe aceasta o fac de 5 ani! 

Nota mea pentru reteta:
costey
costey 05 dec 2015, 17:06

aceasi ingrediente le pun si eu dar numai ca eu fac sosu mai iute asa ca pun si 1kg de ardei iute

Daniela B.
Daniela B. 11 sep 2014, 11:52

deci, va multumesc pentru receta - am terminat-o acum incepind-o din zori, si e foarte gustoasa si buna bunicica o sa ma ajute la iarna sa fac bunatati :) multumesc mult inca odata, imi pare rau ca nu pot incarca o poza dar cu timpul poate reusesc, dar la culoare este cam asa ca si in poza d-voastre, doar ca nu e pasta dar se vad bucatele mici de legume :) O zi buna sa aveti!

Daniela B.
Daniela B. 10 sep 2014, 18:35

da, inteleg dar eu nu am blender si iata de ce m-am gindit sa o dau de doua ori, cum ar fi fara blender? sau doar putin mai mascata si nu un sos pina la urma, asa cred ca ar iesi - am observat prin poze ca folositi acest sos aproape la tot si vreau si eu sa va i-au exemplu :)

lena
Elena (lena) Daniela B. 10 sep 2014, 18:52

Incercati cum credeti mai bine, mai fin sau gros oricum este bun la multe mancaruri.

salas
salas 21 sep 2013, 14:19

Am inlocuit cu radacina de pastarnac. A iesit super bun. Merge uns pe paine. Acuma am la fiert sosul Adjika si in frigider aluatul pentru placinta cu mere 2.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
salas
salas 21 sep 2013, 08:53

Salut! Pot inlocui radacina de patrunjel cu radacina de pastarnac?

lena
Elena (lena) salas 21 sep 2013, 11:15

Da,sigur ca poti.

tanicelu
tanicelu 23 aug 2013, 21:55

multumesc p.u raspuns!

Nota mea pentru reteta:
tanicelu
tanicelu 22 aug 2013, 15:13

buna Lena. am 2 intrebari: 1) pot renunta la ardei rosu? 2) daca le sigilez cu aparat special (stii tu cum se face in RM) tot pot sa le fierb in cuptor sau nu este neaparat? multumesc, astept cu nerabdare raspunsul tau.

lena
Elena (lena) tanicelu 23 aug 2013, 16:27

Raspund:

1. Poti renunta sau inlocui cu gogosari sau kapia.

2.  Daca le sigilezi cu capacele care au elasticul ala de cauciuc nu se poate sa le pui la cuptor - daca nu vrei sa folosesti conservant pune-le in cuptor acoperite cu folie de aluminiu si apoi le pui capacele din RM. Sigur se va topi elasticul ala daca le steriizezi cu capace impreuna. Doar singurul fapt ca le pui asa capace nu este suficient.

roscanina
Nina Rosca (roscanina) 06 feb 2012, 19:41

Acest sos e pe lista de asteptare petru la vara...mai face si mama ceva de genu si pune in mancare, e ceea ce trebuie pentru o mancare cat mai fresh pe timp de iarna. Dar al tau mi se pare mai interesant, tre sa-l fac. Multam pentru toate retetele ca am incercat destule si toate taaaarrreeeee bune.

Nota mea pentru reteta:
Galia
Galia 28 sep 2011, 16:44

Il recomand cu incredere, este ceva de genul "ingredientului minune", un fel de Vegeta naturala.Deci nu ezitati sa pierdeti un pic de timp pt o alimentatie sanatoasa si gustoasa.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile