Gem de prune

Gem de prune

Cel mai popular si delicios gem, este preferatul familiei noastre si pacat sa nu profitati de acest sezon de prune aromate si naturale.

Spre deosebire de alte gemuri care le mai fac, acesta de prune trebuie fiert mai mult pentru a avea aroma, textura si culoarea potrivita - vedeti in reteta detaliile. Puteti face si o combinatie de prune cu mere, este si mai aromat, mai gustos.

Ingrediente

Prune
2 kg
cele mai potrivite sunt cele mici(brumarii), dar nu am gasit in piata si am facut din ce am gasit
Zahar
1 kg
Esenta de vanilie
1 buc
optional, sau scortisoara

Pasi de urmat

Pas 1

Prunele  se spala, se curata de samburi si se taie sferturi.

Gem de prune - Pas 1
Pas 2

Intr-un ceaun se pun la fiert 1 pahar de apa si 1 kg de zahar. Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati sa fiarba 10 minute amestecand periodic.

Gem de prune - Pas 2
Pas 3

Dupa acest timp adaugati prunele, lasati pana incep sa fiarba si faceti focul mic.

Gem de prune - Pas 3
Pas 4

Amestecati periodic gemul - veti observa ca pe parcurs cum fierbe isi schimba culoarea, aroma si textura. Aici este un roz deschis.

Gem de prune - Pas 4
Pas 5

Aici deja un maroniu deschis.

Gem de prune - Pas 5
Pas 6

Un maroniu mai inchis.

Gem de prune - Pas 6
Pas 7

Si.. culoarea potrivita - un fel de maro mai pronuntat, dar nici negru(isi pierde din aroma daca fierbeti prea mult). Adaugati vanilia si amestecati - este optional dar foarte delicios si aromat.

Timpul de fierbere depinde de calitatea si tipul prunelor.

Gem de prune - Pas 7
Pas 8

Borcanele pentru dulceata se spala bine si se usuca - sau in cuptor(metoda rapida) sau pe un prosop pe masa(metoda mai de durata).

Se umple cu dulceata si se capseaza bine.

Gem de prune - Pas 8
Pas 9

Si aici borcanele mele - din 2 kg atat mi-a iesit. Le lasati sa se racoreasca si depozitati in loc racoros, camara.

Gem de prune - Pas 9
Pas 10

Cred ca nu trebuie sa va spun cum si la ce sa-l folositi.

Pofta Buna!

Gem de prune - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (4 borcane mici de 380ml)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 25 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

anushka
Anisoara (anushka) 03 Oct 2011, 09:54

Lena,D-ne,parca citesti gindurile...De cind caut aceasta reteta,ador dulceata de pruneMultumesc mult

Nota mea pentru reteta:
Mitachi.Maria
Mitachi.Maria 03 Oct 2011, 11:45

mersi mult cum gasim prune incercam receta

Nota mea pentru reteta:
Mari6o
Mari6o 05 Oct 2011, 21:10

Lena, am o intrebare: coaja prunei ramine sau ea se marunteste devenind totul o masa consistenta?

lena
Elena (lena) Mari6o 05 Oct 2011, 22:21

Coaja ramane, devine masa consistenta la final.

amalia16
Amalia (amalia16) 02 Jan 2012, 13:10

Cel mai bun gem, e preferatul meu, merge excelent cu margarina dimineata la un ceai sau desigur la clatite.

Poza mea pentru reteta:
MihaelaR
MihaelaR 01 Sep 2014, 14:51

In sfarsit, l-am dat pe spate pe sotul meu cu gemul asta! Nu se mai satura de el. Absolut delicios si adorat de copii. Inca o data precizez, pentru cei cu probleme cu glicemia, se poate reduce cantitatea de zahar la jumatate.

irachka
irachka 24 Feb 2015, 21:07

E foarte bun gemul, e preferatul meu, nu il schimb pe nimic , eu il fac tot asa doar ca adaug miez de nuca uscata.

Grigore.mihai
Grigore.mihai 30 Jul 2015, 01:34

Acum am terminat si eu reteta, am facut de 4 ori cantitatile din reteta, mult gem de prune, sper ca mi-a iesit bine. Multumesc pt reteta.

Nota mea pentru reteta:
nina1956
nina1956 18 Aug 2015, 19:21

Sunt in curs de preparare,mi se pare cam subtire dar am facut de opt ori cantitatea.Oare timpul de preparare e mai mare?Cand termin iti dau nota desi inclin sa-ti dau 10 de pe acum.Mersi Lena!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) nina1956 23 Aug 2015, 19:31

Da, sa stiti ca de obicei cand se mareste cantitatea de ingrediente la gem trebuie marit si timpul de preparare, de luat un vas mai mare sa se evapore apa mai repede.

Eu prefer sa fac cantitati un pic mai mici, am observat ca iese mai calitativ gemul sau dulceata. Fierbe mai repede si nu-si pierde din aroma si gust.

Lucia13
Lucia13 12 Sep 2015, 09:38

Felicitari Lena pentru reteta, am facut triplu cantitate conf retetei tale si sunt foarte multumita de rezultate, este pentru prima oara cand fac dulceata de prune si a iesit perfect, iti multumesc 😀😘😘

Nota mea pentru reteta:
Hanelore
Hanelore 03 Aug 2016, 13:15

Este al doilea an in care fac acest gem :) suuuper. Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
IRIarr542
IR Iarr (IRIarr542) 12 Sep 2016, 15:05

Cum sa pui asa mult zahar?

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) IR Iarr (IRIarr542) 12 Sep 2016, 15:06

Cu cana...

LisaT
Larisa Toader (LisaT) 30 Sep 2016, 21:32

Este a treia reteta pe care o fac de pe site, dupa biscuitii cu ovaz si checul cu miere. Primele doua retete au iesit foarte bune, astfel ca au devenit preferatele mele.

As avea acum o intrebare: am cumparat prune foarte coapte (a trebuit sa le rup, pentru ca erau prea moi pentru a fi taiate). In acest caz, trebuie sa micsorez cantitatea de zahar, ca sa nu fie prea dulce sau e OK?

lena
Elena (lena) Larisa Toader (LisaT) 30 Sep 2016, 21:50

Da, merge micsorata si cantitatea de zahar.

Ekaterinka
Ekaterinka 11 Sep 2017, 09:37

vreau sa fac si acest gem de prune (m-am ambitionat anul asta), dar as vrea sa il fac cu nuci , ca tare imi place combintia si cu mai putin zahar.adaug zeama de la lamaie?schimb ceva-timpul de fierbere sau ceva?

lena
Elena (lena) Ekaterinka 11 Sep 2017, 09:53

Lamaie nu trebuie, dar timpul de fierbere e diferit, te orientezi si testezi picatura pe farfurie.

Ekaterinka
Ekaterinka 11 Sep 2017, 10:13

si daca ii pun mai putin zhar va tine iarna?

Len si m-ar ajuta mult,sper sa nu te superi sa zici ce atata pretentii,dar  daca ai specifica si numarul de borcane care iti iese la final-la gemuri,muraturi.ca eu anul asta e prima data cand fac si cumpar borcane pe masura ce le prepar, am ramas la bulionul de rosii cu o casoleta pina de bulion ca eu am zis ca o sa incapa in 10 borcanele din alea mai mici

 multumesc mult petru raspunsurile prompte

lena
Elena (lena) Ekaterinka 11 Sep 2017, 11:13

Vor tine, daca le fierbi bine, ca doar magiunul fara zahar tine :)

Eu de obicei fac cantitati mici de gemuri, dintr-un kg sau 2 si imi ies pana in 10 borcane de 300 ml.

Prefer sa fac multe si diferite, cat mai interesante combinatii. Incerc si eu sa micsorez macar cantitativ consumul de zahar 😉

tiki
tiki 26 Sep 2017, 23:46

Buna. Acest gem, mi s-a parut o joaca ca timp, fata de magiun. Si tare bun e.Ce bun va fi la iarna cu clatite. Yamy,yamy,

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mthmb
mthmb 12 Oct 2017, 19:24

Gemul de prune este alegerea mea numarul unu la clatite.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: