Pelemeni (Coltunasi cu carne)

Pelemeni (Coltunasi cu carne)

Este mancare traditionala ruseasca, foarte populara si gustoasa, care se mananca in cantitati industriale. Desi exista variatii ale acestei mancari si in alte tari(In Romania se numesc coltunasi, in Italia tortelini). Sunt sigura ca le veti aprecia si voi.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Oua
4 buc
Carne tocata amestec(vita/porc)
500 g
Ceapa alba
3 buc
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Unt
200 g
Sare
1 linguri
Piper negru
0.5 lingurite
Smantana
200 g

Pasi de urmat

1

Intr-un lighean se pune faina, se bat ouale, se adauga 1 lingurita de sare.

Separat pregatiti un pahar de apa.

2

In amestecul de oua+faina+sare se adauga cate putina apa, pana se face un aluat care sa nu se lipeasca de maini.

Se formeaza 2 bile de aluat si se lasa 10-15 min sa se odihneasca.

3

In acest timp se pregateste umplutura -  se da carnea prin masina de tocat impreuna cu o ceapa(daca o cumparati deja tocata, taiati ceapa foarte marunt), se adauga 1 lingurita de sare, piperul, 2 oua si se amesteca bine.

4

Mai framantati o data bilele de aluat, ca sa se uniformizeze bine si sa fie fara noduri - mai lasati 10-15 min.

5

Din fiecare bila de aluat se intinde cu facaletul o foaie subtire de 1-1,5 mm grosime. Cu un paharel, cu margine rotunda si mica se taie rondele de aluat din aceasta foaie.

6

In mijlocul fiecarei rondele de aluat se pune putina carne - asa ca sa putem lipi marginile.

7

Se lipesc bine marginile opuse(ca la coltunasi), ca sa nu se dezlipeasca la fiert.

8

Apoi se lipesc colturile de la coltunas, unul de altul - asa se formeaza pelemeni.

9

Asa se formeaza toate pelemenile din tot aluatul. Se presara faina pe un platou/fund si se aranjeaza acolo, asa ca sa nu se lipeasca una de alta.

10

Apoi cand s-au facut toti pelemenii, se taie cele 2 cepe marunt. Se calesc in ulei, pana se rumenesc bine. Cand s-o rumenit ceapa, adaugati untul, stingeti focul - el se va topi incet pana fierbeti coltunasii.

11

Intr-o cratita mai mare se pune apa, mai mult de jumate de cratita, 1 lingura de sare  - se pune la fiert.

12

Cand incepe sa fiarba apa, aruncati atent coltunasii acolo, atat ca sa aiba unde sa fiarba  - nu le puneti toti daca vedeti ca nu au in ce sa fiarba(acelasi principiu ca la fierberea pastelor).

Cand dau in clocot, faceti focul mic si lasati 10 min sa fiarba - amestecand atent, periodic cu  o lingura.

13

Cu o sita, sau strecuratoare scoateti coltunasii din apa, lasati sa scurga bine.

Dupa ce ati scos prima partida de coltunasi, la fel faceti cu urmatoarea(daca nu au incaput toti la fiert din prima) - lasati sa fiarba apa si iar puneti.

14

Peste coltunasii scosi din apa se pune din belsug amestec de ulei cu ceapa prajita si unt , se scutura bine - ca sa nu se lipeasca intre ei.

15

Se servesc fierbinti/calzi cu smantana, piper si sare dupa gust.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (6-7 portii bune)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

LilianaCojocaru175
Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 ian 2019, 13:17

Sunt si mai deliciosi cand se fac in echipa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 ian 2019, 13:38

O da! Sanatate si pupici echipei, si la mine fetele cer sa ajute la coltunasi :)

TudoritaViziteu468
Tudorita Viziteu (TudoritaViziteu468) 24 ian 2018, 19:56

La începutul lunii ian. ,am fost cu copiii si nepoții la sky in Ucraina, la Bukovel și acolo am mâncat pt prima dată  acești pelimelii, doar că acolo ne-au fost serviți cu smântână și cu jumări crocante..au fost delicioși.. ! Multumesc pt reteta ( o voi îmbunatații)  ,le voi face o surpriza copiilor...

AndreeaFlavia518
Andreea Flavia (AndreeaFlavia518) 06 mai 2017, 18:57

Excelenta reteta, multumesc mult! De fapt, pana acum nu am dat gres cu niciuna din retetele tale, multumesc, Lena! Andreea

Nota mea pentru reteta:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 27 feb 2015, 15:36

Foarte buni,au iesit cam 40 de bucati potrivite.O gramada de coltunasi,sa mai punem ca sunt si grozav de buni.Sanatate tie si familiei tale Lena!Gargarița mea saluta gargaritele tale frumoase!!

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 05 nov 2014, 01:39

Eu am facut cu carne de curcan si nu am pus unt in uleiul prajit cu ceapa in rest pas cu pas dupa reteta ta . Copii au infulecat o portie buuuna si au zis tare bune pelimenile. Mia placut aluatul tare mult ,la fiert nu sau dezlipit( numai 4 din ele sau dezlipit), de obicei cind faceam aproape jumate erau dezlipite. Pun si dovada

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ana-Nicoleta
Ana-Nicoleta 17 oct 2014, 00:35

Bravo Lena, nota 10 pentru reteta, au iesit minunati coltunasii ! 

Nota mea pentru reteta:
Guera
Guera 13 ian 2013, 22:52

Cu siguranta aceasta reteta o pot numi reteta copilariei mele! Va voi spune un mic detaliu pe care l-am vazut la bunicii mei de la tara din R. Moldova.  La smintina bunica le punea putin otet si vin rosu cuteva picaturi . Ciudat nu ?? :) dar extraordinar de bun!!!!! Culmea , caci aici in America am gasit ingredientul si se numeste Red Wine Vinegar. Va spun eu ca le da un gust aparte pelmenilor:)  .Si eu folosesc forma ;)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
crismi
crismi 02 feb 2012, 17:17

Aceasta este forma,am postat inca un comentariu ca sa pot sa v-o arat. Cu ea ii fac foarte usor si repede.

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 02 feb 2012, 17:16

Foarte buni pelimenii.II sfatui pe toti sa incerce. Noi ii servim nu cu smantana, ci cu otet dupa gust (cam o lingura la o farfurie). Ca sa-i fac mai usor folosesc o forma speciala de facut pelimenii, astfel am scapat de corvoada lipirii lor.

Poza mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 22 sep 2010, 22:25

Pff, o nebunie! Sunt ceva mai migalosi, dar merita efortul!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile