Pelemeni (Coltunasi cu carne)

Pelemeni (Coltunasi cu carne)

Este mancare traditionala ruseasca, foarte populara si gustoasa, care se mananca in cantitati industriale. Desi exista variatii ale acestei mancari si in alte tari(In Romania se numesc coltunasi, in Italia tortelini). Sunt sigura ca le veti aprecia si voi.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Oua
4 buc
Carne tocata amestec(vita/porc)
500 g
Ceapa alba
3 buc
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Unt
200 g
Sare
1 linguri
Piper negru
0.5 lingurite
Smantana
200 g

Pasi de urmat

1

Intr-un lighean se pune faina, se bat ouale, se adauga 1 lingurita de sare.

Separat pregatiti un pahar de apa.

2

In amestecul de oua+faina+sare se adauga cate putina apa, pana se face un aluat care sa nu se lipeasca de maini.

Se formeaza 2 bile de aluat si se lasa 10-15 min sa se odihneasca.

3

In acest timp se pregateste umplutura -  se da carnea prin masina de tocat impreuna cu o ceapa(daca o cumparati deja tocata, taiati ceapa foarte marunt), se adauga 1 lingurita de sare, piperul, 2 oua si se amesteca bine.

4

Mai framantati o data bilele de aluat, ca sa se uniformizeze bine si sa fie fara noduri - mai lasati 10-15 min.

5

Din fiecare bila de aluat se intinde cu facaletul o foaie subtire de 1-1,5 mm grosime. Cu un paharel, cu margine rotunda si mica se taie rondele de aluat din aceasta foaie.

6

In mijlocul fiecarei rondele de aluat se pune putina carne - asa ca sa putem lipi marginile.

7

Se lipesc bine marginile opuse(ca la coltunasi), ca sa nu se dezlipeasca la fiert.

8

Apoi se lipesc colturile de la coltunas, unul de altul - asa se formeaza pelemeni.

9

Asa se formeaza toate pelemenile din tot aluatul. Se presara faina pe un platou/fund si se aranjeaza acolo, asa ca sa nu se lipeasca una de alta.

10

Apoi cand s-au facut toti pelemenii, se taie cele 2 cepe marunt. Se calesc in ulei, pana se rumenesc bine. Cand s-o rumenit ceapa, adaugati untul, stingeti focul - el se va topi incet pana fierbeti coltunasii.

11

Intr-o cratita mai mare se pune apa, mai mult de jumate de cratita, 1 lingura de sare  - se pune la fiert.

12

Cand incepe sa fiarba apa, aruncati atent coltunasii acolo, atat ca sa aiba unde sa fiarba  - nu le puneti toti daca vedeti ca nu au in ce sa fiarba(acelasi principiu ca la fierberea pastelor).

Cand dau in clocot, faceti focul mic si lasati 10 min sa fiarba - amestecand atent, periodic cu  o lingura.

13

Cu o sita, sau strecuratoare scoateti coltunasii din apa, lasati sa scurga bine.

Dupa ce ati scos prima partida de coltunasi, la fel faceti cu urmatoarea(daca nu au incaput toti la fiert din prima) - lasati sa fiarba apa si iar puneti.

14

Peste coltunasii scosi din apa se pune din belsug amestec de ulei cu ceapa prajita si unt , se scutura bine - ca sa nu se lipeasca intre ei.

15

Se servesc fierbinti/calzi cu smantana, piper si sare dupa gust.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (6-7 portii bune)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (9 voturi)

Comentarii

naciualina
alina naciu (naciualina) 05 mai 2009, 12:52

hmmmmmmmm ce bunatate

lena
Elena (lena) 05 mai 2009, 13:19

Da, sunt preferatele familie mele si a tuturor care vin prin vizita la noi

emil
emil 06 mai 2009, 14:45

am sa incerc arata si par f f bune..

Galia
Galia 08 mai 2009, 12:37

la un moment dat pierzi numarul coltunasilor mancati (intr-atat sunt de buni)

Nota mea pentru reteta:
doinik
Doina (doinik) 02 sep 2010, 10:45

Gata cu pelimenele cumparate

MariaP
MariaP 22 sep 2010, 22:25

Pff, o nebunie! Sunt ceva mai migalosi, dar merita efortul!

Nota mea pentru reteta:
TatianaD
TatianaD 31 ian 2011, 22:27

Leno4ka, multumesc de reteta! Sunt topita dupa pelimeni si a fost o adevarata placere sa le fac acasa. Pentru cine nu le cunoaste scurte precizari - sunt absolutamente delicioase, dar relativ greu de facut. Durata prepararii depinde de numarul de maini disponibile pentru lipit colturile. Noi in familie nu prajim ceapa si nici nu adaugam unt, deoarece cred ca e prea greu pentru digestie. Imediat cum au fiert pelimeni, noi le scoatem intr-o farfurie adanca, adaugam smantana si scuturam sa se acopere toate. Se mananca instantaneu. Sunt delicioase! Am facut pelimeni si cu piept de pui si sunt excelente! Mneam/mneam! 

Nota mea pentru reteta:
Daiana
Daiana 12 oct 2011, 18:09

Nemaipomenite, chiar cautam o receta care sa-mi aminteasca de mincarea de acasa facuta de bunica si mama si am gasit-o, azi incerc neaparat!

crismi
crismi 02 feb 2012, 17:16

Foarte buni pelimenii.II sfatui pe toti sa incerce. Noi ii servim nu cu smantana, ci cu otet dupa gust (cam o lingura la o farfurie). Ca sa-i fac mai usor folosesc o forma speciala de facut pelimenii, astfel am scapat de corvoada lipirii lor.

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 02 feb 2012, 17:17

Aceasta este forma,am postat inca un comentariu ca sa pot sa v-o arat. Cu ea ii fac foarte usor si repede.

Poza mea pentru reteta:
sarian
sarian 08 sep 2012, 13:13

ah, minunata carne binevenită pentru mine. bună reţetă astăzi le fac! 

Nota mea pentru reteta:
Guera
Guera 13 ian 2013, 22:52

Cu siguranta aceasta reteta o pot numi reteta copilariei mele! Va voi spune un mic detaliu pe care l-am vazut la bunicii mei de la tara din R. Moldova.  La smintina bunica le punea putin otet si vin rosu cuteva picaturi . Ciudat nu ?? :) dar extraordinar de bun!!!!! Culmea , caci aici in America am gasit ingredientul si se numeste Red Wine Vinegar. Va spun eu ca le da un gust aparte pelmenilor:)  .Si eu folosesc forma ;)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
TanDi
TanDi 13 sep 2013, 15:33

Lena, ai putea te rog sa imi dai un sfat. Voi avea in vizita niste prieteni apropiati, dar care nu stiu de acest fel de mancare. As vrea sa le pregatesc pelimeni, dar nu stiu cu ce aperitiv ar merge servite inainte? Multumesc.

lena
Elena (lena) TanDi 14 sep 2013, 10:55

Acum ar merge ceva de legume - ardei copti, tocana/salata de vinete, ceva murat/marinat, rosii cu crema de branza, de ex.

TanDi
TanDi 14 sep 2013, 12:34

Multumesc frumos. Intre timp m-am gandit sa fac si shuba la aperitiv ca sa fie din acelasi film, rosiile cu crema de branza e o idee foarte buna si ma mai gandesc la ceva din legume. Merci, ai un site mega-util :)

Ana-Nicoleta
Ana-Nicoleta 17 oct 2014, 00:35

Bravo Lena, nota 10 pentru reteta, au iesit minunati coltunasii ! 

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 05 nov 2014, 01:39

Eu am facut cu carne de curcan si nu am pus unt in uleiul prajit cu ceapa in rest pas cu pas dupa reteta ta . Copii au infulecat o portie buuuna si au zis tare bune pelimenile. Mia placut aluatul tare mult ,la fiert nu sau dezlipit( numai 4 din ele sau dezlipit), de obicei cind faceam aproape jumate erau dezlipite. Pun si dovada

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 27 feb 2015, 15:36

Foarte buni,au iesit cam 40 de bucati potrivite.O gramada de coltunasi,sa mai punem ca sunt si grozav de buni.Sanatate tie si familiei tale Lena!Gargarița mea saluta gargaritele tale frumoase!!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 27 feb 2015, 15:50

Pupici! Pofta buna la fetite :)

carmen26.
carmen (carmen26.) 28 apr 2015, 00:27

Buna Lena!In sfarsit am reusit sa ma loghez la site.ul tau.Chiar astazi nu stiam ce sa fac de mancare si am zis sa ma uit la Lena..ea e toata baza..si am facut coltunasi.😊😊😊😊😊buni de tot...extraordinare retetele tale,nu ai cum sa dai gres.te pup

lena
Elena (lena) 28 apr 2015, 16:52

Multumesc Carmen, si de apreciere si de comentariu :)

Sa aveti pofta buna!

Nathalia
Nathalia 15 mai 2015, 20:01

Buna buna, am preparat si eu azi Pelemeni, imu era tare dor de aceasta mincare, doar ca la cantitatea aceasta de aluat, a tb sa folosesc 1 kg de carne, bine ca aveam atita carne, dar nu e rau ca a iesit mai mult, punem la inghetat si avem pe ceva timp, merci pt reteta Lena!!!

Doina Males
Doina Males 22 oct 2015, 06:25

Lena, asteptam de la tine recete cum se coc pelmeniii in rola am gustat undeva si tot nu pot gasi receta am inteles ca sunt cu sos si sunt super deliciosi

  si diferiti de cei fierti! 

TraianCalancia128
Traian Calancia (TraianCalancia128) 17 feb 2017, 10:45

am cumpărat pelemeni de la moldoveni si i-am pus la congelator. Vreau sa-i fierb. Cum? daca ii las sa se decongeleze, se lipesc intre ei

lena
Elena (lena) Traian Calancia (TraianCalancia128) 17 feb 2017, 10:51

Se fierb asa congelati, puneti cand fierbe apa si le lasati 8-10 min de cand fierbe apa cu tot cu ei acolo.

AndreeaFlavia518
Andreea Flavia (AndreeaFlavia518) 06 mai 2017, 18:57

Excelenta reteta, multumesc mult! De fapt, pana acum nu am dat gres cu niciuna din retetele tale, multumesc, Lena! Andreea

Nota mea pentru reteta:
TudoritaViziteu468
Tudorita Viziteu (TudoritaViziteu468) 24 ian 2018, 19:56

La începutul lunii ian. ,am fost cu copiii si nepoții la sky in Ucraina, la Bukovel și acolo am mâncat pt prima dată  acești pelimelii, doar că acolo ne-au fost serviți cu smântână și cu jumări crocante..au fost delicioși.. ! Multumesc pt reteta ( o voi îmbunatații)  ,le voi face o surpriza copiilor...

LilianaCojocaru175
Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 ian 2019, 13:17

Sunt si mai deliciosi cand se fac in echipa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 ian 2019, 13:38

O da! Sanatate si pupici echipei, si la mine fetele cer sa ajute la coltunasi :)