Salata picanta de vinete si legume

Salata picanta de vinete si legume

De fapt se numeste "Adjika de vinete" dar totusi este o salata, ceva mai picanta si foarte gustoasa. Reteta am luat-o de la nasa mea toamna trecuta si am tinut neaparat s-o fac si eu, este taman sezonul potrivit si merge perfect cu niste gratar sau Parjoale molodvenesti.

Este din aceeasi categorie cu Zacusca picanta de sfecla cu hrean, se pastreza la frigider 1-2 luni, daca ajunge :) Dupa ce gustati din ea o sa va para rau ca ati facut doar o portie de reteta, foarte racoroasa, gustoasa si aromata, recomand sa incercati neaparat.

Ingrediente

Vinete
2.5 kg
Ardei gras
700 g
sau combinat cu gogosari
Ceapa alba
300 g
Usturoi
150 g
Ardei iute
100 g
puneti dupa gust si preferinte
Frunze de telina
400 g
Ulei de floarea soarelui
200 ml
plus ulei pentru prajit vinete
Otet
400 ml
Sare
2 linguri
dupa gust
Zahar
2 linguri

Pasi de urmat

1

Vinetele se taie rondele mai groase.

2

Si se rumenesc in ulei pe ambele parti.

2

Se lasa la racit apoi se toaca cubulete medii.

4

La vinetele tocate se adauga usturoiul pisat sau dat prin robot/blender.

5

Frunzele de telina si ardeiul iute se toaca foarte marunt, eu le-am maruntit cu robotul.

6

Urmeaza ceapa taiata julien subtire.

7

La fel si ardeii.

8

Adaugati la compozitia de legume otet, ulei, sare si zahar.

9

Amestecati bine cu mainile si mai potriviti dupa gust de sare si zahar.

10

Salata se pune in borcane bine presata si se pastreza doar la frigider timp de 2-3 luni.

11

Merge perfect cu orice mancare, recomand s-o incercati.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 5 kilograme
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 09 sep 2016, 20:58

Superbă salata, am făcut-o prima dată la câteva săptămâni după naștere, îmi era frică să mănânc pe săturate, să nu o doară burtica pe fetita, mă gindeam zi si noapte la gustosenia asta, în fiecare zi mă duceam la frigider si furam cite o lingură, mâine fac iarăși, am emoții cind mă gindesc ce am să mănânc.

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 19 iul 2015, 15:31

De cite % a fost otetul?

lena
Elena (lena) Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 19 iul 2015, 19:15

De 9%.

alina nicoleta
alina nicoleta 07 aug 2014, 21:12

Am facut azi aceasta salata si pot sa spun ca mi-a iesit foarte buna,dar eu am taiat din start  vinetele cubulete si le-am prajit in putin ulei,in fine eu am facut cam cum as manca de doua ori,in orice caz reteta e ok!

tiki
tiki 11 sep 2013, 15:56

Eu am facut o cantitate mult mai mica, numai pentru consumul imediat, dar calculand proportia si mi s-a parut cam uleioasa, asa ca am mai adaugat niste ardei si cateva vinete facute pe gratar ca sa absoarba uleiul si a fost ok. Cred ca o sa fac si eu cateva borcane. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
valivida
valivida 22 feb 2013, 00:11

Daca ar fi sa inlocuiesc frunzele de telina cu tulpina de telina, atunci as respecta acelasi gramaj ? Multumesc !

tasica34
tasica34 12 oct 2012, 20:15

Eu dat reteta acesta multora si.....toate au facut-o. Nota : 10 au spus toate. 

Atat eu cat si multe din celelalte doamne, am repetat retata caci intradevar...o portie nu e de ajuns.

Buna ideea si cu sterilizarea dar....sa ni se dea detalii. Cat timp a stat la sterilizat?

aur
aur 10 oct 2012, 16:13

Lena draga,am facut salata,am lasat un borcan cu inchidere ermeticain frigider,iar restul le-am sterilizat(in cuptor),opinia mea personal e ca cea sterilizata e mai buna,aromele s-au intesificat,ceapa e mai buna....ma rog eu optez pt varianta sterilizata,cea cruda a fost excelenta atunci prospata

Nota mea pentru reteta:
tasica34
tasica34 23 sep 2012, 19:45

Exceptionala aceasta salata. Am incercat-o si...nu-mi pare rau. A devenit una din preferatele mele pentru fiecare toamna.

lyly
liliana (lyly) 04 sep 2012, 18:21

Buna Lena !O intrebare : daca le sterilizam nu pot tine mai mult ca sa le bag la debara ca nu prea am loc in frigider? 

lena
Elena (lena) liliana (lyly) 04 sep 2012, 19:19

Nu am incercat, poti face putin si o parte sterilizezi(pt test), alta la frigider. Sa-mi spui cum iti iese.

aur
aur 04 sep 2012, 14:53

E o reteta suuuuper,se poate steriliza?Asa ii putem prelungi "valabilitatea"!

lena
Elena (lena) aur 04 sep 2012, 15:23

Nu stiu, eu am facut-o doar asa simpla, nu am sterilizat.

Arata toate comentariile