Brânzoaice (Poale-n brâu)

Brânzoaice (Poale-n brâu)

Demult mă tot întrebați de o rețetă de brânzoaice bună, și uitați una care merită încercată. Aș zice că este o rețetă de poale-n brâu clasică, aluatul dospit și frământat bine, cu textură exemplară - pufos, fraged și aromat.

Recomand să le încercați neapărat, foarte gustoase și frumoase.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
450 g
   
Lapte de vaca
200 ml
   
Drojdie proaspata
50 g
   
Oua
5 buc
2 pt aluat și 2 pt brânză și 1 pt uns
Ulei de floarea-soarelui
4 linguri
   
Zahar
8 linguri
4 în aluat și 4 în brânză
Esenta de vanilie
2 buc
   
Sare
0.5 lingurite
   
Branza de vaci
250 g
aveți grijă să fie brânză de vaci mai uscată
Gris
1 lingura
   
Coaja de lamaie / portocala
1 lingura
și stafide, opțional

Pași de urmat

Pas 1

Făina se cerne într-un bol adânc.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 1
Pas 2

Drojdia se amestecă cu 2 linguri de lapte cald și 1 lingură de zahăr.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 2
Pas 3

Se toarnă maiaua peste făina din bol și se lasă 15-20 minute să crească puțin.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 3
Pas 4

Apoi se adaugă restul de lapte, 2 ouă, 3 linguri de zahăr, sarea, o esență de vanilie.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 4
Pas 5

Cu o lingură amestecați bine compoziția.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați uleiul, amestecați.

Eu am trecut aluatul în mașina de pâine și am pus-o la regim de frământare simplă - același lucru îl puteți face și simplu fără mașină - adăugați o mână de făină și frământați aluatul până devine moale și elastic.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 6
Pas 7

Formați o bilă de aluat, vă ajutați cu făină dacă este nevoie.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 7
Pas 8

Am uns un bol cu puțin ulei și am pus aluatul la dospit - acoperit cu prosop sau folie de plastic.

Ar trebui să-și mărească volumul cam de 3 ori, într-o oră.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 8
Pas 9

În acest timp pregătiți umplutura de brânză - se amestecă brânza de vaci cu 4 linguri de zahăr, 2 gălbenușuri, vanilia, grișul și opțional coaja de lămâie.

Eu am mai adăugat și stafide, este opțional.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 9
Pas 10

Albușurile de la cele 2 ouă se bat spumă și se încorporează în compoziția de brânză.

Observație: Eu aș pune în brânză doar 1 ou, mi s-a părut umplutura cam lichidă, chiar și cu brânză mai uscată, deci vedeți și voi

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 10
Pas 11

Între timp aluatul este gata, îl scoateți pe masă și întindeți o foaie pătrată (vă ajutați cu făină), cam de 3-4mm grosime.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 11
Pas 12

Se taie în 16 pătrate mai mici - observați poza.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 12
Pas 13

Puneți pe fiecare câte o linguriță de brânză.

Aveți grijă să nu exagerați cu umplutura, va fi greu să le lucrați și o să iasă la coacere afară.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 13
Pas 14

Formați brânzoaicele - la fiecare pătrat lipiți colțurile opuse.

Aveți grijă să le lipiți bine, pentru că au tendința să se dezlipească la copt.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 14
Pas 15

Le treceți pe o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei.

Atent, cu o pensulă le ungeți cu ou bătut bine.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 15
Pas 16

Se coc la cuptor preîncălzit la 180 de grade, aproximativ 35-40 de minute, până se rumenesc frumos.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 16
Pas 17

Se savurează calde, cu toată familia - absolut delicioase.

Poftă Bună!

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 17

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (16 bucăți)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (14 voturi)
Sursă: pokhas.com

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 64

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 26 Oct 2020, 22:42

Și ale mele s-au primit delicioase!!!!! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
SimonaElenaMoldovan462
Simona Moldovan (SimonaElenaMoldovan462) 03 Nov 2018, 22:35

Mulțumesc pentru rețetă! Am făcut-o astăzi, porție dublă, și a ieșit excelent.

Nota mea pentru rețetă:
AmaliaCosar719
Amalia Cosar (AmaliaCosar719) 19 Feb 2017, 16:12

Nota 10 pentru reteta.Am facut portie dubla si am folosit doua plicuri de drojdie uscata,mi_au iesit niste branzoici "bestiale".Multumesc ,Lena

Nota mea pentru rețetă:
Edris
Edris 30 Oct 2016, 13:05

Buna Lena din nou, sunt nemaipomenite branzoaicele 😘. Eu am pus 450 grame de faina si lapte 200 ml, aluatul nu a mai avut nevoie deloc de faina in plus. Multumim frumos pentru tot.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ginaveronicatudor
ginaveronicatudor 05 Jun 2016, 18:38

Delicioase !!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
oanacojack
oanacojack 08 Apr 2016, 13:01

super bune!

Poza mea pentru rețetă:
CatalinaChiribasa
CatalinaChiribasa 05 Feb 2016, 18:43

Pentru prima data eu zic ca-i bine

Poza mea pentru rețetă:
MaraFlorina
MaraFlorina 23 Aug 2015, 15:21

au iesit de vis....multumesc pt reteta

Poza mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 11 Aug 2015, 23:29

Am uitat sa pun dovada! Mi s-a cerut reteta si am fost f mandra!

Poza mea pentru rețetă:
alina1975
alina1975 02 Apr 2015, 21:02

Exceptionaleeeeee!!!!!

nu credeam ca pot iesi atat de bune. Combinatia Lalena&cuptor cu convectie=succes!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile