Brânzoaice (Poale-n brâu)

Brânzoaice (Poale-n brâu)

Demult mă tot întrebați de o rețetă de brânzoaice bună, și uitați una care merită încercată. Aș zice că este o rețetă de poale-n brâu clasică, aluatul dospit și frământat bine, cu textură exemplară - pufos, fraged și aromat.

Recomand să le încercați neapărat, foarte gustoase și frumoase.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
450 g
   
Lapte de vacă
200 ml
   
Drojdie proaspătă
50 g
   
Ouă
5 buc
2 pt aluat și 2 pt brânză și 1 pt uns
Ulei de floarea-soarelui
4 linguri
   
Zahăr
8 linguri
4 în aluat și 4 în brânză
Esență de vanilie
2 buc
   
Sare
0.5 lingurite
   
Brânză de vaci
250 g
aveți grijă să fie brânză de vaci mai uscată
Griș
1 lingura
   
Coajă de lămâie / portocală
1 lingura
și stafide, opțional

Pași de urmat

Pas 1

Făina se cerne într-un bol adânc.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 1
Pas 2

Drojdia se amestecă cu 2 linguri de lapte cald și 1 lingură de zahăr.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 2
Pas 3

Se toarnă maiaua peste făina din bol și se lasă 15-20 minute să crească puțin.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 3
Pas 4

Apoi se adaugă restul de lapte, 2 ouă, 3 linguri de zahăr, sarea, o esență de vanilie.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 4
Pas 5

Cu o lingură amestecați bine compoziția.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați uleiul, amestecați.

Eu am trecut aluatul în mașina de pâine și am pus-o la regim de frământare simplă - același lucru îl puteți face și simplu fără mașină - adăugați o mână de făină și frământați aluatul până devine moale și elastic.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 6
Pas 7

Formați o bilă de aluat, vă ajutați cu făină dacă este nevoie.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 7
Pas 8

Am uns un bol cu puțin ulei și am pus aluatul la dospit - acoperit cu prosop sau folie de plastic.

Ar trebui să-și mărească volumul cam de 3 ori, într-o oră.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 8
Pas 9

În acest timp pregătiți umplutura de brânză - se amestecă brânza de vaci cu 4 linguri de zahăr, 2 gălbenușuri, vanilia, grișul și opțional coaja de lămâie.

Eu am mai adăugat și stafide, este opțional.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 9
Pas 10

Albușurile de la cele 2 ouă se bat spumă și se încorporează în compoziția de brânză.

Observație: Eu aș pune în brânză doar 1 ou, mi s-a părut umplutura cam lichidă, chiar și cu brânză mai uscată, deci vedeți și voi

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 10
Pas 11

Între timp aluatul este gata, îl scoateți pe masă și întindeți o foaie pătrată (vă ajutați cu făină), cam de 3-4mm grosime.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 11
Pas 12

Se taie în 16 pătrate mai mici - observați poza.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 12
Pas 13

Puneți pe fiecare câte o linguriță de brânză.

Aveți grijă să nu exagerați cu umplutura, va fi greu să le lucrați și o să iasă la coacere afară.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 13
Pas 14

Formați brânzoaicele - la fiecare pătrat lipiți colțurile opuse.

Aveți grijă să le lipiți bine, pentru că au tendința să se dezlipească la copt.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 14
Pas 15

Le treceți pe o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei.

Atent, cu o pensulă le ungeți cu ou bătut bine.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 15
Pas 16

Se coc la cuptor preîncălzit la 180 de grade, aproximativ 35-40 de minute, până se rumenesc frumos.

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 16
Pas 17

Se savurează calde, cu toată familia - absolut delicioase.

Poftă Bună!

Brânzoaice (Poale-n brâu) - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (16 bucăți)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (14 voturi)
Sursă: pokhas.com

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Kolea
Kolea 29 Sep 2012, 04:01

Am mancat "poale-n brau" in America de nord, de la Mirela, sotia unui prieten de-al meu. Au fost delicioase, la fel ca si parjoalee!

Nota mea pentru rețetă:
maria-alex
lacramioara (maria-alex) 29 Sep 2012, 21:38

sunt super bune...

maria-alex
lacramioara (maria-alex) 29 Sep 2012, 21:40

o sa incerc sa fac si eu,desi nu am facut niciodata,sper sa imi iasa ceva....

lyly
liliana (lyly) 03 Oct 2012, 17:23

Faina!! Multumesc lena!!

camelia dobre
camelia dobre 24 Oct 2012, 17:19

astazi am facut poale-n brau,super super bune mi-au iesit, reteta este nemaipomenita, merita incercata 

alexuza
alexuza 16 Feb 2013, 19:05

buna lena mam gandit sa prepar si eu accesta reteta acum dar din pacate nu am gris cu ce pot inlocui are ceva daca nu pun merci meult si astept raspunsul tau cat mai repede o zi buna

lena
Elena (lena) 16 Feb 2013, 19:23

Nu pune multe oua in branza si las-o sa se scurga bine de zer daca-i mai lichida.

andreea27
andreea27 17 Feb 2013, 19:19

astazi am probat aceasta reteta de poale-n brau..absolut delicioase..un aluat fraged si gustos..multumesc Lena pt aceasta reteta

Poza mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 05 Jun 2013, 12:32

Foarte, foarte bune!!!

Poza mea pentru rețetă:
Katrin
Katrin 03 Sep 2013, 11:47

Am facut si eu branzoiace dupa reteta ta Lena si la alt rezultat nici nu ma asteptam :) BUUUNNNNNNNNNNNN, TAREEEE BUNNN, GUSTOS-GUSTOS !!!!  Familia mea si de aceasta data m-a ridicat in slavi pentru ca le-am fericit burticutele   Lena, noi te pupacim drept multumire pentru aceste retete delicioase, sa fii sanatoasa sa ne mai inveti inca multe de toate 

Data viitoare o sa postez si poza-dovada, acum au fost prea bune ca sa mai am ce poza. 

Eu le-am presarat seminte de susan deasupra, inainte de a le baga la cuptor. Noua ne plac mult semincioarele de acest gen si le folosesc ori de cate ori imi permite reteta respectiva. 

sorinagina
sorinagina 10 Oct 2013, 20:13

delicioasa!!!!!!!!!!!!!

multumim pt reteta!!!!!!!!!

Poza mea pentru rețetă:
sorina72
sorina72 09 Nov 2013, 15:32

Astazi am facut pt prima data branzoaice. Am folosit reteta ta ,Lena ! Mi-au iesit foarte,foarte bune. Nu ma asteptam sa-mi iasa atat de fragede.Unica problema am avut-o cu ,,impachetatul ,,! Neavand multa indemanare nu mi-au iesit chiar foarte frumoase! Dar important e ca sunt fragede si gustoase!!!!!!!!!!!! Multumesc mult ,Lena ! Nu-ti poti imagina cat sunt de bucuroasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ramona d.
ramona d. 17 Nov 2013, 00:04

Buna Lena!Se poate folosi drojdie uscata in loc de drojdia proaspata si in cazul in care e posibil, cum trebuie sa procedez?Multumesc!

lena
Elena (lena) ramona d. 17 Nov 2013, 09:00

DA, pui 2 linguri de drojdie uscata si folosesti la fel.

ramona d.
ramona d. 17 Nov 2013, 10:20

Astazi vreau sa fac aceste placintute, multumesc mult pentru raspuns!O zi frumoasa!

Masha
Masha 02 Mar 2014, 19:00

divine ...si le-am facut pentru prima data...

Claudia.
Claudia. 06 Mar 2014, 12:52

Buna!am intentia de a prepara aceste delicioase branzoaice.Dar totusi vreau sa te intreb daca nu cunva e prea multa drojdie(50g)la 450gfaina?

lena
Elena (lena) Claudia. 09 Mar 2014, 17:17

Puneti 50g drojdie Budafok, sau 25g Pakmaya proaspata, sau 10g drojdie uscata.

Nuri
Nuri 03 Apr 2014, 18:32

Buna Lena ..ce se intampla daca am uitat sa pun cele 4 linguri de ulei in aluat ? 

lena
Elena (lena) Nuri 03 Apr 2014, 18:46

Continua fara grija :)

lidiamihincau
lidiamihincau 04 Apr 2014, 14:54

am facut azi pentru prima oara branzoaicele dupa reteta ta....mmmmm....minunate....pufoase, delicioase., multumim pentru reteta. Tare imi era frica sa ma apuc de ele, dar acum stiu sigur ca nu are ce saa nu iasa bine..

Nota mea pentru rețetă:
Giuliana
Giuliana 18 May 2014, 13:59

Foarte, foarte bune !!! Recomand la toti !! Mersi de reteta !! 

Poza mea pentru rețetă:
uty
uty 31 May 2014, 17:00

buna lena mia iesit crema prea moale ce pot sa fac ca sa se ingroase am pus amandoua oua

lena
Elena (lena) 31 May 2014, 18:25

Mai adaugati amidon sau gris in ea.

uty
uty 31 May 2014, 23:03

am mai adaugat gris au iesit oauuuu pufoase moi extaordinare nu am cuvinte......o reteta pe care o recomand din inima......multumesc ptr reteta....(Y) (Y) (Y)

Oti
Oti 01 Jun 2014, 20:57

As vrea sa incerc si eu reteta saptamana viitoare. Arata delicios! Sunt oare bune si a doua zi? Adica m-ar interesa sa stiu daca le pot face de seara si sa le servesc a doua zi dimineata. Sau mai bine ar fi sa ma trezesc cu noaptea in cap si sa le fac cu putin timp inainte de a pleca de acasa? Ce ma sfatuiti? Multumesc!

lena
Elena (lena) Oti 01 Jun 2014, 21:48

Bineinteles ca proaspete sunt mai bune, dar si a -2a zi sunt oke.

alexandra elena
alexandra elena 01 Jun 2014, 23:55

absolut delicioase!le-am facut in seara asta.multumim pt reteta!

Nota mea pentru rețetă:
alexandra elena
alexandra elena 02 Jun 2014, 00:16

delicioase

Poza mea pentru rețetă:
aura din Valea Adanca
aura din Valea Adanca 21 Jul 2014, 09:37

Nu a mai fost timp pentru poze la cat de bune au iesit!!!Multumim pentru reteta!

Nota mea pentru rețetă:
Vio Echert
Vio Echert 30 Nov 2014, 18:13

Se poate si cu cascaval sau ceva de genu....???? Mie nu imi place brinza :p . Multumesc

lena
Elena (lena) Vio Echert 02 Dec 2014, 17:42

Se poate, dar nu va fi dulce.

Lucia-Octavian
Lucia-Octavian 03 Jan 2015, 08:53

Nu e multă drojdie50 de gr la 450 de făina?

lena
Elena (lena) Lucia-Octavian 03 Jan 2015, 20:08

Pt aceasta reteta este bine.

timotei
timotei 12 Feb 2015, 04:58

Lena pot sa fac sarat aluatul si sa pun umplutura sarata? Mam uitat la comentarii si toate fetele leai facut ca in reteta, adica dulci.

lena
Elena (lena) timotei 12 Feb 2015, 07:28

Da, sigur ca se poate.

Kolea
Kolea 17 Feb 2015, 05:44

Aseara am mancat aceste branzoaice facute de o moldoveanca deosebita. Excelente!!!

H.M
H.M 14 Mar 2015, 10:03

Perfect:)

Nota mea pentru rețetă:
roxanap
roxanap 19 Mar 2015, 16:38

Nu sunt experta dar ma pricep sa fac un aluat si cel mai bine ma pricep la cantitati.la 500 gr faina no sa intre niciodata mai mult de 150 ml de lichid.nu cred ca ai format branzoaicele cu acel aluat lipicios prezentat in masina de paine.se vede clar o alta consistenta cand aluatul e intins si taiat.nu te supara dar sunt unele fete care nu se pricep,lasa aluatul asa si le ies peri albi incercand sa manevreze aluatul.eu spre exemplu am mai adaugat inca vreo zece linguri de faina

lena
Elena (lena) 19 Mar 2015, 17:22

Cititi atent pasul 6 si 7, am scris clar ca mai adaugati faina daca e nevoie. Dar 10 linguri e mult, aluatul trebuie sa fie mai moale. Bila din poza este framantata cu putina faina in plus. Daca va pricepeti asa bine, intelegeti.

alina1975
alina1975 02 Apr 2015, 21:02

Exceptionaleeeeee!!!!!

nu credeam ca pot iesi atat de bune. Combinatia Lalena&cuptor cu convectie=succes!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 04 Jul 2015, 07:47

Am facut trei portii , cum nu aveam timp am facut prima portie ca Lena dar la cele doua portii am furat idea de la pariziene, tot de la Lena, nota 100 pt aceste placinte. pun si poze

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 04 Jul 2015, 07:49

Si aici placintele  gigante

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 04 Jul 2015, 07:52

 Ma faci gospodina Lena si pe mine, nu faceam niciodata placinte sau cozonaci dar cînd am aflat de tine le fac si le place la toata lumea

Poza mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 09 Jul 2015, 17:46

Foarte bune, Lena! 

Nota mea pentru rețetă:
szidonia
szidonia 16 Jul 2015, 10:36

Buna se poate face si cu branza sarata?

lena
Elena (lena) szidonia 16 Jul 2015, 11:07

Da, sigur.

Melanie
Melanie 11 Aug 2015, 23:29

Am uitat sa pun dovada! Mi s-a cerut reteta si am fost f mandra!

Poza mea pentru rețetă:
MaraFlorina
MaraFlorina 23 Aug 2015, 15:21

au iesit de vis....multumesc pt reteta

Poza mea pentru rețetă:
Oanna02
Oanna02 28 Dec 2015, 10:09

Buna lena asi avea o intrebare am făcut de foarte multe ori aceste placinte care sunt minunate.ma intereseaza daca asi putea folosii acest aluat pentru cozonac.imi place foarte mult pentru ca e pufos.felicitari pentru reteta

lena
Elena (lena) 29 Dec 2015, 14:21

Da, sigur merge si pt cozonac sau alte chestii pufoase si dulci :)

CatalinaChiribasa
CatalinaChiribasa 05 Feb 2016, 16:54

Acum e la crescut aluatul Fetele mele abia asteapta sa lucreze aluatul dar si sa pape branzoaice Multumeesc Lena

CatalinaChiribasa
CatalinaChiribasa 05 Feb 2016, 18:43

Pentru prima data eu zic ca-i bine

Poza mea pentru rețetă:
Ela.
Ela. 04 Mar 2016, 23:28

Super! Mă bucur ca am descoperit reteta ta! Însă eu prefer cu mai multa branza :) Multumim pentru retete!

Nota mea pentru rețetă:
oanacojack
oanacojack 08 Apr 2016, 13:01

super bune!

Poza mea pentru rețetă:
sandyraisa1
szende kocsis (sandyraisa1) 16 Apr 2016, 12:34

trebe neaparat branza de vacii? alta branza nu e bun?

lena
Elena (lena) szende kocsis (sandyraisa1) 16 Apr 2016, 13:22

Merge si alta branza, sigur.

ginaveronicatudor
ginaveronicatudor 05 Jun 2016, 18:38

Delicioase !!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Lexi.layla
Lexi.layla 22 Aug 2016, 19:07

Buna.se poate folosi si drojdie uscata?daca da cata trebuie?multumesc

lena
Elena (lena) Lexi.layla 30 Aug 2016, 20:02

Da, se poate, de obicei folosesc in jumate din cantitatea de drojdie umeda. Deci ar fi aici 25g, sau 2.5 linguri aproximativ.

Edris
Edris 30 Oct 2016, 13:05

Buna Lena din nou, sunt nemaipomenite branzoaicele 😘. Eu am pus 450 grame de faina si lapte 200 ml, aluatul nu a mai avut nevoie deloc de faina in plus. Multumim frumos pentru tot.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AmaliaCosar719
Amalia Cosar (AmaliaCosar719) 19 Feb 2017, 16:12

Nota 10 pentru reteta.Am facut portie dubla si am folosit doua plicuri de drojdie uscata,mi_au iesit niste branzoici "bestiale".Multumesc ,Lena

Nota mea pentru rețetă:
SimonaElenaMoldovan462
Simona Moldovan (SimonaElenaMoldovan462) 03 Nov 2018, 22:35

Mulțumesc pentru rețetă! Am făcut-o astăzi, porție dublă, și a ieșit excelent.

Nota mea pentru rețetă:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 26 Oct 2020, 22:42

Și ale mele s-au primit delicioase!!!!! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: