Ingrediente
●
Zahăr
125 g
pentru caramelizat
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
400 ml
opțional
●
Zahăr pudră
100 g
opțional
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Se topește 125g de zahăr (sau mai mult dacă aveți tava mai mare) în tava în care se va face prăjitura, până când devine auriu – maroniu. În cazul meu am pus tava pe două ochiuri de la plită că era măricică.
Se sucește și se răsucește :) tava până se întinde caramelul pe toată suprafața ei. În caz contrar se va lipi prăjitura.
Pas 2
Merele se curăță de coajă și semințe și se taie după preferințe – cubulețe, rondele… se pot lăsa chiar și așa curățate întregi. Eu le-am tăiat mai grosier că-mi place să simt gustul de mere în prăjitură. Se așază merele în tava peste caramel și se dă la cuptor la 200 grade numai până se face compoziția de cremă de zahăr ars, nu e nevoie de mai mult.
Pas 3
Într-un vas se amestecă bine cu telul sau mixerul 3 ouă, 700 ml lapte, 150 g zahăr și esența de vanilie și se adaugă peste merele din tavă.
Se lasă la cuptor până când se încheagă crema de zahăr ars și se adună siropul, aproximativ 25 min.
Pas 4
În acest timp se bat spumă 4 albușuri. Când se întărește albușul se adaugă 125g zahăr și un zahăr vanilat și se mixează în continuare. Când s-a întărit bine albușul se adaugă cele 4 gălbenușuri, 150g de făină și praful de copt și se amestecă ușor cu mișcări de jos în sus pentru a nu turti compoziția.
Pas 5
După ce s-a închegat crema de zahăr ars se adaugă compoziția de mai sus și se lasă la cuptor până se coace, aproximativ 20 min. Verificați cu scobitoarea (fiți atenți însă că s-ar putea să ajungeți la stratul de cremă de zahăr ars de jos și să aveți impresia că încă nu e făcută) sau apăsați ușor – este gata când aluatul revine la forma inițială.
Pas 6
Scoasă din cuptor, o lăsați puțin să se răcească și apoi o răsturnați pe un platou, astfel încât crema de zahăr ars să fie deasupra. În felul acesta tot siropul de la cremă va coborî în aluat și-l va însiropa bine. Se lasă la rece 1-2 ore.
Pas 7
Se servește ca atare sau cu frișcă, cum am făcut eu (am mixat 400ml de smântână dulce Milli cu 100g zahăr pudră).
Arată mai bine cu frișcă și e și mai bună.
Cantitate:
2 kg
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
10 min
Data publicării:
Notă:
4 (1 voturi)