Chec cu lămâie și mac

Chec cu lămâie și mac

Un checuț moale, delicios, cu aromă de lămâie, răcoros, numai bun lângă un ceai, o cafea ori un pahar cu lapte! E pentru prima dată când îl prepar; l-am savurat la cineva și am cerut imediat rețeta! Iată că rezultatul nu m-a dezamăgit: a ieșit foarte, foarte bun!

Ingrediente

Oua
5 buc
Zahar
250 g
100 g pt gălbenușuri, 150 pt albușuri
Ulei
5 linguri
Faina
250 g
Sare
1 buc
un praf de sare
Praf de copt
1 lingurite
Lamaie
1 buc
sucul de la 1,5 lămâi, coaja de la 1 lămâie
Mac
3 linguri
eu am pus numai 2
Zahar pudra
5 linguri
4 pt topping, 1 pt ornat

Pasi de urmat

1

Pregătim ingredientele. Măsurăm zahărul în 2 boluri diferite: 100 g și 150 g.

2

Stoarcem sucul de la o lămâie și radem și coaja de la ea. Separat stoarcem și jumătatea de la altă lămâie (acest suc îl vom folosi la topping).

3

Separăm albușurile de gălbenușuri. Frecăm gălbenușurile cu 100 g zahăr.

4

Adăugăm uleiul și macul. Amestecăm bine până se omogenizează. Tot acum putem să aprindem focul la cuptor să se încălzească.

5

Separat mixăm albușurile cu un praf de sare, adăugând treptat și restul de zahăr (150 g). Vom obține o spumă tare, ca de bezea.

6

Punem albușurile spumă tare și coaja de lămâie peste spuma de gălbenușuri și amestecăm ușor (de jos în sus) cu o lingură.

7

Turnăm praful de copt și sucul de la lămâie peste compoziția de mai sus. Continuăm să amestecăm ușor.

8

Apoi încorporăm și făina.

9

Punem aluatul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt.

10

Coacem checul în cuptor la 180 grade C pentru 45 de minute. Eu l-am ținut o oră, dar asta depinde mult și de cuptor. Vă uitați la el, să fie rumenit; puteți să-l probați cu scobitoarea.

11

S-a crăpat puțin pe mijloc, dar nu are nimic.

12

Cât este fierbinte, imediat după ce îl scoateți din cuptor, preparați un topping din 4 linguri de zahăr pudră și sucul de la jumătatea de lămâie (puneți 3-4-5 linguri din acest suc). Amestecați bine cu o lingură.

13

Cu glazura de mai sus ungeți checul fierbinte (eu am uns cu mână, dar bănuiesc că puteți folosi și vreo pensulă mai utilă).

14

Dacă vreți, puteți apoi să-l ornați cu restul de zahăr pudră, cum am procedat și eu.

15

Îl lăsați să se răcească de tot, apoi îl feliați.

16

Și îl serviți cu mare, mare poftă!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 16 bucati (15-18 felii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)
Colectii: Chec-uri, Dulciuri

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

Lilic
Lilic 06 nov 2013, 21:36

Buna seara, am incercat si eu aceasta reteta si a iesit precum se vede in fotografia atasament. Delicios si foarte gustos, insa am renuntat la topping si l-am pudrat doar cu zahar pudra.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
adri
adri 04 nov 2013, 14:25

wow Nina! facut, papat, lins pe botic. A iesit perfect (intr-adevar cantitatea a fost potrivita pt tava mea medie) dar n-am mai apucat sa fac poza ca jumatate s-a ras asa cald cum era. Multumesc din nou pentru reteta si lamuriri.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 02 nov 2013, 12:54

Nu mă supăr!  Așa este: din rețeta asta iese un chec mai înăltuț (cum am făcut eu) sau 2 mai micuțe (așa cum cred că a procedat rov în poza de mai sus). Deci forma medie de chec pe care o ai va fi potrivită! Așteptăm aici poza cu rezultatul! Mult spor!

adri
adri 31 oct 2013, 15:46

multumesc frumos Lena, abia acum am vazut ca a fost postata de Nina, imi cer scuze si sper sa nu se supere. Am incercat deja cateva retete de aici si te felicit sincer pentru originalitate si rabdarea de a cauta noi si noi bunatati.

adri
adri 31 oct 2013, 14:31

Buna Lena. Te rog frumos poti sa imi spui daca din reteta asta ies unul sau 2 checuri? Eu am o forma medie de chec, crezi ca e suficienta? Multumesc frumos si apreciez mult ceea ce faci.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) adri 31 oct 2013, 15:10

Desi reteta respectiva este a Nina-Andreea, oricum multumesc mult de apreciere Adri!

Din cate imi dau seama iti va iesi un chec normal mai inalt, sau 2 mai mici.

Tirina
Tirina 27 oct 2013, 10:36

Foarte bunnnn!A avut mare succes, s-a mancat instant :)

rov
rov 22 iul 2013, 17:23

Minunat checul! Gustos si racoros...

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 20 iul 2013, 23:50

Crisan: Cu mare plăcere! Mă bucur că vă place cum arată! Nu e un chec complicat, însă eu ador să încerc tot felul de rețete noi, cu toate că multe dintre preparate seamănă între ele.

Utilizator: Mulțumesc și eu pentru apreciere! Îmi crește inima când văd că cineva adaugă un comentariu ori apreciază o rețetă pe care o postez!

Lia1
Lia1 20 iul 2013, 21:18

da, acum vad casuta si este bifata; voi avea grija cand postez sa verific asta; merci

Lia1
Lia1 20 iul 2013, 16:26

felicitari Andreei dar si tie Lena pt ca esti cea mai activa si neobosita in a posta noi si noi retete spre incantarea noastra;

sunt abonata la mai multe newsletter-uri si constat ca tu esti cea mai harnica :)

bravo!

profit sa te mai intreb de ce nu mai primesc pe mail ca altadata noile comentarii ale cititorilor ??? inveti f multe din comentariile celorlalti, mi-ar fi util sa le primesc; este vreo setare pe care am pierdut-o? MULTUMESC

lena
Elena (lena) Lia1 20 iul 2013, 20:38

Multumesc mult de apreciere, si ref la comentarii - vezi ca este putin mai sus, in dreapta, chiar in rand cu "Adauga comentariu nou" un loc unde bifezi daca vrei sa primesti comentarii pe mail. Cred ca ai debifat cumva din greseala, sau te-ai dezabonat cand ai primit vreun newsletter.

Arata toate comentariile