Ruladă cu gem de gutui (și nuci)

Ruladă cu gem de gutui (și nuci)

O ruladă foarte, foarte bună! E pentru prima dată când o prepar! Însă cu siguranță nu pentru ultima!:D Se face rapid, cu ingrediente simple, este economică, elegantă și delicioasă!

Ingrediente

Oua
5 buc
Faina
5 linguri
Zahar
5 linguri
Esenta de vanilie
1 lingurite
după preferințe
Gem de gutui
1 buc
un borcan mic
Nuci
10 buc
prăjite puțin și sfărâmate
Ciocolata
100 g
pt glazură
Unt
20 g
pt glazură
Frisca lichida
50 ml
pt glazură
Zahar pudra
2 linguri

Pasi de urmat

1

Pregătim ingredientele. Aprindem focul mic la cuptor.

2

Separăm albușurile de gălbenușuri în 2 vase.

3

Vom pregăti acum nucile, în cazul în care alegeți să le folosiți. Le prăjim (fără ulei ori altceva!) la foc mic într-o tigăiță/crăticioară pentru 4-5 minute. Stați lângă ele, le scuturați din când în când. Aveți grijă să nu se ardă. 

4

Le luăm de pe foc și le mutăm imediat (pentru a nu se continua procesul de prăjire) pe o farfurie.

5

Trecem la blat. Batem spumă albușurile cu 3 linguri (din cele 5) de zahăr.

6

Batem gălbenușurile cu 2 linguri de zahăr (rămase din cele 5).

7

Urmează amestecarea celor 3: spuma de albușuri, spuma de gălbenușuri și făina.

8

Cu mișcări ușoare de jos în sus, încorporăm albușurile în gălbenușuri.

9

Apoi făina în ploaie în acest amestec.

10

Turnăm rulada în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt. (eu am pus 2 foi de hârtie pentru că tava mea e puțin arsă și prima hârtie -cea de sub blat - trebuie să fie curată și pe spate întrucât foaia de ruladă va fi rulată).

11

Nivelăm ușor și punem la cuptor la foc mic până încep să se rumenească ușor marginile.

12

Revenim la nucile răcite. Le punem într-o pungă și le zdrobim cu un sucitor.

13

Cam așa au arătat nucile mele.

14

Scoatem blatul de la cuptor.

15

După un minut, îl pudrăm cu puțin zahăr pudră.

16

Apoi rulăm cu tot cu hârtia de sub blat. (la mine a rămas în tavă cea de-a doua hârtie pe care am folosit-o din motive..tehnice :D). Puteți folosi un prosop ca să nu vă ardeți la mâini.

17

După ce s-a răcit (așa rulată se lasă la răcit), o desfacem. La mine s-a rupt puțin pentru că blatul a stat prea mult la cuptor și s-a uscat.

18

Ungem cu gemul de gutui.

19

Presărăm nucile peste gem.

20

Rulăm din nou, de data asta fără hârtia de copt.

21

Cine dorește, poate face o glazură: puneți la foc mic ciocolata, untul și frișca până se omogenizează foarte bine. Eu nu am fost pregătită pentru asta :D, dar am topit la baie de aburi puțină ciocolată cu un cubuleț de unt.

22

Glasați rulada cu glazura de ciocolată. 

23

Tăiem felii cu un cuțit a cărui lamă o scăldăm din când în când în apă fierbinte.

24

Și apoi servim invitații! Poftă bună!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 bucata (o ruladă =15-20 felii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 70 min
Data publicarii:
Colectii: Dulciuri

Comentarii

loredanapop
loredana pop (loredanapop) 06 apr 2014, 11:18

foaia de rulada o fac la fel, numai ca eu scot foaia din cuptor pe un prosop ud si stors pe urma o rulez impreuna cu acesta si o las sa se raceasca.