Prajitura semiluna

Prajitura  semiluna

Este o prajitura f. simplu de facut, cu ingrediente accesibile oricui si aspectuoasa. O fac f. des. Este a doua, dupa prajitura cu rabarba pe care le fac cel mai des in an.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
Oua
4 buc
Unt
200 g
sau 250 margarina
Praf vanilat
1 buc
Praf de copt
1 buc
Zahar tos
200 g
Zahar pudra
180 g
in albusurile spuma
Gem
350 g
Coaja de lamaie rasa
1 linguri
Nuca taiata marunt
150 g

Pasi de urmat

1

Faina amestecata cu praful de copt se freaca bine cu untul/margarina la temperatura camerei. Se adauga pe rand zaharul, galbenusurile de ou. Se framanta bine pe planseta (masa), Se adauga coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat. Se framanta pana Iese un aluat bun de lucru. E mai gras si fraged..

2

 Se formeaza  o bila,care se lasa 20 minute pe masa, apoi se imparte in doua.

3

    Mentionez ca aluatul este destul de mult (s-a intamplat sa fac si 3 foi din aceasta cantitate).Deci se intinde prima foaie pe masa,apoi se pune in tava pe hartie de copt. Tava mea este de 26/37 cm. Se unge cu jumatate din cantitatea de gem. Folositi un gem mai acrisor. (si nu curgator). Apoi intindem a 2-a foaie, o punem peste gem si intepam din loc in loc cu furculita sa iasa aerul si sa nu se umfle. Bagam la cuptor ptr.30-35 de minute, pana se rumeneste putin deasupra.

4

  Cat sta prajitura in cuptor, batem spuma cele 4 albusuri bine de tot si adaugam pe rand zaharul pudra. (nu am pozat albusurile). Si taiem marunt nucile. Eu am o "masinuta" care  la marunteste.

5

Dupa ce s-a bronzat putin, scoatem tava din cuptor si intindem restul de gem. Peste gem, punem albusurile batute,apoi presaram nuca taiata. Bagam din nou la cuptor, la foc mic ptr.10-15 minute, pana se usuca sau se fac putin roz albusurie.

6

 

 

   Asa arata gata. Lumina nu era prea buna fiind seara.  Acuma urmeaza "taierea".

7

Se taie cu paharul.Al meu are diametrul de 6 cm. Se taie fierbinte.Vedeti cum. Prima e rotunda,dar o taiati daca vreti sa fie semiluna. Paharul se murdareste si trebuie spalat sau sters. Daca aveti cine sa le spele merge mai repede. Eu lucrez cu 2 cand am ajutor. Unul il spala, cu celalalt tai eu.

8

 

 

  Acestea sunt toate care au iesit dintr-o tava. Scuzati culoarea dar era seara. Am incercat sa explic cat mai amanuntit si sa fac pasi putini de aceea am facut poze 2,4 x 1, dar tot  au iesit multi (pasi)

9

 

Doresc sa o incercati si voi si va doresc:

POFTA  BUNA !

 

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Comentarii

timotei
timotei 26 aug 2015, 00:18

Interesanta reteta dar am o intrebare la tine Tiki, cind tai cu paharul nu fug foile una de pe alta?

tiki
tiki 26 aug 2015, 20:13

Nu, nu fug. Nu mi s-a-ntamplat niciodata. Nici nu m-am gandit. Pai nu pui gem de 1 deget. Normal, asa ungi foaia ca la orice prajitura. Succes. Sa-mi spui daca faci si cum a reusit. Este o reteta cam banala, asa ptr. zilele normale, dar baiatului meu ii place oricand. Pupici.

tiki
tiki 26 aug 2015, 20:16

Inca ceva. Acuma ma ganesc ca paharul, sticla, gura cum sa spun sa fie mai subtire nu groasa ca poate asa nu taie si fug foile.

Lili Elly
Lili Elly 27 aug 2015, 22:51

Exista in comert forme rotunde de aluminiu, cu care poti taia, sunt subtiri. Se folosesc de obicei pentru a taia folile pentru biscuiti. 

Lili Elly
Lili Elly 27 aug 2015, 22:52

Pardon, folile (de aluat) pentru biscuiti :D 

Lili Elly
Lili Elly 27 aug 2015, 22:53

"Foile"....degetele mele merg inainte pe tastatura :( 

tiki
tiki 29 aug 2015, 00:46

Lili draga,nu stiu exact la ce forme te referi ca..înălțime. Si eu am multe forme dar  au numai vreo 2 cm, ori aceasta prajitura este destul de inalta si cu ce am eu, mi-ar intra degetele in spuma. Poate tu ai mai inalte, nu stiu. Pai tai cu alea daca sunt ok., dar cred ca le speli mai greu, fiind exact semiluna fata de paharul rotund pe care-l mai si invarti si tai mai mult. In fine, nu-i o problema. Succes.

InaHars881
Ina Hars (InaHars881) 28 aug 2016, 22:10

Cred ca la redactare ati gresit gramajele sau altceva pentru ca respectand pasii aluatul nu a iesit ce trebuia.

tiki
tiki 28 aug 2016, 22:46

Nu am gresit gramajul Este un aluat gras care se lucreaza lde greu, se crapa, vedeti si in poza. Mai adaugati faina daca est prea  moale, Eu  o fac f.des. Imi pare rau ca nu v-a iesit.