Prăjitura semilună

Prăjitura semilună

Este o prăjitură f. simplu de făcut, cu ingrediente accesibile oricui și aspectuoasă. O fac f. des. Este a doua, după prăjitura cu rubarbă pe care le fac cel mai des în an.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
500 g
   
Oua
4 buc
   
Unt
200 g
sau 250 margarină
Praf vanilat
1 buc
   
Praf de copt
1 buc
   
Zahar tos
200 g
   
Zahar pudra
180 g
în albușurile spumă
Gem
350 g
   
Coaja de lamaie rasa
1 lingura
   
Nuca taiata marunt
150 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Făina amestecată cu praful de copt se freacă bine cu untul/margarina la temperatura camerei. Se adaugă pe rând zahărul, gălbenușurile de ou. Se frământă bine pe planșetă (masă). Se adaugă coaja rasă de lămâie, zahărul vanilat. Se frământă până iese un aluat bun de lucru. E mai gras și fraged.

Prăjitura semilună - Pas 1
Pas 2

 Se formează  o bilă, care se lasă 20 minute pe masă, apoi se împarte în două.

Prăjitura semilună - Pas 2
Pas 3

    Menționez că aluatul este destul de mult (s-a întâmplat să fac și 3 foi din această cantitate). Deci se întinde prima foaie pe masă, apoi se pune în tava pe hârtie de copt. Tava mea este de 26/37 cm. Se unge cu jumătate din cantitatea de gem. Folositi un gem mai acrișor. (și nu curgător). Apoi întindem a 2-a foaie, o punem peste gem și înțepăm din loc în loc cu furculița să iasă aerul și să nu se umfle. Băgăm la cuptor ptr. 30-35 de minute, până se rumenește puțin deasupra.

Prăjitura semilună - Pas 3
Pas 4

  Cât stă prăjitura în cuptor, batem spumă cele 4 albușuri bine de tot și adăugăm pe rând zahărul pudră. (nu am pozat albușurile). Și tăiem mărunt nucile. Eu am o "mășină" care  le mărunțește.

Prăjitura semilună - Pas 4
Pas 5

După ce s-a bronzat puțin, scoatem tava din cuptor și întindem restul de gem. Peste gem, punem albușurile bătute, apoi presărăm nuca tăiată. Băgăm din nou la cuptor, la foc mic ptr. 10-15 minute, până se usucă sau se fac puțin roz albușurile.

Prăjitura semilună - Pas 5
Pas 6

 

 

   Așa arată gata. Lumina nu era prea bună fiind seara.  Acum urmează "taierea".

Prăjitura semilună - Pas 6
Pas 7

Se taie cu paharul. Al meu are diametrul de 6 cm. Se taie fierbinte. Vedeți cum. Prima e rotundă, dar o tăiați dacă vreți să fie semilună. Paharul se murdărește și trebuie spălat sau șters. Dacă aveți cine să le spele merge mai repede. Eu lucrez cu 2 când am ajutor. Unul îl spală, cu celălalt tai eu.

Prăjitura semilună - Pas 7
Pas 8

 

 

  Acestea sunt toate care au ieșit dintr-o tavă. Scuzați culoarea dar era seara. Am încercat să explic cât mai amănunțit și să fac pași puțini de aceea am făcut poze 2,4 x 1, dar tot au ieșit mulți (pași)

Prăjitura semilună - Pas 8
Pas 9

 

Doresc să o încercați și voi și vă doresc:

POFTĂ BUNĂ !

 

Prăjitura semilună - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Colecții: Prajituri, Dulciuri

S-ar putea să-ți mai placă

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

timotei
timotei 26 Aug 2015, 00:18

Interesanta reteta dar am o intrebare la tine Tiki, cind tai cu paharul nu fug foile una de pe alta?

tiki
tiki 26 Aug 2015, 20:13

Nu, nu fug. Nu mi s-a-ntamplat niciodata. Nici nu m-am gandit. Pai nu pui gem de 1 deget. Normal, asa ungi foaia ca la orice prajitura. Succes. Sa-mi spui daca faci si cum a reusit. Este o reteta cam banala, asa ptr. zilele normale, dar baiatului meu ii place oricand. Pupici.

tiki
tiki 26 Aug 2015, 20:16

Inca ceva. Acuma ma ganesc ca paharul, sticla, gura cum sa spun sa fie mai subtire nu groasa ca poate asa nu taie si fug foile.

Lili Elly
Lili Elly 27 Aug 2015, 22:51

Exista in comert forme rotunde de aluminiu, cu care poti taia, sunt subtiri. Se folosesc de obicei pentru a taia folile pentru biscuiti. 

Lili Elly
Lili Elly 27 Aug 2015, 22:52

Pardon, folile (de aluat) pentru biscuiti :D 

Lili Elly
Lili Elly 27 Aug 2015, 22:53

"Foile"....degetele mele merg inainte pe tastatura :( 

tiki
tiki 29 Aug 2015, 00:46

Lili draga,nu stiu exact la ce forme te referi ca..înălțime. Si eu am multe forme dar  au numai vreo 2 cm, ori aceasta prajitura este destul de inalta si cu ce am eu, mi-ar intra degetele in spuma. Poate tu ai mai inalte, nu stiu. Pai tai cu alea daca sunt ok., dar cred ca le speli mai greu, fiind exact semiluna fata de paharul rotund pe care-l mai si invarti si tai mai mult. In fine, nu-i o problema. Succes.

InaHars881
Ina Hars (InaHars881) 28 Aug 2016, 22:10

Cred ca la redactare ati gresit gramajele sau altceva pentru ca respectand pasii aluatul nu a iesit ce trebuia.

tiki
tiki 28 Aug 2016, 22:46

Nu am gresit gramajul Este un aluat gras care se lucreaza lde greu, se crapa, vedeti si in poza. Mai adaugati faina daca est prea  moale, Eu  o fac f.des. Imi pare rau ca nu v-a iesit.