Galuste cu prune (fara cartofi)

Galuste cu prune (fara cartofi)

Desi am aceasta reteta de la bunica de zeci de ani, numai in aceasta toamna am facut-o pentru prima data. Dar pana in prezent de 4 ori. Am pozat mai demult, dar nu am ajuns sa postez . Ma gandeam ca acuma nu mai e sezonul, dar azi am mai gasit prune si am luat. Asa ca m-am gandit sa impartasesc si cu voi aceasta reteta de galuste FARA CARTOFI. Trebuie sa va spun de la inceput ca aluatul se lucreaza PUTIN mai usor ca cel cu cartofi, dar nu chiar, chiar asa usor. Eu la gust nu simt nici o diferenta intre cele cu cartofi si acestea. Vreau sa va spun ca gramajul la faina, apa, e in ml, mai exact la cana (ceasca). Dar sa incep.

Ingrediente

Apa
250 ml
1 cana
Zahar
1 lingurita
Sare
5 g
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Faina alba
190 ml
Aceeasi cana cu 3/4 de faina
Oua
1 buc
Pesmet
250 g
Ulei ptr.prajit
3 linguri
Scortisoara
1 lingurita
Prune
500 g

Pasi de urmat

Pas 1

    .Prunele se spala si li se scot samburii, sau nu. Stiu ca bunica nu-i scotea si la sfarsit toti numaram cati samburi aveam sa ne laudam care am mancat mai multe prune. Dar si galustele sunt mai rotunde si mai frumoase cu pruna intreaga. Faceti cum vreti ca sa nu aveti surprize sa gasiti si ceva “carnita

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 1
Pas 2

. Se pune pe soba o cratita cu fundu mai gros (dublu daca aveti). Se baga apa, o cana intreaga, de 250 ml. 1 lingurita zahar, putina sare, si 2 linguri ulei.

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 2
Pas 3

Cand apa fierbe, se adauga 3 sfert de cana cu faina, aceeasi cana cu care am pus si apa. Deci apa 1 intreg, si faina ¾. Faina se pune toata odata.

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 3
Pas 4

Se amesteca bine sa nu se faca cocoloase, pana se desprinde de oala (mie nu mi se desprinde si e tot bine). Cam 5 minute mestecati. Iese un aluat ma lipicios, dar se poate lucra.

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 4
Pas 5

 

       Apoi se ia de pe soba , se lasa la racit si se adauga oul. Se amesteca bine.

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 5
Pas 6

 

       Se infaineaza mana, se ia putin din compozitie si se imbraca pruna

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 6
Pas 7

      

      Mie mi-e mai usor daca intind aluatul pe masa infainata, tai patratele cu cutitul si asez prunele, apoi le invelesc.

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 7
Pas 8

.

     Intr-o tigaie punem ulei sau unt, cum doriti  si prajim pesmetul pana –si schimba culoarea. (roz).

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 8
Pas 9

   

      Intr-o cratita punem apa la fiert cu putina sare.Cand fierbe punem usor prunele si le lasam la fiert pana se despind si se ridica.

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 9
Pas 10

 

 

     Apoi le tavalim prin pesmetul prajit.

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 10
Pas 11

.

      Cand servim punem zahar peste prune. Puteti adauga si scortisoara daca va place. (eu mananc si cu smantana).

POFTA BUNA !.

Galuste cu prune (fara cartofi) - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)
Colectii: Dulciuri, Cartofi

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

timotei
timotei 23 Nov 2015, 08:06

Nu am mîncat niciodata galuste cu prune caci la noi nu se facea . Noi le zicem galusti la sarmale , da sa stii Tiki ca ale tale arata de nota 100. 

Nota mea pentru reteta:
Clarutza
Clarutza 23 Nov 2015, 10:42

Am sa încerc si eu sa fac in felul asta, din curiozitate!Eu fac doar din cartofi si le umplu si cu gem atunci când nu sunt prune pe piața!Familia mea adora găluștele cu prune!Multumesc pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 23 Nov 2015, 11:38

Ma bucur ca va place. La aspect sunt identice. Mie si gustul mi se pare aceelasi. Sa ma anuntati daca ati facut si cum au fost. Pupici.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 23 Nov 2015, 12:57

Am sa fac si eu aceasta reteta, daca mai gasesc prune, ca mi se pare usoara, fata de cea cu cartofi. Ca si completare, cum face matusa-mea si mie mi se par delicioase: in fiecare pruna cate putin zahar si scortisoara, sunt de vis. Multumim de reteta

CornelGligan366
Cornel Gligan (CornelGligan366) 29 Jul 2016, 20:25

Foarte reusite!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki Cornel Gligan (CornelGligan366) 30 Jul 2016, 08:35

Ma bucur , Sa Va fie de bine.

MonicaHuci171
Monica Huci (MonicaHuci171) 20 Sep 2021, 12:58

 Imi place aluatul mult mai mult decit cel cu cartofi. Is delicate si usoare. D-soara mea le-a terminat intr-o zi. Yummy!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki Monica Huci (MonicaHuci171) 20 Sep 2021, 17:35

Ma bucur ca v-au placut. Imi plac si cele cu branza de vaci in aluat. O zi buna.

MonicaHuci171
Monica Huci (MonicaHuci171) tiki 20 Sep 2021, 22:46

Ai adaugat barnza dulce de vaci in aluat? Ca si la papanasi? Nu gasesc branza aia dulce de vaci aici, din pacate...

tiki
tiki Monica Huci (MonicaHuci171) 21 Sep 2021, 07:30

Pai fa-ti putina branza de vaci, ca lapte precis gasesti. Sunt retete aici si de-a Lenei si de-a mea. Apoi daca-ti faci iti spun si reteta. Succes.

MonicaHuci171
Monica Huci (MonicaHuci171) tiki 21 Sep 2021, 13:07

Laptele pe care il iau din comert, aici, e atat de pasteurizat ca poti sa il lasi pe masa 2 saptamani pina sa se faca iaurt.Fermele nu sunt lasate sa iti vanda laptele crud. Daca nu esti hormonat, pasteurizat si sterilizat, in N America, nu poti fi usor controlat. O zi buna si spor la bucatarit.