Galuste cu prune (fara cartofi)

Galuste cu prune (fara cartofi)

Desi am aceasta reteta de la bunica de zeci de ani, numai in aceasta toamna am facut-o pentru prima data. Dar pana in prezent de 4 ori. Am pozat mai demult, dar nu am ajuns sa postez . Ma gandeam ca acuma nu mai e sezonul, dar azi am mai gasit prune si am luat. Asa ca m-am gandit sa impartasesc si cu voi aceasta reteta de galuste FARA CARTOFI. Trebuie sa va spun de la inceput ca aluatul se lucreaza PUTIN mai usor ca cel cu cartofi, dar nu chiar, chiar asa usor. Eu la gust nu simt nici o diferenta intre cele cu cartofi si acestea. Vreau sa va spun ca gramajul la faina, apa, e in ml, mai exact la cana (ceasca). Dar sa incep.

Ingrediente

Apa
250 ml
1 cana
Zahar
1 lingurite
Sare
5 g
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Faina alba
190 ml
Aceeasi cana cu 3/4 de faina
Oua
1 buc
Pesmet
250 g
Ulei ptr.prajit
3 linguri
Scortisoara
1 lingurite
Prune
500 g

Pasi de urmat

1

    .Prunele se spala si li se scot samburii, sau nu. Stiu ca bunica nu-i scotea si la sfarsit toti numaram cati samburi aveam sa ne laudam care am mancat mai multe prune. Dar si galustele sunt mai rotunde si mai frumoase cu pruna intreaga. Faceti cum vreti ca sa nu aveti surprize sa gasiti si ceva “carnita

2

. Se pune pe soba o cratita cu fundu mai gros (dublu daca aveti). Se baga apa, o cana intreaga, de 250 ml. 1 lingurita zahar, putina sare, si 2 linguri ulei.

3

Cand apa fierbe, se adauga 3 sfert de cana cu faina, aceeasi cana cu care am pus si apa. Deci apa 1 intreg, si faina ¾. Faina se pune toata odata.

4

Se amesteca bine sa nu se faca cocoloase, pana se desprinde de oala (mie nu mi se desprinde si e tot bine). Cam 5 minute mestecati. Iese un aluat ma lipicios, dar se poate lucra.

5

 

       Apoi se ia de pe soba , se lasa la racit si se adauga oul. Se amesteca bine.

6

 

       Se infaineaza mana, se ia putin din compozitie si se imbraca pruna

7

      

      Mie mi-e mai usor daca intind aluatul pe masa infainata, tai patratele cu cutitul si asez prunele, apoi le invelesc.

8

.

     Intr-o tigaie punem ulei sau unt, cum doriti  si prajim pesmetul pana –si schimba culoarea. (roz).

9

   

      Intr-o cratita punem apa la fiert cu putina sare.Cand fierbe punem usor prunele si le lasam la fiert pana se despind si se ridica.

10

 

 

     Apoi le tavalim prin pesmetul prajit.

11

.

      Cand servim punem zahar peste prune. Puteti adauga si scortisoara daca va place. (eu mananc si cu smantana).

POFTA BUNA !.

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)
Colectii: Dulciuri, Cartofi

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

timotei
timotei 23 nov 2015, 08:06

Nu am mîncat niciodata galuste cu prune caci la noi nu se facea . Noi le zicem galusti la sarmale , da sa stii Tiki ca ale tale arata de nota 100. 

Nota mea pentru reteta:
Clarutza
Clarutza 23 nov 2015, 10:42

Am sa încerc si eu sa fac in felul asta, din curiozitate!Eu fac doar din cartofi si le umplu si cu gem atunci când nu sunt prune pe piața!Familia mea adora găluștele cu prune!Multumesc pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 23 nov 2015, 11:38

Ma bucur ca va place. La aspect sunt identice. Mie si gustul mi se pare aceelasi. Sa ma anuntati daca ati facut si cum au fost. Pupici.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 23 nov 2015, 12:57

Am sa fac si eu aceasta reteta, daca mai gasesc prune, ca mi se pare usoara, fata de cea cu cartofi. Ca si completare, cum face matusa-mea si mie mi se par delicioase: in fiecare pruna cate putin zahar si scortisoara, sunt de vis. Multumim de reteta

CornelGligan366
Cornel Gligan (CornelGligan366) 29 iul 2016, 20:25

Foarte reusite!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki Cornel Gligan (CornelGligan366) 30 iul 2016, 08:35

Ma bucur , Sa Va fie de bine.