Găluște cu prune (fără cartofi)

Găluște cu prune (fără cartofi)

Deși am această rețetă de la bunica de zeci de ani, numai în această toamnă am făcut-o pentru prima dată. Dar până în prezent de 4 ori. Am pozat mai demult, dar nu am ajuns să postez. Mă gândeam că acum nu mai e sezonul, dar azi am mai găsit prune și am luat. Așa că m-am gândit să împărtășesc și cu voi această rețetă de găluște FĂRĂ CARTOFI. Trebuie să vă spun de la început că aluatul se lucrează PUȚIN mai ușor ca cel cu cartofi, dar nu chiar, chiar așa ușor. Eu la gust nu simt nicio diferență între cele cu cartofi și acestea. Vreau să vă spun că gramajul la făină, apă, e în ml, mai exact la cană (ceașcă). Dar să încep.

Ingrediente

Apa
250 ml
1 cană
Zahar
1 lingurita
   
Sare
5 g
   
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
   
Faina alba
190 ml
Aceeași cană cu 3/4 de făină
Oua
1 buc
   
Pesmet
250 g
   
Ulei ptr.prajit
3 linguri
   
Scortisoara
1 lingurita
   
Prune
500 g
   

Pasi de urmat

Pas 1

    Prunele se spală și li se scot sâmburii, sau nu. Știu că bunica nu-i scotea și la sfârșit toți număram câți sâmburi aveam să ne lăudăm care am mâncat mai multe prune. Dar și găluștele sunt mai rotunde și mai frumoase cu pruna întreagă. Faceți cum vreți ca să nu aveți surprize să găsiți și ceva „cărniță”.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 1
Pas 2

Se pune pe sobă o cratiță cu fundul mai gros (dublu dacă aveți). Se bagă apa, o cană întreagă, de 250 ml. 1 linguriță zahăr, puțină sare, și 2 linguri ulei.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 2
Pas 3

Când apa fierbe, se adaugă 3 sferturi de cană cu făină, aceeași cană cu care am pus și apa. Deci apă 1 întreg, și făină ¾. Făina se pune toată odată.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 3
Pas 4

Se amestecă bine să nu se facă cocoloașe, până se desprinde de oală (mie nu mi se desprinde și e tot bine). Cam 5 minute mestecați. Iese un aluat mai lipicios, dar se poate lucra.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 4
Pas 5

 

       Apoi se ia de pe sobă, se lasă la răcit și se adaugă oul. Se amestecă bine.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 5
Pas 6

 

       Se înfăinează mâna, se ia puțin din compoziție și se îmbracă pruna.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 6
Pas 7

      

      Mie mi-e mai ușor dacă întind aluatul pe masa înfăinată, tai pătrățele cu cuțitul și așez prunele, apoi le învelesc.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 7
Pas 8

.

     Într-o tigaie punem ulei sau unt, cum doriți  și prăjim pesmetul până își schimbă culoarea. (roz).

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 8
Pas 9

   

      Într-o cratiță punem apă la fiert cu puțină sare. Când fierbe punem ușor prunele și le lăsăm la fiert până se despart și se ridică.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 9
Pas 10

 

 

     Apoi le tăvălim prin pesmetul prăjit.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 10
Pas 11

.

      Când servim punem zahăr peste prune. Puteți adăuga și scorțișoară dacă vă place. (eu mănânc și cu smântână).

POFTĂ BUNĂ !.

Găluște cu prune (fără cartofi) - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)
Colectii: Dulciuri, Cartofi

S-ar putea sa-ti mai placa

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

timotei
timotei 23 Nov 2015, 08:06

Nu am mîncat niciodata galuste cu prune caci la noi nu se facea . Noi le zicem galusti la sarmale , da sa stii Tiki ca ale tale arata de nota 100. 

Nota mea pentru reteta:
Clarutza
Clarutza 23 Nov 2015, 10:42

Am sa încerc si eu sa fac in felul asta, din curiozitate!Eu fac doar din cartofi si le umplu si cu gem atunci când nu sunt prune pe piața!Familia mea adora găluștele cu prune!Multumesc pentru reteta!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 23 Nov 2015, 11:38

Ma bucur ca va place. La aspect sunt identice. Mie si gustul mi se pare aceelasi. Sa ma anuntati daca ati facut si cum au fost. Pupici.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 23 Nov 2015, 12:57

Am sa fac si eu aceasta reteta, daca mai gasesc prune, ca mi se pare usoara, fata de cea cu cartofi. Ca si completare, cum face matusa-mea si mie mi se par delicioase: in fiecare pruna cate putin zahar si scortisoara, sunt de vis. Multumim de reteta

CornelGligan366
Cornel Gligan (CornelGligan366) 29 Jul 2016, 20:25

Foarte reusite!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki Cornel Gligan (CornelGligan366) 30 Jul 2016, 08:35

Ma bucur , Sa Va fie de bine.

MonicaHuci171
Monica Huci (MonicaHuci171) 20 Sep 2021, 12:58

 Imi place aluatul mult mai mult decit cel cu cartofi. Is delicate si usoare. D-soara mea le-a terminat intr-o zi. Yummy!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki Monica Huci (MonicaHuci171) 20 Sep 2021, 17:35

Ma bucur ca v-au placut. Imi plac si cele cu branza de vaci in aluat. O zi buna.

MonicaHuci171
Monica Huci (MonicaHuci171) tiki 20 Sep 2021, 22:46

Ai adaugat barnza dulce de vaci in aluat? Ca si la papanasi? Nu gasesc branza aia dulce de vaci aici, din pacate...

tiki
tiki Monica Huci (MonicaHuci171) 21 Sep 2021, 07:30

Pai fa-ti putina branza de vaci, ca lapte precis gasesti. Sunt retete aici si de-a Lenei si de-a mea. Apoi daca-ti faci iti spun si reteta. Succes.

MonicaHuci171
Monica Huci (MonicaHuci171) tiki 21 Sep 2021, 13:07

Laptele pe care il iau din comert, aici, e atat de pasteurizat ca poti sa il lasi pe masa 2 saptamani pina sa se faca iaurt.Fermele nu sunt lasate sa iti vanda laptele crud. Daca nu esti hormonat, pasteurizat si sterilizat, in N America, nu poti fi usor controlat. O zi buna si spor la bucatarit.