Fideua

Fideua

Aceasta este mancarea noastra preferata de duminica, sper sa o incercati si voi, nu este deloc greu de facut, poate doar un pic mai mult timp si atentie necesita. Merge si doar cu carne de pui dar nu se compara.

Ingrediente

Calamar
100 g
Sepie
150 g
Creveti
150 g
Piept de pui
100 g
Fidea
400 g
sau melcisori
Supa de carne
1 l
carne de pui sau de peste
Ceapa
1 buc
mijlocie
Usturoi
4 buc
catei
Rosii
1 buc
bine coapta
Ulei de masline
7 linguri
Sare
1 lingurite
piper, curry, oregano - dupa gust alte mirodenii

Pasi de urmat

1

Incepem cu carnea, daca este congelata, scoatem din timp sa nu dezghetam in graba.

Se curata si se spala bine totul [normal pestele ar trebui sa fie curatat daca-l cumparam congelat] si lasam sa se scurga bine de apa .

2

Dupa ce s-a scurs bine carnea taiem totul in fasiute subtiri, si condimentam fiecare fel separat: la pui si la creveti punem - sare, piper si curry iar la calamar si sepie - sare, piper [eu am  pus si un pic de ghimbir macinat, dar merge si fara ].

3

Acum pregatim celelalte ingrediente.

Eu am pus aici cele doua feluri de paste care se pot folosi, acum o sa fac cu fidea nr. 2 [ punga rosie] doar sa fie de buna calitate [si cu ou] ca altfel nu iese bine.

Ceapa se curata si se taie foarte marunt, usturoiul se curata si se taie in doua, iar rosia se curata de pielita si se rade pe razatoare [ar fi bine sa nu aiba multi samburi].

4

Punem 3 linguri de ulei intr-o tigaie si cand este cald, punem 2 catei de usturoi taiat in doua, lasam sa se rumeneasca un pic si scoatem, trebuie  doar sa dea gust;

- apoi punem taiteii si amestecam tot timpul sa nu se arda, lasam sa se caleasca un pic 1-2 minute si luam de pe foc.

Daca aveti mai multe persoane la masa puteti pune mai multe paste [carnea este deajuns ]doar ca atunci mai trebuie si lichid.

5

Intr-o alta tigaie  mai incapatoare punem iar 2 catei de usturoi taiat si procedam la fel ca la pasul anterior.

6

Punem pieptul de pui taiat si condimentat, lasam sa se rumeneasca un pic pe toate partile [dar nu mult sa nu se usuce], amestecam tot timpul.

7

Scoatem pieptul de pui din tigaie si il pastram la cald.

8

In acelasi ulei punem sepia, la fel taiata si condimentata, amestecam bine 2-3 minute.

9

Punem peste sepie calamarul si crevetii si lasam la foc potrivit sa se caleasca .

Eu pun si capul de la calamar are culoarea un pic altfel dar este foarte bun, sunt acele tentacule mici maro-mov.

10

Daca lasam focul prea mic s-ar putea sa lase mult lichid, si nu e bine - nu trebuie sa se innabuse ci sa se rumeneasca dar fara sa se arda. Dam focul mai mare sa scada licidul si lasam sa se rumeneasca cateva minute amestecand periodic.

11

Adaugam pieptul de pui, am uitat sa specific - nu se pune capac deloc, toata mancarea aceasta se face fara capac.

12

Punem un pic de sare pe ceapa taiata foarte marunt si o adaugam in tigaie, amestecam tot timpul si lasam sa se inmoaie bine ceapa.

13

Apoi punem rosia rasa prin razatoare [nu pasata in blender`], amestecam.

14

Si punem pastele peste... amestecam totul.

15

Turnam supa de carne [poate sa fie si doar de legume ], reteta originala este cu supa de peste, dar noua ne place mai mult cu pui. Supa trebuie sa fie fierbinte pt. ca sa inceapa imediat sa fiarba.

Lichidul trebuie sa acopere bine toate pastele de aceea inainte sa punem supa, nivelam bine pastele cu lingura de lemn, asa ne dam seama mai bine cat lichid  sa punem.

16

Amestecam bine si lasam sa fiarba la foc potrivit.

Daca mai este nevoie de condimente acum este momentul sa mai adaugam, si oregano tot acum se pune.

17

Lasam sa fiarba pana cand scade tot lichidul, dar cand a scazut de jumatate nu mai amestecam cu lingura, miscam doar cratita din cand in cand.

SI acum sunt valabile doua modalitati de a termina mancarea:

- ori lasam sa scada tot lichidul [atentie sa nu se  prinda de fund ] acoperim cu un prosop umed  si lasam cateva minute sa se odihneasca ..

- sau punem la cuptor cateva minute si atunci scade tot lichidul si se rumeneste un pic pe deasupra.

 Se serveste imediat .

18

Aici va pun varianta noastra de sarbatoare cu fructe de mare, prajite si flambate.

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 bucati ( portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Colectii: Mancaruri cu PESTE

Comentarii

lena
Elena (lena) 16 feb 2011, 10:04

Foarte interesanta reteta Elena, faceam si eu ceva asemanator, doar cu carne. Este delicioasa, si multumesc mult pentru pozele si pasii detaliati.

spiriduena
elena (spiriduena) 16 feb 2011, 18:34

Multumesc,aici am descoperit aceasta reteta, o fac foarte des, mai ales ca ne plac mult fructele de mare .Am uitat sa pun sofran si cand am pregatit mancarea si cand am scris reteta,desi pana acuma am pus de fiecare data.

graciela
graciela 10 nov 2011, 17:50

asemanatoare cu paella numai ca ai inlocuit orezul cu fideaua,o sa incerc varianta ta