Nuci, piersici

C
Nuci, piersici

Când eram mică, făceam foarte des aceste dulciuri. Forma de nuci mi-a rămas moștenire, așa că acum le fac copiilor mei. Dacă nu aveți această formă, puteți să faceți piersici, gustul e aproximativ același ca al nucilor.
Sunt spornice, ies destul de multe, așa că sunt bune cu ocazia unei sărbători, și pe deasupra sunt și economice. În schimb sunt foarte gustoase, plac deopotrivă și copiilor, și adulților.

Ingrediente

Zahăr
100 g
1/2 pahar de 250 ml
Ulei de floarea-soarelui
125 ml
1/2 pahar de 250 ml
Ouă
3 buc
   
Praf de copt
5 g
jumătate de pliculeț
Amoniu pentru prăjituri
4 g
jumătate de pliculeț, pentru frăgezirea aluatului, este foarte important
Vanilie
1 buc
opțional
Făină
450 g
un pic mai multă sau mai puțină
Gem
200 g
umplutura este la alegere
Nuci măcinate
100 g
   
Lapte condensat
1 buc
1 cutie, dacă nu este fiert, îl fierbeți 2 ore în apă multă
Frișcă
250 ml
   
Zahăr pudră
3 linguri
   
Cremă de ciocolată
3 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Bateți ouăle cu zahărul. Puteți face asta cu mixerul sau cu telul.

Nuci, piersici - Pas 1
Pas 2

Se adaugă în fir subțire uleiul

Nuci, piersici - Pas 2
Pas 3

Se adaugă făina, praful de copt, amoniul dizolvat într-o lingură de lapte, coaja rasă de lămâie. Adăugăm făină cât să rămână aluatul moale. Imediat cum aluatul poate fi modelat biluțe, este gata.

Nuci, piersici - Pas 3
Pas 4

Rezultă așa ceva:

Nuci, piersici - Pas 4
Pas 5

În această etapă, cine are o astfel de formă de nuci, procedează în felul următor. Ungi forma cu ulei cu pensula, doar la început, prima dată, după aceea nu mai este nevoie, și o pui pe aragaz să se încălzească, la foc mic. Rupi bucățele mici de aluat, le pui în partea cu adâncituri a formei și acoperi cu cealaltă parte. Ții puțin pe foc până se coc jumătățile de nuci. Eventual, întorci forma, ca partea de sus a formei să fie pe foc, pentru a se coace și interiorul jumătăților de nuci. Le scoți și, dacă e cazul, le tai marginile.

Nuci, piersici - Pas 5
Pas 6

Dacă nu ai o astfel de formă, faci piersici. Procedezi în felul următor. Faci biluțe mici de aluat, pe care le pui la copt, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit.


Nuci, piersici - Pas 6
Pas 7

Sunt gata când sunt un pic rumene


Nuci, piersici - Pas 7
Pas 8

Le scobești mijlocul

Nuci, piersici - Pas 8
Pas 9

Faci umplutura:

1) amesteci gemul cu nuci mărunțite, resturi de la jumătățile de nuci sau mijlocul scobit al piersicilor.

2) amesteci laptele condensat fiert  cu resturile de la nuci sau piersici și nuci măcinate

3) 500 gr. frișcă lichidă o bați bine cu 3 linguri de zahăr pudră, nucă măcinată și 3 linguri de cremă de ciocolată gen Finetti.

Eu le-am umplut cu gem și lapte condensat

Nuci, piersici - Pas 9
Pas 10

Le lipești câte două. Pentru piersici, poți să dizolvi câteva picături de colorant roșu sau portocaliu în puțină apă, să le dai cu pensula muiată în colorant și să le tăvălești prin zahăr, eventual să le pui și câte o codiță de cireșe.


Nuci, piersici - Pas 10
Pas 11

Aici sunt niște dulciuri de la Crăciun, printre care și nucile.

 

Nuci, piersici - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 50 buc (aproximativ, ies foarte multe)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:

S-ar putea să-ți mai placă

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

timotei
timotei 13 Apr 2017, 06:43

Eu am inceput pregatirile 

Poza mea pentru rețetă: