Nuci, piersici
Când eram mică, făceam foarte des aceste dulciuri. Forma de nuci mi-a rămas moștenire, așa că acum le fac copiilor mei. Dacă nu aveți această formă, puteți să faceți piersici, gustul e aproximativ același ca al nucilor.
Sunt spornice, ies destul de multe, așa că sunt bune cu ocazia unei sărbători, și pe deasupra sunt și economice. În schimb sunt foarte gustoase, plac deopotrivă și copiilor, și adulților.
Ingrediente
●
Zahăr
100 g
1/2 pahar de 250 ml
●
Ulei de floarea-soarelui
125 ml
1/2 pahar de 250 ml
●
Praf de copt
5 g
jumătate de pliculeț
●
Amoniu pentru prăjituri
4 g
jumătate de pliculeț, pentru frăgezirea aluatului, este foarte important
●
Făină
450 g
un pic mai multă sau mai puțină
●
Gem
200 g
umplutura este la alegere
●
Lapte condensat
1 buc
1 cutie, dacă nu este fiert, îl fierbeți 2 ore în apă multă
●
Cremă de ciocolată
3 linguri
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Bateți ouăle cu zahărul. Puteți face asta cu mixerul sau cu telul.
Pas 2
Se adaugă în fir subțire uleiul
Pas 3
Se adaugă făina, praful de copt, amoniul dizolvat într-o lingură de lapte, coaja rasă de lămâie. Adăugăm făină cât să rămână aluatul moale. Imediat cum aluatul poate fi modelat biluțe, este gata.
Pas 5
În această etapă, cine are o astfel de formă de nuci, procedează în felul următor. Ungi forma cu ulei cu pensula, doar la început, prima dată, după aceea nu mai este nevoie, și o pui pe aragaz să se încălzească, la foc mic. Rupi bucățele mici de aluat, le pui în partea cu adâncituri a formei și acoperi cu cealaltă parte. Ții puțin pe foc până se coc jumătățile de nuci. Eventual, întorci forma, ca partea de sus a formei să fie pe foc, pentru a se coace și interiorul jumătăților de nuci. Le scoți și, dacă e cazul, le tai marginile.
Pas 6
Dacă nu ai o astfel de formă, faci piersici. Procedezi în felul următor. Faci biluțe mici de aluat, pe care le pui la copt, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit.
Pas 7
Sunt gata când sunt un pic rumene
Pas 9
Faci umplutura:
1) amesteci gemul cu nuci mărunțite, resturi de la jumătățile de nuci sau mijlocul scobit al piersicilor.
2) amesteci laptele condensat fiert cu resturile de la nuci sau piersici și nuci măcinate
3) 500 gr. frișcă lichidă o bați bine cu 3 linguri de zahăr pudră, nucă măcinată și 3 linguri de cremă de ciocolată gen Finetti.
Eu le-am umplut cu gem și lapte condensat
Pas 10
Le lipești câte două. Pentru piersici, poți să dizolvi câteva picături de colorant roșu sau portocaliu în puțină apă, să le dai cu pensula muiată în colorant și să le tăvălești prin zahăr, eventual să le pui și câte o codiță de cireșe.
Pas 11
Aici sunt niște dulciuri de la Crăciun, printre care și nucile.
Cantitate:
50 buc
(aproximativ, ies foarte multe)
Timp de preparare:
20 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării: