Iaurt de casa (cu iaurtiera)
reteta postata de Adriana (AMV)
Cel mai bun iaurt pe care l-am mancat vreodata - fin, cremos, acrisor.
De cand am cumparat iaurtiera, am mereu iaurt in frigider. Se poate face si dupa metoda buncii, dar eu nu as reusi sa ii asigur in orice anotimp temperatura optima constanta o perioada suficienta de timp. Tehnologia insa m-a salvat.
Am spus povestea facerii iaurtului mai detaliat pe forum.
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Pregatim ingredientele. Avem nevoie de lapte si un iaurt de pornire sau fermenti de iaurt.
Pentru prima data cumparati un iaurt simplu, fara nici un adaos de lapte praf, smantana, fructe sau mai stiu eu ce. Mie mi-a iesit cel mai bine cu cel din poza.
La urmatoarele ture veti folosi un iaurt din seria anterioara. Puteti face atatea serii cat timp va place consistenta iaurtului rezultat - in timp aceasta scade.
Se foloseste lapte integral de 3,5, nu degresat. Eu m-am stabilit la laptele UHT pentru ca nu necesita incalzire.
Pas 2
Intr-un vas de peste 1l varsati iaurtul de pornire si turnati o cantiate mica de lapte. Amestecati pana se omogenizeaza.
Pas 3
Turnati si restul de lapte si amestecati.
La modelul meu de iaurtiera este nevoie sa completez cu lapte peste 1l, dar sunt insa pe piata si modele unde intra fix 1l de lapte.
Pas 4
Turnam amestecul in borcanase. Mie imi place sa le fac cat mai pline.
Sunt si modele de iaurtiere cu un singur borcan de capacitate de 1l.
Pas 5
Punem borcanasele in iaurtiera fara a le pune capacele. Punem capacul iaurtierei si o pornim.
Pentru laptele UHT e necesar sa stea 8-10 ore. Cu cat sta mai mult, cu atat iaurtul iese mai acrisor.
Foarte important: nu miscam iaurtiera in timpul asta.
Pas 6
Cand a trecut timpul, oprim aparatul/il scoatem din priza si ridicam cu grija capacul pentru ca va avea condes si nu vrem sa se scurga apa in iaurt.
Pas 7
Lasam borcanasele sa se racoreasca, apoi le punem capacele si le bagam la frigider pentru 3-4 ore unde se va finaliza procesul de facere a iaurtului.
Pas 8
Avem cel mai bun si mai sanatos iaurt !
Sotul tot timpul il testeaza asa ->
Cantitate:
7 buc
Timp de preparare:
5 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
840 min
Data publicarii: