Mălai dulce

A
Mălai dulce

Am găsit rețeta asta de puțin timp și am zis că trebuie neapărat să o încerc. Eu nu am mâncat până acum, dar soțul știa din copilărie o variantă mult mai simplă și mai rustică. Aceasta a ieșit mult mai rafinată.

Se poate servi cu smântână, sirop de arțar, miere subțiată cu zeamă de lămâie. La arome se poate adăuga și coajă de portocală. Se pot folosi cireșe sau vișine proaspete sau din compot, eu am avut niște merișoare uscate și le-am pus pe ele.

În loc de bicarbonat se poate pune și praf de copt care se amestecă cu făina, mălaiul și grișul.

Ingrediente

Făină albă de grâu
130 g
   
Mălai grișat
130 g
   
Griș de grâu
130 g
   
Iaurt
130 g
   
Lapte
200 ml
   
Ouă
3 buc
   
Cireșe
50 g
eu am pus merișoare
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Păstaie de vanilie
1 buc
1/2 păstaie sau un vârf de linguriță de vanilie
Coajă de lămâie rasă
1 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Adunăm ingredientele

Mălai dulce - Pas 1
Pas 2

Amestecăm bine făina, mălaiul și grișul

Mălai dulce - Pas 2
Pas 3

Separăm gălbenușurile și le frecăm bine cu zahărul.

Mălai dulce - Pas 3
Pas 4

Separat batem spumă albușurile cu un praf de sare.

Mălai dulce - Pas 4
Pas 5

Dizolvăm bicarbonatul cu puțină zeamă de lămâie

Mălai dulce - Pas 5
Pas 6

Peste amestecul de făină, mălai și griș adăugăm spuma de gălbenușuri, iaurtul, laptele, coaja rasă de la o lămâie și bicarbonatul stins. Amestecăm bine.

Mălai dulce - Pas 6
Pas 7

Adăugăm spuma de albușuri și omogenizăm bine.

Mălai dulce - Pas 7
Pas 8

La final adăugăm merișoarele și semințele din păstaia de vanilie. Eu am avut merișoare uscate și le-am lăsat puțin la înmuiat.

Mălai dulce - Pas 8
Pas 9

Turnăm compoziția într-o tava de chec unsă cu unt și o băgăm la cuptor la 180 grade pentru aproximativ 35-40 minute. Se verifică cu o scobitoare, dacă iese uscată este gata. 

Mălai dulce - Pas 9
Pas 10

Când se răcește îl putem tăia. Noi l-am mâncat simplu sau cu sirop de arțar.

Mălai dulce - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Sursă: Adi Hadean
Colecții: Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nina-Andreea
Nina-Andreea 27 Feb 2012, 00:21

La pasul 3 ati scris că frecăm gălbenușurile cu zahărul. Dar care zahăr? Că nu apare cantitatea la ingrediente. M-am uitat pe rețetă și intenționam să o prepar mâine. Dacă aflu cât zahăr să adaug. Mulțumesc anticipat.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 27 Feb 2012, 00:29

Am descoperit până la urmă accesând linkul cu sursa rețetei: 130 grame. Oarecum ar fi trebuit să ghicesc că e vorba tot de 130.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 27 Feb 2012, 20:51

Super bun! Am mai mâncat mălai din ăsta, dar cumpărat gata. Puteam să-l mai las puțin la cuptor, să se rumenească mai tare deasupra, dar mi-a fost teamă să nu se ardă.

Poza mea pentru rețetă: