Grisine crocante cu gris.

C
Grisine crocante cu gris.

Aceasta reteta este pentru cei carora le place "sa rontaie ceva". Avand in casa doua astfel de exemplare, respectiv copiii mei, am decis sa le furnizez "rontaiala" de casa, lasand sa se prafuiasca pe rafturile magazinelor toate"prostioarele", pline de E-uri. Am gasit pe site-ul Laurei Adamache o reteta de grisine si am trecut la treaba. Rezultatul ne-a incantat pe toti, dar, indeosebi pe cei 2 "mici soricei", care le-au rontait pe toate, si au iesit destule, vreo 25-30, intr-un timp record.

Sunt crocante, un pic sarate, condimentate in functie de ce puneti pe ele, se fac cu efort minim si sunt si de post.

Ingrediente

Faina
200 g
Gris
50 g
Apa
100 ml
100-125 ml
Drojdie proaspata
12 g
sau 6 gr. drojdie uscata
Ulei
2 linguri
Zahar
2 g
1/2 lingurita
Sare
1 lingurite
Condimente la alegere
50 g
ce vreti: praf de usturoi, praf de ceapa deshidratata,boia, susan, mac

Pasi de urmat

1

Amesteci faina si grisul.( Daca folositi drojdie uscata, o adaugati acum.)

 

2

Faci o gropita in centrul acestui amestec, unde torni apa calduta,nu fierbinte, in care ai dizolvat drojdia, amestecata cu sarea ,zaharul si uleiul.

 Pui initial 100 ml de apa si daca mai e nevoie, mai adaugi 25 ml.

3

Framanti pana obtii un aluat  elastic, pe care il pui la dospit 1 ora intr-un loc cald.

 

4

Dupa ce-si dubleaza volumul, rupi mici bucatele din aluat si le rulezi pana obtii grisine lungi si subtiri. Ungi fiecare grisina cu o pensula inmuiata in apa calduta, apoi le pudrezi cu ce-ti place. Eu am folosit praf de usturoi, susan si boia dulce.


5

Le coci in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15,maxim 20 min. Daca sunt tari, le scoti, se vor mai intari cand se vor raci.Trebuie sa fie de-abia rumene pe spate.

 

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 bucati (in functie de cat de mari le faceti)
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 4 (1 voturi)
Colectii: Paine si altele

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Nina-Andreea
Nina-Andreea 29 feb 2012, 17:48

Super!!! Atâta m-am distrat până le-am rulat! Am făcut doar cu susan. Aș fi în stare să mănânc 3 porții întruna, fără oprire!

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 09 mar 2012, 18:42

Ma bucur ca ti-au placut !  Sa incerci si celelalte combinatii, sunt si mai bune cele cu usturoi sau cu boia.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 11 mar 2012, 00:23

Cu usturoi?? Vai, nuu! Și nici cu boia nu mă atrage chiar deloc. Pe unele dintre cele ce le-am făcut am pus sare mai mare. Pentru mine, usturoiul și boiaua sunt pentru mâncare, nu pentru bunătăți din ăstea! În plus, noi le-am mâncat unse cu dulceață. Îți imaginezi cum mergea usturoiul cu dulceața de cireșe?

tiki
tiki 29 apr 2015, 10:50

Buna, Am facut si eu cateva grisine. Deasupra am pus: mac, susan, usturoi uscat, chimin si sare. Cel mai mult mi-au placut cele cu sare.  Fiind tava mica le-am pus apropiate si s-au lipit iar la dezlipire s-au rupt. Din cauza facebook-ului, le-am cam bronzat, dar au fost f. bune. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: