Varză călită (o variantă)

Varză călită (o variantă)

În copilărie nu îmi plăcea deloc. Până într-o zi când mama a tot insistat să îmi pună puțină varză călită în farfurie, lângă cartofii mei prăjiți. De atunci ador această mâncare! Și am și învățat să o prepar! Varianta asta e de post, dar se pot adăuga cârnați, salam ori ceva șuncă (ce se vor căli împreună cu legumele, la început). Mai puteți pune și foi de dafin ori piper boabe (dar mie nu îmi plac). Sau se mai poate băga la cuptor mai spre sfârșit, când nu e făcută chiar de tot. Poftă bună să aveți!

Ingrediente

Varză
1 buc
mică sau jumătate mare
Ulei
4 linguri
linguri de lemn
Ceapă
1 buc
mică
Ardei roșu
1 buc
o jumătate, capia sau gras
Bulion
1 lingura
lingură de lemn
Sare, piper, boia dulce
1 lingura
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Pregătim ingredientele.


Varză călită (o variantă) - Pas 1
Pas 2

Tăiem mărunt ceapa și ardeiul.

Varză călită (o variantă) - Pas 2
Pas 3

Tăiem varza fâșii cât mai subțiri. Eu o pun într-un vas adânc și o și spăl, dar nu e obligatoriu dacă ați curățat bine foile de deasupra.


Varză călită (o variantă) - Pas 3
Pas 4

Într-o cratiță/oală mai voluminoasă, punem la călit în ulei ceapa și ardeiul.

Varză călită (o variantă) - Pas 4
Pas 5

După 2-3 minute, adăugăm și boiaua.


Varză călită (o variantă) - Pas 5
Pas 6

După ce s-au călit, adăugăm varza. Și imediat punem peste ea sarea, să se lase puțin.


Varză călită (o variantă) - Pas 6
Pas 7

Amestecăm bine și lăsăm la călit la foc mai mic.


Varză călită (o variantă) - Pas 7
Pas 8

Vom vedea că se va schimba la culoare. Mama reușește să o prepare fără să mai adauge deloc apă, eu însă nu. Așa că, atunci când văd că se lipește, pun câteva picături de apă fierbinte peste ea și amestec, lăsând în continuare pe foc la călit.

Varză călită (o variantă) - Pas 8
Pas 9

Când e făcută varza (putem gusta - durează vreo 30 de minute cred), adăugăm bulionul.


Varză călită (o variantă) - Pas 9
Pas 10

Apoi piperul.

Varză călită (o variantă) - Pas 10
Pas 11

Și e gata. Stingem focul.


Varză călită (o variantă) - Pas 11
Pas 12

Se poate servi cu smântână. Ori cu cartofi pai! Poftă bună!


Varză călită (o variantă) - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 buc (3 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 70 min
Data publicării:

S-ar putea să-ți mai placă

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

vulpea-roz
vulpea-roz 17 Oct 2013, 14:29

Nu pui nicio iarba, cimbru, marar? Fac si eu maine, cu mamaligutza, yum-yum!

Adya
Adya 14 Nov 2013, 17:23

Eu am doar varza acra? pot sa folosesc asa?

Nina-Andreea
Nina-Andreea 28 Nov 2013, 12:02

 Vulpea-roz: eu nu pun nicio iarbă, cimbru, mărar, etc. pentru că nu îmi plac...dar puteți pune orice condiment din ăsta, după preferințe; hiar și foi de dafin (pe care le scoateți la final) sau piper negru boabe. Merge perfect cu mamaliguță!

Adya: puteți folosi și varză acră, bineînțeles! Chiar mai bună va ieși! În cazul ăsta, nu mai trebuie bulion (doar dacă chiar vă place așa de mult bulionul).

tiki
tiki 19 Jun 2015, 15:30

Buna, Si eu fac varza calita f. des.  Am facut cu acra deoarece mai am inca in butoi !!! Eu o fac cu untura (asa stiu de la bunica, mama), ceapa, foi dafin, ienibahar-boabe, cimbru uscat, piper negru macinat si.... in cuptor. E f. buna.

Poza mea pentru rețetă:
MarianaIezaru400
Mariana Iezaru (MarianaIezaru400) 15 Aug 2017, 14:56

se adauga foaie de dfin si sare de lamaie dupa gust