Pui in sos

Pui in sos

Nu stiu cum sa formulez altfel denumirea retetei, pentru ca asa si este de fapt - puiul si sosul sunt un tandem, asa facut ca sa mancati carnea, sa inmuiati paine in sos si sa va fie putina o portie:)

Cand eram copil, mergeam la bunica si la intrebarea de ce sa-mi faca de mancare, strigam tare "sous de pui"! Imi placea mult sa dau cu paine acolo si sa savurez carnea...

Nu am reusit sa preiau reteta de la bunica si tot imi statea in gand si minte gustul acela - dar asa a fost intamplarea ca intr-o vizita vara aceasta la mama soacra am fost servita cu asa mancare si imediat mi s-au trezit din nou simturile si amintirile. Bineinteles ca am fost numa ochi si urechi la reteta, am refacut-o si o pun pe site, pentru viitoarele mele nepoate/nepoti, sa nu se piarda prin istorie :)

Am reusit sa pun pe blog ultimele poze si impresii de la vacanta la tzara, asta ca o completare la atmosfera retetei :)

Ingrediente

Pui intreg
1 buc
de preferat unul bio
Ceapa alba
1 buc
Rosii
2 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Sare,piper
1 lingurita
dupa gust
Cartofi
300 g
optional
Frunza de dafin
2 buc
Faina alba
2 linguri

Pasi de urmat

Pas 1

Incingeti uleiul intr-o cratitza cu fundul gros, dar mai bine intr-un tuci/ceaun.

Pui in sos - Pas 1
Pas 2

Adaugati puiul portionat bucati mici, spalat bine si scurs de apa.

Amestecati periodic pana se evapora apa si se rumeneste usor.

Pui in sos - Pas 2
Pas 3

In acest timp taiati ceapa marunt.

O puneti la calit in putin ulei.

Pui in sos - Pas 3
Pas 4

Cand incepe sa se rumeneasca adaugati rosiile maruntite bine cu cutitul, sau blenderul.

Pui in sos - Pas 4
Pas 5

Amestecati si lasati sa se caleasca bine, pana rosiile se inmoaie.

Pui in sos - Pas 5
Pas 6

Cand carnea s-a rumenit adaugati sosul de rosii in ceaun, amestecati.

Pui in sos - Pas 6
Pas 7

Adaugati apa clocotita cat sa acopere carnea.

Pui in sos - Pas 7
Pas 8

Optional puteti sa puneti si cartofi taiati cubulete, sa mai fie ceva garnitura pe langa carne.

Adaugati frunza de dafin.

Pui in sos - Pas 8
Pas 9

Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic, acoperiti oala cu capac si lasati 30 minute.

Daca este o gaina mai batrana de tzara, o lasati sa fiarba singura in apa pana este moale, apoi adaugati cartofii si fierbeti 30 de minute.

Pui in sos - Pas 9
Pas 10

Intr-o jumate cana de apa dizolvati 2 linguri de faina , amestecati bine sa nu fie cocoloase.

Adaugati acest amestec in sosul gata, ca sa-l mai legati putin si sa fie mai cremos.

Pui in sos - Pas 10
Pas 11

Daca vreti sosul mai gros, mai repetati o data procedura cu faina.

Amestecati, potriviti de sare/piper, lasati sa fiarba putin, vreo 5 minute si stingeti focul.

Pui in sos - Pas 11
Pas 12

Si gata, il serviti cu mare placere si savurati...

Pofta buna!

Pui in sos - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 11 Oct 2012, 11:37

este si mincarea mea preferata, atunci cind meerg acasa o rog pe mama sa-mi faca, am incercat si eu de mai multe ori sa-l fac, pare atit de simplu, dar nu pot potrivi niciodata cantitatea de faina, eu prefer s-o prajesc faina in ceapa, dar am incercat si diluata in apa, dar apar multe cocoloase...e o lupta la mine cu mincarea asta.

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 11 Oct 2012, 11:37

apropo, unde se ascunde locul vostru de vacanta?

Ionela A
Ionela A 11 Oct 2012, 16:16

Am gaina de tara si la sf de saptamana voi face acest fel de mancare, mai ales ca vine si socrela mea la mine. Multumesc.

maslinutza
anca (maslinutza) 11 Oct 2012, 23:00

Eu ingros sosul la sfarsit cu o lingurita de amidon dizolvat in apa rece.Iese cu o textura fina si nu are gust a faina.

anad
anad 12 Oct 2012, 11:15

De regula eu dau carnea prin pesmet si o pun in uleiul incins. O las putin, sa nu se arda pesmetul si o acopar sau pun un pic de apa. De la pesmet sosul capata consistenta. Daca la sfarsit mi se pare prea moale mai pun 1-2 linguri de pesmet fin si mai dau cateva clocote. Cu faina nu am reusit niciodata sa fac un sos bun

anabalmus
anabalmus 22 Oct 2012, 20:46

Delicios! Seamana la gust cu papricasul de cartofi.

timotei
timotei 04 Dec 2012, 04:22

Eu fac asa numai nu pun cartofi in acest sos .FAc taietei de casa la noi ii zicea "lapsa" si puneam deasupra pe taieteii, o bunatate care abia asteptam sa o faca mami.