Cozonac Italian(Panettone)

    Deci da, ati vazut bine - m-am bagat intr-o reteta la care am avut fiori de la inceput, mi se parea prea simplu si eram nerabdatoare sa vad daca chiar imi iese ceva similar cu cozonacii frumos impachetati si desenati in cutiile de carton. Imi inchipuiam ca reteta de cozonac panettone este una destul de specifica, cu cateva chestii si etape greu de realizat in conditii casnice - dar sa stiti ca se poate!

Reteta aceasta este simpla, chiar banala, mai casnica, cu ingrediente la indemana va iese ceva fabulos - foarte pufos, fraged, moale, dulce si aromat(unt si vanilie!) - mult mai bun decat cel cumparat din magazin.

In varianta perfecta as recomanda sa faceti glazura cu migdale, dar vedeti in ultimii 2 pasi ca se poate si fara ea, doar ungeti cozonacul cald cu unt si il pudrati cu zahar pudra inainte de servire.

Ingrediente

Lapte
80 ml
sa fie cald
Drojdie uscata
10 g
sau 25g proaspata
Faina alba calitate superioara
370 g
Oua
3 buc
+ 2 albusuri pentru glazura
Unt
85 g
Zahar
60 g
+60g zahar pudra pentru glazura
Sare
0.5 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
0.5 pah
puteti adauga portocale confiate, merisoare, caise uscate, bucatele de ciocolata, etc.
Migdale
60 g
de preferat fara coaja, eu le-am folosit cu tot cu coaja - pentru glazura(este optionala)
Fulgi de migdale
50 g
pt glazura - este optional
Amidon alimentar
2 linguri
pt glazura

Pasi de urmat

1

Prima etapa este sa preparam maiaua:

- Intr-un bol adanc se toarna laptele cald, drojdia si 70g de faina, amestecati bine, acoperiti cu o folie vasul si lasati pentru 45 minute - 1 ora.

2

In acest timp trebuie sa-si mareasca volumul cam de 3 ori.

3

A 2-a etapa este framantarea aluatului:

- Intr-un bol puneti untul moale, sarea, vanilia si 60g zahar - bateti bine cu mixerul.

4

- Apoi adaugati ouale si faina in urmatoarea schema:

1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul

1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul

1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul (aici va recomand sa schimbati paletele la mixer cu carligele de amestecat aluat)

5

Deci in 3 etape mari, adaugati pe parcurs ouale si faina.

6

Adaugati maiaua de la pasul 1-2.

7

Si mixati bine cu carligele de la mixer.

8

Adaugati fructele uscate - eu am pus doar stafide negre aici - vroiam sa stiu daca iese bine textura aluatului.

Dar va recomand sa puneti mai multe feluri si culori, sa fie mai colorat cozonacul.

9

Aluatul astfel format il mutati cu o spatula(este destul de lipicios, putin mai gros decat un aluat de chec) intr-un bol uns cu putin ulei sau unt(obligatoriu sa fie uns!)

10

Acoperiti cu o folie si lasati sa creasca 2 ore - va cam umple bolul.

11

Presarati faina pe masa de lucru si scoateti aluatul din bol.

Il framantati 2-3 minute ajutandu-va cu faina, va fi moale si putin lipicios dar foarte elastic si placut.

12

Ungeti cu unt o tava de cuptor - as recomanda sa folositi una cu peretii detasabili, a mea este de 28 cm.

Puneti aluatul in tava si il presati usor cu degetele.

13

Si a 3-a etapa, cresterea aluatului in tava:

- Va dura cam 2 ore, acoperiti tava cu folie de plastic.

Deci avem 45 min pt crescut maia, 2 ore sa creasca aluatul in bol si 2 ore sa creasca aluatul in tava.

Efortul de framantare este minim dar trebuie sa aveti rabdare cu acesti timpi de crescut, ca sa va iasa cozonacul pufos si perfect.

14

Optional este sa faceti glazura, astfel:

- Intr-un bol mic puneti migdalele decojite(sau cu coaja) macinate, 50g zahar pudra, 2 albusuri crude si 2 linguri de amidon. Amestecati bine sa nu fie cocoloase.

15

O turnati peste cozonacul crescut din tava si foarte atent si usor o intindeti cu pensula pe toata suprafata.

16

Peste glazura presarati fulgii de migdale.

17

Si zaharul pudra.

Deci gata cozonacul de pus la cuptor preincalzit la 180 grade - aproximativ pentru 40-45 minute.

18

Aveti grija la el cat este in cuptor, se rumeneste foarte repede deasupra si va trebui sa puneti o folie de aluminiu peste el, sa nu se arda.

Cand este gata il scoateti din cuptor si lasati asa in tava cam 30 minute.

19

Apoi cu un cutit treceti pe marginile tavii, sa desprindeti cozonacul de pereti. Il scoateti din tava si lasati la racorit pe un prosop sau grilaj.

Ar fi bine sa-l taiati macar la 3-4 ore dupa copt, daca aveti rabdare :)

20

Si savurati  o minune de cozonac - pufos, fraged, aromat - perfect!

21

Aici l-am facut cu gaura in mijloc, si fara glazura - dupa coacere, imediat cat este fierbinte se unge cu unt, apoi il ornati cu zahar pudra daca va place.

22

Si bineinteles am pus aici si mai multe fructe - delicios!

Pofta Buna!

Cantitate: 1 buc (1 cozonac de 26-28 cm diametru)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 300 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Corina S.
Corina S. (19 April 2013, 16:24)

 Arata f bine si pare simplu. il trec pe lista. cu tine Lena simt ca pot face orice! iti multumesc :)

anamariau (19 April 2013, 17:53)

 Oare pot sa-l coc in forma de silicon (guguluf)? Imi doresc mult sa fac un panettone de Paste si am sa fac reteta ta, pentru care iti multumesc!

lena
lena (19 April 2013, 18:51)

Cred ca merge dar sa ai grija la dimensiune sa fie loc de crescut - ca sa fie pufos tava trebuie sa aiba cam de 5 ori volumul aluatului care-l pui in ea.

anamariau (19 April 2013, 19:09)

 Multumesc! Este foarma de guguluf mare, forma conica inalta, cu gaura in mijloc.

 

roroxiroxana (19 April 2013, 19:14)

Poti sa-mi spui dimensiunea tavii? (diametrul si inaltimea ei)

roroxiroxana (19 April 2013, 19:24)

Ce drojdie ai folosit pana la urma? Uscata sau proaspata? Marca?

 

lena
lena (19 April 2013, 19:41)

La pasul 12 se vede tava bine, am mentionat ca este de 28cm diametru, inaltimea standard, nu am masurat, cam de o palma.

Drojdie am folosit uscata Pakmaya si una de la magazinul bio, sa fie verificata de tine si in alte retete, nu conteaza marca.

roroxiroxana (19 April 2013, 19:43)

Da, vazusem ulterior ca ai mentionat diametrul. Vreau sa incerc maine....sper sa-mi iasa :)

lena
lena (19 April 2013, 19:45)

Sigur iese, nu este complicat, doar sa ai rabdare sa creasca bine.

violeta.nuky (19 April 2013, 20:23)

 Lena,explica-mi te rog cum se pune folia peste cozonac.Am mai citit despre asta dar nu stiu cum.Merci mult,Violeta

p.s.tava e cumva din cea pentru blat de tort cu pereti detasabili?

lena
lena (19 April 2013, 20:43)

Pai rupi o bucata de folie de plastic si o pui peste tava in care creste cozonacul, nu-i mare lucru. Poti pune si un prosop, important sa acoperi tava cat creste cozonacul.

Da, tava este din aceea pentru blat de tort cu pereti detasabili.

violeta.nuky (20 April 2013, 08:21)

 Scuze, ma refeream la folia de aluminiu pusa peste cozonac in cuptor sa nu se arda prea tare deasupra.Merci,Violeta

lena
lena (20 April 2013, 08:36)

Cozonacul dupa cam 15 minute de stat in cuptor se rumeneste bine, dar inauntru fiind crud trebuie sa-l mai tinem la cuptor. Tai un patrat de folie de aluminiu si o pui peste tava cu cozonacul din cuptor, aceasta nu va da sa se arda/rumeneasca prea tare cozonacii. O scoti cu tot cu cozonac din cuptor.

LiCuRiCi
LiCuRiCi (20 April 2013, 13:39)

Lena, spune-mi te rog, peste cozonac se toarna toata glazura, nu e prea multa? multumesc! 

lena
lena (20 April 2013, 14:27)

Este multa, dar asa si trebuie.

violeta.nuky (21 April 2013, 12:38)

 Merci frumos,Lena.Violeta

roroxiroxana (21 April 2013, 19:31)

Sunt la etapa 2, adica primele 2 ore de crescut. Am intampinat la pasul anterior 2 probleme: 1. paletele 2 framantat sunt diferite....una are un opritor, care nu intra in mixer!! si culmea, am 2 mixere, ambele la fel....care-i ideea cu ala cu opritor?

2. Aluatul era atat de vascos incat toata coca se ridica ca o tornata pe paleta si apoi incepea s-o azvarle peste tot....noroc ca era inalt castronul...a tb sa fac manual de la al 3-lea ou incolo. Tie nu ti s-a intamplat la fel? (am masurat, cantarit, respectat intocmai)

lena
lena (21 April 2013, 21:12)

Ideea cu opritorul este ca el intra anume doar in una din gauri si cred ca trebuie sa le incerci pe rand, si al meu are - intra doar in gaura dreapta de la mixer.

Vezi ca la pasul 7 am mentionat ca este bine de schimbat paletele mixerului pe carlige(vin de obicei la mixer 2 seturi de palete - cele clasice si carlige pt aluat), si la mine facea la fel, este coca mai groasa si urca sus pe mixer. Cand am schimbat pe carlige s-a rezolvat problema.

Sa-mi spui daca ti-a iesit pana la urma :)

roroxiroxana (21 April 2013, 21:16)

Pai am schimbat dar tot asa se ridicau....aluatul creste dar parca tie ti-a crescut mai mult...trebuia tinut la cald?

lena
lena (21 April 2013, 23:11)

L-am tinut in bucatarie, nu la caldura speciala, dar ferit de curent si frig, ca si orice aluat cu drojdie.

roroxiroxana (22 April 2013, 00:24)

L-am facut....nu este asa crescut ca al tau (nu depaseste tava) si e bunicel la gust....dar parca nu aduce a panetone :)

lena
lena (22 April 2013, 08:33)

Din cozonacul meu au gustat 5 persoane, toate au zis ca este mai bun decat cel din comert. Poate nu aduce a panettone-ul plin de E-uri, dar sigur este o reteta foarte buna.

Oricum, gusturile si preferintele nu se discuta

roroxiroxana (22 April 2013, 09:11)

Poate al tau a fost mai pufos :)) n-am zis ca nu e bun, doar ca....cautam gustul ala fraged...sa se topeasca in gura...

rodicalivia
rodicalivia (22 April 2013, 10:07)

Draga Lena,cozonacul a iesit perfect,frumos si...bun de tot.Am adaugat coaja rasa de lamaie si rahat bucatele.Multumesc mult,esti sprijinul meu in bucatarie.

lena
lena (22 April 2013, 10:08)

Ma bucur ca v-a palcut Rodica!

Draculina969
Draculina969 (22 April 2013, 21:37)

as vrea sa fac si eu aceasta reteta de panettone...oare merge facut si in dry cooker?

Draculina969
Draculina969 (22 April 2013, 21:38)

ah..si inca ceva: din ce am inteles dupa 15 minute trebuie scos din cuptor si pusa folie de aluminium?

merci:*

lena
lena (22 April 2013, 23:07)

De dry cooker  nu stiu, cred ca merge folosit ca tava.

Ref. la folia de aluminiu, mai citeste o data pasul 18, nu am zis nimic de scos cozonacul din cuptor.

Draculina969
Draculina969 (22 April 2013, 23:48)

deci se pune folia de la inceput...

merci:*

Draculina969
Draculina969 (23 April 2013, 18:15)

sunt la cresterea in bol acum...mai am de asteptat inca 1 ora:D

a iesit un aluat tare gustos...am pus in el stafide,nuca si 2 cuburi de rahat:D

parascovia89
parascovia89 (25 April 2013, 16:46)

 abia astept sa vina pastele sa ma apuc de el... :P merci mult lena pentru recetele minunate!!!

Mihaela Morar
Mihaela Morar (04 May 2013, 17:34)

Asadar iata-ma si pe mine in plin exercitiu al functiuniiiii :)) bineinteles ca si mie mi s-a cocotat coca pe carlige :)) astfel incat prin nu stiu ce orificii a patruns in mixer :)) (cum puiii mei curat eu mixerul acuma?). Momentan sunt la pasul 10, deci etapa de crescut 2 ore.......aluatul este fix ca cel de cozonac normal (ca aspect si consistenta -  al tau, Lena, imi pare mai moale) . Sa il vedem cum creste si apoi ..... la cuptor cu el :) iar daca are si aspect, voi pune si poza :P 

Mihaela Morar
Mihaela Morar (04 May 2013, 20:44)

 UPDATE: am bagat-o la cuptor..........arata fabulos....asa sper sa se si coaca. Multumesc, Lena!

Anisoara89
Anisoara89 (04 May 2013, 23:30)

Hristos a Inviat ! Paste fericit tuturor! Lena, datorita tie o sa avem un paste mult mai colorat, deoarece eram aproape decise sa cumparam un cozonac, dar fiindca vazusem citeva zile in urma reteta pe care ai postat-o am convins-o pe sora sa facem cozonacul nostru de casa. Asa ca am asistat la tot procesul, facut de sora, dar eu sustinind-o moral si bineinteles mai dansand prin jurul ei ca sa-i treaca timpul mai usor . Acuma am si gustat rezultatul e de nedescris, mai bun decit cel cumparat ( ca deobicei tot Panetone cumparam). Realizarea este nemaipomenit de simpla, unicul fapt care poate sa nu placa celor pofticiosi si nerabdatori este timpul de crestere, dar pot sa zic ca intr-adevar merita sa astepti acest timp. Multumesc mult pentru efortul depus pentru noi! Paste fericit si sarbatori luminate!!!

lena
lena (05 May 2013, 10:22)

Anisoara ce ma bucur de comentariu si de poze! A iesit foarte frumos, exact cum trebuie, sunteti bravo si foarte bune gospodine

Sa aveti Paste Fericit si sa va bucurati de aceste momente frumoase alaturi de cei dragi!

Mihaela Morar
Mihaela Morar (05 May 2013, 12:37)

Hristos a inviat!!!

Uite, Lena si minunatia mea de pannetone!  pentru minunatia asta! Tava a fost de 24 cm dar am inaltat-o cu hartie de copt. Ca fructe am pus merisoare, caise si stafide. Va pupaaaaaaaaam

otilika (05 May 2013, 17:01)

Lena, cozonacul mi-a iesit ca si aspect dar mi se pare cam uscat. Am pus doar stafide. Crezi ca de asta? Speram sa fie moale si umed ca un panettone, dar nu a iesit asa. Oare de ce?

 

lena
lena (05 May 2013, 19:50)

Mihaela Adevarat a Inviat! Arata foarte bine! Ma bucur mult ca v-a placut

lena
lena (05 May 2013, 19:55)

Otilika, chiar azi am avut ocazia sa gust dintr-un panettone cumparat, al meu de casa este mult mai bun, dar gusturile nu se discuta.

Intr-adevar trebuie sa pui ceva mai multe fructe, arome pt un cozonac mai aromat si frumos, in rest este pufos, mi se pare oke, nu uscat. Cel cumparat este umed pt ca mai are niste E-uri in plus, daca te uiti la termenul de expirare....ti se ridica parul in cap de cate are ca sa-l tina atata timp.

Poate l-ai copt mai mult timp si s-a mai uscat...ar fi si asta o explicatie.

Maria.Bobeico
Maria.Bobeico (07 April 2014, 20:49)

Salut Lena! Dar esenta de vanilie se pune o sticluta?

lena
lena (08 April 2014, 08:49)

Da, o sticluta mica.

Maria.Bobeico
Maria.Bobeico (08 April 2014, 10:59)

irina11 (17 April 2014, 10:10)

 salut LENA.dar glazura se poate face fara migdale?ms

lena
lena (17 April 2014, 11:27)

Daca vrei sa faci glazura cam la fel, pune macar putin nuci macinate in ea. Dar merge si o glazura clasica, simpla.

dinca (17 April 2014, 20:25)

 la pasul 1 nu se amesteca si zahar cu drojdia?

 

 

lena
lena (17 April 2014, 20:26)

Urmati exact pasii fara grija.