Cozonac Italian(Panettone)

Deci da, ati vazut bine - m-am bagat intr-o reteta la care am avut fiori de la inceput, mi se parea prea simplu si eram nerabdatoare sa vad daca chiar imi iese ceva similar cu cozonacii frumos impachetati si desenati in cutiile de carton. Imi inchipuiam ca reteta de cozonac panettone este una destul de specifica, cu cateva chestii si etape greu de realizat in conditii casnice - dar sa stiti ca se poate!

Reteta aceasta este simpla, chiar banala, mai casnica, cu ingrediente la indemana va iese ceva fabulos - foarte pufos, fraged, moale, dulce si aromat(unt si vanilie!) - mult mai bun decat cel cumparat din magazin.

In varianta perfecta as recomanda sa faceti glazura cu migdale, dar vedeti in ultimii 2 pasi ca se poate si fara ea, doar ungeti cozonacul cald cu unt si il pudrati cu zahar pudra inainte de servire.

Ingrediente

Lapte
80 ml
sa fie cald
Drojdie uscata
10 g
sau 25g proaspata
Faina alba calitate superioara
370 g
Oua
3 buc
+ 2 albusuri pentru glazura
Unt
85 g
Zahar
60 g
+60g zahar pudra pentru glazura
Sare
0.5 lingurite
Esenta de vanilie
1 buc
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
0.5 pah
puteti adauga portocale confiate, merisoare, caise uscate, bucatele de ciocolata, etc.
Migdale
60 g
de preferat fara coaja, eu le-am folosit cu tot cu coaja - pentru glazura(este optionala)
Fulgi de migdale
50 g
pt glazura - este optional
Amidon alimentar
2 linguri
pt glazura

Pasi de urmat

1

Prima etapa este sa preparam maiaua:

- Intr-un bol adanc se toarna laptele cald, drojdia si 70g de faina, amestecati bine, acoperiti cu o folie vasul si lasati pentru 45 minute - 1 ora.

2

In acest timp trebuie sa-si mareasca volumul cam de 3 ori.

3

A 2-a etapa este framantarea aluatului:

- Intr-un bol puneti untul moale, sarea, vanilia si 60g zahar - bateti bine cu mixerul.

4

- Apoi adaugati ouale si faina in urmatoarea schema:

1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul

1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul

1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul (aici va recomand sa schimbati paletele la mixer cu carligele de amestecat aluat)

5

Deci in 3 etape mari, adaugati pe parcurs ouale si faina.

6

Adaugati maiaua de la pasul 1-2.

7

Si mixati bine cu carligele de la mixer.

8

Adaugati fructele uscate - eu am pus doar stafide negre aici - vroiam sa stiu daca iese bine textura aluatului.

Dar va recomand sa puneti mai multe feluri si culori, sa fie mai colorat cozonacul.

9

Aluatul astfel format il mutati cu o spatula(este destul de lipicios, putin mai gros decat un aluat de chec) intr-un bol uns cu putin ulei sau unt(obligatoriu sa fie uns!)

10

Acoperiti cu o folie si lasati sa creasca 2 ore - va cam umple bolul.

11

Presarati faina pe masa de lucru si scoateti aluatul din bol.

Il framantati 2-3 minute ajutandu-va cu faina, va fi moale si putin lipicios dar foarte elastic si placut.

12

Ungeti cu unt o tava de cuptor - as recomanda sa folositi una cu peretii detasabili, a mea este de 28 cm.

Puneti aluatul in tava si il presati usor cu degetele.

13

Si a 3-a etapa, cresterea aluatului in tava:

- Va dura cam 2 ore, acoperiti tava cu folie de plastic.

Deci avem 45 min pt crescut maia, 2 ore sa creasca aluatul in bol si 2 ore sa creasca aluatul in tava.

Efortul de framantare este minim dar trebuie sa aveti rabdare cu acesti timpi de crescut, ca sa va iasa cozonacul pufos si perfect.

14

Optional este sa faceti glazura, astfel:

- Intr-un bol mic puneti migdalele decojite(sau cu coaja) macinate, 50g zahar pudra, 2 albusuri crude si 2 linguri de amidon. Amestecati bine sa nu fie cocoloase.

15

O turnati peste cozonacul crescut din tava si foarte atent si usor o intindeti cu pensula pe toata suprafata.

16

Peste glazura presarati fulgii de migdale.

17

Si zaharul pudra.

Deci gata cozonacul de pus la cuptor preincalzit la 180 grade - aproximativ pentru 40-45 minute.

18

Aveti grija la el cat este in cuptor, se rumeneste foarte repede deasupra si va trebui sa puneti o folie de aluminiu peste el, sa nu se arda.

Cand este gata il scoateti din cuptor si lasati asa in tava cam 30 minute.

19

Apoi cu un cutit treceti pe marginile tavii, sa desprindeti cozonacul de pereti. Il scoateti din tava si lasati la racorit pe un prosop sau grilaj.

Ar fi bine sa-l taiati macar la 3-4 ore dupa copt, daca aveti rabdare :)

20

Si savurati  o minune de cozonac - pufos, fraged, aromat - perfect!

21

Aici l-am facut cu gaura in mijloc, si fara glazura - dupa coacere, imediat cat este fierbinte se unge cu unt, apoi il ornati cu zahar pudra daca va place.

22

Si bineinteles am pus aici si mai multe fructe - delicios!

Pofta Buna!

Cantitate: 1 buc (1 cozonac de 26-28 cm diametru)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 300 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 58

Lenutzza
Lenutzza 03 sep 2015, 19:40

daca las pe noapte sa creasca o sa-i fie ceva?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Lenutzza 03 sep 2015, 19:46

Nu e bine nici sa creasca prea mult.

Elena Janda
Elena Janda 10 apr 2015, 23:58

Am facut-o!!! de gustat o gustam duminica, dar mi-a reusit :) Multumesc Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Elena Janda
Elena Janda 10 apr 2015, 11:05

Multumesc!!! cind termin postez rezultatul :) 

oleseast
oleseast 06 apr 2015, 04:23

Am facut si eu acest cozonac ieri. Multumim pentru reteta! A iesit bine- e pufos si moale, desi nu e "umed" ca si pannettone din magazin, dar asta probabil e din cauza ca in comert se folosesc substante artificiale. O sa mai fac cu siguranta aceasta reteta, mai ales ca e relativ usoara, dar data viitoare o sa fac cateva modificari: o sa pun nitel mai mult zahar in aluat; o sa pun cel putin de doua ori mai multe fructe; o sa adaug esenta de portocala sau de rom, ca sa-i dea o aroma mai complexa. Dar in general- cozonacelul se mananca rapid. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
elenya
elenya 01 apr 2015, 19:54

Doamna Elena, Am incercat sa fac astazi pentru prima data acest cozonac, vreau sa fac de Pasti un cozonac si am incercat acum sa vad ce greseli voi face,cum se va primi, sa stiu pe viitor. Mi s-a cam lasat la mijlok, nu stiu de ce,ca era foarte crescut inainte de rola....As vrea sa va intreb:1. Am mai citit pe net ca se mai pune sofran in copturi pentru culoarea,as putea sa il folosesc aici?2. Pentru aroma ce as mai putea pune in el,coarja de lamie poate?3. Daca pun mai mult zahar va influenta textura aluatului?Multumesc mult.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) elenya 01 apr 2015, 19:58

Se mai lasa putin, dar nu e grav, textura nu este influentata.

La arome puteti experimenta cu orice - este bun si sofranul, coaja de lamaie, portocala, vanilia, romul, etc.

Zahar nu cred ca are nevoie, este cam dulce, dar un pic nu cred ca-l va strica.

Mihaela Morar
Mihaela Morar 05 mai 2013, 12:37

Hristos a inviat!!!

Uite, Lena si minunatia mea de pannetone!  pentru minunatia asta! Tava a fost de 24 cm dar am inaltat-o cu hartie de copt. Ca fructe am pus merisoare, caise si stafide. Va pupaaaaaaaaam

Poza mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 04 mai 2013, 23:30

Hristos a Inviat ! Paste fericit tuturor! Lena, datorita tie o sa avem un paste mult mai colorat, deoarece eram aproape decise sa cumparam un cozonac, dar fiindca vazusem citeva zile in urma reteta pe care ai postat-o am convins-o pe sora sa facem cozonacul nostru de casa. Asa ca am asistat la tot procesul, facut de sora, dar eu sustinind-o moral si bineinteles mai dansand prin jurul ei ca sa-i treaca timpul mai usor . Acuma am si gustat rezultatul e de nedescris, mai bun decit cel cumparat ( ca deobicei tot Panetone cumparam). Realizarea este nemaipomenit de simpla, unicul fapt care poate sa nu placa celor pofticiosi si nerabdatori este timpul de crestere, dar pot sa zic ca intr-adevar merita sa astepti acest timp. Multumesc mult pentru efortul depus pentru noi! Paste fericit si sarbatori luminate!!!

Poza mea pentru reteta:
parascovia89
Parascovia (parascovia89) 25 apr 2013, 16:46

abia astept sa vina pastele sa ma apuc de el... :P merci mult lena pentru recetele minunate!!!

Nota mea pentru reteta:
rodicalivia
Rodica (rodicalivia) 22 apr 2013, 10:07

Draga Lena,cozonacul a iesit perfect,frumos si...bun de tot.Am adaugat coaja rasa de lamaie si rahat bucatele.Multumesc mult,esti sprijinul meu in bucatarie.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
anamariau
anamariau 19 apr 2013, 17:53

Oare pot sa-l coc in forma de silicon (guguluf)? Imi doresc mult sa fac un panettone de Paste si am sa fac reteta ta, pentru care iti multumesc!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) anamariau 19 apr 2013, 18:51

Cred ca merge dar sa ai grija la dimensiune sa fie loc de crescut - ca sa fie pufos tava trebuie sa aiba cam de 5 ori volumul aluatului care-l pui in ea.

Arata toate comentariile