Tort "Medovik"

      Este un tort care intotdeauna are succes la orice masa festiva, se topeste in gura, o combinatie perfecta -  aluatul aromat de miere si crema de smantana, daca mai adaugati niste nuci si prune uscate... va asigur ca nu ramane nimic din tort pentru a 2-a zi:)

Aceasta reteta de tort o gatesc de aproape 12 ani, de cand am gasit-o intr-un ziar vechi sovietic in debaraua bunicii. Recomand cu incredere!

Important! Urmati toti pasii retetei si micile tips-uri ca sa aveti 100% reusita. La ultimul pas gasiti si poza cu sectiunea tortului.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
1 pah
pentru aluatul de foi
Unt
60 g
Miere de albine
2 linguri
Bicarbonat de sodiu
1.5 lingurite
Faina alba calitate superioara
3.5 pah
Smantana 20% grasime
1.5 l
Zahar
2 pah
pentru crema
Nuci maruntite, prune uscate
200 g
optional

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita sau bol termorezistent bateti ouale, adaugati zaharul, untul si mierea - amestecati cu o lingura.

2

Puneti cratita pe baie de aburi, amestecati periodic  - asa faceti 15 min.

3

In 15 min se vor topi untul, zaharul si mierea bine, luati cratita cu amestec de pe aburi si adaugati bicarbonatul de sodiu, amestecati bine si o puneti la loc pe aburi.

4

Amestecati incet si continuu timp de 5 min, pana se mareste compozitia cam de 2 ori.

5

Adaugati faina si framantati aluatul.

6

Daca vi se pare ca aluatul este prea moale mai puneti o jumatate de pahar de faina. Aveti grija sa lasati aluatul la loc cald, sau acoperit cu prosop pana faceti foile - mierea si zaharul se intareste si va fi greu de lucrat cu el.

7

Taiati din aluat cam 7 bucati(bile), aveti grija sa fie la cald restul aluatului pana lucrati fiecare foaie.

8

Din fiecare bucata de aluat intindeti cate o foaie rotunda, trebuie sa fie subtire, cam de 1,5mm.

9

Puneti foaia de aluat intr-o tava rotunda, folositi un capac de sticla sau farfurie rotunda ca sa-i dati forma rotunda turtei de tort. Eu am folosit un capac de la tigaie, de 30 cm.

10

Taiati cu un cutit imprejur, scoateti resturile de aluat - acestea nu le mai folositi, le puteti arunca(ele se intaresc atat de mult ca nu veti mai putea lucra cu ele). Daca totusi se intareste aluatul si nu il puteti lucra - il incalziti putin la microunde sau pe aburi si il framanatti bine(ungeti mainile cu unt sau lapte).

11

Coaceti fiecare foaie pana se face maronie, aveti grija ca se coc foarte repede - cat intindeti si pregatiti urmatoarea foaie, prima va fi aproape coapta.

12

In asa fel coaceti toate foile de tort(sunt 6-7 bucati), dureaza cam 1 ora jumate, cu tot cu framantarea aluatului.

13

Amestecati smantana cu zaharul, bateti bine cu mixerul pana se dizolva zaharul si crema se tine pe lingura, nu trebuie sa fie lichida. Daca totusi este lichida, adaugati intaritor de frisca - 2 plicuri la 1 l de smantana si mai bateti putin.

14

Ungeti bine cu smantana foile de tort, intre ele puteti sa mai adaugati nuci maruntite si bucatele de prune uscate. Ungeti din belsug cu smantana, cam 3-4 linguri la foaie, va fi mult mai gustos, dar aveti grija sa va ajunga pentru toate foile

15

Cam asa arata tortul inainte sa fie pus la inmuiat la frigider pentru 5-8 ore, peste noapte. Lasati putina crema de smanatana pentru a doua zi, sa-l mai nivelati.

16

A 2-a zi il scoateti din frigider, il ungeti cu crema, nivelati bine cu un cutit sa fie unforma suprafata. Acum puteti sa-i mai taiati din marigini daca nu sunt uniforme, este moale si il puteti modela cum vreti.

17

Eu am mers pe varianta simpla de infrumusetare - am nivelat bine crema de deasupra si bordurile.

18

La foc mic am topit putina ciocolata neagra cu 50g de unt, pana se face compozitie lichida.

19

Cu o lingura am stropit pe toata suprafata tortului ciocolata lichida, apoi am lasat tortul la frigider inca 2-3 ore.

20

Aici este sectiunea tortului, abia am reusit sa-i fac poza :)

A fost atat de bun ca nu a mai ramas nimc pt a 2-a zi. Recomand sa incercati, sigur va fi un succes!

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kg (12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

igorbt
igorbt (10 September 2009, 17:00)

Desi nu e prima data cand gatesti acest tort si mi-a placut intotdeauna f mult, de daca aceasta a fost chiar INCREDIBIL de bun! Cred ca si prunele i-au dat ceva deosebit, nu stiu, dar tortul de-a dreptul se topea in gura.

Pacat ca s-a terminat asa repede Cand mai faci?

avlontez (10 September 2009, 19:53)

mda. Am mancat si eu din tortul postat. Este pur si simplu delicios si se topeste in gura la propriu. Voi incerca sa-l fac si eu, dar probabil cu visina in loc de prune. mi s-a facut gura apa amintindu-mi cat de bun era.

pritty
pritty (10 September 2009, 23:57)

salutare

Unde se coc foile in cuptorul cu microunde sau pe tigaie, sau ....? Shtiu ca mama facea acest tort cu vishini.... era super gustos. Merci mult de receta

 

 

lena
lena (11 September 2009, 11:01)

Foile se coc la cuptor, chestia cu visinile.....anume la aceasta reteta cu miere, s-ar ptorivi dar nu atat de bine ca prunele. Aroma de miere este cam puternica, visinile au si ele un gust destul de evidentiat - merge doar la tortul de acest tip dar care nu are miere, sau are mai putina.

LILI 85
LILI 85 (19 September 2009, 17:02)

buna lena,am nevoie de tine!luni este ziua mea si vreau sa imi pregatesc eu tortul!ca sa ii las cu gura cascata pe toti.blatul il fac eu din pandispan dar vreau o crema de ciocolata si una de vanilie.deci va vi un tort cu 2 creme! vroiam sa iti cer o parere sau o reteta cu o crema de ciocolata si de vanilie! ai vreo idee? astept raspuns !esti o dulce!

lena
lena (19 September 2009, 17:11)

Salut Lili si La Multi Ani!

Uite tocmai ma uitam la un tort pe blogul http://dulciurifeldefel.blogspot.com/ , are acest tort si crema de vanilie si cacao, mi se pare foarte interesant. Cred ca merge perfect cu aluat de pandispan. Daca vrei ceva mai simplu - bati bine smanatana grasa cu intaritor de frisca si alternativ cacao pana se ingroasa bine.

Succes!

delia2000 (26 December 2009, 11:14)

sooper

sper sa fie bun

 

hanna
hanna (22 January 2010, 16:04)

Medovek-de la med-care in ucraineana inseamna miere!

e delicios!

hanna
hanna (04 February 2010, 14:51)

am o intrebare:se poate pune margarina in loc  de unt ?

lena
lena (04 February 2010, 15:51)

Da, sigur se poate

hanna
hanna (04 February 2010, 16:11)

multumesc frumos!

hanna
hanna (05 February 2010, 14:20)

lena!nu mi-a iesit frisca ,am pus si intaritor si e lichida!se mai  poate salva?

foile mi-au iesit ok!

aseara le-am facut si nu le-am uns,am pus frisca la frigider si nu stiu ce sa fac cu ea.

lena
lena (05 February 2010, 15:29)

Mdam, daca ai luat-o de 32% ar trebui sa o mai bati la viteza mare, plus ca o bati fara zahar, apoi adaugi zahar pudra(se bate mai repede). Doar ai grija sa nu se faca unt. Daca nu o salvezi nicicum, cumpara smantana, de fapt smantana trebuia, nu frisca - smantana de 20% este cea mai potrivita.

hanna
hanna (05 February 2010, 15:40)

smantana de 20 este,am pus zaharul,am batut ,am vazut ca nu se ingroasa si am pus doua pliculete de intaritor ,am batut si cu intaritor si nici asa nu iese!

lena
lena (05 February 2010, 16:29)

Mai pune 2 plicuri de intaritor, oricum nu trebuie sa fie foarte tare. Unge-o asa cum este.

 

hanna
hanna (05 February 2010, 16:41)

ms!

crismi (23 February 2010, 14:34)

Am o sugestie, daca imi permiti.Eu folosesc reteta mamei mele, care este aproximativ la fel(are 3 oua, de exemplu, si alte mici diferente - 3 linguri de miere, 1 lingurita de bicarbonat), dar foile le tai rotunde direct pe masa,unde le intind si nu le coc in cuptor, ci intr-o tava pe aragaz, pe foc mic.Folosesc in acest scop o tigaie mare de fonta, adusa inca de la mama de acasa, pe care o ung cu unt doar la prima foaie.Nu am incercat pe alta tigaie,mi se par mai subtiri cele de teflon. Cand foaia e gata pe o parte, o intorc pe cealalta. Este o metoda mai rapida, iar rezultatul este acelasi. Fac de ani de zile asa. Tortul, chiar daca pare complicat, nu este greu de facut. Poti sa faci foile cu o zi-doua inainte. Cel mai greu mi se pare sa gasesti smantana potrivita, eu am gasit  mai des la magazinele de cartier, care aduc smantana vrac, intreband daca se poate face frisca din ea (adaugand zahar). La aceasta nu trebuie adaugat intaritor. Tortul il ornez de obicei cu nuca prajita si maruntita si pun si multe nuci in smantana batuta. Cu prune nu am incercat. Mi-ai facut pofta de "medovic" si cred ca o sa-l fac cat de curand.

lena
lena (23 February 2010, 15:51)

Multumesc mult de aceasta varianta de medovik - foarte interesanta

Caterina
Caterina (17 May 2010, 23:30)

Spuneti-mi va rog, se foloseste soda stinsa sau nestinsa?

 

lena
lena (17 May 2010, 23:42)

Soda este nestinsa, se stinge singura atunci cand o pui in compozitia de pe aburi - intra in reactie cu mierea.

anysoara (07 June 2010, 21:19)

ffftttt bun!

natyluminita
natyluminita (05 September 2010, 13:43)

e toartul copilarile mele...o bunatate...mama il facea la orice aniversare......

coanamare (08 November 2010, 11:36)

Foile de aluat sunt exact ca la o prajitura ardeleneasca, numai ca nu sunt rotunde, ci dreptunghiulare, se coc patru foi pe dosul tavii de aragaz, se ung apoi foile doua cite doua cu un gem acrisor (macese, coarne etc.) Cele doua parti se suprapun punindu-se intre ele o crema foarte simpla de facut si foarte gustoasa: gris cu lapte cu zahar si vanilie (ar fi bine un baton de vanilie, dar merg si cele la plic). Dupa ce grisul cu lapte s-a intarit si s-a racit se amesteca cu un pachet de unt batut spuma. Aceasta reteta de prajitura, m-am gindit s-o transfor in tort (sa-i dau forma rotunda) si cred ca merge sa-i fac o glazura de ciocolata...incercati si voi!

auras-pacuras (14 March 2011, 10:33)

Vreau sa stiu si eu cum putem coace turtele?in cuptor sau pe tigaie?Merci

auras-pacuras (14 March 2011, 10:38)

Off nici nam atras atentia ca este scris raspunsul deja merci mult!!!!Incerc si eu torta saptamina aceasta!!!!

Mery75
Mery75 (28 March 2011, 13:26)

sunt suparata....nu mi-au iesit foile...s-a intarit coca si s-a faramitat....imi pare rau...asta e

Teo Teo
Teo Teo (29 March 2011, 00:20)

L-am declarat- "Tortul familei mele!" Este extraordinar, gustul de miere se imbina fantastic cu smantana si nucile pisate(am pus nuci in loc de prune). Un tort de nota 10! Il voi pregati la toate ocaziile! Imi place modul de pregatire a foilor, ceva mai sofisticat decat un alt tort! Draga Mery, daca accepti, iti pot da un sfat: eu am tinut aluatul in vasul in care l-am pregatit pe baia de aburi insa, atentie cu gazul oprit- apa s-a mentinut suficient de calda pentru a mentine aluatul cald! Este o idee, poti face si tu asa.  Multumesc draga Lena! Te pup! Cu drag,,,

 

Teo Teo
Teo Teo (29 March 2011, 00:23)

Revin,,,am zis ca modul de pregatire a foilor este sofisticat dar sa nu se inteleaga ca ar fi si greu, m-am referit ca e,,,,diferit de celelalte torturi!

Mery75
Mery75 (29 March 2011, 10:38)

Mersi TEO pt sfat......asa am facut si mi-au reusit foile....multa faina pe masa de lucru si vasul cu aluat tinut deasupra oalei cu apa fiarta.....ce emotii am avut dar ma bucur ca nu am renuntat, era pacat la ce minune de tort a iesit.....fffffff bun si aprecit de toata lumea....va recomand sa-l incercati dar fiti foarte atente....era sa dau gres....ms mult LENA esti o dulce, te pup si o zi buna

lena
lena (29 March 2011, 10:42)

Mery, Teo - multumesc mult pentru sugestii si pareri - si ma bucur mult ca ati reusit sa ajungeti sa vedeti ce bunatate este - intr-adevar chestia cu foile tine putin de experienta si indemanare. Cu timpul va fi mult mai simplu, dar pentru gustul care il are merita facut si putin chinuit. Tocmai de asta l-am si pus pe site - merita efortul, cu mai multe detalii, explicatii, dar chiar merita.

Va pup

Teo Teo
Teo Teo (29 March 2011, 11:03)

Lena, tu cum faci sa se intareasca smantana aceasta? amesteci mai intai cu zaharul - cu telul, ceva si apoi cu mixerul? eu am  amestecat direct cu mixerul, nu s-a prea intarit  dar nici nu am pus intaritor, evit sa folosesc. Insa s-a ingrosat foarte bine la frigider iar foile s-au inmuiat exceptional. ma gandesc ca data viitoare dupa ce o bat sa o las cateva ore la frigider si apoi sa ung foile.

O zi frumoasa, Lena, Mary!

 

lena
lena (29 March 2011, 11:07)

Da, exact Teo, o poti unge asa - dar sa stii ca smantana buna se ingroasa si fara intaritor - din pacate mai greu gasesti din aia, doar la magazine bio de produse romanesti.

Alta solutie este asa cum spui tu, o lasi putin la frigider si se intareste, apoi ungi.

Teo Teo
Teo Teo (29 March 2011, 11:34)

Am inteles Lena, data viitoare o sa cumpar de la magazin BIO.

Multumesc!

Mery75
Mery75 (29 March 2011, 21:00)

Eu am pus smantana TNUVA 20% in acelasi timp cu zaharul si am mixat bine bine si s-a intarit perfect....sunt super multumita

Teo Teo
Teo Teo (30 March 2011, 16:50)

Data viitoare o sa incerc cu Tnuva, multumesc, Mery!
Lena, vreau sa-ti spun ca azi-noapte am facut iar tortul, ne-a placut la nebunie, asa ca,,,o surpriza nu strica. A iesit la fel de bun, deja mai este doar jumatate din el! Este extraordinar de bun!

Diana Pirtac (15 April 2011, 10:41)

Tortul a iesit fantastic! e foarte usor si racoros.

Eu deasupra tortului am presarat nuci maruntite, iar pe laterale am pus bucati sfaramate din resturi coapte ( resturile din aluat le-am copt,  nu le-am aruncat).

L-am facut de 2 ori, insa a 2 oara am pus o cantitatea mult mai mare de nuci maruntite intre blaturi.  Asta este secretul gustului!

Multumesc pentru reteta!

lena
lena (15 April 2011, 18:48)

Diana esti tare! Ma bucur mult ca ti-o placut tortul si mercik pentru sfaturi, foarte utile

tryanatina (27 June 2011, 14:18)

Am facut si eu acest Tort mama mia ce dulce eee e superbbbbbb!!!  Ms Lenaaaa

eliaval (13 August 2011, 20:52)

Buna Lena.. Cred ca ar trebui sa mentionezi ca 1-ul pahar de zahar se amesteca cu unztul mierea si ouäle iar celelalte 2 cu smantana caci asta nu e mentionat si banuiesc ca nu oricine merge dupa nas, nuu ?? o seara placuta valentino

eliaval (13 August 2011, 20:55)

am incercat sa-ti scriu de 3x si nu a mers de ce nu reusesc ???m Ar fi sulmea sa se afiuseze ce este cel mai putin importamt si ce am vreu sa mentionez nu s-a postat !!! Offff

lena
lena (13 August 2011, 21:02)

Am corectat eliaval, merci mult de sugestie - mi-a scapat atunci. O sa verific de ce nu merge postarea de comentarii, doar te rog mult sa-mi spui ce browser folosesti.

eliaval (13 August 2011, 21:10)

Buna Lena din nou ! eu folosesc Mozilla Firefox!!! Ai corectat si cantitatea de frisca din retetar? Mai acum cateva zile am vazut doar 1.5 pahare si mi s-a parut extrem de putin !! ESTE ADEVARAT ??? caci m-am si mirat de ce atat de putina frisca!??? Mäine-i ziua nepoatei mele care va implini 3 anisori si doresc sa-i fac o mare bucurie cu acest TORT EXPERT !!! Nu am temeri ca n-o sa-mi iasa sunt un impatimit al dulciurilor si MA ABTIN CAT POT !! dar si cand dau iama e NENOROCIRE !! In orice caz trebuie sa mentionez ca ai o pagina deosebita si bine "garnisita" cu de toate !! "SUCCESURI" pe mai departe !!! Valentino

lena
lena (13 August 2011, 21:16)

Multumesc mult Valentino pentru aprecierea site-ului, sper sa-ti fie util in continuare

De cantitatea de smantana(nu frisca) - in retetar scrie 1.5 litri (l), nicidecum pahar - este intr-adevar putin 1.5 pahare, cu cat mai multa crema la acest tort cu atat mai bine.

Si eu folosesc Firefox, merge postarea de comentarii bine, poate depinde de servere, sa nu fie prea incarcate in anumite perioade.

Numai bine si succes la reteta!

Teo Teo
Teo Teo (18 November 2011, 15:23)

Buna, draga Lena!

Luna viitoare fiul meu implineste 2 anisori si tot ceea ce tine de meniu vreau sa fac eu, nu mai comand absolut nimic, nici macar tortul. Asa,,,,sa trecem la subiect- vreau sa fac minunatul Medovik care de fel nu-mi lipseste de la nicio masa festiva si o sa-l fac mai mare, in forma dreptunghiulara insa,,,,ceea ce as vrea sa aduc in plus este smantana de deasupra pentru a putea orna. Adica- pot folosi doar pentru partea de de-asupra smantana mai grasa sau chiar smantana pentru frisca- pentru a indrepta mai bine marginile, etc-  ca sa pun figurine din pasta de zahar. Uf, sper ca m-ai inteles. Nu as vrea sa i se modifice gustul.  O sa incerc sa fac foile in tava de aragaz si ma gandesc ca ingredientele pentru doua torturi ca acesta al tau ar fi de ajuns.

Ps- am facut absolut toate conservele pentru iarna. Esti geniala.

Te pup, cu drag!!

lena
lena (18 November 2011, 19:29)

Salut Teo, multumesc mult de apreciere si ma bucur mult ca iti sunt utile retetele!

Ref. la tort - merge sa pui si smantana simpla si frisca, nu va schimba gustul daca o pui deasupra. Vezi ca iti trebuie cam 1.5 cantitati de ingrediente pentru a face un tort mare dreptunghiular.

Teo Teo
Teo Teo (18 November 2011, 23:31)

Multumesc din suflet pentru raspuns!

Te pup cu drag! Daca iese asa cum trebuie, o sa-ti trimit poze.

Multumesc inca o data pentru tot- pentru retetele minunate, pentru ca stii sa le explici mai mult decat trebuie, pentru povestioarele tale,,,

Pe curand,,,

Sasha
Sasha (25 December 2011, 21:43)

Lena, multumesc mult pentru reteta si explicatiile detaliate. Acest tort imi aminteste de copilarie. L-am facut si eu si a iesit absolut delicios. Am incercat sa incarc si o poza, dar nu reusesc. Oricum dintre toate binatatile pe care le-am preparat, tortul a fost apreciat cel mai mult.

TatianaD
TatianaD (06 January 2012, 15:57)

La Multi Ani tuturor! Voi incerca sa rezum experienta mea cu privire la acest tort.
1. Aluatul se face usor, pe baie de abur. Dar mie mi-a mai luat in plus 1,5 pahae de faina fata de reteta initiala. Foile trebuie intinse pe un pat de faina. Am scuturat faina cu o perie dupa ce se coceau foile. Dar nu e imposibil, principalul sa nu disperati. Mi-au iesit 9 foi. Am tinut aluatul pe baia de abur tot timpul. Ca durata – doar foile - 2 ore.
2. Pentru a se intari smantana, aceasta trebuie tinuta in frigider. Acesta e secretul si la frisca lichida. Ca sa se intareasca, si smantana, si frisca, trebuie tinute la frigider minim 3 ore, inainte de a fi batute. Se poate bate cu un mixer la inceput, dar va recomand sa bateti si cu telul, se intareste mult mai bine.
3. Totusi 1,5 l. De smantana e cam mult, o parte din aceasta cantitate nu am utilizat-o. Va recomand sa folositi 1 litru, cred ca va ajunge pentru foi, si a doua zi, daca mai e doriti si mai e nevoie, mai bateti un pic de smantana cu zahar. Aceeasi poveste cu zaharul, mi s-a parut cam mult zahar in crema. Dar acest lucru deja depinde de gustul fiecaruia.
4. Tortul este exceptional. Am adaugat si nuci, si prune uscate, a fost un deliciu. Desi pentru un incepator poate parea greu, rezultatul final merita orice efort!!! Multumim frumos Lena!!! La Multi Ani!

cristina sterbet (09 January 2012, 16:24)

foarte gustos!! si usor de facut

am facut pentru prima data si tare mi-a placut mie si la ai mei

multumesc Lena!

miniraton (28 January 2012, 19:15)

L-am facut de ziua fiicei mele cand a implinit 1 an. Am respectat intocmai pasii dar si sfaturile de la cele care au mai facut. Excelent a fost. Am pus si  prune 200 gr si nuca 200 gr dar data viitoare am sa pun 400 gr de nuca. Nu prea imi placea nuca in prajituri dar in tortul asta ingredientele se combina perfect. Deci...s-a mancat tot. Merci Lena !

onicavasi (16 March 2012, 13:36)

Sunt si eu un incepator...as vrea sa stiu ce cantitate are un pahar

lena
lena (16 March 2012, 14:53)

1 pah = 250ml

onicavasi (16 March 2012, 15:06)

merci mult. chiar acum am inceput sa l fac, sper sa mi iasa

linku94
linku94 (29 April 2012, 01:32)

 Pur si simplu delicios! Multumesc mult pentru reteta, mi-a iesit de fiecare data si pot spune ca a devenit tortul meu preferat!

OlgaB (02 May 2012, 16:26)

Salut lena,
Mersi de receta miine incerc si eu ,pentru fetitza mea care pe 05.05 face 1 an si 5 luni..
Spune-mi te rog in loc de bicarbonat de sodiu,pot sa folosesc praf de copt?
Si daca daca cit?sau aceiasi cantitate?

lena
lena (02 May 2012, 16:29)

La multi ani fetitei tale Olga!

Ref la bicarbonat - din pacate nu poti folosi praf de copt aici, toate copturile cu miere se bazeaza pe faptul ca miere reactioneaza cu bicarbonatul si iese gustul/textura care sunt specifice medovikului.

OlgaB (02 May 2012, 16:45)

mersi mult
si inca o intrebare.
Dupa ce adugam bicarbonatul de sodiu tinem la aburi 5 min amestecind incontinuu,,
Si cind incorporam faina tot trebuie sa fie la aburi .sau nu?

lena
lena (02 May 2012, 16:46)

Cand pui faina nu mai trebuie sa fie la aburi.

OlgaB (02 May 2012, 16:48)

mersi mult inka odata,
voi vedea cum sa primi si voi incerca sa pun o poza

OlgaB (02 May 2012, 22:59)

Si inca o intrebare ,ca sa vad daca am inteles corect.
Foile de aluat se coc ,pe tigae obisnuita la aragaz ,nu in rola da?

lena
lena (02 May 2012, 23:57)

Foile se coc la cuptor.

OlgaB (06 May 2012, 11:54)

Mersi de receta,a iesit foarte gustos

OlgaB (06 May 2012, 11:56)

Aici e o felie,si repede se pregateste,eu am copt foile,,pe o tigae obisnuita la aragaz

larissa19 (16 November 2012, 18:11)

 Buna Lena

 

larissa19 (16 November 2012, 18:13)

 Buna Lena

Pot inlocui crema din smantana cu frisca?Intreb asta,pentru ca nu sunt in tara si am  ceva probleme in a gasi smantana potrivita.

Multumesc

 

lena
lena (16 November 2012, 18:38)

Larissa pune o lingura de iaurt in smantana dulce si lasa-o la temperatura camerei peste noapte - si vei avea smantana grasa fermentata.

Frisca nu prea se potriveste cu dulceata blatului aici, smantana trebuie sa fie putin acrisoara.

Cati (21 November 2012, 22:05)

 L- am facut de nenumarate ori si a iesit delicios. La crema am modificat putin, adica am folosit o smantana mai groasa, de 40% si am mixat un pic cu lapte fiert, ca sa ajunga la consistenta dorita. In felul acesta, se imoaie blatul mult mai repede si crema este mult mai maleabila. Foarte buna reteta. Eu incerc sa modific retele in functie de cum facea mama. La blat, ca sa folosesc toata cantitatea fara sa se intareasca, incerc sa-l fac mai moale si turtesc bilele pe un strat mai mare de faina, astfel pot sa refolosesc si marginile la sfarsit. Merci pt tot Lena. 

Corina79 (06 December 2012, 19:08)

Am facut tortul acesta aseara, drept cadou de Mos Nicolae ptr sot.

M-am cam chinuit :( In primul rand la foi - initial le-am facut cam subtiri si se rupeau, nu le puteam coace. Apoi le-am intins numai cu mana, ceva mai grosute si asa a mers (le-am copt in tigaia de clatite). Apoi smantana evident ca nu s-a ingrosat si intr-un final am pus un pliculet de gelatina...fiind cantitate destul de mare (insa am facut cu 1l smanatana si a fost mai mult decat suficient) nu s-a ingrosat prea tare - a fost exact cat trebuia.

Dupa lupte seculare a iesit fr bine. Desi e cam dulce (iar mie nu-mi plac prajiturile prea dulci) asta chiar merge bine. E bun, fin, deosebit.

leliana (07 January 2013, 17:43)

Buna Lena. Acest tort a avut un succes extraordinar. Si eu am mai umblat un pic la ingrediente pentru ca mi se parea ca nu am din ce sa fac foile. Am pus 3 oua si vreo 80 g unt. Data viitoare o sa pun mai putin zahar. Pentru gustul meu a fost prea dulce. Dar in rest bun rau. Toata lumea l-a laudat. Reteta a mers din mana in mana ca si numele siteului. Dar poza o sa spuna mai mult decat mine. Dar nu vrea :( Si aveam ce arata. Oricum am pus ochii pe alta reteta. Kushma lui Guguta. Sper sa fiu la fel de multumita. SUCCES

Eve
Eve (14 February 2013, 10:16)

 azi l-am facut si mine il vom papa..arata minunat si delicios!!

Ludmila2011 (23 March 2013, 13:45)

 salut, sa primit foarte delicios

LicaStar
LicaStar (30 April 2013, 11:54)

Foarte multe comentarii... si cred ca e foarte gustos, voi incerca si eu neaparat. Lena, daca poti si cand poti, sa ne impartasesti si noua reteta tortului "Kiev", l-as incerca si pe acela, e unul din preferatele mele. Multumesc!!!

danyelle
danyelle (07 May 2013, 18:21)

Multumesc pt receta!!! Torta s-a mincat in 5 min toata!!!  

cezar
cezar (07 July 2013, 10:31)

 Salutare Lena in sfarsit am facut si acest tort si cum am  depistat ca nu-mi functioneaza cuptorul exact in momentul nepotrivit  am improvizat si am copt foile pe tigaia de clatite asa ca am terminat cu bine tortul si  este absolut fantastic de delicios  Mi-a amintit de  anii de scoala cand il    preparam pentru lectiile  de cea mai buna gospodina din clasa ( nu eram eu gospodina...)dar il papam in trei secunde impreuna cu colegii

cezar
cezar (07 July 2013, 10:34)

 aici dovada

cezar
cezar (07 July 2013, 10:37)

 si sectiunea 

lena
lena (07 July 2013, 11:00)

 O, ce bravo esti! Buna solutia cu tigaia, sa aveti pofta buna si ma bucur mult ca v-a placut

Ancuta Rogac92
Ancuta Rogac92 (28 July 2013, 17:31)

 Am facut si eu zilele astea tort "Medovik", il facem chiar destul de des, de cand eram mici mamica ne indulcea cu acet tort gustos!!! De cand am venit in vacanta la mama tot imi era pofta de ceva dulce fraged, facut cu produse naturale de la vacuta si de la gainusile noastre, asa ca am facut un tort 100% cu produse naturale care a iestit o adevarata explozie de gusturi si arome!!! 

Ancuta Rogac92
Ancuta Rogac92 (28 July 2013, 17:34)

 Aici este si o felie buna din tort la care eu am copt 2 turte cu cacaua,si am presarat nuca printre straturi si ciocolata rasa deasupra!!! Lam servit la cina in ansamblu cu  un pahar de compot de prune si mere facut proaspat si rece !!! Sa aveti pofta !!!

Liliana Hadji psiholog (17 October 2013, 14:33)

  Ca de fiecare data, iese un tort de milioane. Si pentru mine este tortul copilariei mele. De ziua mea am gatit 5. Sunt pur si simplu indragostita de acest tort. Multumesc, Lena!!!

Rodica Farcas (30 October 2013, 21:15)

 este minunat acest tort , la noi se face ca o prajitura cu doar 4 foi e preferata mea. si eu aveam dificultati cu intinsul foilor  dar acum intind direct pe foaia de copt cu putina faina  si apoi tai forma tavii, se intinde usor si termini mai repede incercati si voi poate va ajuta (care au probleme cu intinsul).

Maria.Bobeico
Maria.Bobeico (04 November 2013, 11:52)

SUPER TORTA!!!

Katrin
Katrin (07 November 2013, 11:10)

Tre' sa inventez si eu vreo sarbatoare sa fac si eu acest tort, pare asa deliciossssss

LicaStar
LicaStar (07 November 2013, 17:59)

Tortul asta arata apetisant si chiar m-am convins, facandu-l de ziua mea si a sotului, acum cateva zile in urma. E mult mai gustos decat cel din magazin in R. Moldova, pentru ca aici poti sa ti-l reglezi la cat de dulce il vrei, pe cand cel din comert mi se pare prea dulce. La 8 foi cate mi-au iesit am folosit 1 litru de smantana si eu am pus intre straturi destul de multa si mi-a mai ramas un pic. Deci e un tort pe care cel mai probabil il voi face pe la sarbatori. Multumesc Lenei!

Katrin
Katrin (10 November 2013, 12:49)

Gata, l-am facut :) Foarte gustos,chiar mai bun ca cel din magazin, intrucat i-am pus si nuci si prune. O sa-l mai repet, ca tareeee le-a mai placut la ai mei.
Eu am facut 11 foi, fiindca l-am vrut finut de tot. Primele 2 foi mi-au parut mai greu de facut (se rupea foaia cand s-o pun in tava), dupa care "am prins firul" si am descoperit si secretul...un pic mai multa faina la intins...Si am copt in paralel: cuptor / aragaz...Si ramasitele de aluat la fel le-am intins rapid si le-am copt aparte in alta tigaie pe aragaz...Sotul meu s-a bucurat tareee de ele pana sa fie tortul gata, le-a papat asa caldute cu compot de visine :)
Multumesc Lena ! Esti fenomenala!!!

 

galinutza
galinutza (29 November 2013, 11:57)

un tort super   bun .se topeste in gura  de delicios ce este.il  ador  si  de fiecare data  cand  vine  vorba  sa fac un tort  pai   el e pe primul  loc,merci mult lena  de  aceasta receta superba   si  mai asteptam ceva nou  de la tine.uite  si aici o poza  cu   foile   gata . 

alehapi (14 December 2013, 21:14)

 Demential..asa il pot descrie..a fost prima oara cand i-am facut tot fetitei de ziua ei...(pana acum comandam la cofetarie, de frica sa nu imi iasa mie) si toti invitatii au fost impresionati..a fost delicios...am pus in plus si fructe de padure si banane...il voi face si acum de Craciun. Multumim pt retete  :) 

lena
lena (14 December 2013, 22:01)

La Multi Ani fetitei si sa va fie sanatoasa!

Ma bucur mult ca v-a placut, sa aveti pofta buna!

alehapi (15 December 2013, 07:43)

 Multumim frumos...

Irina07 (18 December 2013, 13:55)

 Absolut delicios. Am avut insa o mica problema, mi s -au prins primele foi de tava in timpul coptului cu toate ca tava era unsa cu ulei. Apoi am pus hartie de copt. Cu ce as putea unge tava sa nu se mai prinda? 

 

 

 

lena
lena (18 December 2013, 13:57)

Mai bine folosesti hartie de copt, foile sunt destul de fragede si greu sa le scoti fara sa le rupi. Eu mai ungeam cu ulei, presaram faina, daca te ajuta, dar cea mai buna este hartia de copt.

orhideea712 (25 December 2013, 12:23)

 Salut!lena ai retete foarte bune,gatesc si eu foarte bine,dar cu dulciurile nu prea de frica ca nu mi-a iesi.Am facut si eu tortul medovik,ai casei au fost uimiti,le-au placut foarte mult,si soacrei mele i-a placut.Am facut cu smintina de casa si a fost foarte delicios,dar cu smintina cumparata nu prea,si sotul meu a observat.Multumesc pentru receta,eram foarte fericita cind s-a primit intr-o luna am facut de patru ori.Foile se rupeau,de ce?Am pus si 2,5 pahare de faina si oricum mi se rupeau.Astazi vreau sa fac saleanka,dar pe saitul tau nu este,m-am intristat.Mersi ca foarte amanuntit arati fiecare pas,vreau sa fac toate recetele tale.

 

 

 

Katrin
Katrin (25 December 2013, 12:41)

     Acum ca avem in “palmaresul” Rep. Moldova limba romana ca limba oficiala poate ar trebui sa incercam sa invatam macar unele lucruri elementare…

Recetă sau rețetă?

În vorbirea orală auzim deseori folosindu-se ambele variante. Care este, însă, cea corectă? Pentru a fi siguri că utilizăm acest cuvânt corect, este necesar să apelăm la Dicționarul Explicativ al limbii române. Astfel, dicționarul prezintă doar forma de „rețetă”, deci vedem că este greșit să folosim cuvântul “recetă”, varianta corectă de rostire este „rețetă”. Iată ce semnificație are acest cuvânt:

1. Formulare în scris a unei doctorii și a modului de a o prepara; prescripție a medicamentelor necesare unui bolnav.

2. Ansamblu de indicații privind materiile prime, proporția, modul de preparare pentru obținerea unui anumit produs, a unei mâncări, a unei băuturi etc.

3. Fig. Soluție practică pentru rezolvarea unui lucru, a unei situații dificile etc. ♦ Mijloc, procedeu.

4. Sumă de bani realizată din vânzarea unui spectacol.

De exemplu:

Medicul mi-a prescris rețeta pentru tratamentul la domiciliu.
Fiecare gospodină își dorește o carte de rețete delicioase.
Îmi place să-mi notez rețetele prezentate în această emisiune.
În interviul acordat unui ziar, actorul a fost rugat să dezvăluie rețetasuccesului său(sens figurat).

Să vorbim corect!

cristianaa (14 January 2014, 17:18)

Acest tort a fost prima reteta pe care am incercat-o de pe site-ul tau..ne-a placut ff mult asa ca tot timpul incerc ceva de aici.. multumim:)

Roberto (03 February 2014, 11:27)

 de cate ori ori il fac,si e destul de des, pare tot mai gustos, simplu,gustos,ieftin 

Elenushk (07 February 2014, 20:41)

 Buna fetelor,

Elena, am o intrebare: daca am turtele deja de cateva saptamani (le-am primit de la matusa din Chisinau si inca n-am apucat sa le ung).. pot sa le folosesc cu incredere, sau sa iau o smantana mai grasa poate? Sau sunt alte secrete ca sa fiu sigua ca-mi iese tortul? Multumesc mult!

 

lena
lena (08 February 2014, 09:24)

Da, foile tin mult timp si poti oricand se le folosesti la tort.

Smantana mai grasa desigur, crema va fi mai densa si respectiv tortul mai gustos.

cezar
cezar (14 February 2014, 11:11)

  Buna  Lena ! Am nevoie de  tine Am batut smantana pana sa topit zaharu cu telul dar   sa facut  frisca groasa pentru ornat... o sa se patrunda foile  la fel de bine cu ea  asa groasa?  

lena
lena (14 February 2014, 11:14)

Este foarte bine, foile sunt asa fine ca se inmoaie la sigur. De la faptul ca este crema mai groasa, tortul va fi si mai gutos, asa am observat eu pe parcurs.

cezar
cezar (14 February 2014, 11:46)

   Ce bine Multumesc mult de tot  O  zi frumoasa in continuare

Larisa calaras
Larisa calaras (25 February 2014, 16:27)

 salut,cite oua trebue ca nu am inteles?2?

lena
lena (25 February 2014, 16:33)

Scrie clar 2 oua, ce nu-i de inteles?

elenuar (28 February 2014, 00:47)

 buna Elena! Duminica e ziua de nastere a sotului meu si o sa incerc sa fac acest tort medovik. Sper sa-mi iasa bine. Luni o sa pun poze daca o sa fie ok sper sa-mi iasa surpriza

Elena H.
Elena H. (21 March 2014, 06:43)

Mi-am facut cont special ca sa pot lasa un comentariu la reteta data: este un tort absolut delicios! Lena, multumesc mult de tot pentru ceea ce faci, pentru efortul depus, si mai ales pentru simplitatea cu care explici toate retetele astfel incat chiar si incepatorii in culinarie sa se descurce.

Sotul si baietii mei sunt un pic capriciosi la mancare, mai ales in ce priveste dulciurile, dar tortul "Medovik" a trecut examenul! Ba mai mult, au strigat ca vor "Medovik la bis" ... Abia astept sarbatorile de Pasti sa il mai fac o data si sa ii bucur.

 

timotei
timotei (21 April 2014, 07:51)

Roddy
Roddy (22 April 2014, 16:38)

Pur si simplu DELICIOSSS !!! Tortul copilărie pe care il făcea mama la sărbători. Ma implicam la montare, dar acum dupa ani de zile mi-am adus aminte de el cind am descoperit site'ul Lenei. Urmărind strict pasii recetei mi-a ieșit ca la mama acasa si ffff gustos. Toti au laudat tor

Roddy
Roddy (22 April 2014, 16:42)

Iată si poza si o poza cu acest delicios tort !!! 

Katrin
Katrin (22 April 2014, 16:45)

CE frumos Roddy ! 

sveta100 (11 June 2014, 23:10)

 Buna! Este pentru prima data cind postez un comentariu la tine pe site. Am hotarit sa afisez succesul - un tort exceptional. Merci mult pentru retete gustoase si explicate pas cu pas.

Cornelia BB (05 July 2014, 06:45)

 Cel mai gustos tort pe care l-am făcut vre-o data un deliciu !!! 

Cornelia BB (05 July 2014, 06:45)
Cornelia BB (05 July 2014, 06:46)
Cornelia BB (05 July 2014, 06:46)
Cornelia BB (05 July 2014, 06:48)

 Am făcut Acest tort de mai multe ori si de fiecare data mi-a esit foarte gustos !!! 

liubcic
liubcic (05 July 2014, 19:56)

 salut, pot inlocui bicarbonatul cu praful de copt?

lena
lena (05 July 2014, 20:34)

 Nu

milena2010 (30 September 2014, 16:08)

 Un tort minunat!!!!! De cite ori il prepar, de-atitea ori mi se primeste....simplu si rapid... lena, inca o data iti multumesc de bunele retete....

Anna90 (03 October 2014, 15:35)

 Buna Lena, in aceasta reteta se foloseste smantana normala sau lichida? 

Am cumparat 3 cutii de smantana normala (500g-50cl), 30% grasime, ar trebui sa fie suficient?

 

 

 

lena
lena (03 October 2014, 17:54)
Ai luat bine, trebuie smantana simpla, este supersuficient cat ai luat :)
Ana-Nicoleta (01 November 2014, 22:17)

 Salut Lena, am incercat si eu sa fac aluatul pentru tortul respectiv si din pacate cind am adaugat faina sa farimitat aluatul, chiar nam mai putut sa fac nimic cu el. Nu stii care e cauza ? unde a fost greseala mea :( ?

lena
lena (04 November 2014, 11:45)

Cred ca ati pus cam multa faina.

veronique (15 November 2014, 13:21)

 Buna .Am ales sa fac acest tort de ziua fetitei mele si am facut foarte bine.A fost un deliciu,o curiozitate ,cerere de reteta...Ma inspir din retetele tale pentru meniul zilei.Am mai facut cu succes gogosi rapide,prajitura Krem a la Krem.Sanatate multa iti doresc tie si familiei tale ca sa aveti spor in ceea ce creati aici.