Crema de zahar ars

Foarte delicioasa si simplu de preparat. Am incercat mai multe retete, aceasta este combinatia cea mai reusita - gustoasa si frumoasa.

Aveti grija daca folositi vas de sticla termorezistent ca in reteta - am inteles ca se poate ciobi pe foc de aragaz. Il incalziti la flacara mica sau topiti zaharu lin tigaie si turnati zaharul topit in tava.

Ingrediente

Lapte de vaca
1 l
Zahar
250 g
+ 3 linguri in plus
Oua
7 buc
Esenta de vanilie
1 buc
adica o fiola

Pasi de urmat

1

Se fierbe laptele si se lasa sa se raceasa. Daca vreti sa-l raciti rapid, puneti castronul cu lapte intr-un castron mai mare cu apa rece si schimbati de 2-3 ori apa.

2

Intr-un vas din sticla termorezistenta(sau alt vas cu dimensiuni apropiate de tava din poza) se distribuie uniform 3 linguri de zahar. Se pune vasul pe aragaz la foc mediu.

3

Se amesteca cate putin zaharul pana se topeste uniform toata cantitatea si compozitia are culoare maroniu deschis.

4

Se stinge focul sub zaharul ars si cu o lingura se distribuie uniform caramelul pe peretii vasului.

Se lasa 10-15 min sa se intareasca.

5

Intr-un vas adanc se bat 7 oua, se pregateste zaharul si esenta de vanilie.

6

Cu mixerul sau cu telul se amesteca bine compozitia.

7

Se adauga laptele racit si se ameteca cu telul.

8

Se toarna compozitia in vasul cu peretii caramelizati.

Intr-o tava mai mare de cuptor(suficient de mare ca sa incapa vasul cu crema) se toarna putina apa si se pune vasul cu compozitia de crema. Este foarte bine sa respectati acest pas, altfel crema poate sa se coaca prea mult prin parti si la fund, si are o textura poroasa.

Se pune tava cu apa si vasul in ea la cuptor pentru 20-30 de minute.

9

Cand compozitia are culoare galben-maroniu se scoate din vasul cu apa, respectiv din cuptor.

10

Vasul cu crema de zahar ars se lasa sa se raceasca bine, apoi se pune la frigider pentru 2-3 ore.

Pentru servire, se taie atent bucati uniforme si se toarna caramelul peste ele..

Pofta Buna!

Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (27 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 166

adriana adriana
adriana adriana 16 iun 2016, 23:10

Esti cea mai tare ! Ti mai spus. Eu pregatesc toate preparatele consultandu ti retetele tale. Super!!!!

lena
Elena (lena) adriana adriana 17 iun 2016, 14:54

Sa aveti pofta buna Adriana si multumesc mult de apreciere!

Rocsana Dan
Rocsana Dan 22 mai 2016, 22:11

A mea are 30x20 cm. Folosesc aceleasi cantitati de ingrediente sau le modific putin?

lena
Elena (lena) Rocsana Dan 22 mai 2016, 22:13

Folositi la fel, poate va fi mai putin inalta, dar eu cred ca va fi oricum bine.

Rocsana Dan
Rocsana Dan 21 mai 2016, 20:07

Buna, imi zici si mie  dimensiunile tavii?

lena
Elena (lena) Rocsana Dan 21 mai 2016, 20:24

Daca imi amintesc bine era cam 25x25cm.

trofin larisa
trofin larisa 07 mai 2015, 21:58

buna draga LENA  am facut si eu crema, o iesit super, multumesc

Poza mea pentru reteta:
Radu79
Radu (Radu79) 17 mar 2015, 22:57

Poza mea pentru reteta:
Radu79
Radu (Radu79) 17 mar 2015, 22:57

Poza mea pentru reteta:
Radu79
Radu (Radu79) 17 mar 2015, 22:56

Mi-a iesit ok;eu sunt multumit.Este o reteta care se prepara usor;suplimentar am adaugat amidon alimentar si smantana 25% grasime ptr cremozitate(acest truc il stiu de la un maestru bucatar).Va rog sa comentati poza mea si sunt dispus sa va dau sfaturi celor care au nevoie.Lena ce nota imi dai?

Poza mea pentru reteta:
Mikisorr
Mikisorr 08 nov 2013, 12:52

Eu spun ca mi.a iesit:)

Poza mea pentru reteta:
Flory93
Flory93 25 oct 2013, 15:13

doamna Lena va multumesc din suflet pentru reteta aceasta...e o reteta cu efect sentimental pentru mine ..numai bunica mea facea asa ceva si eram ca mieluseii pe langa ea ...am facut-o aseara si savurand-o mi-a trecut prin fata toata compilaria mea. ce mai pot sa spun?..sunteti minunata

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 14 ian 2012, 15:26

Mmmm, un dulce foarte bun si usor de facut . Fie cu esenta de vanilie, fie cu rom dupa cum prefera fiecare, e buna oricum. Numai ca eu caramelizez mai mult zahar. 

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile