Tort rapid fara coacere, cu fructe si smantana

Tort rapid fara coacere, cu fructe si smantana

De ceva timp nu mai am rabdare si chef sa gatesc dulciuri, torturi sau prajituri sofisticate. Si inainte eram adepta prajiturilor si torturilor rapide, dar acum m-am "stricat" si mai rau - oricum prefer bineinteles deserturile de casa dar sa fie gatite rapid, cu ingrediente simple si cat mai sanatoase posibil. Acest tort rapid fara coacere a reusit sa implineasca toate dorintele noastre - pentru mine a fost simplu sa-l fac, copiii l-au savurat cu mare placere, adultii mi-au spus ca este perfect, fresh si usor, dar si delicios.

Am combinat in acest tort fara coacere fructele noastre preferate(de la congelator dar proaspete ar fi si mai bine!), smantana simpla de 20-30% intarita cu gelatina si dupa cum v-am spus a iesit o minune. Tortul are textura de mousse, moale si cu gust complet, inca un mic si important detaliu  - l-am indulcit cu zahar de mesteacan(xylitol), deci a fost si destul de dietetic. Puteti sa folositi zahar sau orice alt indulcitor preferati - miere, sirop de agave, stevie, tagatose, erithritol, etc. Merge de pus si niste cacao sau carob daca vreti sa fie de ciocolata, dar mie imi place anume contrastul elegant intre fructele colorate si smantana alba.

Ingrediente

Smantana fermentata grasa, 25-30%
900 g
puteti alege smantana cu orice procent de grasime, dar e mai gustos daca este una mai grasa
Zmeura
500 g
sau orice alte fructe preferati, cred ca ar merge minunat cu piersici din compot sau visine
Afine
200 g
eu am mai adaugat si o mana de catina si coacaze, pentru culoare
Esenta de vanilie
1 buc
Gelatina
30 g
Zahar
1 pahare
sau orice alt indulcitor preferati, dupa gust

Pasi de urmat

1

Eu am avut fructele congelate dupa metoda de aici, recomand sa le decongelati complet cateva ore, inainte de utilizare in reteta. Am folosit acum multa zmeura si cate putin din afine, coacaze si catina pentru ornat.

Daca folositi fructe proaspete sau din compot, sariti peste acest pas.

2

Neaparat sa puneti deoparte 1-2 maini de fructe pentru ornat tortul deasupra.

3

Luati acum o tava rotunda cu pereti detasabili (de 26-28cm) si o inveliti pe deasupra cu niste folie alimentara, ca sa  nu va curga cumva smantana prin crapaturile de la baza.

Puteti folosi si o cratita simpla sau chiar o tava de chec - dar ca sa puteti scoate usor tortul la final, puneti folie alimentara pe dinauntru.

4

La fel, pentru a scoate usor tortul din forma recomand s-o ungeti cu putina apa rece inainte. Am observat ca nu adera asa puternic jeleul la pereti daca faceti asta.

5

Intr-un bol sau cratita puneti gelatina si 1 pahar de apa rece (250ml).

6

Amestecati si lasati 15-20 de minute sa se umfle bine.

7

Apoi mutati intr-o cratita mica si incalziti pana se dizolva complet fulgii de gelatina, dar aveti grija sa nu o fierbeti!

Lasati la o parte vreo 20-30 de minute sa se racoreasca si pana pregatim restul ingredientelor.

8

Intr-un bol mare puneti smantana, esenta de vanilie si zaharul sau indulcitorul preferat.

Amestecati cu un tel si lasati 15-20 de minute pana se dizolva complet indulcitorul, observati ca nu trebuie sa folositi mixerul, doar un tel sau chiar lingura.

9

Adaugati cate putin gelatina dizolvata in apa si amestecati bine cu telul.

As recomanda aici smantana sa nu fie foarte rece (o tineti macar 1 ora la temperatura camerei inainte de folosire), riscati sa obtineti jeleu instant  - de la socul termic gelatina imediat va incepe sa se intareasca.

10

Acum puneti fructele in compozitia de smantana si atent amestecati cu o lingura, sa nu le zdrobiti prea tare.

Eu am gresit putin aici, nu am avut rabdare sa decongelez complet fructele si de la socul termic a inceput sa se intareasca jeleul imediat. A trebuit sa lucrez foarte repede :)

11

Treceti tot acest amestec in tava pregatita anterior si nivelati uniform cu o lingura.

12

Deasupra aranjati fructele pe care le-am lasat deoparte pentru ornat, acoperiti toata tava cu o folie alimentara si puneti la frigider pentru 3-4 ore minim.

13

Dupa acest timp dati la o parte toate foliile, luati un cutit cu lama subtire si il treceti atent pe la bordurile jeleului.

14

Scoateti bordurile detasabile si uitati ce frumusete am obtinut.

15

Daca sunteti mai indemanatici puteti sa mutati tortul pe un platou frumos - eu am folosit un fel de spatula gigantica pentru asta. Incercati cu 2 cutite mai late sa-l luati atent sau faceti manevrele cu rasturnatul sus-jos pe o farfurie intermediara (s-ar putea sa striviti fructele de deasupra aici).

Dar daca nu aveti curaj, mai bine lasati-l asa pe baza tavii :)

16

Oricum tortul este destul de ferm si se poate manevra binisor, mai puteti orna deasupra si cu cateva fire de menta - asa avem plus de culoare si aroma.

17

Aici o sectiune fotografiata rapid pana nu s-a terminat, sa vedeti cat de frumos si apetisant este.

Nu am simtit nevoia de nici un blat de pandispan, deci chiar nu merita sa va complicati.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (10-12 portii)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Comentarii

andi
andi 13 nov 2018, 11:21

1.Am retinut un lucru, legat de gelatina: daca o amestec cu ceva rece, torn usor compozitia peste gelatina.Daca compozitia e fierbinte, invers.

2.Cred ca merge perfect un blat de cheescake, nu e bataie de cap.'

3.Il fac sigur cu niste gutui .