Tort rapid fără coacere, cu fructe și smântână
De ceva timp nu mai am răbdare și chef să gătesc dulciuri, torturi sau prăjituri sofisticate. Și înainte eram adepta prăjiturilor și torturilor rapide, dar acum m-am "stricat" și mai rău - oricum prefer bineînțeles deserturile de casă dar să fie gătite rapid, cu ingrediente simple și cât mai sănătoase posibil. Acest tort rapid fără coacere a reușit să împlinească toate dorințele noastre - pentru mine a fost simplu să-l fac, copiii l-au savurat cu mare plăcere, adulții mi-au spus că este perfect, fresh și ușor, dar și delicios.
Am combinat în acest tort fără coacere fructele noastre preferate (de la congelator dar proaspete ar fi și mai bine!), smântâna simplă de 20-30% întărită cu gelatină și după cum v-am spus a ieșit o minune. Tortul are textura de mousse, moale și cu gust complet, încă un mic și important detaliu - l-am îndulcit cu zahăr de mesteacăn (xylitol), deci a fost și destul de dietetic. Puteți să folosiți zahăr sau orice alt îndulcitor preferați - miere, sirop de agave, stevie, tagatoză, eritritol, etc. Merge de pus și niște cacao sau carob dacă vreți să fie de ciocolată, dar mie îmi place anume contrastul elegant între fructele colorate și smântâna albă.
Ingrediente
●
Smântână fermentată grasă, 25-30%
900 g
puteți alege smântâna cu orice procent de grăsime, dar e mai gustos dacă este una mai grasă
●
Zmeură
500 g
sau orice alte fructe preferați, cred că ar merge minunat cu piersici din compot sau vișine
●
Afine
200 g
eu am mai adăugat și o mână de cătină și coacăze, pentru culoare
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Zahăr
1 pahar
sau orice alt îndulcitor preferați, după gust
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Eu am avut fructele congelate dupa metoda de aici, recomand să le decongelați complet câteva ore, înainte de utilizare în rețetă. Am folosit acum multă zmeură și câte puțin din afine, coacăze și cătină pentru ornat.
Dacă folosiți fructe proaspete sau din compot, săriți peste acest pas.
Pas 2
Neapărat să puneți deoparte 1-2 mâini de fructe pentru ornat tortul deasupra.
Pas 3
Luați acum o tavă rotundă cu pereți detașabili (de 26-28cm) și o înveliți pe deasupra cu niște folie alimentară, ca să nu vă curgă cumva smântâna prin crăpăturile de la bază.
Puteți folosi și o cratiță simplă sau chiar o tavă de chec - dar ca să puteți scoate ușor tortul la final, puneți folie alimentară pe dinăuntru.
Pas 4
La fel, pentru a scoate ușor tortul din formă recomand să o ungeți cu puțină apă rece înainte. Am observat că nu aderă așa puternic jeleul la pereți dacă faceți asta.
Pas 5
Într-un bol sau cratiță puneți gelatina și 1 pahar de apă rece (250ml).
Pas 6
Amestecați și lăsați 15-20 de minute să se umfle bine.
Pas 7
Apoi mutați într-o cratiță mică și încălziți până se dizolvă complet fulgii de gelatină, dar aveți grijă să nu o fierbeți!
Lăsați la o parte vreo 20-30 de minute să se răcorească și până pregătim restul ingredientelor.
Pas 8
Într-un bol mare puneți smântâna, esența de vanilie și zahărul sau îndulcitorul preferat.
Amestecați cu un tel și lăsați 15-20 de minute până se dizolvă complet îndulcitorul, observați că nu trebuie să folosiți mixerul, doar un tel sau chiar lingura.
Pas 9
Adăugați câte puțin gelatina dizolvată în apă și amestecați bine cu telul.
Aș recomanda aici smântâna să nu fie foarte rece (o țineți măcar 1 oră la temperatura camerei înainte de folosire), riscați să obțineți jeleu instant - de la șocul termic gelatina imediat va începe să se întărească.
Pas 10
Acum puneți fructele în compoziția de smântână și atent amestecați cu o lingură, să nu le zdrobiți prea tare.
Eu am greșit puțin aici, nu am avut răbdare să decongelez complet fructele și de la șocul termic a început să se întărească jeleul imediat. A trebuit să lucrez foarte repede :)
Pas 11
Treceți tot acest amestec în tava pregătită anterior și nivelați uniform cu o lingură.
Pas 12
Deasupra aranjați fructele pe care le-am lăsat deoparte pentru ornat, acoperiți toată tava cu o folie alimentară și puneți la frigider pentru 3-4 ore minim.
Pas 13
După acest timp dați la o parte toate foliile, luați un cuțit cu lamă subțire și îl treceți atent pe la bordurile jeleului.
Pas 14
Scoteți bordurile detașabile și uitați ce frumusețe am obținut.
Pas 15
Dacă sunteți mai îndemânatici puteți să mutați tortul pe un platou frumos - eu am folosit un fel de spatulă gigantică pentru asta. Încercați cu 2 cuțite mai late să-l luați atent sau faceți manevrele cu răsturnatul sus-jos pe o farfurie intermediară (s-ar putea să striviți fructele de deasupra aici).
Dar dacă nu aveți curaj, mai bine lăsați-l așa pe baza tăvii :)
Pas 16
Oricum tortul este destul de ferm și se poate manevra binișor, mai puteți orna deasupra și cu câteva fire de mentă - așa avem plus de culoare și aromă.
Pas 17
Aici o secțiune fotografiată rapid până nu s-a terminat, să vedeți cât de frumos și apetisant este.
Nu am simțit nevoia de nici un blat de pandișpan, deci chiar nu merită să vă complicați.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(10-12 porții)
Timp de preparare:
240 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (1 voturi)