Foietaj de casa - reteta rapida

Este un foietaj simplu de preparat, acasa il facea mama pentru placinte  - erau pufoase, aromate si foarte fine. Il puteti folosi la placinte, strudele, etc. Aici puteti vedea reteta de Placinte ca la mama acasa

Ingrediente

Oua
1 buc
Ulei de floarea soarelui
1 linguri
Otet de vin
1 linguri
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Faina alba calitate superioara
500 g
cantitatea este aproximativa, se foloseste cat ia aluatul
Unt
200 g

Pasi de urmat

1

Intr-un pahar de 250-300ml se bate 1 ou. Se adauga 1 lingura de ulei, 1 lingura de otet si putina sare.

2

Peste acestea turnati apa calduta sa se umple paharul.

3

Turnati compozitia din pahar intr-un bol mai adanc, adaugati faina si framantati un aluat moalle si elastic. Cand se prinde toata faina il scoateti pe masa si framantati bine cu faina, daca este lipicios. Lasati sa se odihneasca 10-15 min, apoi il mai framantati o data, sa se uniformizeze toate cocoloasele.

Mai lasati 15 min sa se odihneasca.

4

Intindeti cu facaletul o foaie subtire si rotunda, sa fie cam de 2mm grosime. Ungeti cu jumatate din cantitatea de unt (acesta trebuie sa fie neaparat moale, la temepratura camerei), distribuiti sa fie uns bine peste tot. Apoi rulati aluatul.

5

Aceasta rulada o faceti sub forma de melc si puneti la frigider 30-40 de min,

6

Dupa jumate de ora scoateti aluatul din frigider, il mai intindeti o data foaie subtire si ungeti cu cealalta cantitate de unt. 

 

7

Aluatul il rulati din nou si lasati la frigider inca 30-60 de min, timp dupa care il puteti folosi la placinte. Eu de obicei il pregatesc seara si fac placintele dimineata, daca am timp.

Pofta Buna!

 

Cantitate: 1 kg (ies cam 20 de placintutze )
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

nico
nico 11 nov 2009, 15:11

buna, in legatura cu aluatul pt placinte se poate congela, ca cel din comert?..ma gindesc ca putem face o cantitate mult mai mare si apoi o portionam si o bagam la congelator s-o folosim cind ne trebe.

lena
Elena (lena) 11 nov 2009, 15:14

Cred ca se poate, dar congelat nu sub forma de melc, va trebui fiecare sa le turiti mai bine cu facaletul si puneti folie alimentara cand il rulati (asa ca cel din comert).

alexandra
alexandra truta (alexandra) 12 nov 2009, 21:24

super reteta ! chiar voiam sa aflu cum se face! Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
andra
andra 23 feb 2010, 12:37

Am vazut ca folosesti unt la mai toate retetele tale. Ai putea preciza, la retetele care permit, daca se poate folosi si margarina?

Multumesc si spor in toate!

lena
Elena (lena) 23 feb 2010, 13:14

Da, nu folosesc margarina pentru ca nu este sanatoasa, contine multe chestii foarte daunatoare si plus ca este cancerigena. Prefer sa folosesc unt sau uleiuri naturale.

La aluaturi, chec-uri bineinteles ca se poate inlocui untul cu margarina.

andra
andra 23 feb 2010, 14:50

Da, sunt de acord cu tine, dar este mai ieftin. Folosesc margarina Unirea uneori si sunt multumita de rezultate.

O zi frumoasa si spor in bucatarie!

amalia80
amalia80 17 sep 2010, 11:37

Ai preparat vreodata cu grasime de porc topita - untura adica? Am mancat la niste prieteni placite cu un aluat asemanator si mi-au spus ca pun untura. Ma gandesc ca daca pun unt de 65% stric treaba, sau reteta e cu unt de 80%? Chiar as vrea sa incerc acest aluat.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 17 sep 2010, 12:01

Da, mama facea aluatul asta cu untura, eu am folosti unt de 80%, imi place ca miroase frumos a unt - in schimb cu untura sunt mai crocante si mai pufoase. Deci este alegerea voastra.

MariaP
MariaP 23 sep 2010, 19:18

Untura face aluatul sa fie mai fraged si mai crocant. Eu obisnuiesc sa pun untura si la cornulete sau in aluaturile uscate-tip biscuit, pentru ca ies mai gustoase. Bine, fac si cu unt, dar cand am in casa untura nu ezit s-o folosesc. Evident, evit folosirea in exces.

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 07 dec 2010, 15:22

Lena ,pot  face pateuri cu branza din acest aluat?ms 

 

 

lena
Elena (lena) 07 dec 2010, 15:41

Poti sa faci, doar ca el nu este asa de foietat ca cel clasic din comert, merge bine la placinte, dar pateurile trebuie sa fie mai pufoase.

Ellena
Elena (Ellena) 07 dec 2010, 18:40

Ok, ms Lena, atunci stiu pe viitor cand fac placinte

Rely
Rely 01 feb 2011, 11:33

Lena,aluatul il intinzi, asa cum il scoti din frigider?In forma de melc?

lena
Elena (lena) 01 feb 2011, 11:48

Da, il intind asa in forma de melc, cum il scot din frigider.

Rely
Rely 01 feb 2011, 12:25

Multumesc Lena pt raspuns!Aluatul seamana cu cel de la haios,doar ca acela se unge cu untura de porc si la aluat de adauga si smintina!

mikela
mikela 29 iun 2011, 11:50

As vrea sa stiu,se preteaza la foi de cremsnit? Daca nu,te rog sa postezi,daca ai timp,o reteta de foietaj.Pe mine ma intereseaza modul de impaturire,stiu ca trebuie respectat sensul de impachetare.Astept raspuns.Multumesc !

lena
Elena (lena) 29 iun 2011, 13:12

Da, acest aluat ar merge pt foi de cremsnit. Pe viitor voi pune si o reteta de aluat clasic de foietaj, nu este chiar asa complicat.

arissa
arissa 05 oct 2011, 08:59

Buna Lena,vreau sa te intreb daca in perioada postului pot renunta la oul din reteta..Il pot inlocui cu altceva?Ai incercat? Multumesc si succes.

lena
Elena (lena) 05 oct 2011, 22:19

Buna Arissa, nu am incercat - dar poate merge.

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 22 dec 2011, 19:42

Am reusit in sfarsit sa fac acest aluat!!! Am asteptat sa fac rost de niste untura sa fiu sigura ca ies pufoase Se face destul de usor si rapid, abia astept sa vad maine cum ies acele "placinte ca la mama acasa" 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 22 dec 2011, 23:10

Cu untura ies minunate Pau, sigur o sa fie bune

LicaStar
Lica (LicaStar) 20 aug 2013, 22:22

Buna, Lena. Acest foietaj ar merge pentru foile de tort Napoleon? Multumesc pentru raspuns.

LicaStar
Lica (LicaStar) 20 aug 2013, 23:36

Rectific, Lena, scuze. Cautand mai mult pe site-ul tau, am gasit si foietajul care merge la tort. Trebuia sa fiu mai insistenta la cautat prin retete, inainte sa pun intrebarea.

Dany92
Dany92 23 nov 2013, 10:31

Salut lena as dori sa stiu ce cantita de untura ori  tot 200g???

 

 

lena
Elena (lena) 23 nov 2013, 13:20

Da, la fel 200g.

Iulia Stoica
Iulia Stoica 18 mar 2015, 10:44

Buna, am doua intrebari : la ce temperatura trebuie copt aluatul si daca se poate folosi la cremsnit? Mulțumesc mult pentru raspuns

lena
Elena (lena) 18 mar 2015, 10:52

Se coace standard, la 180-200 grade, si da, poate fi folosit la cremsnit.

Diana D.
Diana D. 04 apr 2015, 14:35

Draga Lena, multumesc pt. retele extrem de gustoase! Am o intrebare. Poate fi pastrat la cogelator aluatul? L-as putea folosi cand am nevoie si nu am timp:) Multumesc! Ai si alte variante de aluat care poate fi pastrat la congelator - pt. pizza, cornuri, etc.?

 

 

lena
Elena (lena) 05 apr 2015, 14:50

Da, se congeleaza f.bine acest aluat. Eu de obicei mai congelez aluatul pt tarte. Se pot si celelalte, dar nu prea imi place, de exemplu aluatul dospit pana se decongeleaza, se incalzeste si incepe sa creasca mai bine il fac repede proaspat. La fel si cel de pizza.

milika
milika 08 apr 2015, 14:52

salutare dragi gospodine,am nevoie de foetaj fara ou,as putea sa folosesc aceasta receta dar sa exclud oul?

lena
Elena (lena) 08 apr 2015, 14:57

Da, cred ca se poate si fara ou.

milika
milika 08 apr 2015, 16:21

da alta receta de foetaj doar ca sa fie fara ou cunoasteti?

 

 

Irinuca87
Chelaru Irina (Irinuca87) 02 dec 2015, 18:50

Buna Lena am si eu o ontrebare:din toate ingrefientele de mai sus ies aproximativ20 foi si daca da trebuie sa portionam aluatul in 20 bucati?

lena
Elena (lena) 03 dec 2015, 11:16

Nu am inteles, iese un rulou pe care il taiati in mai multe bucatele mici. Acum nu stiu de care foi aveti in vedere, mici-mari, groase-subtiri.

olicica bombonica
olicica bombonica 08 feb 2016, 22:35

Salut Lena sa stii ca am primit numai complemente cu plăcintele din foetaj de casa topesc in gura.Mersi de receta

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
vyorelya
vyorelya 11 apr 2016, 11:20

iti multumesc lena si pentru acest foietaj de casa! este foarte bine ca avem posibilitatea sa gatim natural si usor in casele noastre! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Carp Cristina
Carp Cristina 14 apr 2016, 20:23

Salut,pot inlocui otetul de vin cel de mere sau oricare altul?multumesc.

lena
Elena (lena) 15 apr 2016, 06:40

Da, puteti.

Carp Cristina
Carp Cristina 15 apr 2016, 15:37

Multumesc