Foietaj de casa - reteta rapida

     Este un foietaj simplu de preparat, acasa il facea mama pentru placinte  - erau pufoase, aromate si foarte fine. Il puteti folosi la placinte, strudele, etc. Aici puteti vedea reteta de Placinte ca la mama acasa

Ingrediente

Oua
1 buc
Ulei de floarea soarelui
1 linguri
Otet de vin
1 linguri
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Faina alba calitate superioara
500 g
cantitatea este aproximativa, se foloseste cat ia aluatul
Unt
200 g

Pasi de urmat

1

Intr-un pahar de 250-300ml se bate 1 ou. Se adauga 1 lingura de ulei, 1 lingura de otet si putina sare.

2

Peste acestea turnati apa calduta sa se umple paharul.

3

Turnati compozitia din pahar intr-un bol mai adanc, adaugati faina si framantati un aluat moalle si elastic. Cand se prinde toata faina il scoateti pe masa si framantati bine cu faina, daca este lipicios. Lasati sa se odihneasca 10-15 min, apoi il mai framantati o data, sa se uniformizeze toate cocoloasele.

Mai lasati 15 min sa se odihneasca.

4

Intindeti cu facaletul o foaie subtire si rotunda, sa fie cam de 2mm grosime. Ungeti cu jumatate din cantitatea de unt (acesta trebuie sa fie neaparat moale, la temepratura camerei), distribuiti sa fie uns bine peste tot. Apoi rulati aluatul.

5

Aceasta rulada o faceti sub forma de melc si puneti la frigider 30-40 de min,

6

Dupa jumate de ora scoateti aluatul din frigider, il mai intindeti o data foaie subtire si ungeti cu cealalta cantitate de unt. 

 

7

Aluatul il rulati din nou si lasati la frigider inca 30-60 de min, timp dupa care il puteti folosi la placinte. Eu de obicei il pregatesc seara si fac placintele dimineata, daca am timp.

Pofta Buna!

 

Cantitate: 1 kg (ies cam 20 de placintutze )
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

nico (11 November 2009, 15:11)

buna, in legatura cu aluatul pt placinte se poate congela, ca cel din comert?..ma gindesc ca putem face o cantitate mult mai mare si apoi o portionam si o bagam la congelator s-o folosim cind ne trebe.

lena
lena (11 November 2009, 15:14)

Cred ca se poate, dar congelat nu sub forma de melc, va trebui fiecare sa le turiti mai bine cu facaletul si puneti folie alimentara cand il rulati (asa ca cel din comert).

alexandra
alexandra (12 November 2009, 21:24)

super reteta ! chiar voiam sa aflu cum se face! Multumesc!

andra (23 February 2010, 12:37)

Am vazut ca folosesti unt la mai toate retetele tale. Ai putea preciza, la retetele care permit, daca se poate folosi si margarina?

Multumesc si spor in toate!

lena
lena (23 February 2010, 13:14)

Da, nu folosesc margarina pentru ca nu este sanatoasa, contine multe chestii foarte daunatoare si plus ca este cancerigena. Prefer sa folosesc unt sau uleiuri naturale.

La aluaturi, chec-uri bineinteles ca se poate inlocui untul cu margarina.

andra (23 February 2010, 14:50)

Da, sunt de acord cu tine, dar este mai ieftin. Folosesc margarina Unirea uneori si sunt multumita de rezultate.

O zi frumoasa si spor in bucatarie!

amalia80 (17 September 2010, 11:37)

Ai preparat vreodata cu grasime de porc topita - untura adica? Am mancat la niste prieteni placite cu un aluat asemanator si mi-au spus ca pun untura. Ma gandesc ca daca pun unt de 65% stric treaba, sau reteta e cu unt de 80%? Chiar as vrea sa incerc acest aluat.

lena
lena (17 September 2010, 12:01)

Da, mama facea aluatul asta cu untura, eu am folosti unt de 80%, imi place ca miroase frumos a unt - in schimb cu untura sunt mai crocante si mai pufoase. Deci este alegerea voastra.

MariaP (23 September 2010, 19:18)

Untura face aluatul sa fie mai fraged si mai crocant. Eu obisnuiesc sa pun untura si la cornulete sau in aluaturile uscate-tip biscuit, pentru ca ies mai gustoase. Bine, fac si cu unt, dar cand am in casa untura nu ezit s-o folosesc. Evident, evit folosirea in exces.

Ellena
Ellena (07 December 2010, 15:22)

Lena ,pot  face pateuri cu branza din acest aluat?ms 

 

 

lena
lena (07 December 2010, 15:41)

Poti sa faci, doar ca el nu este asa de foietat ca cel clasic din comert, merge bine la placinte, dar pateurile trebuie sa fie mai pufoase.

Ellena
Ellena (07 December 2010, 18:40)

Ok, ms Lena, atunci stiu pe viitor cand fac placinte

Rely
Rely (01 February 2011, 11:33)

 Lena,aluatul il intinzi, asa cum il scoti din frigider?In forma de melc?

lena
lena (01 February 2011, 11:48)

Da, il intind asa in forma de melc, cum il scot din frigider.

Rely
Rely (01 February 2011, 12:25)

 Multumesc Lena pt raspuns!Aluatul seamana cu cel de la haios,doar ca acela se unge cu untura de porc si la aluat de adauga si smintina!

mikela (29 June 2011, 11:50)

As vrea sa stiu,se preteaza la foi de cremsnit? Daca nu,te rog sa postezi,daca ai timp,o reteta de foietaj.Pe mine ma intereseaza modul de impaturire,stiu ca trebuie respectat sensul de impachetare.Astept raspuns.Multumesc !

lena
lena (29 June 2011, 13:12)

Da, acest aluat ar merge pt foi de cremsnit. Pe viitor voi pune si o reteta de aluat clasic de foietaj, nu este chiar asa complicat.

arissa (05 October 2011, 08:59)

Buna Lena,vreau sa te intreb daca in perioada postului pot renunta la oul din reteta..Il pot inlocui cu altceva?Ai incercat? Multumesc si succes.

lena
lena (05 October 2011, 22:19)

Buna Arissa, nu am incercat - dar poate merge.

Pau Buli
Pau Buli (22 December 2011, 19:42)

 Am reusit in sfarsit sa fac acest aluat!!! Am asteptat sa fac rost de niste untura sa fiu sigura ca ies pufoase Se face destul de usor si rapid, abia astept sa vad maine cum ies acele "placinte ca la mama acasa" 

lena
lena (22 December 2011, 23:10)

Cu untura ies minunate Pau, sigur o sa fie bune

LicaStar
LicaStar (20 August 2013, 22:22)

Buna, Lena. Acest foietaj ar merge pentru foile de tort Napoleon? Multumesc pentru raspuns.

LicaStar
LicaStar (20 August 2013, 23:36)

Rectific, Lena, scuze. Cautand mai mult pe site-ul tau, am gasit si foietajul care merge la tort. Trebuia sa fiu mai insistenta la cautat prin retete, inainte sa pun intrebarea.

Dany92 (23 November 2013, 10:31)

 Salut lena as dori sa stiu ce cantita de untura ori  tot 200g???

 

 

lena
lena (23 November 2013, 13:20)

Da, la fel 200g.