Racituri de pui (Piftie)

Este reteta invatata de la mama, dar adaptata la conditiile actuale la ce se gaseste in magazin. Nu am avut cocos de tzara, care este perfect pentru racituri, si nu prea imi place piftia de porc(este prea grasa) - deci m-am descurcat cu ce am avut si ce este mai sanatos. Este o mancare care se face de sarbatori, foarte buna, sanatoasa si chiar cu calorii rezonabile(pt cei ce tin regim de slabire este foarte buna).

Ingrediente

Pui intreg
1 buc
daca aveti cocos de tzara, ar fi si mai bine
Ceapa alba
1 buc
Frunza de dafin
3 buc
Usturoi
7 buc
catei
Gelatina
2 buc
2 plicuri pentru 1 litru de apa

Pasi de urmat

1

Se spala bine carnea de pui sau cocos.

2

Il portionati, si il puneti la fiert intr-o cratita cu apa.

3

Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 10-15 min.

4

Apoi scoateti carnea din apa, o spalati bine. Apa in care a fiert puiul o aruncati si spalati bine cratita. Procedura o recomand pentru a face supa de pui cat mai sanatoasa si mai clara (asa cika sunt raciturile de gospodina:). Eu am scos si pielea de pe pui, tot pt a evita substantele toxice cu care este tratat puiul.

5

Turnati apa filtrata cat sa acopere carnea si puneti din nou cratita pe foc.

6

Cand incepe sa fiarba, adaugati ceapa intreaga (curatata si spalata), frunza de dafin, faceti focul cat mai mic posibil, acoperiti cu capac(sa lasati o crapatura pentru a iesi aburii) si lasati sa fiarba. Daca faceti din pui de comert lasati 1-2 ore, daca din cocos sau picioare de porc/vita, trebuie sa fiarba 4-5 ore.

Atentie! Trebuie sa fiarba foarte incet, abia sa se vada bulele de aer.

7

Veti observa ca dupa ce a fiert bine, carnea este moale, se ia usor de pe oase si supa foarte aromata. Cand este gata, stingeti focul si mai lasati 1 ora sa se patrunda.

8

Apoi separati supa de carne, in supa puneti gelatina si ar fi bine sa o puneti cat supa este calda bine, sa se dizolve gelatina(dar atent - gelatina isi pierde calitatile in apa foarte fierbinte).

9

Apoi potriviti de sare si lasati sa se mai racoreasca. Cand este calduta se adauga usturoiul pisat si se amesteca.

Ca sa faceti o racitura perfecta la gust sa stiti ca ar trebui sa sarati un pic mai mult decat va place(carnea va absorbi din sare) si un pic mai mult usturoi. Sa fie un gust puternic de usturoi si usor mai sarata.

10

Carnea se scoate de pe oase si se pune uniform in 2-3 farfurii adanci, in cele de supa sau ciorba.

11

Supa se toarna prin sita deasupra la carne, pana se umple farfuria - obligatoriu trebuie sa acopere carnea.

12

Lasati racitura la frigider, cateva ore pana se prinde.

13

Apoi recomand sa o infrumusetati cu ceva legume. Eu folosesc morcov fiert pt a face un fel de trandafiri. Tai din o bucata de morcov fiert, de jur imprejur o banda de 1,5 cm latime.

14

Apoi rulati banda.

15

Si o asezati in picioare, deci asa ar trebui sa arate.

16

Apoi mai folosesc rondele de ou fiert si verdeata. Astea le puneti dupa cum va place. Reteta este un pic cu inspiratie ucraineana, asa le face bunica, de la ea a invatat mama si asa mai departe....:)

Piftia de cocos sau porc se face la fel, doar ca se fierbe mai mult - 4-5 ore si nu se pune gelatina. Carnea puteti s-o maruntiti cum va place - bucati mai mari sau mai mici, dar recomand sa scoateti oasele.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (2-3 farfurii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 45 min
Publicata:
Nota: 5 (6 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 37

MashaL
MashaL 16 nov 2015, 23:05

Va dau un sfat  care l-am invatat de la bunici si chiar in regiunea unde am  crescut toti stiu de metoda asta. Eu niciodata nu am folosit gelantina la racituri doar in cazul cind nu aveam picioare de gaina... asadar noi punem la fiert si picioare de gaina, le oparesc in apa fierbinte ca sa le pot curati bine si le tai definitiv unghiile ,le spal apoi le pun la fiert impreuna cu carnea, raciturile se prind ffoarte bine si fara gelantina ba chiar intr-o camera racoroasa la fel. Mereu imi cumpar picioare si le congelez anume ca sa pun citeva la racituri. Sper ca va va fi de folos sfatul meu.

DianaSerghei
DianaSerghei 10 apr 2015, 21:15

si eu am facut-o la fel, doar ca am lasat carnea pe oase

Poza mea pentru reteta:
Mihaela43
Mihaela43 05 mar 2014, 08:48

Multumesc

 

tiki
tiki 29 dec 2013, 20:54

Buna. Am facut si eu putina piftie din 2 pulpe de pui fara piele. Nu am strecurat-o ca ne place usturoiul. Nu a fost rea. dar....este si un dar. Parca tot mai mult imi place cea de porc. Si nu am vrut sa pun gelatina,dar nu am avut incotro ca nu s-a coagulat deloc si asta nu mi-a prea convenit. Nu sunt adepta gelatinei. Multumesc .

Poza mea pentru reteta:
irinutza
irinutza 28 oct 2012, 20:04

racitura este mincarea care nu-mi lipseste de la masa de sarbatori,eu am facut aici din carne de curcan si de porc.

Poza mea pentru reteta:
vicusha
vicusha 17 mai 2012, 16:08

Noi am avut cocosh de casa, a iesit o bunatate!!!! ( am facut exact ca in reteta, doar ca nu am scos carnea de pe oase) Multumim!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
crismi
crismi 25 apr 2012, 22:31

Am facut raciturile dupa aceasta reteta de foarte multe ori si de fiecare data mi-au iesit foarte bune. Multumesc mult !

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 22 apr 2012, 20:59

Am uitat sa adaug si poza cu dovada 

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 31 dec 2011, 22:33

Va pun si o poza "upside down" sa vedeti tremuriciul!

Poza mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 31 dec 2011, 22:31

Super buna! Eu am avut o pulpa si o aripa de curcan...a iesit super! Am facut portii individuale sa fie mai usor de mincat.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile