Racituri de pui (Piftie)

    Este reteta invatata de la mama, dar adaptata la conditiile actuale la ce se gaseste in magazin. Nu am avut cocos de tzara, care este perfect pentru racituri, si nu prea imi place piftia de porc(este prea grasa) - deci m-am descurcat cu ce am avut si ce este mai sanatos. Este o mancare care se face de sarbatori, foarte buna, sanatoasa si chiar cu calorii rezonabile(pt cei ce tin regim de slabire este foarte buna).

Ingrediente

Pui intreg
1 buc
daca aveti cocos de tzara, ar fi si mai bine
Ceapa alba
1 buc
Frunza de dafin
3 buc
Usturoi
7 buc
catei
Gelatina
2 buc
2 plicuri pentru 1 litru de apa

Pasi de urmat

1

Se spala bine carnea de pui sau cocos.

2

Il portionati, si il puneti la fiert intr-o cratita cu apa.

3

Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 10-15 min.

4

Apoi scoateti carnea din apa, o spalati bine. Apa in care a fiert puiul o aruncati si spalati bine cratita. Procedura o recomand pentru a face supa de pui cat mai sanatoasa si mai clara (asa cika sunt raciturile de gospodina:). Eu am scos si pielea de pe pui, tot pt a evita substantele toxice cu care este tratat puiul.

5

Turnati apa filtrata cat sa acopere carnea si puneti din nou cratita pe foc.

6

Cand incepe sa fiarba, adaugati ceapa intreaga (curatata si spalata), frunza de dafin, faceti focul cat mai mic posibil, acoperiti cu capac(sa lasati o crapatura pentru a iesi aburii) si lasati sa fiarba. Daca faceti din pui de comert lasati 1-2 ore, daca din cocos sau picioare de porc/vita, trebuie sa fiarba 4-5 ore.

Atentie! Trebuie sa fiarba foarte incet, abia sa se vada bulele de aer.

7

Veti observa ca dupa ce a fiert bine, carnea este moale, se ia usor de pe oase si supa foarte aromata. Cand este gata, stingeti focul si mai lasati 1 ora sa se patrunda.

8

Apoi separati supa de carne, in supa puneti gelatina si ar fi bine sa o puneti cat supa este calda bine, sa se dizolve gelatina(dar atent - gelatina isi pierde calitatile in apa foarte fierbinte).

9

Apoi potriviti de sare si lasati sa se mai racoreasca. Cand este calduta se adauga usturoiul pisat si se amesteca.

Ca sa faceti o racitura perfecta la gust sa stiti ca ar trebui sa sarati un pic mai mult decat va place(carnea va absorbi din sare) si un pic mai mult usturoi. Sa fie un gust puternic de usturoi si usor mai sarata.

10

Carnea se scoate de pe oase si se pune uniform in 2-3 farfurii adanci, in cele de supa sau ciorba.

11

Supa se toarna prin sita deasupra la carne, pana se umple farfuria - obligatoriu trebuie sa acopere carnea.

12

Lasati racitura la frigider, cateva ore pana se prinde.

13

Apoi recomand sa o infrumusetati cu ceva legume. Eu folosesc morcov fiert pt a face un fel de trandafiri. Tai din o bucata de morcov fiert, de jur imprejur o banda de 1,5 cm latime.

14

Apoi rulati banda.

15

Si o asezati in picioare, deci asa ar trebui sa arate.

16

Apoi mai folosesc rondele de ou fiert si verdeata. Astea le puneti dupa cum va place. Reteta este un pic cu inspiratie ucraineana, asa le face bunica, de la ea a invatat mama si asa mai departe....:)

Piftia de cocos sau porc se face la fel, doar ca se fierbe mai mult - 4-5 ore si nu se pune gelatina. Carnea puteti s-o maruntiti cum va place - bucati mai mari sau mai mici, dar recomand sa scoateti oasele.

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (2-3 farfurii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 45 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

consuella
consuella (15 December 2009, 23:54)

minunat  ,multumesc !!!!!ma ajuti foarte mult!! poate in viitor ne oferi si o reteta de cozonac cu nuca..in germania nu se gaseste doar trebuie sa pregatesti!! o seara placuta!!domnul sa fie cu tine

crina
crina (16 December 2009, 04:52)

Este foarte buna si usoara ( si de facut si pentru sanatate) dar mai este si piftia de curcan !!!

ei, ce zici ??? se face tot asa , dar dupa mine  este mai gustoasa . Se face din  sira si aripile de curcan  si eu mai pun si osul de la piept . O zi buna !!!

lena
lena (16 December 2009, 09:17)

Interesanta idee cu piftia de curcan, pana nu demult nu prea se gasea la pret rezonabil carnea de curcan si nu am facut din ea mancare. Dar uite ca de Craciun o sa incerc si eu, se pune gelatina? Se prinde daca pun oasele de care ai spus? Merci mult de idee

crina
crina (16 December 2009, 15:45)

Draga mea ,  iei numai tacamuri de curcan , sunt mai ieftine si din ele se face de fapt piftia. Le lasi la fiert la fel ca cea de porc , adica putin mai mult decat  cea de pui ; pana se desface carnea de pe oase. De preparat o prepari cum stii si tu.De regula  nu este nevoie sa pui gelatina. Dar eu cand vreau sa fiu sigura ca se incheaga foarte bine pun. Noua ne place piftia mai tare. O zi buna in continuare si astept si alte  retete.

marisan (16 December 2009, 22:11)

elena multumim de idei excelent cred ca voi face si eu de craciun //sa vina si celelalte//noapte buna////am citit comentariile existente si va pot spune ca eu am facut de curcan dar fara gelatina si nu sa inchegat prea bine ,deci indicat este sa se puna gelatina,/o seara linistita

crina
crina (17 December 2009, 20:50)

Nu este rau sa-i pui si gelatina , este optional si eu pun cind vreau sa iasa mai densa mai consistenta,  dar piftia are niste reguli de care trebuie sa ti seama . Trebuie sa sti sa alegi carnea, cantiatea de apa , si timpul  de fierbere. Un lucru foarte importat este sa nu mai adaugi apa dupa ce da in fiert si o spumezi !!!  Si acum sa-ti spun cum o probez eu cand este gata ? Pun o lungurita intr-o farfurioara  ,moi 2 degete , las cateva secunde sa se raceasca si apoi le impreun . Trebuie sa se lipeasca intre ele !!  Daca  se tine cont de aceste lucruri este imposibil sa nu iasa buna .

lena
lena (17 December 2009, 20:53)

Eu pun un pic de zeama din piftie si o las 10-15 min in frigider, daca se prinde este in regula

lena
lena (17 December 2009, 20:54)

Pardon, pun zeama intr-o lingura

crina
crina (18 December 2009, 11:26)

Nu stiu daca e sigur cu frigiderul  pentru ca este o cantitate mica si e normal sa se inchege . Dar cand pui intr-un castronel mai adinc sau cum pun eu in tava smaltuita si dupa aceea o portionez si ornez .... Dar ma rog "atatea bordee cate obicee" eu le fac mai babeste  sa fiu mai sigura . Profesoarele mele (bunica si mama) asa m-au invatat. Iar comentariul tau cu  "lingura " nu l-am inteles. Eu am explicat clar probabil nu l-ai citit atent .

lena
lena (18 December 2009, 11:30)

Oke Crina, multumesc de sugestii - sunt sigura ca vor fi utile utilizatorilor site-ului

lena
lena (18 December 2009, 11:32)

Am inteles comentariul tau cu lingura, eu ziceam de un alt test - ca pun zeama intr-o lingura si asa cu lingura o pun la frigider, se vede bine atunci daca se tine sau nu  piftia

IULIANA (30 December 2009, 11:05)

ce pot face daca piftia de porc este prea sarata?

 

lena
lena (30 December 2009, 12:36)

Daca deja s-a racit, poti numa s-o torni din nou intr-o cratita, sa se topeasca, pui 2-3 cartofi cartofi curatati in ea (cartofii absorb sarea). Sau mai adaugi apa, gelatina, usturoi si o dregi cum trebuie... Poate mai stiu si alte gospodine ce poti face?

 

crina
crina (30 December 2009, 21:48)

Parerea mea ? Fa alta    !!!   sau laso asa si o servesti cu putin otet de mere (cu amestec de miere) sau otet de la gogosari . Se pune deasupra cand se serveste .Si nu uita  tuica sau palinca

bocsa (04 September 2010, 22:42)

Cel mai bine este sa scoti toate oasele inainte sa o pui in farfurie.Eu pun gelatina si la piftia de porc, ca sa fiu sigura ca se ingheaga.

crina
crina (05 September 2010, 15:24)

Da normal ca este mai bine sa scoti oasele inainte de a o pune in farfurie. Si gelatina de asemeni nu strica sa pui dar specifica ca nu trebuie oparita   . Trebuie adaugata cand sa-a mai racorit zeama .

bocsa (05 September 2010, 18:06)

Nu am facut piftie din pui, doar din carne de curcan.A iesit foarte buna si inchegata.

amalia80 (20 September 2010, 09:58)

Ce amintiri imi trezeste piftia ta!!! La Pasti, Craciun si la hramul bisericii mama mea face 2 oale de racitura (asa de numeste la noi). Fiind la tara pregateste din cocos, gaina sau curcan (cea din urma fiind periculos de gustoasa). De fiecare data plangea pe langa racituri ca nu i se "prind" si niciodata nu-i ajungea gelatina... Pana cand a venit o cunostiinta care i-a sugerat sa puna la fiert, pe langa carnea de pasare, doua bucatele de soric. Asa a rezolvat mama problema "prinsului" raciturii de pasare, uneori nemaifiind nevoie de gelatina.

In cazul cand folositi carne de tara, pentru a fi cat mai limpede (cum bine spunea Lena), carnea trebuie spalata de macar 2 ori si aruncata apa. Racitura se fierbe la foc mic mic pana cand fierbe carnea. Noi punem racitura la prins intr-o camera racoroasa de seara pana dimineata.

amalia80 (20 September 2010, 10:00)

Am uitat! Pentru a nu rata prinsul piftiei puteti incerca zeama daca se incheaga intr-o ceasca in frigider. Pui intr-o ceasca 5 linguri de supa si o lasi 15-20 de minute in frigider. Facand aceasta proba stii cata gelatina sa pui. Daca pui multa risti sa crape si nu este asa estetica.

bocsa (21 September 2010, 10:14)

Intradevar, soriciul ajuta la inchegarea piftiei de porc.Dar la cea de pasare, ii strica gustul.Trebuie sa punem carne cu multa piele.Aceasta ajuta la inchegarea piftiei.

crisan
crisan (16 December 2010, 03:59)

supeesti ce mai tare sotul meu se bucura ca team gasit

crismi (04 January 2011, 16:52)

multumesc mult pentru reteta! Chiar daca aproape toate gospodinele cu experienta o cunosc, mie mi-a fost mult mai usor sa fac dupa reteta ta si sa nu mai intreb in stanga si in dreapta.Niciodata nu as fi crezut ca din ciocanelele cele mai obisnuite,cumparate din magazin ies niste racituri atat de gustoase si mai ales ca as putea eu sa le fac. Daca imi permiti un sfat pentru incepatori, preluat de la altcineva si pe care eu l-am aplicat cu succes, trebuie sa pui apa peste carne astfel: acoperi cu palma  carnea asezata frumos in cratita si torni apa ca sa o acopere(palma) de 1 cm mai sus, asta ca sa fie destula zeama. Inca o data multumesc pentru reteta, de fapt pentru tot site-ul, pentru ca am facut o multime de retete foarte gustoase de aici,pentru modul in care expui fiecare reteta si LA MULTI ANI tie si familiei tale.

lena
lena (04 January 2011, 16:57)

Multumesc mult Crismi! Ma bucur mult ca iti sunt de ajutor, de acord cu metoda de masurare a apei, si eu mai nou fac la fel.

veronica cluj
veronica cluj (31 December 2011, 22:31)

Super buna! Eu am avut o pulpa si o aripa de curcan...a iesit super! Am facut portii individuale sa fie mai usor de mincat.

veronica cluj
veronica cluj (31 December 2011, 22:33)

Va pun si o poza "upside down" sa vedeti tremuriciul!

Dianna (22 April 2012, 20:56)

 Raciturile, preferatele mele 

Dianna (22 April 2012, 20:59)

 Am uitat sa adaug si poza cu dovada 

crismi (25 April 2012, 22:31)

Am facut raciturile dupa aceasta reteta de foarte multe ori si de fiecare data mi-au iesit foarte bune. Multumesc mult !

vicusha
vicusha (17 May 2012, 16:08)

Noi am avut cocosh de casa, a iesit o bunatate!!!! ( am facut exact ca in reteta, doar ca nu am scos carnea de pe oase) Multumim!

irinutza
irinutza (28 October 2012, 20:04)

 racitura este mincarea care nu-mi lipseste de la masa de sarbatori,eu am facut aici din carne de curcan si de porc.

roberth
roberth (30 December 2012, 19:24)

 Nu vreau sa te supar Lena, da asta-i piftie pentru oameni bolnavi. Este un fel de aspic. Daca arunc "prima apa" ce gust mai are piftia aia? Bunicii nostri au trait 93 de ani si au mancat piftie cu sorici si piele de pui, cu grasime pe deasupra, asa, "ca zapada"... . In rest, La multi ani!

tiki
tiki (29 December 2013, 20:54)

                     Buna. Am facut si eu putina piftie din 2 pulpe de pui fara piele. Nu am strecurat-o ca ne place usturoiul. Nu a fost rea. dar....este si un dar. Parca tot mai mult imi place cea de porc. Si nu am vrut sa pun gelatina,dar nu am avut incotro ca nu s-a coagulat deloc si asta nu mi-a prea convenit. Nu sunt adepta gelatinei. Multumesc .

Baronesse
Baronesse (02 March 2014, 16:14)

 Buna, am de gand sa fac aceasta mancare chiar azi, deja am si gaina de la tara. Am o inrebare:  am doar un plic de gelatina de care ai zis Lena, si am mai multe plicuri de Tort Gelee. Oare pot inlocui o gelatina cu una (sau mai multe? ) de Tort Gelee?Multumesc!

 

 

lena
lena (03 March 2014, 10:51)

Tort-Gele-ul este ceva mai tare la gust si un pic altfel, tehnic poti dar nu stiu daca va fi la fel la textura.

Baronesse
Baronesse (03 March 2014, 20:29)

 La final am gasit inca un pliculet de gelatina, deci din fericire nu a  trebuit sa apelez la tort gelee, si mi-a iesit o piftie extraordinara! Desi sunt mai pretentioasa la astfel de mancaruri,  prima piftie din viata mea mi-a iesit super gustoasa! Asta doar datorita tie, daca nu gasesc reteta ta, nu fac niciodata racitura de pui. Multumesc de reteta si de sfat!

 

 

 

 

Mihaela43 (04 March 2014, 08:18)

Mai pot sa dreg piftia cu gelatina ,dupa ce am bagat o la frigider ?nu s-a inchegat!!!!

lena
lena (04 March 2014, 09:17)

Da, scurgi zeama, dizolvi gelatina in ea si o torni inapoi, se mai intampla.

Mihaela43 (05 March 2014, 08:48)

Multumesc