Supa cu hrisca si legume

Nota 5 (3 voturi)
*****

O supa foarte buna, delicioasa si sanatoasa - chiar si fetita mea de 2 ani o mananca cu brio intotdeauna. In plus hrisca contine foarte multe microelemente, vitamine, fibre si proteine - este una dintre cele mai bune crupe. Supa am invatat s-o fac de la bunica si mama, hrisca fiind mancarea de baza in Ucraina si la fel de populara in Rusia. Voi mai pune in continuare retete cu hrisca si metoda perfecta da a o fierbe pentru garnitura.

Deci recomand sa o gasiti la Plafar sau hypermarket si sa o folositi la fel de des ca si orezul sau alte cereale preferate.

Daca nu aveti hrisca puteti folosi la aceasta supa si orez sau paste.

Ingrediente

Piept de pui
1 buc
puteti folosi si alt tip de carne, eu am facut mai dietetic si pentru copil
Ceapa alba
1 buc
Morcovi
1 buc
Cartofi
2 buc
Radacina patrunjel(Albitura)
1 buc
una mica
Rosii
1 buc
eu am folosit rosii cherry congelate de mine in sezonul de vara
Hrisca
2 linguri
Frunza de dafin
3 buc
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Patrunjel verde
1 buc
1 legatura

Pasi de urmat

1

Spalati bine pieptul de pui si il puneti la fiert in 2-3 litri de apa. Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 10 min sa fiarba.

Supa cu hrisca si legume - Pas 1
2

Apoi scoateti pieptul din apa in care a fiert, il clatiti bine. Apa o aruncati si spalati bine cratita in care a fiert (procedura o faceti pentru carnea cumparata din comert, pentru carnea crescuta in conditii ecologice nu este necesar, doar spumati bine supa).

Acum puneti din nou pieptul in cratita cu 2-3 litri de apa filtrata, cand incepe sa fiarba adugati ceapa tocata dupa preferinta si frunza de dafin.

Supa cu hrisca si legume - Pas 2
3

Adaugati 3 linguri de ulei, rosia tocata marunt, sau daca nu aveti - rosii taiate cubulete din conserva sau rosii congelate (eu am folosit rosii cherry congelate din vara, cumparate de la piata). Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet, sub capac, aproximativ 30-40 de min.

Supa cu hrisca si legume - Pas 3
4

In acest timp pregatiti restul ingredientelor. Spalati bine hrisca, se spala la fel ca orezul in 2-3 ape.

Supa cu hrisca si legume - Pas 4
5

Curatati, spalati si taiati morcovii, cartofii si radacina de patrunjel. Mai puteti pune inca o jumatate de ceapa, daca o folositi si va place in mancare.

Supa cu hrisca si legume - Pas 5
6

Dupa ce a fiert carnea adaugati legumele si hrisca, faceti focul mare pana incepe sa fiarba bine, apoi amestecati  si iarasi faceti focul mic. Lasati sa fiarba incet inca 20-25 de min, pana se fierb legumele (hrisca tot  fierbe bine in acest timp).

Supa cu hrisca si legume - Pas 6
7

Dupa ce au fiert legumele, potriviti supa de sare, adaugati patrunjelul tocat marunt, amestecati si stingeti focul. Acoperiti cratita cu capac si lasati 10-15 min sa se patrunda bine.

Este foarte buna mancare pentru copilasi si pentru cei care tin la un regim de alimentatie sanatos si gustos.

In varianta vegetariana, fierbeti hrisca doar cu legume, ulei si frunza de dafin.

Pofta Buna!

Supa cu hrisca si legume - Pas 7
Cantitate: 3 l (5- 6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

alexandra
alexandra (28 December 2009, 15:42)

ce este hrisca?

lena
lena (28 December 2009, 15:45)

Alexandra, hrisca este o cereala, la fel cum este orezul, graul, orzul, etc. Si daca te uiti atent in pozele retetei o vei vedea la pasul 4. Se gaseste la plafar si magazine naturiste, dar am vazut si la supermarketurile simple la raionul de cereale.

alexandra
alexandra (28 December 2009, 15:47)

multumesc!

victoria pegza (20 February 2010, 13:19)

Supa este foarte buna shi usoara,shi sanatoasa. Merci Lena

*****
Francisc de Chisinau (28 March 2010, 20:12)

INFO: hrisca este populara si in Polonia si Tarile Baltice. In ruseste : "grecika" si se pare ca vine din Grecia.  Aceeasi denumire greceasca si in lituaniana, letona si estoniana. In engleza: BUCKWHEAT. In frantuzeste: le sarrasin /  le blé noir. Bon appétit !

lena
lena (28 March 2010, 21:05)

Vai, multumesc mult! Chiar nu stiam astea

Francisc de Chisinau (16 April 2010, 18:38)

Multumesc pentru reteta ! Am pregatit-o azi dimineata. Usoara si placuta : ca o boare de primavara in gura ! Din curiozitate, am inlocuit hrisca cu graul "spelta" /recomandat de o alta maicuta, din Germania, Hildegard von Bingen /1098-1179/ nutritiv si sanatos pt. stomacul nostru ! Am mai adaugat vreo 2 linguri de "vegenaise". O placere! Si satioasa, supa  !

*****
amalia80 (02 September 2010, 11:06)

Cred ca e momentul sa incep sa gatesc cu hrisca, m-a atras reteta.

katomika
katomika (07 September 2010, 17:52)

Galia
*****
Galia (04 November 2010, 22:13)

Este supa mea preferata, simpla, rapida si foarte usoara la preparat. Aromele se combina mai mult decat perfect (hrisca cu carnea, legumele si verdeata), abia astept maine la servici sa savurez din ea

Galia
Galia (29 November 2010, 19:07)

Am vazut ca se gaseste si pe la Real hrisca, nu ezitati sa incercati aceasta supa, o sa fiti placut surprinsi

AMV (29 January 2012, 20:36)

Am incercat-o si eu azi, dar fara carnita pt ca e deja prezenta la felul doi si noi nu suntem chiar atat de carnivori. Abia astept sa se racoreasca putin sa o savurez.

TatianaD
TatianaD (02 February 2012, 16:09)

Ce bine se imbina aromele la aceasta supica!!! Ador gustul pe care i-o da hrisca! Eu am pus o conserva intreaga de rosii taiate cubulete si a fost excelenta! Important e ca a mancat si bebita mofturosu, cu pofta! Multumim!!!

anabalmus (03 November 2012, 15:23)

Delicios! Si fetita mea a papat foarte bine supica.

timotei
timotei (29 November 2012, 01:15)

Am facuto pt prima data,mia placut .

virginia52 (06 April 2014, 01:16)

 As avea o intrebare pentru Francisc de Chisinau: ce este "vegenaise"?

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena