Supa cu hrisca si legume

O supa foarte buna, delicioasa si sanatoasa - chiar si fetita mea de 2 ani o mananca cu brio intotdeauna. In plus hrisca contine foarte multe microelemente, vitamine, fibre si proteine - este una dintre cele mai bune crupe. Supa am invatat s-o fac de la bunica si mama, hrisca fiind mancarea de baza in Ucraina si la fel de populara in Rusia. Voi mai pune in continuare retete cu hrisca si metoda perfecta da a o fierbe pentru garnitura.

Deci recomand sa o gasiti la Plafar sau hypermarket si sa o folositi la fel de des ca si orezul sau alte cereale preferate.

Daca nu aveti hrisca puteti folosi la aceasta supa si orez sau paste.

Ingrediente

Piept de pui
1 buc
puteti folosi si alt tip de carne, eu am facut mai dietetic si pentru copil
Ceapa alba
1 buc
Morcovi
1 buc
Cartofi
2 buc
Radacina patrunjel(Albitura)
1 buc
una mica
Rosii
1 buc
eu am folosit rosii cherry congelate de mine in sezonul de vara
Hrisca
2 linguri
Frunza de dafin
3 buc
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Patrunjel verde
1 buc
1 legatura

Pasi de urmat

1

Spalati bine pieptul de pui si il puneti la fiert in 2-3 litri de apa. Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 10 min sa fiarba.

2

Apoi scoateti pieptul din apa in care a fiert, il clatiti bine. Apa o aruncati si spalati bine cratita in care a fiert (procedura o faceti pentru carnea cumparata din comert, pentru carnea crescuta in conditii ecologice nu este necesar, doar spumati bine supa).

Acum puneti din nou pieptul in cratita cu 2-3 litri de apa filtrata, cand incepe sa fiarba adugati ceapa tocata dupa preferinta si frunza de dafin.

3

Adaugati 3 linguri de ulei, rosia tocata marunt, sau daca nu aveti - rosii taiate cubulete din conserva sau rosii congelate (eu am folosit rosii cherry congelate din vara, cumparate de la piata). Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet, sub capac, aproximativ 30-40 de min.

4

In acest timp pregatiti restul ingredientelor. Spalati bine hrisca, se spala la fel ca orezul in 2-3 ape.

5

Curatati, spalati si taiati morcovii, cartofii si radacina de patrunjel. Mai puteti pune inca o jumatate de ceapa, daca o folositi si va place in mancare.

6

Dupa ce a fiert carnea adaugati legumele si hrisca, faceti focul mare pana incepe sa fiarba bine, apoi amestecati  si iarasi faceti focul mic. Lasati sa fiarba incet inca 20-25 de min, pana se fierb legumele (hrisca tot  fierbe bine in acest timp).

7

Dupa ce au fiert legumele, potriviti supa de sare, adaugati patrunjelul tocat marunt, amestecati si stingeti focul. Acoperiti cratita cu capac si lasati 10-15 min sa se patrunda bine.

Este foarte buna mancare pentru copilasi si pentru cei care tin la un regim de alimentatie sanatos si gustos.

In varianta vegetariana, fierbeti hrisca doar cu legume, ulei si frunza de dafin.

Pofta Buna!

Cantitate: 3 l (5- 6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (4 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

alexandra
alexandra (28 dec 2009, 15:42)

ce este hrisca?

lena
lena (28 dec 2009, 15:45)

Alexandra, hrisca este o cereala, la fel cum este orezul, graul, orzul, etc. Si daca te uiti atent in pozele retetei o vei vedea la pasul 4. Se gaseste la plafar si magazine naturiste, dar am vazut si la supermarketurile simple la raionul de cereale.

alexandra
alexandra (28 dec 2009, 15:47)

multumesc!

victoria pegza (20 feb 2010, 13:19)

Supa este foarte buna shi usoara,shi sanatoasa. Merci Lena

Francisc de Chisinau (28 mar 2010, 20:12)

INFO: hrisca este populara si in Polonia si Tarile Baltice. In ruseste : "grecika" si se pare ca vine din Grecia.  Aceeasi denumire greceasca si in lituaniana, letona si estoniana. In engleza: BUCKWHEAT. In frantuzeste: le sarrasin /  le blé noir. Bon appétit !

lena
lena (28 mar 2010, 21:05)

Vai, multumesc mult! Chiar nu stiam astea

Francisc de Chisinau (16 apr 2010, 18:38)

Multumesc pentru reteta ! Am pregatit-o azi dimineata. Usoara si placuta : ca o boare de primavara in gura ! Din curiozitate, am inlocuit hrisca cu graul "spelta" /recomandat de o alta maicuta, din Germania, Hildegard von Bingen /1098-1179/ nutritiv si sanatos pt. stomacul nostru ! Am mai adaugat vreo 2 linguri de "vegenaise". O placere! Si satioasa, supa  !

amalia80 (02 sep 2010, 11:06)

Cred ca e momentul sa incep sa gatesc cu hrisca, m-a atras reteta.

katomika
katomika (07 sep 2010, 17:52)

Galia
Galia (04 nov 2010, 22:13)

Este supa mea preferata, simpla, rapida si foarte usoara la preparat. Aromele se combina mai mult decat perfect (hrisca cu carnea, legumele si verdeata), abia astept maine la servici sa savurez din ea

Galia
Galia (29 nov 2010, 19:07)

Am vazut ca se gaseste si pe la Real hrisca, nu ezitati sa incercati aceasta supa, o sa fiti placut surprinsi

AMV (29 ian 2012, 20:36)

Am incercat-o si eu azi, dar fara carnita pt ca e deja prezenta la felul doi si noi nu suntem chiar atat de carnivori. Abia astept sa se racoreasca putin sa o savurez.

TatianaD
TatianaD (02 feb 2012, 16:09)

Ce bine se imbina aromele la aceasta supica!!! Ador gustul pe care i-o da hrisca! Eu am pus o conserva intreaga de rosii taiate cubulete si a fost excelenta! Important e ca a mancat si bebita mofturosu, cu pofta! Multumim!!!

anabalmus (03 nov 2012, 15:23)

Delicios! Si fetita mea a papat foarte bine supica.

timotei
timotei (29 nov 2012, 01:15)

Am facuto pt prima data,mia placut .

virginia52 (06 apr 2014, 01:16)

 As avea o intrebare pentru Francisc de Chisinau: ce este "vegenaise"?

Yvonne (05 nov 2015, 06:59)

 @Virginia : Vad ca Francis nu a mai raspuns,asa ca va raspund eu la intrebarea cu "vegenaise".

Este o maioneza vegana care nu contine ou ci doar ulei vegetal( de buna calitate),zeama de lameie si condimente.Foarte buna la gust ,usoara,fara a avea gustul acela gretos de maioneza,care unora nu le place si pe buna dreptate-ca sa nu mai spun cati conservanti intra in maioneza aia,pt a fi valabila chiar si 2 ani pe rafturile magazinelor. 

Si eu o consum de cativa ani,de cand am trecut la meniu vegetarian;deci daca o gasiti in Romania,incercati-o cu incredere,in special marca cu eticheta mov,facuta din ulei de sambure de struguri.

 

 

Yvonne (05 nov 2015, 07:13)

 Lena,voiam sa te felicit pt postarile cu hrisca! Multumim mult!

Nu prea am gasit pe net retete cu hrisca si nici modalitatea de a o fierbe corect,asa cum ai postat tu. 

Am incercat si eu reteta de ciorba de legume cu hrisca-asta pt ca am luat hrisca prima data(azi) si ma tot intrebam cum sa o gatesc. Cineva spunea in comentarii ca are un gust ciudat si-mi parea rau ca am cumparat-o ...

Da de unde?! Ce e aia gust ciudat?Are un gust placut,usor parca cu aroma de nuca sau asa ceva.In tot cazul ,mie imi place foarte mult,ca sa vezi ca uneori comentariile altora nu sunt intotdeauana folositoare tuturora,deoarece suntem diferiti si nu plac lucruri diferite.

Eu am facut ciorba de post,fara pui si fara cartofi;am pus mai multa hrisca,am calit o jumatate de ceapa,1 morcov mare,1 pastarnac,3 tulpini de telina Apio.

Am adaugat o lingur ade bulion de ardei,vreo 12 rosii mici cherry ,foi si dafin si sare. Atat .

O ciorba perfecta pt anotimpul mai rece