Taitei de casa

Taitei de casa

Sunt mai greu de preparat(in comparatie cu faptul ca poti sa cumperi repede ceva asemantor), dar efortul se merita din plin.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
0.5 kg
Oua
2 buc
Sare
0.5 lingurite
Apa
100 ml
este cantitate aproximativa

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un vas mai adanc se pune faina, ouala si sarea. Se pregateste apa intr-o cana.

Taitei de casa - Pas 1
Pas 2

Se framanta un aluat nu foarte tare, aproximativ trebuie sa va ia 100g apa, daca nu va descurcati cu aceasta cantitate mai puneti putin.

Aluatul se lasa 10 min.

Taitei de casa - Pas 2
Pas 3

Peste 10 min mai framantati aluatul, asa se uniformizeaza ingredientele si veti observa ca nu va avea textura noduroasa ca la inceput.

Se mai lasa 10 min.

Taitei de casa - Pas 3
Pas 4

Cu facaletul se intinde aluatul, grosimea foii nu trebuie sa fie mai mica/mare de 2-3 mm.

Foile intinse se pun pe niste ziare sau hartie si se lasa intr-un spatiu aerisit bine, sa fie putin curent.

Apropo, recomand sa faceti taitei numa in zile uscate cu vant sau soare, altfel aluatul va absoarbe umezeala din aer si va fi foarte greu sa-l lucrati mai departe.

Taitei de casa - Pas 4
Pas 5

Intre timp foile se intorc de pe o parte pe alta, ca sa se usuce uniform.

Cand pe ambele parti observati ca aluatul are o pojghita uscata, se ia foaia se presara putina faina.

Taitei de casa - Pas 5
Pas 6

Se ruleaza foia presarata cu faina.

Taitei de casa - Pas 6
Pas 7

Si se taie subtire, incepand de la colturi, depinde cum vreti sa fie forma taiteilor - lungi sau scurti.

Taitei de casa - Pas 7
Pas 8

Dupa ce le-ati taiat, le puneti pe un fund inainte de fierbere.

Sau daca vreti sa le uscati, sa le puteti fierbe oricand(se pastreaza mult timp uscati), le puneti pe o suprafata uscata si intr-un spatiu aerisit, le lasati cateva zile si dupa aceea le strangeti in pungi.

Taitei de casa - Pas 8
Pas 9

Daca vreti sa le fierbeti imediat, le puneti in apa clocotita cu sare, lasati sa fiarba 3-4 min si dupa aceea le scurgeti si le clatiti cu apa rece.

Daca le fierbeti uscati, se lasa mai mult, aprox.10 min dar trebuie sa le gustati permanent, pentru ca timpul de fierbere depinde de grosimea lor.

Taitei de casa - Pas 9
Pas 10

Dupa ce le clatiti cu apa rece se pun intr-un vas si in functie de ce vreti sa faceti mai departe trebuie unse cu diverse uleiuri:

- pentru ciorbe - puneti putin ulei rafinat si amestecati, le puneti direct in zeama din farfurie, chiar daca s-au racit

- pentru taietei cu branza sau altele - puneti putin ulei de masline si/sau unt, dupa aceea le faceti cum va plac, se mananca calde

Taitei de casa - Pas 10
Pas 11

Pofta Buna!

Taitei de casa - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)
Colectii: Aluaturi

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

claudia1976
claudia1976 09 Sep 2010, 17:43

Bunica ne delecta cu taitei de casa... Ce vremuri... Acum, cu noile tehnologii, fac doar aluatul, dar la intins si taiat ma ajuta masina.

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 20 Sep 2010, 09:35

Toate retetele 100% naturale sunt de la bunica. Ea punea la o cana de 250 gr de faina 2 oua si sare, asa ca am pastrat cu sfintenie reteta care nu da gres niciodata. intra mai multe oua dar daca raman cativa taitei pot sta in frigider si 2 saptamani.

MariaP
MariaP 23 Sep 2010, 19:12

N-am mai facut de multa vreme... Ce gust minunat au! Vazand reteta, parca mi s-a facit pofta de o ciorbita cu taitei de casa.

Nota mea pentru reteta:
amalia16
Amalia (amalia16) 03 Jan 2012, 17:58

Mereu fac taitei de casa pentru ca cei din comert nu sunt asa de gustosi. Nu ii fierb ci ii pun direct in ciorba. Iese o delicatesa.  

Poza mea pentru reteta:
vicusha
vicusha 28 Feb 2012, 17:28

chiar demult nu facusem taitei de casa, azi mi s-a facut pofta, noua ne place sa ii fierbem,folosind ca sos adjika

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 08 Apr 2012, 21:26

Nici eu nu ii fierb, ii pun asa direct in ciorba. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 01 Jun 2012, 15:59

Ma bucur tare sa vad ca multa lume se reintoarce la vechile retete si la gatitul acasa(homemade)...aceasta reteta e una dintre ele.Imi fac taitei de casa pentru supe...eu ii tai,apoi ii las sa se usuce si apoi ii un in supa.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 14 Dec 2012, 06:58

Sa stii Lena ca am invatat multe secrete de la tine printre care si sa las aluatul sa se odihneasca,nu am stiut de acest mic amanunt

Katrin
Katrin 05 Nov 2013, 09:22

Si eu fac taiteii la fel, iar atunci cand rulez foaia ca sa ii tai folosesc faina de porumb in loc de faina de grau ... asa am vazut la bunica asa fac si eu acum, dar cand nu am faina de porumb pun faina alba. Oricum, faina de porumb se scutura mai bine de pe taitei, in rezultat taiteii ies "curati-curatei" :) 

Katrin
Katrin 05 Nov 2013, 09:25

Dianna cu ce sunt taiteii tai ? Au culoare verde ???

timotei
timotei 18 Dec 2013, 08:09

Zeama o fac numai cu taietei de casa daca nu am taietei mai bine nu fac zeama

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:49

Eu fac taietei fierti cu ciuperci calite cu cepa si Putina crema adica lapte sare si brinza de parmigean razuitã . Am facut de Craciun sau mincat ca pîinea calda . 

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:54

Taietei cu cepa calita 

Poza mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:55

Supa cu taietei de casa ai carnita de pui 

Poza mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 01 Sep 2015, 18:31

Draga Lena, permite-mi sa iti impartasesc un secret care l-am invatat si eu de la o prietena care a lucrat multi ani in restaurante in Chisinau. Ca sa evitam presaratul fainii deoarece face zeama tulbure, Incalzesti o tigaie si usuci putin foile una cite una pe ambele parti si dupa le tai benzi (ca la guguta ) cam de marimea care ai dori si le pui una peste alta si apoi te apuci de taiat tot o data. E foarte usor si rapid. Fac de mult asa si zeama sau ciorbele imi ies limpede. Am vazut cum facea fata taietei asa chiar a doua zi de la nunta ei. 

Anita M
Anita M 22 Jan 2018, 22:46

Din cate stiu de la bunica mea care face teitei de o viata, nu se pune apa deloc nici un ml.