Tăiței de casă

Tăiței de casă

Sunt mai greu de preparat (în comparație cu faptul că poți să cumperi repede ceva asemănător), dar efortul se merită din plin.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
0.5 kg
   
Ouă
2 buc
   
Sare
0.5 lingurite
   
Apă
100 ml
este cantitate aproximativă

Pași de urmat

Pas 1

Într-un vas mai adânc se pune făina, ouăle și sarea. Se pregătește apa într-o cană.

Tăiței de casă - Pas 1
Pas 2

Se frământă un aluat nu foarte tare, aproximativ trebuie să vă ia 100g apă, dacă nu vă descurcați cu această cantitate mai puneți puțin.

Aluatul se lasă 10 min.

Tăiței de casă - Pas 2
Pas 3

Peste 10 min mai frământați aluatul, așa se uniformizează ingredientele și veți observa că nu va avea textura noduroasă ca la început.

Se mai lasă 10 min.

Tăiței de casă - Pas 3
Pas 4

Cu făcălețul se întinde aluatul, grosimea foii nu trebuie să fie mai mică/mare de 2-3 mm.

Foile întinse se pun pe niște ziare sau hârtie și se lasă într-un spațiu aerisit bine, să fie puțin curent.

Apropo, recomand să faceți tăiței numai în zile uscate cu vânt sau soare, altfel aluatul va absorbi umezeala din aer și va fi foarte greu să-l lucrați mai departe.

Tăiței de casă - Pas 4
Pas 5

Între timp foile se întorc de pe o parte pe alta, ca să se usuce uniform.

Când pe ambele părți observați că aluatul are o pojghiță uscată, se ia foaia și se presară puțină făină.

Tăiței de casă - Pas 5
Pas 6

Se rulează foaia presărată cu făină.

Tăiței de casă - Pas 6
Pas 7

Și se taie subțire, începând de la colțuri, depinde cum vreți să fie forma tăițeilor - lungi sau scurți.

Tăiței de casă - Pas 7
Pas 8

După ce le-ați tăiat, le puneți pe un fund înainte de fierbere.

Sau dacă vreți să le uscați, să le puteți fierbe oricând (se păstrează mult timp uscați), le puneți pe o suprafață uscată și într-un spațiu aerisit, le lăsați câteva zile și după aceea le strângeți în pungi.

Tăiței de casă - Pas 8
Pas 9

Dacă vreți să le fierbeți imediat, le puneți în apă clocotită cu sare, lăsați să fiarbă 3-4 min și după aceea le scurgeți și le clătiți cu apă rece.

Dacă le fierbeți uscați, se lasă mai mult, aprox. 10 min dar trebuie să le gustați permanent, pentru că timpul de fierbere depinde de grosimea lor.

Tăiței de casă - Pas 9
Pas 10

După ce le clătiți cu apă rece se pun într-un vas și în funcție de ce vreți să faceți mai departe trebuie unse cu diverse uleiuri:

- pentru ciorbe - puneți puțin ulei rafinat și amestecați, le puneți direct în zeama din farfurie, chiar dacă s-au răcit

- pentru tăiței cu brânză sau altele - puneți puțin ulei de măsline și/sau unt, după aceea le faceți cum vă plac, se mănâncă calde

Tăiței de casă - Pas 10
Pas 11

Poftă Bună!

Tăiței de casă - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)
Colecții: Aluaturi

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 16

Anita M
Anita M 22 Jan 2018, 22:46

Din cate stiu de la bunica mea care face teitei de o viata, nu se pune apa deloc nici un ml.

MashaL
MashaL 01 Sep 2015, 18:31

Draga Lena, permite-mi sa iti impartasesc un secret care l-am invatat si eu de la o prietena care a lucrat multi ani in restaurante in Chisinau. Ca sa evitam presaratul fainii deoarece face zeama tulbure, Incalzesti o tigaie si usuci putin foile una cite una pe ambele parti si dupa le tai benzi (ca la guguta ) cam de marimea care ai dori si le pui una peste alta si apoi te apuci de taiat tot o data. E foarte usor si rapid. Fac de mult asa si zeama sau ciorbele imi ies limpede. Am vazut cum facea fata taietei asa chiar a doua zi de la nunta ei. 

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:55

Supa cu taietei de casa ai carnita de pui 

Poza mea pentru rețetă:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:54

Taietei cu cepa calita 

Poza mea pentru rețetă:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:49

Eu fac taietei fierti cu ciuperci calite cu cepa si Putina crema adica lapte sare si brinza de parmigean razuitã . Am facut de Craciun sau mincat ca pîinea calda . 

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 18 Dec 2013, 08:09

Zeama o fac numai cu taietei de casa daca nu am taietei mai bine nu fac zeama

Poza mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 01 Jun 2012, 15:59

Ma bucur tare sa vad ca multa lume se reintoarce la vechile retete si la gatitul acasa(homemade)...aceasta reteta e una dintre ele.Imi fac taitei de casa pentru supe...eu ii tai,apoi ii las sa se usuce si apoi ii un in supa.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 08 Apr 2012, 21:26

Nici eu nu ii fierb, ii pun asa direct in ciorba. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
vicusha
vicusha 28 Feb 2012, 17:28

chiar demult nu facusem taitei de casa, azi mi s-a facut pofta, noua ne place sa ii fierbem,folosind ca sos adjika

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
amalia16
Amalia (amalia16) 03 Jan 2012, 17:58

Mereu fac taitei de casa pentru ca cei din comert nu sunt asa de gustosi. Nu ii fierb ci ii pun direct in ciorba. Iese o delicatesa.  

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile